Een gevulde kalkoen of een heerlijke stoofschotel zal het dit jaar bij jou waarschijnlijk niet worden met kerst. Deze gerechten vragen namelijk nogal wat tijd en die heb je simpelweg niet. Echter wil dit helemaal niet zeggen dat je kerstdiner gedoemd is te mislukken. Er zijn namelijk nog genoeg andere overheerlijke recepten die je kerstdiner tot een culinair hoogstandje maken zonder dat je daar de hele dag voor in de keuken hoeft te staan. In dit artikel komen verschillende makkelijke kerstrecepten onder de 30 minuten aan bod. Deze zijn niet heel moeilijk én kosten je niet meer dan 30 minuten voorbereidingstijd. Moet lukken toch?

9x makkelijke kerstrecepten onder de 30 minuten

Vaak bestaat het kerstmenu uit een voor-, hoofd- en nagerecht. Makkelijke kerstrecepten onder de 30 minuten zijn in alle drie de gevallen echter moeilijk te vinden. Om je op al deze vlakken te inspireren hebben we 3 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en 3 nagerechten op een rijtje gezet die je allemaal binnen 30 minuten op tafel kunt zetten.

1. Gerookte eendenborst met rode bieten (voorgerecht)

Gerookte-eendenborst-met-rode-bieten
Het eerste voorgerecht is ontzettend lekker en ook nog eens heel makkelijk te maken. Een goed begin van de maaltijd dus.
Ingrediënten (4 personen):

  • 100 gram gerookte eendenborst;
  • 40 gram rode bietjes;
  • 15 milliliter balsamicoazijn;
  • 100 gram rucola;
  • 5 gram honing;
  • Peper;
  • Zout.

Bereidingswijze
Snij de rode biet in dunne plakjes en doe ze vervolgens samen met de balsamicoazijn, honing, peper en zout in een kom en meng dit even goed door elkaar. Rauwe rode biet moet je eerst koken en af laten koelen alvorens je ze in dit recept verwerkt. Was de sla en droog deze goed. Verdeel de sla nu over de borden. De plakjes gerookte eendenborst leg je op de sla. Tot slot schep je ook de rode bietjes op het bord en garneer je het geheel met wat balsamicoazijn.
Eventueel kun je de rode bietjes ook kort verwarmen voordat je ze op het bord legt. Zo krijg je een heerlijke combinatie van koude en warme ingrediënten in het gerecht.

2. Rundercarpaccio (voorgerecht)

Rundercarpaccio
De klassieker die eigenlijk niet mis kan gaan. Wie houdt er nou niet van een lekkere rundercarpaccio? Bij ons zou hij er wel ingaan en om deze reden mocht hij niet ontbreken in deze lijst van makkelijke kerstrecepten onder de 30 minuten.
Ingrediënten (4 personen):

  • 250 gram rundercarpaccio;
  • 100 gram gemengde sla;
  • 1/2 rode ui;
  • Groene pesto;
  • Parmezaanse kaas;
  • Pijnboompitten.

Bereidingswijze
Het maken van carpaccio is ontzettend makkelijk, zeker als je gebruik maakt van voorgesneden carpaccio. Deze verdeel je over de 4 borden door de plakjes netjes over elkaar heen te leggen. Vervolgens was je de sla en leg je deze bovenop de carpaccio. Snij nu de rode ui in kleine stukjes en verdeel deze over de carpaccio. Ook de parmezaanse kaas en de pijnboompitten verdeel je over de carpaccio. Voeg tot slot enkele toefjes groene pesto toe en je gerecht is klaar om geserveerd te worden.

3. Zalmtartaar met avocado (voorgerecht)

Zalmtartaar-met-avocado
Zalm en avocado is een combinatie van smaken waarbij je eigenlijk de mist niet in kunt gaan. Met dit voorgerecht heb je dan ook vrijwel altijd succes.
Ingrediënten (4 personen):

  • 400 gram verse zalm;
  • 1 avocado;
  • 1/2 komkommer;
  • mayonaise;
  • kaviaar.

Bereidingswijze
Maak de komkommer schoon en verwijder de schil. Snij deze vervolgens in blokjes. Ontpit de avocado en verwijder de schil. Het vruchtvlees snij je in blokjes. Tot slot snij je de zalm in kleine stukjes. Doe deze in een mengkom en voeg mayonaise toe. Meng dit goed door elkaar. Meng ook de avocado en komkommer voorzichtig door elkaar. Leg nu een kookring op het bord en doe hier een laagje avocado en komkommer in. Druk dit een beetje aan en leg er vervolgens een laagje zalm overheen. Als je echt uit wil pakken garneer je je torentje met een klein beetje kaviaar. Haal nu de kookring weg en je gerechtje is klaar.

4. Tonijnsteak (hoofdgerecht)

Tonijnsteak
Het hoofdgerecht is misschien wel de belangrijkste onderdeel van het kerstdiner. Maar je ziet het eigenlijk niet zitten om hier de hele dag voor te zwoegen. Daarom hebben we 3 makkelijke kerstrecepten onder de 30 minuten voor je op een rijtje gezet.
Ingrediënten (4 personen):

  • 4 tonijnsteaks;
  • Witte en zwarte sesamzaadjes;
  • 1 ei;
  • 500 gram wokgroenten naar keuze;
  • Sojasaus.

