Ben jij helemaal verzot op paarden en doe je in je vrije tijd niets liever dan paardrijden? Dan is een vakantie of weekendje Friesland echt iets voor jou. En als je al in Friesland woont, dan kun je je geluk niet op. Friesland kent namelijk tal van indrukwekkende paardrijroutes. Deze voeren jou en je trouwe metgezel langs prachtige natuur, historische monumenten en echt Friese dorpen. Voor de echte paardenliefhebber is er natuurlijk geen betere manier om de schoonheid van Friesland te ontdekken. Kende jij deze 11 paardrijroutes in Friesland al?

Paardrijroutes in Friesland: Aan welke regels moet je je houden?

Opzadelen-van-het-paard

Als echte paardenliefhebber weet jij natuurlijk hoe je met een paard om moet gaan. Misschien heb je zelfs wel een eigen paard, kennen jullie elkaar door en door en zijn jullie helemaal op elkaar ingespeeld. Dan is het natuurlijk erg leuk om samen op pad te gaan. Echter is het wel belangrijk dat je je tijdens het paardrijden aan bepaalde regels houdt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je alleen op de voor paarden bestemde wegen rijdt. Op welke paardrijroutes in Friesland je wel en niet mag lopen wordt vaak aangegeven op de routekaart of met speciale verkeersborden.
Let daarnaast ook goed op je paard. Het is namelijk niet de bedoeling dat hij over net geplante bloemen of struiken stapt en deze schade toebrengt. Ook is het niet de bedoeling dat je paard zomaar van struiken of bomen gaat eten.

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met andere ruiters, voetgangers, fietsers en bestuurders. Als je deze mensen moet passeren is het belangrijk dat je dat in een rustig tempo doet. Zo is de kans op ongelukken het kleinst en kunnen jij en je paard in alle rust van de Friese natuur genieten.

11x de mooiste paardrijroutes in Friesland

Paardrijden-in-Friesland-1

Friesland kent veel prachtige paardrijroutes van uiteenlopende afstanden. Wij hebben de 11 mooiste paardrijroutes in Friesland verzameld en vertellen je waarom wij ze zo mooi vinden. Laat je dus lekker inspireren om een tripje te plannen naar het hoge noorden.

Route 1: Vergezichtenroute Rinsumageast – 18 kilometer

De naam van deze route zegt eigenlijk al waar het om draait: prachtige vergezichten. Deze zie je doordat je langs grote grasvlaktes rijdt. Daarnaast rij je ook langs het Eeltsjemar, een prachtig meer waar op zomerse dagen vaak veel te beleven is. Naast deze open vlaktes loop je echter ook langs meer beschutte gebieden. De route is in totaal 18 kilometer lang, maar deze kan op twee plekken ingekort worden waardoor de afstand aanzienlijk korter wordt. Het startpunt van deze route ligt bij Boerderijcamping de Koaipleats in Damwâld.

Route 2:  De cultuurhistorische route – 15,5 kilometer

Friesland kent een rijke geschiedenis die langs deze route goed tot zijn recht komt. De route voert langs dorpen die al meer dan 2000 jaar oud zijn. Daarnaast kom je langs een indrukwekkende kerk en een al even imposant kerkhof. Deze paardrijroute in Friesland is dus ideaal voor de geschiedenisliefhebber. Om het helemaal af te maken kun je bij het startpunt van de route ook nog een tentoonstelling over de geschiedenis van Hegebeintum bezichtigen. Door deze tentoonstelling kom je precies te weten hoe er in de loop der tijd geleefd is in dit gebied. Erg interessant! De route is in totaal 15,5 kilometer lang en het startpunt ligt bij de parkeerplaats van het bezoekerscentrum en VVV Hegebeintum in Hegebeintum.

Paardrijden

Route 3: Zandpadenroute – 19 kilometer

Heb je al wel eens gehoord van de Noardlike Fryske Wâlden? In het Nederlands wordt dit gebied ook wel de Noordelijke Friese Wouden genoemd. De derde route loopt hier doorheen. Deze route, ook wel de zandpadenroute genoemd is 19 kilometer lang, maar kan eventueel uitgebreid worden tot een lengte van 20 kilometer. Het landschap dat je tijdens deze route zult zien kan variëren van een prachtig coulisselandschap tot een vergezicht over een meer. Rondom dit meer liggen verschillende zandpaden waar je overheen moet. Het startpunt van deze route ligt bij Rij- en Mencentrum Heechsân in Eastermar.

Route 4: Terpenroute Holwerd – 16 kilometer

De volgende route loopt langs verschillende dorpen die ook wel terpdorpen worden genoemd.  Dit zijn dorpen die gebouwd zijn op stukken grond die kunstmatig zijn verhoogd. Door deze verhoging blijven de dorpen droog als het waterpeil stijgt. Deze terpdorpen horen echt bij de Friese cultuur en een bezoekje aan een van deze dorpen mag dus eigenlijk ook niet ontbreken.
De Terpenroute bij Holwerd is 16 kilometer lang en start bij Stal Acronius in Holwerd.
Vrouw-op-paard

Route 5: Kanaalroute – 37,5 kilometer

Heb je zin om een echt lange tocht te maken samen met je paard, dan is de Kanaalroute de juiste weg. Deze route is maar liefst 37,5 kilometer lang. Hij kan eventueel ingekort worden tot 35 kilometer. Het kanaal dat in deze route centraal staat is het Prinses Margrietkanaal. Dit kanaal is onderdeel van het scheepvaartkanaal dat van Lemmer naar Groningen loopt. Het kanaal is sinds 1951 open voor boten. Echter is het kanaal niet het enige wat je zult zien tijdens een tocht langs de kanaalroute; ook het agrarische landschap is hier niet te missen. Het startpunt van deze route is bij de parkeerplaats die bij het themapark de Spitkeet in Harkema ligt.

