Vaak zet je planten in de woonkamer, studeerkamer of slaapkamer neer, maar sla je de keuken over. Waarom weten we niet, maar planten in de keuken zetten is minder gebruikelijk. Jammer, want dit is juist zo'n leuke plek om planten neer te zetten.

Om je te laten zien wat de mogelijkheden zijn, hebben we 21 toffe keukens met planten opgezocht. Als dat niet voldoende inspiratie biedt!

Planten in de keuken: 21x inspiratie

Planten in de keuken geven een huiselijk gevoel aan de soms (te) kille keuken. We zeggen vaak dat planten van je huis een thuis maken, dus waarom zou je de keuken niet wat huiselijker maken?
Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan eens de 21 keukens hieronder.

Welke is jouw favoriet?

1. Warmte in de keuken

Planten hout en groen keuken
(Bron)

Het groen van de planten en de warmte van het hout maken van deze keuken een knusse ruimte. Ook de prachtige combinatie van de groenblauwe tegels op de muur en het diepe groen van de planten is bijzonder. Deze keuken bewijst dat planten in de keuken een huiselijke sfeer creëren. Kijk ook eens naar de koperen accenten in het keukengerei en het peper-en-zoutstel.
Tip: heb jij geen houten planken in je keuken? Gebruik dan een boomwortelschijf als onderzetter en zet hier enkele bloempotten op.

2. Kruiden zijn ook planten

Kruidenrek keuken
(Bron)

Voor sommigen is het lastig om de juiste plant voor in de keuken te kiezen. Gelukkig zijn er planten die én leuk staan in de keuken én hier ook erg nuttig zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van verschillende kruiden? Deze plantjes staan niet alleen leuk, maar voorzien jouw gerechten ook nog eens van heerlijke smaken.

3. Hangen in de keuken

Hangplant keuken
(Bron)

Kleine keukens maken het soms lastig om planten in te zetten. Het is immers ook niet de bedoeling dat de blaadjes in de soep hangen en de bloemen in je net bereidde saus belanden.
Gelukkig zijn er ontelbaar veel hangplanten waardoor je toch planten in de keuken kunt zetten (nou ja, hangen).

4. Een potje hier en een potje daar

Vintage en industrieel planten keuken
(Bron)

Planten in de keuken plaatsen hoeft niet op een strakke manier. De keuken hierboven is bijvoorbeeld qua meubels al met verschillende vintage items samengesteld. Om de planten hier nu in strakke rijen neer te zetten, doet afbreuk aan het interieur. Daarom is ervoor gekozen om verschillende planten in verschillende potten en op verschillende plaatsen in de keuken te zetten. Zo blijft de sfeer van het interieur behouden, maar dan wel met wat extra groen!

5. Landelijke keukens vragen om landelijke planten

Planten in landelijke keuken
(Bron)

Om te beginnen is deze landelijke keuken echt een plaatje om te zien. Prachtige landelijke elementen en een warme houten vloer en houten eettafel. De planten in deze keuken zijn helemaal op de landelijke stijl aangepast. Zo zie je twee kleine boompjes links op het aanrecht. De grote takken lijken zo van een boom afgeknipt en in een vaas gezet. Door op deze manier je planten aan te passen op de stijl van de keuken zorgen ze voor een prachtige aanvulling.

6. Citroenen om te plukken

Citroenboom in keuken
(Bron)

Eerder schreven we al een artikel over bomen in huis. Hier zie je dat bomen ook prima in de keuken kunnen. Erg leuk vinden wij dit kleine citroenboompje. De citroenen kun je direct plukken en gebruiken in jouw heerlijke gerechten. Het groen van de planten past overigens perfect bij de blauwgroene kleur van de keukenkastjes.

7. Warmte in een witte keuken

Strakke keuken met planten
(Bron)

Witte keukens zijn prachtig, zeker wanneer ze ook nog eens strak zijn uitgevoerd. Een nadeel kan echter wel zijn dat de keuken al snel een kil gevoel geeft. Door planten in de keuken te zetten, breek je dit kille gevoel af. De organische vormen en de mooie groene kleuren brengen direct leven in de anders stille omgeving.

8. Vintage en industrieel komen samen

Industrieel met planten

In deze keuken komen vintage en industrieel samen. Het prachtige oude pand zorgt voor een fijne karakteristieke sfeer. Planten in de keuken zijn hier niet direct nodig om het geheel wat meer sfeer te geven. Die heeft de keuken zelf al. Maar de grote planten en de strakke potten vormen wel een mooie brug tussen de twee stijlen.

9. Scandinavië in de keuken

Scandinavische keuken
(Bron)

Een fijne Scandinavische keuken mét een supermooi Scandinavisch vloerkleed. Ook al is er maar één plant aanwezig in deze keuken, hij is wel bepalend voor het gevoel dat de keuken uitstraalt.
Het leuke is dat de plant op een wat hogere plank gezet is, maar mooi omlaag loopt langs de planken eronder. Zo heb je misschien maar één plant, maar voelt het als meer.

10. Een jungle in de keuken

Jungle in de keuken
(Bron)

Bij de vorige keuken was er één enkele plant toegevoegd. De echte tuinliefhebber heeft echter het liefst meer planten in de keuken, toch? In deze keuken is ervoor gekozen om zeker niet in te houden wat het groen betreft. Er zijn zelfs speciale planken opgehangen om maar zo veel mogelijk planten kwijt te kunnen. Wij vinden het een kunstwerk op zich!

11. Een boom op tafel

Boom op eettafel
(Bron)

Een boom in huis is dé nieuwe trend, maar zoals hij hier wordt gebruikt, hebben we nog niet eerder gezien. De grote ruimte van de keuken wordt hier optimaal benut door de olijfboom óp de eettafel te plaatsen. Deze manier van planten in de keuken is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar stiekem zouden wij graag deze keuken willen hebben.

