In Nederland regent het nogal vaak; dat weten we allemaal. Misschien besluit jij geregeld om op een regenachtige dag lekker in een warm bad te gaan liggen of om de ramen aan de binnenkant maar eens te wassen. In beide gevallen maak je waarschijnlijk gebruik van leidingwater. Dat kan ook anders.

Wist je namelijk dat je regenwater op kunt vangen om het vervolgens opnieuw te gebruiken. Nu klinkt een bad in regenwater misschien niet zo heel aantrekkelijk. Vaak is regenwater namelijk niet het allerschoonste water, en het is bovendien hartstikke koud. Maar toch is regenwater opvangen en hergebruiken het overwegen meer dan waard. Waarom we eigenlijk allemaal regenwater op zouden moeten vangen, hoe we dit kunnen doen en op welke manieren we het opgevangen regenwater kunnen hergebruiken, gaan wij je in dit artikel uitleggen.

Regenwater / Hemelwater opvangen: heeft het nut?

Regen-loopt-van-dak

Het opvangen van regenwater heeft absoluut nut. Uit cijfers van de Rijksoverheid blijkt namelijk dat Nederland steeds natter wordt. Er is met andere woorden dus regenwater in overvloed. Als je regenwater opvangt, kun je het vaak als alternatief gebruiken voor leidingwater. Het is voor het milieu en voor je portemonnee geen overbodige luxe als je regenwater opvangt.

Dat een verlaagd gebruik van leidingwater tot lagere kosten en dus tot een financiële besparing leidt hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen, maar wat zijn precies de duurzame voordelen van het opvangen van regenwater?

Drinkwater of leidingwater wordt uit de grond gewonnen. Hoe meer water je uit de grond haalt, hoe droger de grond zal worden. Daarnaast kost het ontzettend veel om deze grond te zuiveren en te transporteren. Allemaal dingen die voorkomen kunnen worden als we regenwater opvangen en hergebruiken.

Regenwater opvangen en hergebruiken: Zo doe je dat.

Regenwater opvangen klinkt heel makkelijk en dat is het eigenlijk ook. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden als het gaat om het opvangen van regenwater. Al deze methodes hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Zo is het niet bij alle methodes mogelijk om het opgevangen regenwater te zuiveren voordat je het hergebruikt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat het opvangen van regenwater in eerste instantie een behoorlijke investering is die zich pas na een aantal jaar uit gaat betalen. Er zijn dus nogal wat overwegingen die je moet maken als je voor een bepaalde methode gaat kiezen.

Om je zo goed mogelijk te informeren gaan we drie manieren bespreken die allemaal mogelijk zijn als je regenwater op wil vangen. De eerste en de tweede mogelijkheid zijn makkelijke manieren, waarbij je het regenwater niet kunt zuiveren en je ook geen apparatuur aan kunt sluiten op het opvangsysteem. De derde mogelijkheid is een stuk gecompliceerder en vraagt om een grote investering, maar zal zich uiteindelijk op veel manieren uitbetalen. Je kunt hier namelijk wel apparaten op aansluiten.

Methode 1: De regenton

Regenton-bij-huis

De regenton/waterton: waarschijnlijk ken je hem wel, maar heb je hem ook al in je tuin staan? Regenwater opvangen met behulp van een regenton is erg eenvoudig. Eigenlijk is het alleen zaak om een regenton te kopen en deze onder de regenpijp te zetten, zodat het regenwater via de goot aan het dak door de regenpijp in de regenton terechtkomt. Zoals we al zeiden wordt het water hier niet gezuiverd, maar je kunt het toch prima gebruiken bij het water geven van de planten of het wassen van de auto of de ramen. De mooiste zijn natuurlijk de houten watertonnen (vanaf +/- €75 te koop)

Naast de regenton kun je ook kiezen voor een regenzuil of wandtank (voorbeeld hier). Deze laatste is eigenlijk een kleinere variant van de regenton die je tegen de zijmuur van je huis kunt bevestigen. Vooral in een kleine tuin is deze mogelijkheid dus zeker een aanrader. Hier is ook een overzicht van bv plastic opties voor regentonnen.

