Wanneer je met veel liefde de moestuin verzorgt, is er niets zo fijn als het zien dat alle groenten, fruit en kruiden helemaal groeien zoals dat zou moeten. Langzaamaan zie je de aardbeien rood kleuren, groeit de broccoli uit tot een mooie oogst en heb je een volle bos heerlijke peterselie. Niet alleen jij wordt daar heel gelukkig van, ook de vogels in jouw tuin zien jouw moestuin langzaam veranderen in een heerlijk buffet. Het is niet voor niets dat je moestuin beschermen tegen vogels een zaak is die je snel aan wilt pakken.
In dit artikel vertellen we 5 effectieve manieren om ervoor te zorgen dat deze gevleugelde vrienden niet langer jouw moestuin terroriseren.
 

Je moestuin beschermen tegen vogels: 5 effectieve manieren

We kunnen ons goed voorstellen dat je liever niet wilt dat de verschillende vogels in jouw tuin de oogst uit de moestuin al opgepeuzeld hebben, nog voordat je dit hebt kunnen oogsten. De verschillende groente- en fruitsoorten heb je immers voor jezelf geplant en niet voor deze vliegende dieren.
Een moestuin beschermen tegen vogels kan dan ook op een aantal verschillende manieren. Deze manieren hebben we voor je op een rijtje gezet, zodat jij precies weet wat je allemaal kunt doen om je oogst in de moestuin te laten slagen.
Per manier leggen we uit wat je precies kunt doen en waarom deze manier effectief is. Zo kun je bepalen welke manier jij het liefst toe wilt passen binnen jouw tuin.

1. Creëer een barrière

Net over moestuin
Deze eerste manier van de moestuin beschermen tegen volgens is er een die vrij voor de hand ligt. Door een barrière te creëren voor de vogels, zullen zij onmogelijk meer bij de verschillende groente- en fruitsoorten in jouw moestuin kunnen.
Zo'n barrière kan op verschillende manieren gebouwd worden. De meest gebruikte methode is door netten te spannen over de planten die geterroriseerd worden door de vogels.

Veiligheid boven alles

Net tegen blauwe lucht
Echter zijn er twee dingen waar je rekening mee moet houden voordat je de keuze maakt om daadwerkelijk netten over de moestuin heen te spannen.
Allereerst is dit de keuze van het net. Niet ieder net is geschikt om te gebruiken wanneer je je moestuin wilt beschermen. Zo is onder andere de kleur van het net ontzettend belangrijk. Een net met een zwarte kleur valt namelijk niet op wanneer dit boven een plant met groene bladeren is gespannen. Er is te weinig contrast, waardoor de vogels het net niet zullen zien.
Je kunt daarom beter kiezen voor een net met een fellere kleur. Denk bijvoorbeeld aan helder blauw, paars of geel. Deze kleuren bieden meer contrast met de ondergrond, waardoor de kans een stuk groter is dat de vogels het net nu wél kunnen zien.
Als tweede is het ook goed om erover na te denken of het spannen van netten de keuze is die jij wilt maken. De kans is namelijk aanwezig dat vogels verstrikt raken in het net, hier niet zelf uit kunnen komen en hierdoor zullen overlijden. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt!
Mocht je toch kiezen voor deze manier van je moestuin beschermen tegen vogels, gebruik dan gaas waarbij de gaatjes heel klein zijn en wat dus een felle kleur heeft. Hierdoor is de kans het kleinst dat vogels in het net blijven hangen of zelfs verstikt raken.
Tip: Controleer meerdere keren per dag of er geen vogels vastzitten in het net. Wanneer je er op tijd bij bent, is de kans groot dat je het beestje nog kunt redden.

2. Schrik ze af

Je moestuin beschermen tegen vogels kan ook door ervoor te zorgen dat de vogels zich niet welkom voelen in jouw tuin. Er zijn een aantal methoden die je kunt gebruiken die er voor zullen zorgen dat de vogels hun voedsel liever ergens anders zullen halen.
Deze 4 methoden zullen we één voor één met je bespreken:

Alles wat blinkt

Meerdere cd's
Wist je dat vogels het helemaal niet prettig vinden wanneer er glimmende dingen in de tuin hangen?
Een veelgebruikte manier om vogels uit je tuin te houden is om her en der cd's in de bomen, planten en struiken te hangen. Het licht van de zon zal weerkaatsen in het glimmende deel van de cd, wat zal zorgen voor flitsen. Vogels vinden deze flitsen niet leuk, waardoor ze niet graag in jouw tuin zullen verblijven. Zo vergroot je de kans dat ze voor de tuin van je buurman zullen kiezen.

Boxen in de tuin

Deze methode is niet voor iedere tuin geschikt, aangezien je hier zelf ook last van kunt hebben. Toch willen we je deze methode niet onthouden.
Een effectieve manier van de moestuin beschermen tegen vogels is om geluiden van roofvogels af te spelen. Hierdoor wordt er bij de vogels het idee gewekt dat er daadwerkelijk roofvogels in de buurt zijn. Zij zullen zo snel mogelijk jouw tuin verlaten.
Zoals we al zeiden is deze methode niet voor iedereen geschikt. Niet alleen de vogels zullen deze geluiden horen: jij en je buren ook. Alleen wanneer jij en de buren hier geen last van hebben, kun je deze methode inzetten.

