Een moestuin hebben is niet alleen leuk omdat je de groenten, het fruit en de kruiden ziet groeien en bloeien, maar ook omdat het je écht iets oplevert. Je hoeft met een rijke oogst immers niet meer naar de supermarkt om groenten, fruit en kruiden te kopen. Deze haal je gewoon uit je eigen tuin. Echter kan het lastig zijn om de hele oogst van de moestuin op te eten voordat deze gaat schimmelen of rotten, zeker wanneer je een hele grote moestuin hebt. Als je niets van de oogst weg wilt gooien, is de oogst van de moestuin bewaren het enige alternatief . Maar hoe doe je dit?
 

De oogst van de moestuin bewaren

De oogst van de moestuin bewaren kan op tal van manieren. Welke manier het meest geschikt is voor jou, is afhankelijk van wat je uiteindelijk met je groenten, fruit en kruiden wilt doen. Wil je bijvoorbeeld dat ze zoveel mogelijk hun originele staat behouden of mogen ze verwerkt worden tot iets nieuws?
In dit artikel bespreken we 9 methoden om de oogst van de moestuin langer te bewaren. Hierbij bespreken we zowel methoden die geschikt zijn voor groenten, als methoden die passen bij kruiden en fruit.

1. De ideale plek

Mais-in-houten-kist
Je kunt groenten en fruit op verschillende plekken bewaren. Denk bijvoorbeeld aan de koelkast of in een schaal op de aanrecht. Het is op deze plekken echter niet mogelijk om je groenten langer dan een paar dagen te bewaren.
Als je dit wel wilt, kun je de oogst van de moestuin bewaren in een donkere, droge en koele ruimte, waar voldoende lucht stroomt. In dit soort ruimtes kunnen groenten één tot enkele maanden bewaard worden.
Je kunt dit dan het best doen in houten kisten. Iedere groenten krijgt zijn eigen kist. De procedure is dan als volgt:

  • Verwijder het overmatig groen van de groenten;
  • Bedek de bodem van de kist met een laag zand en leg hier een laag groenten op. Zorg ervoor dat ze voldoende ruimte om zich heen hebben en elkaar niet raken. Op deze manier voorkom je dat een stuk groente dat onverhoopt toch gaat schimmelen, dit doorgeeft aan de andere groenten;
  • Schep hier een nieuwe laag aarde op, zodat de groenten helemaal begraven zijn;
  • Herhaal dit tot de groenten op zijn of de kist vol zit.

Deze methode is onder andere geschikt voor knollen, rapen en rode bieten.

2. Klapperende tanden van de kou

Bevroren-groenten
Een tweede manier om de oogst van de moestuin te bewaren is door deze simpelweg in te vriezen. Deze methode zul je ongetwijfeld al regelmatig toepassen.
Het proces achter het invriezen van groenten en fruit is eigenlijk heel simpel: de kou zorgt ervoor dat de bacteriën zich tijdelijk niet meer kunnen vermenigvuldigen, waardoor groenten en fruit in hun huidige staat blijven. Door de groenten en fruit vervolgens te ontdooien, komen de bacteriën weer tot leven en starten ze weer met het vermenigvuldigen.
Bevriezen kun je met vrijwel alle groenten en fruitsoorten doen. Er wordt echter wel vaak onderscheid gemaakt tussen harde en zachte groenten en fruit. Het ontdooien heeft namelijk een andere uitwerking op de producten in beide groepen.

Harde groenten en fruit

Harde groenten en fruit komen na het ontdooien weer terug in hun oorspronkelijke staat. Ze zijn bijvoorbeeld nog even knapperig als voordat ze ingevroren werden. Voorbeelden van harde groenten zijn boontjes en bloemkool.

Zachte groenten en fruit

Zachte groenten en fruit hebben wat meer problemen bij het ontdooien. Het vocht in deze producten zorgt er namelijk voor dat ze al snel papperig worden, waardoor ze minder aantrekkelijk zijn om op te eten. Dit wil echter niet zeggen dat je ze niet in kunt vriezen. Voorbeelden van zachte fruitsoorten zijn aardbeien en frambozen.
Tip: Als je groenten en fruit in wilt vriezen, is het verstandig om enkele voorbereidingen te treffen. Haal bijvoorbeeld pitten uit vruchten, verwijder het loof en snijd de producten alvast in stukjes.
Extra tip: Om de smaak van je bevroren groenten optimaal te behouden, kun je ze eerst enkele minuten koken en vervolgens afkoelen onder de koude kraan. Dit wordt ook wel blancheren genoemd.

