Als je een mooi gazon hebt aangelegd en hem goed hebt onderhouden, is er niets vervelender dan dat dit mooie grasveld overhoop gehaald wordt. Toch kan dit gebeuren door een klein en tamelijk onschuldig dier: de mol. Maar mollen in het gazon bestrijden, hoe doe je dat nu precies? Je wilt immers niet die lelijke molshopen in je strakke gazon. In dit artikel zullen we je verschillende tips geven over hoe je op een diervriendelijke manier de mollen kunt bestrijden. Zo houd jij je gazon het hele jaar door mooi strak!

Mollen Verjagen & Mollen Bestrijden

mol-uit-molshoop

De mol (Talpa europaea) kennen wij allemaal als dat kleine beestje (11 cm – 16 cm) dat onder de grond leeft en gangen graaft. Mollen kom je niet dagelijks tegen, maar als ze zich eenmaal in je tuin hebben gevestigd kunnen ze grote schade aanrichten. De vacht van de mol is zwart en lijkt haast van fluweel te zijn. De haren van de mol staan niet in een bepaalde richting, maar kunnen gemakkelijk van richting veranderen. Dit heeft als voordeel dat de mol zich gemakkelijk door de smalle gangen onder de grond kan bewegen zonder te blijven haken.

Kenmerken van de mol zijn verder de grote voorpoten waar hij gemakkelijk de langste en diepste gangen mee graaft. Met de uitdrukking ‘zo blind als een mol' zou je vermoeden dat de mol blind is, maar dat is hij niet. De ogen zijn echter maar een millimeter in doorsnede en zijn zicht is hierdoor beperkt, maar de mol kan zeker wel zien. In de donkere gangen communiceren mollen door middel van geluid en geuren en hun spitse neus is hierbij hun belangrijkste zintuig.

De mol in de tuin

Waar de mol voor sommigen wellicht vooral bekend is als de veroorzaker van molshopen, kent het hebben van mollen in de tuin ook een aantal voordelen. Mollen zijn vooral actief in het najaar, de winter (als het niet vriest) en het voorjaar. Hieronder leggen we de voor- en nadelen van het hebben van mollen in de tuin aan je uit.

Voordelen van de mol in de tuin

Het hebben van mollen in de tuin heeft zeker zijn voordelen. Zo zijn mollen niet alleen dol op regenwormen, maar eten ze ook slakken en larven van verschillende muggen- en keversoorten. Mocht je last hebben van de aanwezigheid van deze dieren, dan is de mol zeer nuttig. Daar komt bij dat de mol door zijn gangenstelsel de grond luchtig houdt en hiermee voorkomt dat planten in een te dichte grond moeten overleven.

Nadelen van de mol in de tuin

Ondanks de voordelen zijn het vooral de nadelen die zwaar wegen wanneer dit beestje zich in jouw tuin heeft gevestigd. Zo zorgen de molshopen ervoor dat jouw mooie gazon niet zo mooi meer is. Ook kunnen de vele gangen ervoor zorgen dat je terras gaat verzakken. Tot slot wroeten ze ook planten los, waardoor deze doodgaan.

Wanneer je deze nadelen leest is het niet gek dat de meeste tuinliefhebbers de mol liever niet zien komen, maar gaan. Mollen in het gazon bestrijden is in deze gevallen de oplossing.

Mollen in het gazon bestrijden, vangen en verdrijven: de tips

molshoop

Je hebt na het lezen van de voor- en nadelen toch besloten dat het voor de mol tijd is om te gaan. Nu kun je rigoureus te werk gaan en met gif en vallen gaan werken waar de mol aan dood gaat, maar wij kiezen liever voor de diervriendelijke methodes. Er zijn namelijk verschillende methoden waarmee je gemakkelijk de mol in het gazon kunt bestrijden.

Hieronder vind je vijf tips die antwoord geven op de vraag: mollen in het gazon bestrijden, hoe doe ik dat? Deze tips zijn allen diervriendelijk en ecologisch verantwoord.

Tip 1: Mollen verdrijven met planten

Wanneer je mollen wilt verdrijven uit de tuin hoef je niet direct met gevaarlijke en dodelijk klemmen aan de gang te gaan. Zoals eerder gezegd communiceert de mol voornamelijk door middel van geluid en geur. Door zijn goed ontwikkelde en spitse neus kan de mol ontzettend goed ruiken. Gebruik maken van geuren waar de mol absoluut niet van houdt is dus een goede en diervriendelijke manier om de mol te verdrijven.

