Als de zon ook maar een beetje schijnt, zijn de meeste tuinbezitters buiten te vinden. Het is nu immers weer tijd om de borders te fatsoeneren, het terras te schrobben en het gras te maaien, zodat de tuin er weer tiptop uit komt te zien. Als dit het geval is, kan het echte genieten beginnen, mits de regen geen roet in het eten gooit natuurlijk. Een overkapping met plat dak maken kan je van deze teleurstelling behoeden. Ook tijdens een regenbui kun je namelijk gewoon buiten zitten.

In 7 stappen een houten overkapping met plat dak maken

Houten-overkapping-met-plat-dak-maken
Als echte doe-het-zelver wordt het tijd om de handen weer uit de mouwen te steken en een nieuw tuinproject te starten. Om je hierbij te helpen, vertellen we in dit artikel precies hoe een overkapping met plat dak maken in zijn werk gaat.
We doen dit met een stapsgewijze beschrijving waarbij alle belangrijke aspecten van een overkapping met plat dak maken aan bod komen. We beginnen natuurlijk bij het begin: het uitwerken van het idee.

Stap 1: Het idee uitwerken

Je hebt besloten dat je een overkapping met plat dak wilt gaan bouwen. De eerste stap is hiermee gezet. Voordat je echt aan de slag kunt, zul je dit idee beter en gedetailleerder uit moeten werken.
Wat voor overkapping wil je bijvoorbeeld precies? En waar in je tuin moet deze geplaatst worden?
Een overkapping met plat dak kan van verschillende materialen gemaakt worden. Een veelgebruikte keuze is hout, maar je kunt ook kiezen voor aluminium of steen.
Daarnaast is het ook goed om alvast na te denken over de bekleding van het dak. We hebben al gekozen voor een plat dak, maar ook dan ben je er nog niet. Er kan bijvoorbeeld nog onderscheid gemaakt worden in een transparant of ondoorzichtig dak. In het eerste geval zijn glas en polycarbonaat geschikt en in het tweede geval is dat hout.
Tot slot is het ook belangrijk om na te denken over de plek waar je de overkapping precies neer wilt zetten. Wil je bijvoorbeeld dat deze dient als verlengstuk van je huis en dus tegen de buitenmuur aanstaat? Of heb je liever dat de overkapping met plat dak een losstaande ‘kamer’ is?
Let op: In dit stappenplan gaan we uit van een houten overkapping met plat dak.

Stap 2: De omtrek uitzetten

Touw
Als je precies weet hoe je de houten overkapping met plat dak wilt maken, is het tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Dit doe je in eerste instantie door het idee dat je in je hoofd hebt, te vertalen naar de tuin.
Met een aantal houten paaltjes en een lang stuk touw zet je de omtrek van je toekomstige overkapping uit, precies op de plek waar je de overkapping hebben wilt. Je hebt nu niet alleen je werkterrein afgebakend, je weet ook precies hoe groot de overkapping gaat worden en hoe groot de overkapping in verhouding met de rest van de tuin zal zijn.
Ben je niet tevreden?
Dan kun je nu nog aanpassingen doen. Zodra je verder gaat naar de volgende stappen, wordt dit steeds lastiger en bovendien zonde van het werk dat je al in je houten overkapping geïnvesteerd hebt.

Stap 3: De fundering neerzetten

Cement-voor-fundering
De voorbereidingen voor een houten overkapping met plat dak maken zijn getroffen, dus het is tijd om met het echte werk te beginnen. Ook hier beginnen we natuurlijk met de basis, namelijk de fundering. Deze kun je het best bouwen met behulp van betonpoeren. Deze zijn onwijs stevig en erg stabiel en vormen daarmee een perfecte basis.
Om te berekenen hoeveel betonpoeren je nodig hebt, kun je de volgende vuistregel aanhouden: zet op iedere hoek één betonpoer en vervolgens voor elke drie meter één extra. Wil je bijvoorbeeld een overkapping met een lengte van 4 meter maken dan zet je op beide hoeken een betonpoer en daartussen nog een. Er zit immers meer dan 3 meter tussen de hoeken.
Vervolgens is het zaak om de betonpoeren stevig en vooral waterpas in de grond te zetten. Dit doe je in eerste instantie natuurlijk door gaten te graven op de aangewezen plekken. Zorg ervoor dat deze ongeveer 50 à 60 centimeter diep zijn, zodat de betonpoer hier bijna helemaal in kan.
Om de ondergrond in het gat zo recht mogelijk te krijgen, is het belangrijk om de grond goed aan te stampen. Eventueel kun je een tegel in het gat leggen, zodat de betonpoer op een gelijkmatig vlak rust. Wanneer de betonpoer helemaal waterpas staat, kun je het gat opvullen met zand of cement. Kies je voor dit laatste, dan weet je zeker dat je fundering staat als een huis.

Stap 4: De wanden optrekken

De fundering ligt, dus er is nu geen weg meer terug. De volgende stap in een houten overkapping met plat dak maken is het optrekken van de wanden. Dit is een vrij eenvoudige klus. Je hebt immers al bepaald waar de verticale balken moeten komen te staan toen je in de vorige stap de fundering legde.
Op iedere betonpoer bevestig je een houten balk. Zorg ervoor dat deze lang genoeg is, zodat je gemakkelijk onder de overkapping kunt staan. De perfecte lengte ligt tussen de twee en de tweeënhalve meter.
Als de verticale balken allemaal op hun plek staan, is het belangrijk om deze aan de bovenkant met elkaar te verbinden. Dit doe je eenvoudig met behulp van vier horizontale balken.
Let op: Voordat je verder gaat met de volgende stap is het belangrijk om te controleren of alle palen even hoog zijn en waterpas staan. Dit maakt het construeren van het platte dak in de volgende stap namelijk een stuk eenvoudiger.