Bereidingswijze
Haal de tonijn ongeveer een half uur voordat je deze gaat grillen uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Scheid vervolgens het ei en zet ondertussen een wok- en grillpan op het vuur zodat deze heet kunnen worden. Als de wok heet is, wok je de groenten hierin. Meng ondertussen de witte en zwarte sesamzaadjes en bestrijk de tonijn met een dun laagje eiwit.
Bedek nu zowel de onder- als de bovenkant van de tonijn met de sesamzaadjes. Doe een scheutje olie in de grillpan en bak de tonijnsteak hier kort in aan, zodat beide kanten mooi zijn dichtgeschroeid. Afhankelijk van de dikte van de tonijn laat je deze nog even in de pan liggen. Doe vervolgens wat sojasaus in een bakje en serveer deze bij de groenten en de tonijn.
Tip: Om de maaltijd helemaal af te maken voeg je een lekkere aardappel- of rijstgarnituur toe.

5.  Hertenbiefstuk met cranberrysaus en cantharellen (hoofdgerecht)

Hertenbiefstuk-met-cranberriesaus
Hertenbiefstuk is een van die makkelijke kerstrecepten onder de 30 minuten die eigenlijk niet mag ontbreken.
Ingrediënten (4 personen):

  • 4 hertenbiefstukken;
  • 1 sinaasappel;
  • 250 gram cantharellen;
  • 500 gram cranberry’s;
  • 200 gram bruine basterdsuiker;
  • 180 milliliter rode port;
  • 30 milliliter olijfolie;
  • Kruidnagel;
  • Kaneelstokjes;
  • Boter.

Bereidingswijze
We beginnen met de voorbereidingen voor de saus en de cantharellen. Snij hiervoor dunne plakjes van de schil van de sinaasappel af en pers de sinaasappel vervolgens uit. Poets nu de cantharellen schoon en snij de steeltjes af, zodat de cantharellen allemaal ongeveer even groot zijn. Zet ze even apart. Doe nu de schil en het sap van de sinaasappel samen met de cranberry’s, de basterdsuiker, de port, de kruidnagels (ongeveer 5) en de kaneelstokjes (1 of 2) in een steelpan. Breng dit zachtjes aan de kook zodat de saus warm en dik wordt en roer de saus om de paar minuten goed door. Na 15 minuten is de saus klaar.
Terwijl de cranberrysaus op het vuur staat, zet je een pan op het vuur en laat je deze warm worden. Doe hier wat boter in en laat dit smelten. Als de pan warm is, bak je de 4 biefstukken. Hoelang ze in de pan moeten blijven liggen, is afhankelijk van de hoe je de biefstukken gebakken wilt hebben. Als de biefstukken goed zijn, haal je ze uit de pan en leg je ze op een bordje. Bedek ze met aluminiumfolie en laat ze nog een paar minuten rusten. In de tussentijd bak je de cantharellen in dezelfde pan als de biefstuk totdat ook deze gaar zijn.
Tip: Een heerlijke, frisse salade maakt dit gerecht helemaal af.

6. Gegrilde zalmfilet (hoofdgerecht)

Gegrilde-zalmfilet
Een lekker stukje zalm past ook perfect binnen een heerlijk kerstdiner. Helemaal als je het combineert met lekkere oosterse groenten of een heerlijke oosterse salade.
Ingrediënten (4 personen):

  • 4 zalmfilets;
  • 60 milliliter oestersaus;
  • 15 milliliter sojasaus;
  • 22 milliliter sherry;
  • 5 milliliter sesamolie;
  • 400 gram rijst;
  • 400 gram oosterse groenten;
  • 30 gram honing;
  • Zwarte en witte sesamzaadjes;
  • Olie.

Bereidingswijze
Zet een pan op het vuur, vul deze met water en breng dit aan de kook. Als het water kookt, voeg je de rijst toe en bereid je deze zoals op de verpakking staat aangegeven. Zet ook een wokpan op het vuur en laat deze warm worden. Als dit het geval is, kun je de groenten wokken. Het laatste wat we nu nog moeten bereiden is de zalm. Zet een derde pan op het vuur en doe hier een beetje olie in. Leg de sesamzaadjes vervolgen op een bordje. Druk nu één kant van de zalm in de sesamzaadjes en zorg dat deze goed blijven plakken.
Als de pan heet is, leg je de zalm erin. Begin met het bakken van de kant waar je de sesamzaadjes op hebt gelegd. Na 2 à 3 minuten draai je de zalm om en bak je deze ook aan de andere kant. Terwijl de zalm opstaat meng je de oestersaus, sojasaus, sherry, honing en sesamolie in een pan en breng je dit aan de kook. Laat het even kort inkoken en giet vervolgens een beetje over de zalm. Deze krijgt zo een lekkere oosterse smaak mee. Giet tot slot de rijst af en meng deze eventueel met de groenten. Serveer de zalm op de groenten.

