Pompoen is een herfstgroente bij uitstek. Pompoenen zijn niet alleen hartstikke leuk als herfstachtige decoratie in je huis, maar pompoenen zijn ook hartstikke lekker om te eten! Je kunt met pompoen allerlei heerlijke gerechten maken, en bovendien is pompoen ook nog eens hartstikke gezond. Met de volgende 9 recepten met pompoen heb je voldoende inspiratie en kun je deze herfst lekker van deze veelzijdige groente genieten!
 

9 heerlijke recepten met pompoen

Pompoensoep is voor de meesten ondertussen geen onbekend recept meer. Maar wist je dat je met pompoen nog veel meer lekkere gerechten kunt maken? Probeer deze recepten met pompoen eens uit en laat je verrassen!

1. Gegrilde pompoen uit de oven

Pompoen uit de oven
Met dit recept maak je heerlijke pompoenfrietjes uit de oven! Lekker met een stukje vlees en nog wat extra groenten erbij. Dit recept is voor ongeveer 2 personen.
Ingrediënten:

  • 1 grote pompoen;
  • 4 teentjes knoflook;
  • 3 takjes verse rozemarijn;
  • 5 eetlepels olijfolie;
  • 1 eetlepel citroensap;
  • Peper en zout naar smaak.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Ondertussen snijd je de pompoen in tweeën en lepel je het vruchtvlees eruit. Snijd de pompoen nu in dunne ‘reepjes’, zodat er als het ware een soort frietjes ontstaan. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de pompoenfrietjes hierop. De knoflookteentjes leg je los tussen de pompoen. Trek de blaadjes van de rozemarijn en strooi ook deze over de pompoen. Besprenkel de pompoenfrietjes met de olijfolie en het citroensap en voeg als laatste wat peper en zout toe naar smaak. Bak de frietjes in 40 minuten gaar in de oven!
Tip: keer de pompoen halverwege een keertje om, zodat alle frietjes mooi egaal gebakken worden aan alle kanten.
Extra tip: het vruchtvlees dat je uit de pompoen schraapt kun je bewaren en gebruiken om pompoensoep van te maken!
 

2. Boerenkoolstamppot met pompoen

boerenkool en pompoen
Stamppot is een gerecht dat zowel in de herfst als de winter favoriet is bij veel Nederlanders. Deze variant van boerenkoolstamppot wordt niet gemaakt met aardappelen, maar met pompoen! Dit recept is voldoende voor 2 personen.
Ingrediënten:

  • 400 gram boerenkool;
  • 1 grote pompoen;
  • 125 gram spekjes;
  • 250 milliliter melk;
  • Peper en zout naar smaak.

Was de pompoen, snijd hem doormidden en verwijder de pitjes en draadjes. Snijd de pompoen vervolgens in stukken (je hoeft de pompoen niet te schillen). Doe de pompoen in een grote pan, leg de boerenkool er bovenop en vul de pan met water tot de boerenkool onder water staat. Voeg een snufje zout toe en breng alles vervolgens aan de kook met de deksel op de pan. Laat de pompoen en boerenkool op middelhoog vuur zo’n 10 minuutjes koken. Ondertussen bak je in een andere pan de spekjes lekker knapperig. Als de pompoen en boerenkool gaar zijn, giet je deze af. Voeg dan de melk toe en mix het geheel tot een lekkere stamppot. Voeg eventueel wat peper en zout toe naar smaak. Smakelijk!
Tip: serveer de stamppot met een lekker stuk rookworst of een saucijsje!

3. Ovenpasta met pompoen

Ovenschotel met pasta
Deze heerlijke ovenpasta met pompoen is perfect voor op een koude herfstavond. Met dit recept maak je voldoende voor 4 personen!
Ingrediënten:

  • 300 gram fusilli (of een andere pastasoort);
  • 1 grote pompoen;
  • 1 ui;
  • 200 gram spekjes;
  • 400 gram tomatenblokjes;
  • 150 gram geraspte kaas;
  • Peper en zout naar smaak.