Windmolentjes tegen vogels

Gekleurde windmolen
Een derde methode is vooral leuk wanneer je (klein)kinderen hebt. Je kunt vogels eenvoudig verjagen door gekleurde windmolentjes in de tuin te plaatsen. Doordat deze molentjes vrolijk ronddraaien door de wind, schrikt dit op een diervriendelijke manier de vogels af.
Zorg dat je genoeg van deze molentjes plaatst in de moestuin, want alleen dan zullen ze effectief zijn.

Een klassieker: de vogelverschrikker

Deze laatste methode is een ware klassieker, maar daarmee niet minder effectief. Het plaatsen van een vogelverschrikker zorgt ervoor dat vogels niet graag meer in jouw moestuin komen. Ideaal, toch?
Eerder schreven we al een artikel over hoe je een vogelverschrikker zelf kunt maken. Dit artikel kun je hier terugvinden.
 
Toch zijn deze vier methoden niet zo effectief als je in eerste instantie zou denken. Het is namelijk zo dat vogels ontzettend snel wennen aan alles wat zich in hun directe omgeving bevindt. Het is om die reden dat ze ook snel zullen wennen aan de verweringsmechanismen in jouw tuin.
Om deze manier toch effectief te houden, kun je er het best voor zorgen dat je de methoden met elkaar afwisselt of de materialen regelmatig verplaatsen. Door bijvoorbeeld de windmolentjes steeds op een andere plek in de grond te steken, zullen vogels er minder snel aan wennen. Afwisseling is dus geen overbodige luxe.
Let er wel op dat je de materialen van alle methoden direct na het oogsten weer uit de tuin haalt. Zodra jij alle overheerlijke groenten en fruit eenmaal uit de tuin hebt gehaald, is het niet langer nodig om de vogels uit je tuin te houden.

3. Voorzie in behoefte

Vogels in vogelbad
Wanneer vogels alle bessen in jouw tuin oppeuzelen, kan dat twee redenen hebben. Enerzijds is dat om de honger te stillen, maar het kan ook zijn dat ze juist dorst hebben in plaats van honger. Je kunt de vogels hierin tegemoet komen door in je tuin voorzieningen aan te brengen om aan hun behoeften te voldoen.
Om de honger van de vogels te stillen, kun je het best een aantal struiken in de tuin plaatsen die volhangen met bessen. Op deze manier zullen de vogels hiervan peuzelen in plaats van dat ze jouw zelfgekweekte aardbeien opeten.
Een aantal planten en bomen waar vogels graag van snoepen zijn onder andere de taxus (Taxus baccata), de beuk (Fagus sylvatica), lavendel (Lavendula) en klimop (Hedera helix). Er is ongetwijfeld een plant of boom vol bessen die mooi zal staan in jouw tuin.
Een tweede manier om te voorzien in de behoefte van de vogel, is door een vogelbad te plaatsen. Hierin kunnen vogels zich natuurlijk wassen, maar het is ook de perfecte plaats om wat water te drinken. Zo hoeven zij hun dorst niet te lessen door het fruit uit jouw tuin op te eten.

4. Roofvogels in de tuin. Een soort van…

Uil in de boom
Je moestuin beschermen tegen vogels kan ook door te insinueren dat er roofvogels in jouw tuin aanwezig zijn. Bij manier 2 vertelden we al dat dit kan door het geluid van roofvogels af te spelen, echter zijn er nog twee manieren waarop je dit idee kunt wekken.
De eerste manier is door een opgezette vogel zoals bijvoorbeeld een uil in de tuin te plaatsen. Vogels worden hierdoor afgeschrikt en zullen jouw tuin niet zo heel snel meer bezoeken. Let er wel op dat je de vogel iedere dag verplaatst. Zoals we eerder al zeiden zijn vogels niet gek en wennen ze erg snel aan een omgeving.
Een tweede manier om je moestuin te beschermen is door wat veren van kippen en duiven door je tuin te verspreiden. Ook dit insinueert dat er roofvogels in jouw tuin actief zijn en daar een prooi hebben gevangen. De vogels denken nu wel twee keer na voordat ze neerstrijken in jouw tuin.

5. Het effect van een huisdier

Kat in de tuin
De laatste manier van je moestuin beschermen tegen vogels heeft alles te maken met je huisdier. Het hebben van een kat zal er namelijk voor zorgen dat vogels zich minder veilig voelen bij jou in de tuin. Er ligt immers altijd gevaar op de loer in de vorm van jouw viervoeter.
Mocht jij altijd al een kat willen hebben, dan is dit het perfecte moment om actie te ondernemen. Het hebben van een huisdier is niet alleen ontzettend leuk, maar is hiermee ook nog eens effectief.
 
Zoals je kunt lezen zijn er een aantal dingen die jij kunt doen om ervoor te zorgen dat de vogels niet bij jouw oogst kunnen komen. Let er wel op dat wanneer je één van deze manieren gaat gebruiken, je er altijd voor zorgt dat dit diervriendelijk gebeurt. Je wilt het niet op je geweten hebben dat zo'n lief beestje door jouw toedoen straks dood in de tuin ligt, toch?
Je moestuin beschermen tegen vogels: wat doe jij al om je oogst te beschermen?
Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties!