Stoor jij je er ook altijd aan als er in één kamer tien verschillende meubelstukken staan, je je kont nauwelijks kunt keren en je overal accessoires ziet staan?

Dan ben jij vast wel te spreken over de minimalistische woonstijl. Hierbij probeer je met zo min mogelijk (overbodige) spullen een zo mooi en luxe mogelijk interieur te creëren. Hoe je zelf voor een minimalistisch interieur kunt zorgen, vertellen we in dit artikel. Dit doen we aan de hand van 15 stylingstips.

Basic, clean en strak

Dat zijn dé drie kernwoorden van een minimalistisch interieur. De minimalistische woonstijl kenmerkt zich door een interieur waarbij eigenlijk alleen meubels met praktisch nut tentoongesteld worden. Op deze manier wordt ruimte gecreëerd en ontstaat een ingetogen, elegant en simplistisch interieur.

De minimalistische woonstijl is nog niet zo heel oud. Pas in de jaren ‘60 van de vorige eeuw begonnen steeds meer mensen hun huis volgens de minimalistische woonstijl in te richten en legden ze de focus op de functionele aard van het interieur.

Haal de bezem door je bestaande interieur

Zelf een minimalistisch interieur tot stand laten komen is niet heel moeilijk. Wel is het nodig om eens goed te kijken naar alle spullen die je in de loop der jaren hebt verzameld. Als het er veel zijn, kunnen deze namelijk niet allemaal blijven.

Zelf een minimalistisch interieur creëren, doe je al met deze 15 stylingstips.

1. Grijstinten

Hal minimalistisch

Een minimalistisch interieur kenmerkt zich door het gebruik van een aantal kleuren, namelijk zwart, wit en grijs. Zeker als het om de fundamenten van de kamer gaat, is het aan te raden om dit kleurenpalet aan te houden. Kies bijvoorbeeld voor witte muren en voor een houten vloer met white wash-effect.

Ook wat betreft de meubels zijn de kleuren wit, grijs en zwart een echte aanrader, bekijk bijvoorbeeld hier eens wat voorbeelden. Het zorgt voor een cleane uitstraling die erg gewenst is bij een minimalistisch interieur.

Wil je toch wat kleur toevoegen? Doe dit dan met accessoires in felle kleuren. Wat voor accessoires je het beste kunt kiezen, of hoeveel accessoires passen binnen een minimalistisch interieur, lees je bij tip 11, 13 en 14.

2. Opruimen

De naam zegt het eigenlijk al: bij een minimalistisch interieur zijn niet veel spullen nodig. Het is dan ook zaak om eens goed naar alle spullen die nu in je interieur staan te kijken.
Hebben deze allemaal een duidelijke functie? En zijn ze allemaal nodig? Dat ene beeldje dat al tijden op de schouw staat bijvoorbeeld…? Of dat tijdschrift dat je al 3 keer gelezen hebt…?

Eigenlijk mogen alle spullen die niet noodzakelijk zijn weg. Je kunt ze daadwerkelijk weggooien, maar je kunt ze ook in grote kisten stoppen en ergens op zolder opbergen.

3. Maak een selectie van je meubels

Meubels in minimalistisch interieur

(Bron)

In een minimalistisch interieur hebben alle meubels een duidelijke functie. Je hebt een bank om op te zitten, een eet-/leeftafel en een salontafel. Die twee extra tafeltjes die oh zo mooi zijn, maar eigenlijk geen echte functie hebben, passen niet binnen een minimalistisch interieur. Je kunt deze dus beter wegdoen.

Zo ontstaat er een kamer die ruimtelijk oogt en die rust uitstraalt. En dat is precies wat je probeert na te streven bij een minimalistisch interieur.

Extra tip: Door alleen de essentiële meubels in een ruimte te plaatsen, zorg je voor rust, maar er is nog een manier om rust te creëren. Kies bijvoorbeeld voor meubels die gemaakt zijn van ‘lichte’ materialen en die op pootjes staan. Doordat er ruimte vrij is tussen de meubels en de vloer lijkt alles veel ruimtelijker.

4. Nieuwe meubels? Kies dan voor strak en recht

Ga je nieuwe meubels shoppen? Leuk! Meubels die goed bij een minimalistisch interieur passen zijn strak en het liefst zo recht mogelijk. Geen poespas, rare frutsels of gekke vormen dus. Dit verstoort de rust alleen maar.

