Waar moet je op letten als je een minivijver inricht?
Minivijvers zijn heel populair, en terecht! Het is een ideale oplossing als je niet zoveel ruimte hebt voor een vijver, maar wel wat meer leven op je terras of balkon wilt creëren. In dit artikel nemen we drie zaken onder de loep waar je mee te maken krijgt als je een minivijver gaat inrichten. Wat voor type vijver (materiaal) kies jij? Ga je wel of niet voor vissen en waar moet je op letten om een zo goed mogelijk natuurlijk evenwicht te bereiken?
Waar ga jij voor?
Eigenlijk alles wat waterdicht is kun je als minivijver gebruiken! Heb je de ruimte en een perfecte plek, kun je ook ervoor kiezen een vijverbak in te graven. Op Pinterest doe je ontzettend veel inspiratie op. Kies jij voor een houten bak of een teil? Of misschien een schaal of oude plantenbak?
Inspirerende voorbeelden
Bekijk inspirerende voorbeelden in bijvoorbeeld Pinterest:
Geen giftige stoffen en wel waterdicht
Helemaal de vrije keuze heb je natuurlijk niet. De materialen mogen geen giftige stoffen afgeven aan het water en niet gaan oxideren. Denk bijvoorbeeld aan koper, zink en (geïmpregneerd) hout. Beton is niet direct aan te raden, omdat je daar sowieso een coating op aan moet brengen om het waterdicht te maken. Houten vaten die als plantenbak verkocht worden, zijn meestal ook niet waterdicht. Wanneer je een coating aanbrengt, controleer dan goed of het geschikt is voor vijvers.
Bij twijfel altijd vijverfolie of coating
Twijfel je, breng dan sowieso vijverfolie of een coating aan. Lees je online goed in over de materialen voor je overgaat tot het vullen van je bak of vraag iemand die verstand heeft van het materiaal. Zo voorkom je teleurstellingen! Ga je voor iets wat je recyclet, dan doe je er sowieso verstandig aan om folie te gebruiken of het op de juiste manier te behandelen met een coating.
Wel of geen vissen?
In minivijvers kun je prima vissen houden, in tegenstelling tot wat je misschien verwacht. Houd dan wel rekening met een minimale diepte van zo’n 40 centimeter, liever zelfs 60 cm. De temperatuur schommelt dan net wat minder hard voor je vissen. Wees je ook van bewust dat als je voor vissen kiest, een kleine bak gevoeliger is voor vorst. Kun je de bak verplaatsen, zet hem dan bijvoorbeeld in de garage of schuur tijdens een vorstperiode, of gebruik een verwarmingselement.
Kies in elk geval nooit voor teveel vissen, want dan ontstaat er geen natuurlijk evenwicht, waarover verderop meer. Vraag advies aan een expert als je niet zeker weet wat voor visjes ertegen kunnen en hoeveel het beste is. Houd trouwens ook rekening met vogels en katten die gemakkelijk op je vissen kunnen jagen en zorg voor voldoende schuilplaatsen.
Goed en natuurlijk evenwicht
Heb je een goede balans bereikt, dan hoef je zelfs met vissen niet per se een filter of pomp toe te voegen aan je vijver als deze voldoende diep is. Dan moet je alleen wel zeker weten dat je de temperatuurschommelingen binnen de perken houd. Een te zonnige plek is dan sowieso geen optie.
Gevoelig voor temperatuurwisselingen
Wees je ervan bewust dat een kleine bak gevoeliger is voor temperatuurschommelingen en maak op basis van de plek goede keuzes. Wil je bijvoorbeeld graag een waterlelie die gaat bloeien, dan is veel zon gewenst. In dat geval kun je (afhankelijk van de grootte van je vijver) waarschijnlijk beter geen vissen houden door de snel wisselende temperatuur. Staat je bak tijdens gedeeltes van de dag in de zon en wil je liever een aantal visjes dan een waterlelie, kan een luchtpompje uitkomst bieden. Zo creëer je een evenwicht dat past bij de omstandigheden.
Waterplanten
Om een goed en natuurlijk evenwicht te bereiken in je minivijver heb je hoe dan ook waterplanten nodig. Daarin moet je ook niet gaan overdrijven, want dan is de balans als snel zoek. Kies in elk geval niet voor planten die te groot worden of gaan woekeren. Planten geven je bak natuurlijk een mooie uitstraling, maar zeker als je vissen hebt zijn ze echt onmisbaar! De planten nemen namelijk de afvalstoffen van je vissen op. Is je vijver minimaal 40cm diep, voeg dan in elk geval zuurstofplanten toe.
Bodembedekker en stenen
Is je bak wat dieper dan raden we je aan deze met een bodembedekker te vullen zoals grind of vijversubstraat (niet met potgrond!). Ook is het slim om één of meerdere stenen te gebruiken als je de ruimte hebt. Zo krijg je diepteverschil en kun je eventueel meerdere soorten plantjes plaatsen op verschillende dieptes. De bodembedekking draagt eraan bij dat nuttige bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen in je vijver. Daarnaast helpen stenen om dieren zoals kikkers een aangenaam verblijf te bieden in je vijver en gemakkelijk erin en eruit te kunnen kruipen.
Ben jij net zo enthousiast als wij? Laat het voorjaar en die minivijver maar komen!
Ik zou altijd voor een vijver(tje) gaan met geleidelijk aflopende randen. Zodat amfibiën bijv. er ook in/uit kunnen. en vogels een badje kunnen nemen.