En op deze site vind je een artikel over welke regenton eigenlijk de beste regenton is.

Methode 2: Regenwater afkoppelen

Regenpijp-afgekoppeld-van-riool

Weet je nog dat we je verteld hebben dat het winnen van leidingwater ervoor zorgt dat de grond uitdroogt? Je kunt dit tegengaan door je regenwater af te koppelen. Als je nu geen idee hebt waar we het over hebben raden we je aan om snel verder te lezen. Het grootste deel van het regenwater komt, misschien tegen je verwachtingen in, in het riool terecht. Je kunt dit voorkomen door het regenwater af te koppelen. Dit doe je door het niet naar het riool, maar terug de grond in te leiden. Hiermee wordt de uitdroging van de grond in principe dus tegengegaan, omdat er weer nieuw vocht de grond intrekt. Er zijn verschillende manieren om het regenwater af te koppelen en op de juiste plekken weer in de grond te laten lopen. We bespreken er drie.

De zinkput

De zinkput is eigenlijk een grote ton die je in je tuin ingraaft. Als je de regenpijp hier vervolgens naartoe leidt kun je regenwater gemakkelijk opvangen. Naast een aansluitpunt met de regenpijp zitten er ook verschillende gaten in de onderkant en zijkant van de zinkput, zodat het regenwater weer naar buiten kan lopen en de grond in kan trekken. Om te voorkomen dat de regenpijp dichtslibt en er dus geen water meer in de zinkput terechtkomt, is het aan te raden om enkele filters te plaatsen over de opening in de dakgoot, zodat bladeren in de dakgoot blijven liggen.

Naast de regenpijp kun je ook water van een hard oppervlak af laten lopen en via buizen opvangen in de zinkput. Je kunt hierbij onder andere denken aan het terras of de oprit.

Infiltratiekratten

Infiltratiekratten zijn ongeveer gelijk aan zinkputten. Ook bij deze kratten, die je net als de zinkput onder de grond plaatst, zorg je voor een verbinding van de regenpijp, oprit of het terras met het infiltratiekrat. In het infiltratiekrat zitten wederom gaten zodat het water de grond in kan lopen. Voordat je een infiltratiekrat of zinkput gaat plaatsen is het wel belangrijk dat je goed uitzoekt wat de beste locatie is. Je wilt natuurlijk vast niet dat de tuin te nat wordt.

Drainageslangen

Bij drainageslangen graaf je eigenlijk een geul waar je de slang in legt, zodat je zelf kunt bepalen waar het water de grond in loopt. Het is hierbij uiteraard belangrijk dat er een bepaald verloop in de geul zit, zodat het water de goede kant op stroomt.

Methode 3: Een ondergrondse tank voor de opslag van regenwater

Aanleg-van-ondergrondse-tank

Deze laatste mogelijkheid is wat complexer en in eerste instantie een behoorlijke investering, maar hij zal zich uiteindelijk uitbetalen. Bij deze methode is het de bedoeling dat je onder de grond in je tuin een tank installeert en deze aansluit op de regenpijp. De regen die op het dak en in de dakgoot valt wordt zo opgevangen en naar de tank geleid. Het zal echter wel eerst nog een aantal keer gezuiverd worden door speciale filtersystemen die je ook aan zult moeten sluiten. Het regenwater dat in de tank wordt opgeslagen is dus een stuk schoner dan het water dat via de dakgoot binnenkomt, en het kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Je kunt de tank aansluiten op de buitenkraan, de wasmachine of het toilet, zodat je het gemakkelijk kunt hergebruiken.

Spreekt dit idee je aan, maar zie je het niet zitten om de tank ondergronds te plaatsen? Er zijn ook mogelijkheden waarbij de tank in de kelder, schuur of garage geplaatst wordt. Er zijn zelfs speciale zakken om regenwater op te vangen die bijvoorbeeld in de kruipruimte van je huis geplaatst kunnen worden. Natuurlijk zijn er wel een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van een ondergrondse tank. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van de tank, de locaties waar het water uiteindelijk naartoe gepompt moet worden en de grootte van de tank. Kies daarom niet klakkeloos voor de eerste de beste tank, maar informeer naar de verschillende opties om uiteindelijk de juiste keuze te maken.