Zo zijn er planten waar de mol liever niet bij de in buurt komt, omdat hij de geur ervan niet kan verdragen. Een voorbeeld van zo'n plant is de keizerskroon (Fritillaria imperialis).

keizerskroon-fritillaria-imperialis

Deze bijzondere plant verspreidt een geur waar de mol niet van houdt en welke hij liever mijdt. Het fijne aan deze methode is dat de keizerskroon ook nog eens een mooie plant is om jouw kleurrijke border mee te verrijken.
Ditzelfde geldt voor de kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyris). Deze plant is zowel voor mens als dier giftig. Voorzichtigheid is dan ook geboden wanneer er kleine kinderen of huisdieren bij in de buurt komen.

kruisbladwolfsmelk-euphorbia-lathyris

De plant wordt in de volksmond ook wel heksenmelk of mollenkruid genoemd. Dit laatste omdat mollen niet houden van de geur van de wortels van deze plant en er zodoende op gepaste afstand van blijven. Ook wanneer je last hebt van woelratten of veldmuizen is de Euphorbia lathyris een diervriendelijke methode om deze dieren te verdrijven.

Tip 2: Mollen bestrijden met geluid

de-wind

Naast de geur van bepaalde planten, kan ook geluid de mol op afstand houden. Je kunt hier speciale installaties voor aanschaffen, maar er zijn ook budgetvriendelijke oplossingen. Zo kun je mollen al irriteren door een fles in te graven. Hoe je dat doet? Wanneer je een molshoop ziet, dan weet je dat er in de buurt de gang van de mol te vinden moet zijn. Zoek deze gang en graaf een gat. Doe dit zo dat het gat je de gelegenheid geeft een fles ín de gang te plaatsen. Zet hier vervolgens een fles zonder bodem in en graaf deze in. Zorg dat de bovenkant van de fles boven de grond uitkomt en laat de dop van de fles.

Vanaf hier doet de wind het werk voor je. Doordat de wind langs de opening van de fles waait, zal deze in de fles een pieptoon veroorzaken. Deze toon zul je zelf niet horen, maar de mol heeft hier een gloeiende hekel aan.
Het continue gesuis en gepiep door de fles zal de mol op afstand houden. Nadeel van deze methode is wel dat je op verschillende plekken in de tuin flessen uit de grond ziet steken.

Extra tip: Wat ook schijnt te helpen is het plaatsen van speelgoedmolentjes op metalen prikkers in de gangen van de mol. De wind laat de molentjes draaien en het draaien zorgt voor een trilling in de prikkers. Deze trillingen gaan vervolgens de gang van de mol is en ook dit zou de mol niet prettig vinden.

Tip 3: Mollen vangen met een mollenval

mol-in-mollenval(Foto)

Het vangen van dieren is altijd beter dan ze doden. Zo kun je ze na de vangst op een andere plek uitzetten en kunnen ze daar prima doorleven. Ook voor mollen zijn er speciale vallen waarmee je ze op een diervriendelijke manier uit je tuin kunt verwijderen. Een speciale mollenval plaats je in een gang welke de mol veel gebruikt. Je komt achter de populariteit van een gang door 's avonds alle molshopen dicht te drukken. De molshopen die je de volgende ochtend weer tegemoet stralen zijn de hopen welke aan de veel gebruikte gangen liggen.

De val plaats je vervolgens voorzichtig in de lengte van de gang. Probeer dit zo zachtjes mogelijk te doen, zodat je de mol niet te veel stoort. Dit kan afschrikken en op die manier zul je hem minder snel vangen. Ook kan het ervoor zorgen dat hij simpelweg door de rare geluiden die gang in de toekomst links laat liggen.

De opening van de gang dicht je vervolgens af met bijvoorbeeld een steen. Wanneer je de steen optilt kun je gemakkelijk bij de val, maar wordt de mol niet afgeschrikt door zonlicht. Kijk een aantal keer per dag of je een mol hebt gevangen. Wanneer je beet hebt, kun je de mol meenemen en uitzetten op een plek waar hij prima verder kan leven. Doe dit uitzetten bijvoorbeeld in de buurt van een weiland waar meerdere molshopen te zien zijn.