Meubels die het vooral goed doen binnen een minimalistisch interieur zijn een strakke, leren bank, een rechthoekige houten tafel met bijbehorende strakke stoelen met bijvoorbeeld een stalen of metalen onderstel. Voor een minimalistisch interieur is het ook een aanrader om eens te kijken naar de meubels van House Doctor, deze passen er vaak goed in.

5. Glas, metaal en gepolijst hout

Glazen deuren

Dat zijn de materialen waar jij je vooral op moet richten als je een minimalistisch interieur wilt creëren. Deze materialen kunnen terugkomen in de meubels, denk bijvoorbeeld aan een mooie houten tafel of aan de eerder genoemde stoelen met een metalen onderstel.

En ook glas kan op verschillende manieren verwerkt worden in een minimalistisch interieur. Kies bijvoorbeeld voor een mooie glazen vaas of kijk eens naar de mogelijkheden van een glazen deur om twee ruimtes met elkaar te verbinden. En vergeet tot slot vooral de ramen niet. Je verwacht het niet, maar deze hebben binnen een minimalistisch interieur een belangrijke functie. Je leest er meer over bij punt 6, 7 en 8 hieronder. Vind je bovenstaande lampen leuk? Ze lijken bijvoorbeeld op deze Masako lampen.

6. De kracht van natuurlijk licht

Natuurlijk licht speelt een grote rol in een minimalistisch interieur. Grote raampartijen zijn dan ook een echte must. Ontbreken deze grote ramen in jouw huis, maar streef je er wel naar om een minimalistische woonsfeer neer te zetten?

Kies dan voor sobere lampen. Dit kunnen inbouwspots zijn of hippe LED-strips die je op strategische plekken netjes weg kunt werken. Je kunt daarnaast natuurlijk ook kiezen voor mooie hanglampen en vloerlampen. Zorg er in dit geval voor dat de lampen strakke vormen en een neutrale kleur hebben.

7. Vermenigvuldig

Weerkaatsing licht op vloer

(Bron)

Natuurlijk licht speelt zoals gezegd dus een grote rol in een minimalistisch interieur. Om dit licht optimaal tot zijn recht te laten komen, kiezen veel mensen met een minimalistisch interieur ervoor om het licht in de ruimte te laten weerkaatsen.

Dit doen ze bijvoorbeeld door een hoogglans witte tafel bij een raam te zetten, door een spiegel op een strategische plek in de ruimte te zetten of door het licht te laten weerkaatsen op metalen.
Het voordeel van het laten weerkaatsen van natuurlijk licht is niet alleen dat je ruimte beter uitgelicht wordt, maar ook dat je minder gebruik hoeft te maken van kunstmatige lichtbronnen. En als je deze niet nodig hebt, dan hoef je ze bij een minimalistisch interieur ook niet in de ruimte te plaatsen.

8. Raamdecoratie

Gordijnen zijn dé manier om privacy te creëren in huis. Daarnaast heeft raamdecoratie voor veel mensen ook een decoratieve functie. Het staat gezellig en het is een manier om kleur toe te voegen.
In een minimalistisch interieur wordt er idealiter echter voor gekozen om geen raamdecoratie toe te voegen. De zwierige vormen van de meeste raamdecoratie passen immers niet thuis in een strak, clean en minimalistisch interieur.

Maar helemaal geen raamdecoratie? Is dat voor jou geen optie? Kies dan voor dunne en strakke gordijnen in een neutrale kleur of kijk naar de mogelijkheden van rolgordijnen of plisségordijnen. Kies ook hier voor neutrale kleuren om binnen de stijl van het minimalisme te blijven.

9. Twee, vier, zes

Symmetrie in stoelen

(Bron)

In een minimalistisch interieur is het belangrijk dat het gehele interieur rust uitstraalt. Dit doe je onder andere door voor neutrale kleuren te kiezen, maar daarnaast ook door voor een bepaalde mate van symmetrie te zorgen.

Nu hoeven links en rechts geen letterlijke kopie van elkaar te zijn hoor. Symmetrie kun je heel plaatselijk creëren. Zet bijvoorbeeld een even aantal stoelen bij de eettafel en zorg er dan ook voor dat er evenveel aan elke zijde staan. Twee links van de tafel en twee rechts van de tafel bijvoorbeeld. Een vergelijkbare eettafel als in het plaatje vind je bijvoorbeeld hier.