Regenwater hergebruiken: wat zijn de mogelijkheden?

Je zou misschien denken dat regenwater in veel gevallen niet te gebruiken is. Zo kun je het niet drinken en misschien vind je het wel vies of onhygiënisch. Als je er iets dieper over nadenkt kom je misschien wel tot de conclusie dat er nog tal van dingen overblijven waarbij je in plaats van leidingwater regenwater kunt gebruiken. We zetten een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Optie 1: De auto wassen

Man-wast-auto

Een gewassen auto ziet er altijd een stuk beter uit dan een ongewassen auto en daarom staan de meeste mensen ook geregeld met een emmer sop en een spons op de oprit te boenen totdat de auto weer spic en span is. Vaak wordt hier leidingwater voor gebruikt, maar het kan ook perfect met opgevangen regenwater. Let wel op: Er zijn gemeentes waar het niet is toegestaan om je auto te wassen op straat. Controleer daarom dus eerst of het is toegestaan, zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.

Optie 2: Het toilet doorspoelen

Ook je toilet doorspoelen kan eenvoudig met regenwater. Je zult hiervoor uiteraard wel het toilet aan moeten sluiten op de tank waarin je het regenwater opvangt. Hoewel dat misschien even een klusje zal zijn, is het zeker de moeite waard. Je toilet doorspoelen met regenwater heeft overigens nog een groot voordeel ten opzichte van leidingwater. Het voorkomt namelijk dat er een kalklaag in je toilet komt te staan. Dat scheelt weer een hoop poetswerk!

Optie 3: De planten water geven

Planten-water-geven

De planten en bloemen in je tuin krijgen al geregeld een fikse douche van regenwater. Het is dan ook logisch dat je je opgevangen regenwater kunt gebruiken om je planten en bloemen in een droge periode water te geven. Wist je overigens dat regenwater veel beter is voor planten? Er zitten namelijk meer voedingsstoffen in regenwater dan in leidingwater. Daarnaast zit er kalk in leidingwater. Dit is niet ideaal voor planten. Het is echter ook weer niet het geval dat planten af zullen sterven van de kalk in leidingwater.

Optie 4: De ramen wassen

De ramen wassen is vaak een lastig klusje en veel mensen zien er dan ook tegenop, maar om lekker naar buiten te kunnen kijken is het wel raadzaam om de ramen zo nu en dan even flink te wassen. Vaak wordt hier leidingwater voor gebruikt, maar het kan net zo goed met regenwater. Misschien gaat het hier zelfs wel beter mee, want met regenwater zullen er minder makkelijk strepen op de ruiten achterblijven. Regenwater is dus een hele simpele oplossing voor misschien wel het moeilijkste aspect van ramen wassen.

Optie 5: De was doen

Schone-was-aan-waslijn
Je verwacht het misschien niet, maar je kunt regenwater ook prima gebruiken om de was te doen. Ook hiervoor zul je de wasmachine aan moeten sluiten op het zuiveringssysteem van de tank die het regenwater opvangt. Als dat klusje eenmaal is geklaard en je het opgevangen water gezuiverd hebt, kun je je kleding, handdoeken en vaatdoeken op een eenvoudige maar duurzame manier wassen. Superhandig!

Dat het veel regent in Nederland is nou eenmaal een feit. We kunnen erover klagen zoveel we willen, maar dat zal er echt niet voor zorgen dat het minder gaat regenen. Integendeel juist, het zal je het gevoel geven dat het meer regent dan dat het daadwerkelijk doet! Beter kunnen we maar gewoon proberen om er het beste van te maken. Zoals je ziet zijn er veel mogelijkheden om regenwater op te vangen. Ook als je een ondergrondse tank op dit moment nog een te grote investering vindt, zijn er nog veel kleinschalige mogelijkheden om regenwater op te vangen en opnieuw te gebruiken. Deze zou je dan ook zeker moeten overwegen.

Hoe denk jij over regenwater opvangen en hergebruiken? Doe je het al of zou je het in de toekomst willen gaan doen?
Laat het weten in een reactie!