Let op: Zorg er voor dat je echt een aantal keer per dag de val controleert. Wanneer een mol te lang in een val zit, kan hij bezwijken door de stress of een te kort aan voedsel.

Zorg er daarnaast voor dat je een diervriendelijke val gebruikt, waarin de mol blijft leven en uitgezet kan worden. Gebruik dus liever geen klemmen die de mol zullen doden zodra hij erin vast komt te zitten.

Tip 4: Anti-mollengaas plaatsen

mollen-verjagen-anti-mollengaas

(Foto)

Mollen in het gazon bestrijden? Wat dacht je van preventief anti-mollengaas plaatsen ónder het gazon? Je kunt het anti-mollengaas op twee verschillende manieren gebruiken. De eerste manier is het gebruik van het gaas zoals je ook worteldoek gebruikt. Je plaatst het gaas een aantal centimeter onder het oppervlak. Nadeel hiervan is wel dat je er je hele gazon voor zult moeten verwijderen. Het is dus vooral een handige methode voor als je je gazon nog aan moet gaan leggen. Door de te kleine gaatjes in het gaas kan de mol niet naar bovenkomen en kunnen de molshopen niet ontstaan.

De tweede manier waarop je het gaas kunt gebruiken is door het als een omheining onder de grond te gebruiken. Net als je erfafscheiding boven de grond, is dit gaat de afscheiding onder de grond. Nadeel is wel dat het gaat zeker 80 centimeter de grond in moet gaan om de mol te kunnen weren. Er zullen dus flinke geulen gegraven moeten worden. Voordeel is wel dat de mol je tuin niet meer in kan en je zo niet langer de beestjes hoeft te verjagen of te vangen.

Let op: Het gaat moet uit echt kleine openingen bestaan. Is het gaas te grof, dan kan de mol er alsnog doorheen. Het is dan ook aan te raden gebruik te maken van het speciale anti-mollengaas.

Tip 5: Mollen bestrijden met carbid

carbid

We bedoelen hier natuurlijk niet het bestrijden van mollen door te gaan carbidschieten in de tuin. We hebben het over een iets vriendelijkere en bovenal veiligere methode. Carbid kun je namelijk gebruiken om op een diervriendelijke én ecologisch verantwoorde manier mollen te verjagen. Het gebruik van carbid is niet schadelijk voor de natuur. Het middel staat op de lijst van pesticiden welke door de EU worden toegelaten. Je mag het gebruiken om je gewas te beschermen.

Wanneer je carbid gebruikt doe je wat korrels in de gang onder de molshoop en schenk je hier vervolgens water bij. Dicht het gat vervolgens en wacht op de chemische reactie die ontstaat. Uit deze chemische reactie ontstaat een gas (ethyn) die de mollen niet kunnen verdragen. Ze zullen er niet door doodgaan, maar de geur ervan zal ze voor lange tijd verdrijven.

Ook hier vonden wij nog goede tips en artikelen mollen te verjagen: Mollen Verjagen, Tips & Verjaagartikelen

Samenvatting: Mollen in het gazon bestrijden, vangen en verdrijven

De vraag ‘Mollen in het gazon bestrijden, hoe doe ik dat?' kent dus verschillende antwoorden. Zoals gezegd houden wij het graag bij de diervriendelijke methodes en zul je ons niet snel een mol met een dodelijk val zien verwijderen. Zeker niet als er verschillende diervriendelijke methodes zijn om de mol mee te verdrijven.

Zo kun je mollen bestrijden door middel van planten, geluid en carbid. Daarbij kun je mollen tegenwoordig ook heelhuids vangen en ze vervolgens op een veilige plek weer uitzetten. De fijnste methode vinden wij nog wel het plaatsen van speciaal anti-mollengaas. Dit gaas zorgt ervoor dat je niet eens tot het bestrijden van mollen over hoeft te gaan. Mollen in het gazon bestrijden, hoe doe ik dat? Gaas plaatsen dus! Nadeel is wel dat er voor deze methode een hoop gegraven moet worden in de tuin.

Mollen in het gazon bestrijden: Wat zijn jouw tips en ervaringen?
Deel ze met ons in de reacties hieronder!