Route 6: Coulisselandschapsroute Harkema – 20 kilometer

Bij route 3 hebben we het al over een coulisselandschap gehad, en ook bij deze route draait het overwegend om dit type landschap. Maar wat wil dat eigenlijk zeggen? Een coulisselandschap is een open landschap dat op verschillende plekken wordt afgesloten door strakke bebouwing of beplanting. Deze is vaak in rechte lijnen aangelegd, waardoor het lijkt op de coulissen uit een theaterzaal. De beplanting zorgt ervoor dat er een intrigerend karakter ontstaat, omdat elementen uit de natuur achter de coulissen verdwijnen en later weer tevoorschijn komen. Terwijl je op de rug van je paard zit, dat in een rustig tempo over zandpaden of smalle wegen stapt, kun je de prachtige stukken natuur aanschouwen. De route is 20 kilometer lang, maar kan uitgebreid worden tot een lengte van 21,5 kilometer. Het startpunt is tegenover de parkeerplaats bij sporthal Surventohal.

Paardrijzadels

Route 7: Waddenkustroute Marrum – 17,5 kilometer

Oude dorpen hebben altijd een grote historische waarde. In deze lijst met paardrijroutes in Friesland kom je dan ook nogal wat leuke dorpjes tegen. Zo ook bij de waddenkustroute Marrum. De dorpen die je tijdens deze toch bezoekt, zijn de moeite meer dan waard. Extra leuk aan deze route is dat je langs de dijk rijdt die is gebouwd om de achterliggende dorpen te beschermen tegen het zeewater. Aan de andere kant van de dijk kan het zeewater echter wel nog gewoon zijn gang gaan. Dit maakt dat het contrast tussen de verschillende werelden duidelijk zichtbaar is, waardoor deze route een uniek karakter krijgt. De route begint bij de bietenplek bij de kerk van Westernijtsjerk in Marrum.

Route 8: Route Elfstedenstad Dokkum – 17 kilometer

De Elfstedentocht kennen we allemaal, maar de laatste jaren vriest het nog maar zelden hard genoeg om deze ook daadwerkelijk van start te laten gaan. Halverwege de route doe je een van de elf steden die onderdeel zijn van de Elfstedentocht aan, namelijk Dokkum. Dokkum is een bekende stad in Friesland met veel historische betekenis. De mogelijkheid om hier met je paard doorheen te trekken is dan ook een echte aanrader! Naast Dokkum doe je nog twee andere dorpen aan en voer je ook langs veel open velden. De route is in totaal 17 kilometer lang en begint bij de parkeerplaats bij de sportzaal en tennisbanen in Metslawier.

Paardrijden-in-het-bos

Route 9: Route Kollumerland – Lauwersmeer – 24,5 kilometer

De volgende route die we hebben opgenomen in deze lijst met paardrijroutes in Friesland is de route die van Kollumerland naar het Lauwersmeer loopt. Deze route start in het dorpje Veenklooster en loopt vervolgens langs het Lauwersmeergebied. Wat deze route zo leuk maakt is dat deze door het Nationaal Park Lauwersmeer loopt. Niet voor niets is dit natuurgebied tot nationaal park benoemd. De natuur is hier werkelijk prachtig, waardoor het een genot is om er samen met je paard te rijden. De route is 24,5 kilometer lang en start bij de parkeerplaats achter lunchcafé de Swaen in Veenklooster.

Route 10: Grensroute Fryslân-Groningen – 25 kilometer

De volgende route is het om meerdere redenen waard om gereden te worden. Niet alleen kun je hier kennis maken met het Friese coulisselandschap (zie route 6), maar ook met de Surhuizumer Mieden. Dit is een madegebied in de gemeente Achtkarspelen. Het land is te vochtig om vee te laten grazen, maar heeft wel geschikt gras om te drogen zodat er hooi ontstaat. Een ander hoogtepunt van deze route is de Feansterfeart. Deze is in de 17e eeuw gebruikt voor het transporteren van turf dat uit het gebied vervoerd moest worden. De route is in totaal 25 kilometer lang. Door in de route een stuk af te snijden kun je deze echter ook inkorten tot 21 kilometer. Het startpunt van de route ligt bij de parkeerplaats bij sportcomplex Easterbuorren in Augustinusga.

Paardrijden-in-zonsondergang

Route 11: Trynwâldenroute – 15 kilometer

De laatste paardrijroute in Friesland die we in deze lijst hebben opgenomen is de Trynwâldenroute. Deze route voert zowel over verharde als over onverharde wegen en leidt je langs verschillende dorpen die allemaal tot de gemeente Trynwâlden behoren. Naast deze dorpen zul je bij deze route ook voldoende mooie natuur te zien krijgen. Net zoals de derde route in deze lijst loopt ook deze route door de Noardlike Fryske Wâlden. De route is 15 kilometer lang en start bij manege de Sanjes in Oentsjerk, een dorp dat bekend staat om zijn liefde voor paarden. Zo zijn er diverse paardensportverenigingen te vinden.

Het is een hele lijst geworden en eigenlijk zijn alle routes het meer dan de moeite waard om eens te rijden. Niet alleen is het een heerlijke manier om zelf even lekker te ontspannen en een frisse neus te halen, maar ook voor de paarden is het waarschijnlijk een lekker ontspannen uitje. En als ze na afloop beloond worden met een lekkere wortel, zullen ze de dag van hun leven gehad hebben!

Wat zijn jouw favoriete paardrijroutes in Friesland?
Laat het weten in een reactie!