Stap 5: Dakbedekking

Overkapping-met-glazen-dak
Een houten overkapping met plat dak maken vlot al aardig. Na vier stappen begint de overkapping al aardig zijn uiteindelijke vorm aan te nemen. Het enige probleem is nog dat je houten overkapping niet waterdicht is. Met regen kun je nog steeds niet droog zitten. Het is dus de hoogste tijd om het dak te bouwen.
Klinkt eenvoudig, maar dat is het allerminst.
Er zijn een aantal belangrijke bouwvoorwaarden wat het dak betreft. Zo moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat de houten constructie stevig genoeg is om het dak te dragen, maar daarnaast is het ook belangrijk dat regenwater voldoende wordt afgevoerd.

De constructie verstevigen

Hoe zwaarder het dakmateriaal, hoe steviger de dakconstructie moet zijn. Kies je bijvoorbeeld voor een houten dak, dan moet je constructie meer gewicht kunnen dragen dan wanneer je kiest voor een dak van polycarbonaat. Afhankelijk van het door jou gekozen materiaal zijn er een aantal manieren om de constructie te verstevigen.
Allereerst kun je kiezen om schoren aan te brengen. Dit zijn diagonale balken die de verticale staanders verbinden met de horizontale balken die de omtrek van het dak vormen.
Een tweede vorm van versteviging is met behulp van dwarsbalken op het dak. Bevestig bijvoorbeeld om de meter één balk, zodat je dak opgedeeld wordt in kleinere zones. Vervolgens kun je het dakmateriaal op deze dwarsbalken bevestigen.

Regenwater afvoeren

In Nederland regent het regelmatig. Je plat dak zal dan ook flink wat te verduren krijgen. Om te voorkomen dat het water te lang op het dak blijft liggen, is het zaak om voor een goede afvoer te zorgen. Dit doe je door altijd een klein verloop in te bouwen. Ook bij een plat dak!
Bevestig vervolgens een dakgoot met regenpijp aan de laagste zijde van het dak en het water loopt zonder problemen weg.
Tip: Helaas is niet al het materiaal dat geschikt is voor een dak helemaal waterdicht. Hout kan bijvoorbeeld gaan lekken. Om dit te voorkomen is het verstandig om een laag dakleer aan te brengen. Zorg ervoor dat het dakleer tot iets over de rand loopt, zodat je dak helemaal waterdicht is.

Stap 6: De vloer

Oude-houten-vloer
In principe zou je nu kunnen zeggen dat je klaar bent. Je hebt immers een simpele houten overkapping met plat dak in de tuin staan.
Wil je een overkapping die meer luxe uitstraalt?
Dan is het belangrijk om ook de volgende twee stappen door te nemen, te beginnen bij de vloer.
De vloer van je houten overkapping kan van verschillende materialen gemaakt worden. Natuurlijk kun je de bestaande ondergrond gebruiken. Bij een terrasoverkapping is dit bijvoorbeeld een gemakkelijke oplossing. Je kunt er echter ook voor kiezen om de vloer aan te laten sluiten bij de houten overkapping. Wat dacht je bijvoorbeeld van een houten vlonder? Hoe je deze zelf kunt maken, lees je hier.
Daarnaast kun je ook voor een betonnen vloer kiezen. Hier kun je in principe al rekening mee houden tijdens het leggen van de fundering in stap 1. De betonpoeren moeten immers opgenomen worden in de betonnen vloer en kunnen dus het best gelijktijdig gelegd worden.

Stap 7: De afwerking van de wanden

Muren-bekleden
De laatste stap van een houten overkapping met plat dak maken is het dichtmaken van de wanden. Ook deze stap is niet noodzakelijk, maar geeft je houten overkapping wel een extra luxe uitstraling. Daarnaast beschermen de wanden je tegen eventuele wind.
Ook de wanden kunnen met verschillende materialen bekleed worden. Als je nog naar buiten wilt kijken is glas natuurlijk ideaal. Is dit niet noodzakelijk, dan is hout een perfect alternatief.
Om houten muren te maken kun je het best hetzelfde principe hanteren als bij een houten dak. Je maakt eerst een frame met enkele tussenliggende balken. Vervolgens kun je het hout horizontaal op deze balken bevestigen. Om ook de binnenkant mooi af te werken, bevestig je ook hier horizontale balken. Dit doe je op dezelfde manier als buiten. Vanzelfsprekend kun je zelf bepalen welke wanden je optrekt en welke niet.
Tip: Vind je het ondanks de opgetrokken wanden toch wat aan de koude kant? Een terrasverwarming kan in dit geval uitkomst bieden en de boel een beetje opwarmen.

Het is je gelukt! Het zelf een houten overkapping met plat dak maken zit erop. Je hebt het dan ook dik verdiend om lekker onder de overkapping te genieten van je tuin en te bedenken wat het volgende doe-het-zelf project gaat worden. Misschien een leuk meubelstuk voor onder de overkapping?
Hoe zou jij je houten overkapping met plat dak maken?
Laat het weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!