3. Vocht afdrijven

Gedroogd-fruit
We hebben het tot nu toe vooral over groenten en fruit gehad. Het is echter goed mogelijk dat een deel van de oogst uit je moestuin uit kruiden bestaat. Ook deze kun je langer bewaren, bijvoorbeeld door ze te drogen.

Kruiden

De beste methode om kruiden te drogen, is door dit aan de lucht te doen. Dit gaat als volgt:

  • Bindt de kruiden in groepjes van tien bij elkaar in een bosje;
  • Hang deze bosjes ondersteboven aan het plafond van een warme, donkere en droge kamer;
  • Door de kruiden zo enkele weken te laten hangen, trekt het vocht er langzaam uit. Dit zorgt ervoor dat ze langer houdbaar zijn.

Fruit

Naast kruiden kan ook fruit gedroogd worden. Dit kun je het best in de oven doen:

  • Snijd de groenten in schijfjes of stukjes en verdeel ze over een ovenrooster;
  • Zet de oven op de laagste stand en schuif het rooster erin;
  • Laat de vruchten nu enkele uren in de oven staan zodat het vocht kan verdampen.

Als je de vruchten uit de oven haalt en in een luchtdichte pot stopt, kun je deze tot enkele maanden bewaren.

Zaden

Wist je dat je ook zaden van vruchten kunt bewaren door ze te drogen? Dit doe je als volgt:

  • Peuter de zaden uit de vruchten en maak ze schoon;
  • Leg ze vervolgens in een bakje op het aanrecht en laat ze drogen.

In het nieuwe jaar kun je de zaden in de grond stoppen, zodat er nieuwe planten kunnen groeien. De oogst van je moestuin bewaren kan bijna niet efficiënter!

4. Uit grootmoeders tijd

Groenten-in-weckpot
De volgende methode van oogst van de moestuin bewaren wordt al enige tijd toegepast. We hebben het namelijk over het wecken of inmaken van groenten en fruit.
Deze methode zorgt ervoor dat je groenten of fruit maanden tot jaren langer kunt bewaren. De groenten en het fruit worden in de speciale weckpotten namelijk beschermd tegen invloeden van buitenaf. De mogelijkheden wat betreft de soorten groenten en fruit die je kunt wecken zijn eindeloos, waardoor dit voor veel mensen een favoriete methode is om oogst van de moestuin langer te bewaren.
Het principe achter groenten en fruit inmaken ligt bij verhitting. We zullen dit aan je uitleggen door het proces te beschrijven:

  • Het begint bij het vullen van de speciale weckpotten;
  • Zet de potten vervolgens in de speciale weckketel. Hierdoor wordt de temperatuur dusdanig verhoogt dat bacteriën, schimmels en gisten gedood worden;
  • Laat de weckpotten vervolgens afkoelen. Hierdoor ontstaat er binnen en buiten de pot een verschillende druk;
  • Dit drukverschil zorgt ervoor dat er een vacuüm ontstaat. Hierdoor kan er niets meer bij de groenten of het fruit komen, waardoor deze een stuk langer bewaard kunnen worden.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van groenten en fruit wecken? Lees dan dit artikel, waarin 14 bijzondere recepten aan bod komen.

5. Een extra korreltje zout

Radijsjes-zout
De volgende manier van de oogst van de moestuin bewaren is met behulp van zout. Dit wordt ook wel pekelen genoemd. Het principe achter pekelen is dat zout vocht opneemt. Zout dat aan groenten toegevoegd wordt, neemt dus het vocht uit deze groenten op. Bacteriën nestelen zich vervolgens niet graag meer in de groenten, waardoor deze langer mee zullen gaan.
Het proces van groenten pekelen gaat als volgt:

  • Je begint met het schoonmaken van de groenten en het koken hiervan;
  • Als de groenten opstaan, maak je de zoutoplossing. Gebruik hiervoor 100 gram zout per liter water. Idealiter gebruik je pekelzout of zout zonder jodium;
  • Meng dit goed door elkaar en laat het staan;
  • Wanneer de groenten gekookt zijn laat je ze afkoelen tot kamertemperatuur en verdeel je ze over verschillende potten;
  • Voeg hier vervolgens de zoutoplossing aan toe en sluit de deksel af. Zorg ervoor dat de groenten helemaal onder water staan.

Bewaar de groenten op een droge en donkere plek, zo zijn ze ongeveer zes maanden houdbaar. Groenten die geschikt zijn voor pekelen zijn onder andere radijsjes en komkommers.
Tip: Omdat er bij deze methode veel zout wordt gebruikt, is het verstandig om de groenten die je na het pekelen wilt gebruiken eerst langdurig in water te laten weken. Door het water meerdere malen te verversen, verwijder je zoveel mogelijk zout. Dit zal de smaak van je groenten ten goede komen.