Wil je je interieur daarnaast wat extra’s geven door een mooi kleed toe te voegen? Leg dit kleed dan midden voor de bank en zet de salontafel midden op het kleed. Ook dit is een vorm van symmetrie die binnen een minimalistisch interieur voor rust zorgt.

10. Vastigheid

Veel interieurs worden na verloop van tijd rommelig, omdat meubels, accessoires en objecten geen vaste plek hebben. Staan de bloemen de ene keer bij de TV, dan staan ze de volgende keer op de eettafel.

Bij een minimalistisch interieur is dit niet het geval. Alle objecten hebben hun eigen vaste plek. De vaas staat altijd op de eettafel, tijdschriften leg je altijd in de krantenbak en de boeken staan op de boekenplank.

Niet alleen zorgt dit voor orde en rust, maar het maakt opruimen ook erg gemakkelijk. Leg alles dat niet op zijn plek ligt op de goede plek en je bent in principe klaar. Kind kan de was doen!

11. Hide and Seek

Gesloten kast

(Bron)

Een minimalistisch interieur is geen allegaartje van spullen. Accessoires worden minimaal gebruikt en ook andere prullaria worden zorgvuldig uit het zicht gehouden. Dit alles om de gewenste rust te waarborgen.

Nu wil het natuurlijk niet zeggen dat alle spullen die niet in het zicht mogen liggen weggegooid moeten worden. Speelgoed van de kinderen of belangrijke paperassen horen er tenslotte gewoon bij. Ze hoeven alleen niet altijd zichtbaar te zijn.

Het is daarom slim om deze spullen zoveel mogelijk te verbergen in gesloten kasten. Als je ze nodig hebt, kun je er makkelijk bij, maar als je ze niet nodig hebt, liggen ze niet in het zicht. Een spiegel zorgt voor extra licht, bijvoorbeeld bovenstaande spiegel.

12. Rust in huis

Het is inmiddels vast wel duidelijk geworden dat het bij een minimalistisch interieur draait om rust en ruimte. Dit komt niet alleen tot uiting in het kleurgebruik, maar ook wat betreft prints is het belangrijk om het rustig te houden.

Kies dus niet voor een behang met een druk patroon of voor kussens met een knallende print. Houdt het rustig, basic en vooral clean.

13. Beter één goede, dan 3 slechte

Groot schilderij

(Bron)

Een manier om de puntjes op de ‘i’ te zetten en je interieur te personaliseren is door accessoires toe te voegen. Een kandelaar hier, een fotolijstje daar en nog wat andere leuke hebbedingetjes op een andere plek. Hoe meer hoe beter zul je misschien denken.

Maar niet bij een minimalistisch interieur. Hier is het credo om vooral niet te veel toe te voegen. Je kunt beter voor een mooi, rustig en groot schilderij gaan dan voor tien kleine. Of kies voor één mooie schaal met een paar kaarsen.

Door het minimalistisch te houden, vallen de accessoires extra op en krijgen ze de aandacht die ze verdienen.

14. Planten. Kan het wel of kan het niet?

Ook wat betreft het groen in huis, kun je er bij de minimalistische woonstijl het beste voor kiezen om één mooie grote plant toe te voegen dan om verschillende kleine planten te kiezen. Is de plant daarnaast ook nog relatief strak en gestroomlijnd? Dan past deze helemaal binnen jouw nieuwe minimalistische interieur.

Een voorbeeld van zo’n strakke plant is bijvoorbeeld de Sanseveria. Maar ook andere planten kunnen je interieur net dat beetje extra geven.

15. De kers op de taart

Tot slot vraagt een minimalistisch interieur om de juiste afwerking. Hebben alle meubels een plek gekregen, heb je de juiste accessoires toegevoegd en ben je helemaal tevreden?
Ga dan aan de slag met het wegwerken van kabels en andere stoorzenders. Deze verstoren de rust en horen daardoor niet thuis in een minimalistisch interieur. Pas als alles perfect is, is jouw minimalistisch interieur klaar!

Een minimalistisch interieur klinkt niet heel spannend. Misschien vind je het zelfs wat saai klinken. Toch kun je maximaal genieten in dit interieur. Een minimalistisch interieur ademt rust en geeft je ongetwijfeld een opgeruimd gevoel, een andere leuke en nog niet benoemde webshop om eens te bekijken voor een minimalistisch interieur is bijvoorbeeld Nordic Nest.

Wat trekt jou zo aan, aan een minimalistisch interieur? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen onder dit artikel!