Verwarm de oven voor op 200 graden en kook de pasta beetgaar. Terwijl de oven voorverwarmt en de fusilli opstaat, snijd je de pompoen in kwarten. Verwijder de pitjes en de draadjes aan de binnenkant met een lepel. Snijd dan de schil eraf en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snipper de ui en verwarm nu wat olie of boter in een hapjespan of wok. Bak hierin de spekjes. Bak ook de ui en pompoen 3 minuutjes mee. Voeg dan de tomatenblokjes toe en breng het geheel even aan de kook. Breng eventueel op smaak met wat peper en zout.
Vet nu een ovenschaal in. Giet de fusilli af als deze gaar is en meng met het pompoenmengsel. Giet dit vervolgens in de ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas. Bak de ovenschotel in ongeveer 25 minuten goudbruin in de oven!

4. Pompoen-sinaasappelcake

Cake met pompoen
Pompoen is niet alleen lekker in hartige gerechten, je kunt er ook heerlijke cakes of taartjes mee maken.
Ingrediënten:

  • 500 gram pompoenblokjes;
  • 1 sinaasappel;
  • 100 gram boter;
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden;
  • Snufje zout;
  • 100 gram kristalsuiker;
  • 2 eieren;
  • 125 milliliter crème fraîche;
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel;
  • 2 theelepels bakpoeder.

Verwarm als eerste de oven voor op 180 graden. Heb je een hele pompoen gekocht? Snijd dan nu de pompoen in kwarten en verwijder de pitjes en draadjes. Snijd de schil eraf en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. De pompoenblokjes zijn ook kant-en-klaar te koop bij de meeste supermarkten. Doe de pompoenblokjes in een pan met water en kook ze in zo’n 8 minuten gaar. Giet af en laat de pompoen afkoelen.
Rasp de sinaasappelschil en doe dit samen met de boter, de koek- en speculaaskruiden, het zout, de suiker en de helft van de pompoenblokjes in een grote beslagkom en mix met de handmixer tot een egaal mengsel (zorg dat de boter op kamertemperatuur is). Voeg vervolgens de eieren en de crème fraîche toe. Zeef het bakmeel en bakpoeder erboven en mix het geheel tot een luchtig, egaal beslag. Schep als laatste de andere helft van de pompoenblokjes erdoor en mix nog eventjes kort (er mogen wat pompoenklontjes in het beslag achterblijven).
Vet nu een cakevorm in en giet het beslag hierin. Bak in ongeveer 45 minuten gaar in de oven. Controleer of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit? Dan is je cake gaar en kun je gaan smullen!

5. Gevulde pompoen

Gevulde pompoen
Deze gevulde pompoen is niet alleen heel erg lekker, maar hij ziet er ook nog eens heel leuk uit. Krijg je eters? Dan zul je ze zeker aangenaam verrassen met dit gerecht! Dit recept is voor 4 personen.
Ingrediënten:

  • 4 kleine pompoenen of 1 grote pompoen;
  • 1 ui;
  • 150 gram zilvervliesrijst;
  • 50 gram rozijnen;
  • 300 milliliter water;
  • 4 takjes tijm;
  • 150 gram gorgonzola.

Je kunt voor dit recept één grote pompoen gebruiken, maar het is leuker als je 4 kleine pompoenen gebruikt zodat iedereen zijn eigen gevulde pompoen heeft.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de bovenkant van de pompoen(en) en bewaar deze. Deze gebruik je later als deksel. Verwijder met een lepel de pitjes en draadjes aan de binnenkant van de pompoen.
Snipper de ui en verwarm in een soeppan wat olijfolie waar je de ui in bakt. Voeg vervolgens de rijst, de rozijnen en het water toe. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur in ongeveer 8 minuten gaar worden. Snijd ondertussen alvast de gorgonzola in kleine stukjes. Haal de blaadjes van de takjes tijm af en schep deze door de rijst. Voeg als laatste de kaas toe. Vul de pompoen(en) met het rijstmengsel, zet de deksel erop en plaats in de oven. Na ongeveer 45 minuten is de pompoen zacht en gaar!
Je eet de rijst uit de pompoen (tenzij je één grote pompoen voor 4 personen hebt) en schraapt daarbij de binnenkant van de pompoen mee.

