Na een verfrissende wandeling of fietstocht in de prachtige bosrijke omgeving van Lage Vuursche is het tijd om eens lekker onderuit te zakken en heerlijk te eten. Ondanks dat Lage Vuursche een klein dorp is, kent het voldoende restaurants die zowel overeenkomsten als verschillen hebben. De belangrijkste overeenkomst: je kunt er overal even lekker eten! In dit artikel nemen we je eerst mee naar de pracht van Lage Vuursche en laten we je daarna kennismaken met de restaurants in Lage Vuursche. Zo kun je voor je vertrek al een restaurant uitkiezen.

Lage Vuursche

Waarom zijn wij zo enthousiast over Lage Vuursche? Omdat zowel het dorp zelf als de omgeving een fijne plek is om even een dagje naar toe gaan. Lage Vuursche is een klein dorp en telt, inclusief de omgeving, maar ongeveer 1500 inwoners. Toch is dit dorp een van de bekendste plekken voor een dagje uit en komen er in de omgeving maar liefst 2 miljoen bezoekers per jaar. Hieronder even kort een aantal trekpleisters.

De natuur

bos

Lage Vuursche ligt op de Utrechtse Heuvelrug en is omringd door prachtige bossen. Deze bossen zijn eigendom van Staatsbosbeheer en maken onderdeel uit van de boswachterij De Vuursche. Daarnaast wordt een aantal gebieden in de buurt beheerd door Utrechts Landschap. In de bossen kun je uren wandelen en genieten van de prachtige natuur die ons land te bieden heeft. De omgeving van Lage Vuursche is een bezoek zeker waard. Je vindt er loofbossen, heide, naaldbossen en drassige gronden. Door de diversiteit in natuur is er ook een grote diversiteit aan dieren te vinden.

Koninklijk tintje

Drakensteyn
(M.M.Minderhoud)

Lage Vuursche kent daarnaast een bijzondere bewoonster: prinses Beatrix. Zij woont sinds 4 februari 2014 weer in kasteel Drakensteyn. Dit kasteel werd in 1640 gebouwd door ridder Gerard van Reede. Hiervoor stond er al een kasteel, maar dit voldeed niet aan zijn wensen. Van Reede is ook de persoon geweest die de basis heeft gelegd voor Lage Vuursche zoals we het nu kennen. Hij liet er een pastorie, school, molen en herberg bouwen. Mede door de aanleg van de weg van Hilversum naar De Bilt trokken veel mensen door Lage Vuursche.

Bijzonder om te weten is dat de tolmeester voor deze weg een boer was. In zijn boerderij is nu Restaurant De Lage Vuursche gevestigd. Deze boer begon jenever te schenken aan rondtrekkende reizigers en zo ontstond de eerste herberg. Vanaf 1865 pachtte Willem van Oosteren deze boerderij. Zijn tweede vrouw bakte heerlijke pannenkoeken en trok daarmee bezoekers vanuit de wijde omgeving. Dit werd het begin van de huidige reputatie van Lage Vuursche.

Beschermd dorpsgezicht

lage vuursche
M.M.Minderhoud

Lage Vuursche heeft daarnaast een beschermd dorpsgezicht en kent 44 benoemingen in het Rijksmonumentenregister. Even door het dorp wandelen is dan ook iets wat je zeker moet doet als je in de buurt bent. De huizen stammen uit de achttiende eeuw en zorgen ervoor dat je het gevoel hebt alsof je terug bent in het verleden. Lage Vuursche ademt geschiedenis en die geschiedenis is ook overal terug te vinden. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan de hervormde Stulpkerk, die in 1650 is gebouwd. Ook zijn er in de omgeving van de Lage Vuursche diverse landgoeden te vinden die je ook weer terugbrengen naar het Nederland van toen.

Midgetgolfen

Midgetgolftuinen Lage Vuursche
Bron foto)

Naast de natuur, het koninklijke tintje en de historie is er nog iets wat typisch bij Lage Vuursche hoort: midgetgolfen. Bij Midgetgolftuinen Lage Vuursche heb je de keuze tussen drie verschillende banen die omgeven worden door prachtige tuinen. Zo is er de biljartbaan, de gravelbaan en de grasbaan. De biljartbaan kun je kiezen als je gaat voor het uitdagende midgetgolfen met bijzondere obstakels, waar je goed je inzicht moet gebruiken om te slagen. De gravelbaan werd in 1954 aangelegd en is een traditionele midgetgolfbaan. Bijzonder is de aanwezigheid van de grasbaan. Je voelt je bijna een echte golfer en ondertussen kun je van de natuur genieten.