6. De zure appel

Gepekelde-rode-ui
Naast zouten zijn ook zuren erg geschikt om de oogst van de moestuin langer te bewaren. Zuren worden bijvoorbeeld gebruikt bij het conserveren van augurken.
Zelf zuren gebruiken voor het verlengen van de houdbaarheid gaat als volgt:

  • Vul een schone en gesteriliseerde (weck)pot met warme azijn. Zorg ervoor dat deze van goede kwaliteit is;
  • Snijd de groenten in stukken en voeg deze toe aan de azijn;
  • Sluit de potten af.

Het zuur in de azijn zorgt ervoor dat bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen waardoor je groenten niet zullen rotten. Naast augurken zijn ook komkommers en bietjes erg geschikt voor deze methode van oogst van de moestuin bewaren.
Tip: Ben je niet zo'n fan van azijn? Dan kun je dit vervangen voor alcoholische dranken zoals brandewijn en rum. Deze zijn ook erg effectief.

7. Voor de zoetekauw

Converseren-met-suiker
We hebben zout gehad en we hebben zuur gehad. De volgende in de rij is dan logischerwijs zoet. In dit geval wordt de oogst van de moestuin bewaard met suiker. Dit wordt ook wel konfijten genoemd en wordt vooral toegepast met fruit.
In principe kun je vrijwel iedere fruitsoort konfijten. Zacht fruit konfijten vraagt echter wel om een goede beheersing van de techniek. De structuur van deze vruchten verandert namelijk snel, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling is.
Konfijten wil eigenlijk zeggen dat je vruchten in een suikerstroop legt, zodat dit in de vruchten kan trekken. De handelingen die horen bij konfijten zijn als volgt:

  • Maak suikerstroop door gelijke hoeveelheden water en suiker met elkaar te mengen. Breng dit mengsel aan de kook, zodat een deel van het water verdampt;
  • Leg de vruchten nu in het mengsel;
  • Laat ze hier net zo lang in liggen tot ze geen suiker meer op kunnen nemen. De hoge concentratie van de suiker zorgt ervoor dat het vocht in de vruchten afneemt, waardoor ze langer houdbaar zijn.

Deze manier van konfijten wordt vooral veel toegepast bij ananas, kersen en citrusvruchten. Als je de vruchten na het konfijten afgesloten op een droge en donkere plek bewaart, zijn de producten tot een aantal maanden langer goed.
Let wel op: Konfijten van fruit zorgt ervoor dat de smaak verandert. Ook de gezonde kenmerken van de vruchten nemen af door de toevoeging van veel suiker.

8. Groenten en fruit verwerken

Jam-van-oogst-uit-moestuin
De methoden van de oogst van de moestuin bewaren die we tot nu toe hebben beschreven zorgen er allemaal voor dat de groenten, het fruit en de kruiden grotendeels in hun originele staat blijven. Je kunt de oogst echter ook verwerken tot nieuwe producten, zoals bijvoorbeeld jam, chutney of chips.
Het maken van jam is een vorm van konfijten, waarbij het niet noodzakelijk is dat het fruit stevig blijft. Vooral bij zacht fruit zoals aardbeien en frambozen lijkt dit dus een goede oplossing.
Chips maken doe je door groenten in plakjes te snijden en deze te besprenkelen met olie. Vervolgens bak je ze korte tijd in de oven, totdat de randen opkrullen. Een lekker alternatief voor de ongezonde snack op zaterdagavond.

9. Maak de buren blij

Jam-voor-buren
Deze laatste manier van de oogst van de moestuin bewaren telt natuurlijk niet helemaal mee. Toch vinden wij het een leuk alternatief dat de moeite van het benoemen waard is.
Oogst die je over hebt kun je namelijk ook delen met buren, familie, vrienden of collega's. Zij staan ongetwijfeld te trappelen om de lekkerste groenten, de sappigste fruitsoorten en de geurende kruiden van je over te nemen.
Tip: Je zou zelfs de voedselbank kunnen helpen met de oogst uit jouw moestuin.
 
Een moestuin hebben is leuk, maar het grote rendement kan nog wel eens voor problemen zorgen. Door een of meerdere van de technieken om de oogst van de moestuin te bewaren die in dit artikel zijn besproken te gebruiken, kun je hier echter optimaal van genieten. Je hoeft dus nauwelijks iets weg te gooien. Een ideale situatie lijkt ons!
Ga dus aan de slag met de verschillende methoden en onderzoek welke het best bij jou past!
Heb jij al ontdekt wat jouw favoriete methode van de oogst van de moestuin bewaren is?
Laat het ons weten in een reactie!