6. Pompoencake met pecannoten

Pompoencake
Deze cake vereist wat tijd en moeite, maar dat is hij meer dan waard. Deze pompoencake met pecannoten is echt heerlijk!
Ingrediënten:

  • 400 gram pompoenblokjes;
  • 175 gram bruine basterdsuiker;
  • 275 gram boter;
  • 3 eieren;
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel;
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden;
  • 150 gram kristalsuiker;
  • 70 gram pecannoten;
  • 100 gram roomkaas;
  • 75 gram poedersuiker.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Als je een hele pompoen hebt gekocht, snijd je deze over de helft doormidden. Haal de pitjes en draadjes eruit en verwijder vervolgens de schil. Daarna snijd je het vruchtvlees in kleine blokjes. Je kunt het jezelf ook makkelijker maken door kant-en-klare pompoenblokjes te kopen. Kook de pompoenblokjes vervolgens op laag vuur in ongeveer 15 minuten gaar. Giet vervolgens af en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Laat de puree daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
Doe 175 gram boter samen met de basterdsuiker in een grote beslagkom en mix dit tot een luchtig geheel. Voeg vervolgens de eieren toe en mix ook de pompoenpuree erdoor. Zeef daarna het bakmeel en de koek- en speculaaskruiden boven de beslagkom en spatel dit door het beslag. Vet nu een cakevorm in en giet vervolgens het beslag hierin. In ongeveer 1 uur bak je de cake in de oven goudbruin. Je kunt controleren of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Komt deze er schoon uit? Dan is je cake gaar! Laat de cake daarna even afkoelen.
Terwijl de cake afkoelt ga je de frosting voor de cake maken. Leg eerst een stuk bakpapier klaar. In een steelpan verwarm je nu de kristalsuiker samen met 2 eetlepels water op laag vuur. Laat de suikerkristallen oplossen en zet dan het vuur wat hoger tot de suiker diepbruin van kleur wordt; het is nu karamel geworden. Haal de pan van het vuur en schep de pecannoten door de karamel. Schep dit mengsel op het bakpapier en laat het daar zo’n 15 minuten afkoelen.
Ondertussen klop je de overige 100 gram boter samen met de roomkaas en de poedersuiker met een mixer tot een luchtig geheel. Hiermee bestrijk je de bovenkant van de cake. Het pecan-karamelmengsel is inmiddels afgekoeld en dit hak je in grove stukken en strooi je vervolgens over de cake. Smakelijk!

7. Penne met gebakken pompoen en geitenkaas

Pompoen pasta
Dit is weer eens wat anders dan spaghetti bolognese! Dit recept is voldoende voor 4 personen.
Ingrediënten:

  • 1 pompoen;
  • 320 gram penne;
  • 8 salieblaadjes;
  • 1 teentje knoflook;
  • 2 eetlepels olijfolie;
  • 50 gram walnoten;
  • 50 gram pijnboompitten;
  • 75 gram geitenkaas;
  • Peper en zout naar smaak.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de pompoen, verwijder de draadjes en pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Leg de pompoen in een ingevette ovenschaal of braadslee. Snijd de knoflook fijn en hak de salieblaadjes en voeg deze vervolgens toe aan de pompoen. Besprenkel met de olijfolie en voeg naar smaak peper en zout toe. Plaats de pompoen voor ongeveer 40 minuten in de oven, tot deze aan de rand goudkleurig wordt. Hak ondertussen de walnoten fijn. Na 40 minuten voeg je de gehakte walnoten en pijnboompitten toe aan de pompoen en plaats je deze voor nog eens 10 minuten in de oven.
Terwijl de pompoen in de oven staat, kook je de penne gaar. Als de penne gaar zijn giet je deze af, doe je ze terug in de pan en meng je het pompoenmengsel hier doorheen (inclusief vocht). Verdeel de pasta over 4 grote borden of kommen en verkruimel de geitenkaas hier overheen. Eet smakelijk!