7. Mousse van tiramisu (nagerecht)

Mousse-van-tiramisu
Bij een kerstdiner hoort natuurlijk ook een dessert. Daarom hebben we 3 makkelijke kerstrecepten onder de 30 minuten die de maaltijd perfect afsluiten. Met tiramisu als dessert kan het niet misgaan. Echter kost het redelijk wat tijd om dit te maken. Om toch met ongeveer dezelfde smaken af te sluiten kun je heerlijke mousse maken.
Ingrediënten (4 personen):

  • 2 espresso’s;
  • 520 gram slagroom;
  • 500 gram mascarpone;
  • 10 gram vanillesuiker;
  • Cacaopoeder;
  • Pure chocolade.

Bereidingswijze
Zet de espresso’s en laat deze afkoelen. Terwijl de koffie afkoelt klop je de slagroom op. Meng vervolgens de mascarpone en de vanillesuiker door elkaar totdat het een glad mengsel is geworden. Voeg hier de koud geworden koffie aan toe. Doe dit langzaam en in etappes. Als de espresso’s goed door de mascarpone zijn geschept, voeg je dit aan de slagroom toe, en schep je dit ook voorzichtig door elkaar heen. Meng niet te hard, want dan bewerk je de slagroom te veel.
Je kunt de mousse nu in individuele porties opbouwen, maar je kunt ook één grote schaal vullen. Begin hierbij met met mengsel van mascarpone en slagroom, dan een laagje cacaopoeder en vervolgens nog een laagje mascarpone en slagroom. Herhaal dit totdat alles op is. Schaaf vervolgens nog wat chocolade over de mousse en je dessert is helemaal af.
Tip: Wil je een knapperig element aan je dessert toevoegen, voeg dan een of meerdere laagjes koek toe. Je kunt deze in hun geheel verwerken, maar je kunt ze ook verkruimelen.

8. Gegrilde perzik met slagroom (nagerecht)

Perziken-met-slagroom
Een nagerecht met fruit is altijd een goed idee. Het is een lekker frisse afsluiting van de maaltijd.
Ingrediënten (4 personen):

  • 125 gram verse slagroom;
  • 30 gram honing;
  • 15 milliliter olie;
  • 4 perziken;
  • Granola.

Bereidingswijze
Snij de perziken in tweeën en verwijder de pit. Meng nu de olie samen met 15 gram van de honing en strijk dit over het vruchtvlees van de perziken. Zet vervolgens een grillpan op het vuur en leg de perziken met het vruchtvlees naar beneden in de pan. Laat ze ongeveer 5 minuten liggen zodat er mooie strepen op de perziken verschijnen. Terwijl de perziken op de grill liggen, meng je de granola met de overgebleven honing. Dit zorgt voor een knapperig element in het gerecht. Ook klop je de slagroom op zodat deze iets steviger wordt.
Leg nu de perziken op het bord en voeg wat slagroom toe. Sprenkel als laatste de granola over de perziken en serveer het dessert.
Tip: Je kunt eventueel ook een bolletje ijs toevoegen, in plaats van of zelfs in combinatie met de slagroom

9. Chocoladetruffels (nagerecht)

Chocoladetruffels
Het nagerecht is vaak moeilijker dan je denkt. De ingrediënten moeten exact afgemeten worden en de kleinste fout kan al rampzalige gevolgen hebben. Deze chocoladetruffels zijn echter zo makkelijk te maken dat het bijna niet fout kan gaan. Een perfecte afsluiter van deze lijst makkelijke kerstrecepten onder de 30 minuten.
Ingrediënten (15 truffels):

  • 25 gram cacaopoeder;
  • 80 gram noten (bijvoorbeeld cashewnoten, walnoten of pinda’s);
  • 125 gram dadels (zonder pit);
  • 25 milliliter water.

Bereidingswijze
Eenvoudiger dan dit kan het bijna niet worden. Ontpit de dadels als dit nog niet gebeurd is en doe ze vervolgens samen met het cacaopoeder, de noten en het water in de keukenmachine. Meng het geheel nu totdat het een mengsel is geworden. Het mengsel hoeft niet heel glad te zijn, maar het moet wel goed blijven plakken. Haal het vervolgens uit de keukenmachine en rol balletjes. Van bovengenoemde ingrediënten kun je ongeveer 15 à 16 balletjes draaien. Rol ze nu nog een keer door wat cacaopoeder en zet ze in de koelkast totdat het tijd is voor het dessert.

Bij een kerstdiner denk je al snel aan een tafel vol met eten en aan uren zwoegen in de keuken. Dat hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Dat laten de 9 makkelijke kerstrecepten onder de 30 minuten in dit artikel zien. Ze zijn overheerlijk en je bent niet langer dan een half uurtje kwijt aan de voorbereidingen. Zo kun je dus net als je gasten van de avond en van elkaar genieten.
Welke makkelijke kerstrecepten onder de 30 minuten zou jij kiezen om deze kerst te maken?
Deel je mening door een reactie te plaatsen onder dit bericht!