12. Kruiden verspreid door de keuken

Kruiden verspreid door keuken
(Bron)

Kruiden zijn, zoals eerder gezegd, een goede manier om (nuttig) groen toe te voegen aan je keuken. Je kunt de kruiden natuurlijk bij elkaar zetten, maar je kunt ze ook door de keuken verspreiden zoals hier is gedaan. Door de kruiden in verschillende potjes en bakken te plaatsen krijgt het geheel een speels effect. Het verspreiden van de kruiden is misschien iets minder praktisch, maar het staat wel erg leuk.

13. Niet alles hoeft klein

Grote plant in keuken
(Bron)

De eigenaren van deze keuken konden duidelijk niet genoeg krijgen van planten in de keuken. Toch heb je in eerste instantie niet direct door dat er maar liefst 9 planten aanwezig zijn!
De grote plant valt uiteraard direct op, maar had je de drie hangende planten voor het raam al gezien? Door de spelen met de plaatsing van de planten in de keuken kun je meer planten kwijt dat je gedacht had.

14. De hoogte in

Planten hoog in keuken
(Bron)

Niet iedereen vindt het fijn om planten dicht bij het aanrecht te hebben staan. Mocht je dit liever ook niet willen, maar vind je groen in de keuken eigenlijk onmisbaar? Ga dan eens de hoogte in zoals bij deze keuken gedaan is. Op erg hoge planken is het niet altijd handig dagelijkse gebruiksvoorwerpen te stallen. Hier kun je nu perfect je planten neerzetten!

15. Een kruidentuin aan de muur

Kruidentuin in de keuken

Kruiden, kruiden en nog eens kruiden. We zijn er dol op! Je kunt ze in je eigen moestuin kweken, maar hoe leuk is het om ze binnen handbereik te hebben?
In de zakjes zitten gedroogde kruiden. Zo heb je alles bij elkaar en hoef je niet tussen potjes in je kastjes te rommelen. Tip: Heb je geen ruimte aan de muur? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een side table. Ook hier kun je verschillende potjes met kruiden neerzetten.

16. De cactus

Cactussen in de keuken
(Bron)

De cactus is een erg gemakkelijke plant. Je hoeft hem bijvoorbeeld vrij weinig water te geven en hij is goed bestand tegen een beetje ‘verwaarlozing'. Daarbij is de cactus de laatste tijd uitgegroeid tot dé woonaccessoire. In deze keuken zijn verschillende cactussen in verschillende potten bij elkaar in de hoek gezet. Een onhandige hoek wordt zo omgetoverd tot groene oase.

17. Vergeet buiten niet

Minimalistisch met planten
(Bron)

In de meeste keukens is wel een raam aanwezig. Je kunt ook gebruik maken van het groen van buiten om jouw keuken meer kleur, warmte en diepte te geven. Deze witte keuken lijkt kil, maar doet toch warm aan. Hoe ze dat gedaan hebben? Door hangplanten op te hangen. Deze planten vangen je blik en leiden deze naar het groen van buiten. Zo lijkt de keuken veel groener dan hij in werkelijkheid is. Slim!

18. Eindelijk iets voor op de afzuigkap

Plant op de afzuigkap
(Bron)

De afzuigkap is niet het mooiste onderdeel van de keuken, maar helaas is hij wel noodzakelijk. Tenzij je een mooie design kap hebt, doet deze vaak toch wat afbreuk aan de keuken. Je kunt de afzuigkap een nieuwe én superleuke eigenschap geven: een groene oase. Dit doe je door planten in de keuken op de afzuigkap te plaatsen. Zo is hij gelijk een beetje verstopt.

19. Groen met pastel

Pasteltinten en groen
(Bron)

Heb je veel lichte kleuren in de keuken? Dan is het toevoegen van planten mooi voor het contrast. Kies dan voornamelijk planten met een mooie donkergroene kleur. Voor de pot van de plant op de grond is gebruik gemaakt van een blik waar etenswaren in hebben gezeten. Als dat geen perfecte combinatie tussen de keuken en de natuur is.

20. Ga de hoogte in

Plant tot aan het plafond
(Bron)

De hoogte ingaan in de keuken is vaak erg handig. Zeker wanneer er eigenlijk niet veel ruimte is om planten neer te zetten, biedt dit uitkomst. Je kunt de hoogte ingaan door de planten op te hangen, maar je kunt ook een grote plant kiezen. Kijk eens naar de enorme takken in deze keuken. Ze reiken zelfs tot het plafond! Hierdoor lijkt het alsof er meer planten in de keuken staan dan eigenlijk het geval is.

21. Kruiden én planten combineren

Bloemen en kruiden in keuken

Tot slot nog deze leuke, strakke en lieve keuken. De zachte kleuren maken van deze keuken al een fijne plek om te zijn. Waar in de vorige keukens vaak gekozen werd voor óf kruiden óf planten, voegen ze beide werelden hier samen. De mooie vaas met bloemen sluit perfect aan op de sfeer in de keuken.

We hopen dat we je voldoende inspiratie hebben gegeven wat planten in de keuken betreft. Het kan lastig zijn om de juiste plek te vinden, maar wees creatief! En overigens kunnen hangplanten altijd. Denk daarnaast eens aan de ruimte op de kastjes die je eigenlijk nooit benut of dat trappetje dat je amper gebruikt.

Allemaal superleuke mogelijkheden om planten aan jouw keuken toe te voegen.

Houd jij ook zo van planten in de keuken? Zo ja, welke planten zijn favoriet?
We zijn benieuwd! Laat gerust een reactie achter.