8. Pompoenlasagne

Lasagna
Lasagne is echt comfort food. Wie houdt er nou niet van? Met dit recept maak je een heerlijke lasagne met pompoen voor 4 personen.
Ingrediënten:

  • 1 flespompoen;
  • 1 ui;
  • 2 teentjes knoflook;
  • 1/2 rode peper;
  • 1 blik tomatenblokjes;
  • 400 gram bechamelsaus;
  • 6 volkoren lasagnebladen;
  • 125 gram mozzarella;
  • 150 gram geraspte kaas;
  • 1 theelepel oregano;
  • Peper en zout naar smaak.

Verwarm de oven vast voor op 180 graden. Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook en peper fijn. Fruit dit in een pan met een beetje olijfolie. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en de oregano toe en breng op smaak met wat peper en zout. Laat de saus zo’n 15 minuten pruttelen.
Van de flespompoen heb je alleen de steel nodig. Schil deze en snijd deze vervolgens in hele dunne plakjes. Dit kun je ook eventueel met een schaaf doen. Vet dan een grote ovenschaal in en verdeel een flinke lepel van de tomatensaus over de bodem. Beleg deze laag saus met plakjes pompoen en verdeel vervolgens een deel van de bechamelsaus over de pompoenplakjes. Leg 3 volkoren lasagnebladen op de bechamelsaus en verdeel dan vervolgens weer een deel van de tomatensaus over de lasagnebladen. Deze beleg je weer met pompoen, die je vervolgens weer met bechamelsaus belegt. Op de bechamelsaus komen de laatste 3 lasagnebladen. Hierop komt het laatste deel van de tomatensaus, de laatste pompoenplakjes en daarop weer het laatste deel van de bechamelsaus. Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel deze over de bovenkant.
Bak de lasagne nu in ongeveer 40 minuten af in de oven. Smullen maar!

9. Pumpkin pie

Pumpkin pie
In Amerika is pumpkin pie superpopulair. Dit heerlijke zoete taartje met pompoen is dan ook hartstikke lekker en je zult je gasten er zeker mee verrassen!
Ingrediënten:
Voor de bodem:

  • 250 gram bloem (en een klein beetje extra voor het uitrollen);
  • 125 gram suiker;
  • Snufje zout;
  • 125 gram roomboter (op kamertemperatuur);
  • 1 eidooier.

Voor de vulling:

  • 500 gram pompoenblokjes;
  • 150 gram donkere basterdsuiker;
  • 450 milliliter melk;
  • 1 blik gecondenseerde melk;
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden;
  • 3 eieren.

Doe de bloem, suiker en een snufje zout in een grote beslagkom en meng dit door elkaar. Voeg hier de boter en de eidooier aan toe en kneed met je handen tot een mooi deeg. Maak een bal van het deeg die je vervolgens plet, wikkel deze in huishoudfolie en laat dit minimaal een half uur in de koelkast afkoelen.
Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 180 graden. Kook de pompoenblokjes gaar, giet ze af en pureer ze. Laat de pompoenpuree even afkoelen. Als de puree is afgekoeld, voeg je de eieren en suiker toe en mix je dit weer tot een glad geheel. Giet vervolgens de gecondenseerde melk erbij, voeg de koek- en speculaaskruiden toe en eventueel wat zout, en meng dit alles weer tot een vloeibaar, glad mengsel.
Daarna bekleed je een springvorm (van ongeveer 24 centimeter) met bakpapier en vet je de randen lichtjes in met olijfolie of boter. Haal het deeg uit de koelkast, bestrooi het aanrechtblad met wat bloem en rol hierop het deeg uit tot een taartbodem. Bekleed de ingevette bakvorm met het deeg (zowel de bodem als de randen). Giet het pompoenmengsel hierin en bak de pumpkin pie in ongeveer 45 minuten gaar.
Tip: serveer de taart met een lekkere dot slagroom!
 
Met deze 9 heerlijke recepten met pompoen kom jij die koude herfstdagen wel door! Probeer deze recepten eens uit, en laat je verrassen door deze lekkere, veelzijdige groente.
Ken jij nog meer lekkere recepten met pompoen die je graag wilt delen?
Laat een reactie achter!