Restaurants in Lage Vuursche

Na een verkwikkende boswandeling, fijne fietstocht of leuk potje midgetgolf is het tijd om lekker te eten. Lage Vuursche mag dan wel klein zijn, het dorp kent genoeg fijne restaurants. Hieronder stellen wij de restaurants aan je voor en laten je zien waarom je er zo fijn kunt eten. De keuze is vervolgens aan jou.

Restaurant De Lage Vuursche

restaurant de lage vuursche
(Bron foto)

In het kleine stukje geschiedenis over Lage Vuursche kwam de naam van dit restaurant al naar boven. Vroeger was dit namelijk de plek waar de tol geheven werd en waar het voor Lage Vuursche eigenlijk allemaal begon. Vandaag de dag heeft het restaurant zelfs de status van hofleverancier enkun je hier genieten van verschillende gerechten. Zo zijn er tijdens de lunch de heerlijke pannenkoeken te verkrijgen waar het voor dit restaurant ooit mee begon. Daarnaast is er een uitgebreide dinerkaart die steeds weer vernieuwd wordt. Kies jij voor de tournedos of toch voor het rosé gebraden hert? Heb je behoefte aan een avond vol nostalgie en wil je je heerlijk in de watten laten leggen? Kies dan voor een diner bij restaurant De Lage Vuursche.

Dorpsstraat 2
3749 AD Lage Vuursche
035 – 666 83 51

Restaurant De Bosrand

restaurant-de-bosrand

Kun je niet kiezen tussen pannenkoeken of een diner à la carte? Of wil jij graag een pannenkoek, maar wil je partner liever een lekkere saté? Wanneer je een beetje van beide wilt, ben je bij restaurant De Bosrand aan het juiste adres.Hier serveren ze voor het diner zowel de lekkere pannenkoeken die bij Lage Vuursche horen, als driegangenmenu's. Leuk aan dit restaurant is de grote serre waar het vooral in de winter heerlijk zitten is. Zo krijg je in de koude maanden toch nog het echte terrasgevoel. Naast het diner kun je hier ook terecht voor de lunch of om gewoon even op adem te komen met een goed gezet kopje koffie.
Dorpsstraat 33
3749 AC Lage Vuursche
035 – 666 82 90

Restaurant 't Jagershuis

t jagershuis
(Bron foto)

't Jagershuis staat bekend als een echt familierestaurant. Zoals je ondertussen wel doorhebt, zijn pannenkoeken belangrijk in Lage Vuursche en je kunt dan ook hier voor de lunch of het diner een pannenkoek eten. Daarnaast biedt 't Jagershuis nog keuze uit broodjes tijdens de lunch of een lekker vleesgerecht voor het diner. De sfeer in 't Jagershuis is ongedwongen en Beo ‘Berry', de huisvogel, is altijd in voor een praatje. Of je hier nu alleen komt voor een snel bakje koffie of heerlijk de middag door wilt brengen bij de open haard, het kan allemaal. Het thema waar het restaurant naar eigen zeggen naar streeft is ‘huiselijke verwennerij'. Dat is iets wat ze zeker lukt!

  • Dorpsstraat 11
    3749 AC Lage Vuursche
    035 – 666 82 02

Pannenkoekenhuis De Vuursche Boer

De Vuursche Boer
(Bron foto)

De naam zegt het al: een heerlijk pannenkoekenhuis! De sfeer in De Vuursche Boer brengt je terug naar je kinderjaren. Rood-wit geblokte tafelkleden en potten stroop op tafel met houten lepels erin; het is precies zoals je je een pannenkoekenhuis voorstelt. Er is een breed assortiment aan pannenkoeken te verkrijgen en er is echt voor ieder wat wils. Daarnaast kun je exclusief in De Vuursche Boer het boek De Kneetstory kopen. Dit boek vertelt het bijzondere verhaal van wielrenner Gerrie Knetemann.

Wil je het echte nostalgische gevoel van een ouderwets pannenkoekenhuis weer eens ervaren, dan ben je bij De Vuursche Boer op de juiste plek.
Dorpsstraat 34-36
3749 AC Lage Vuursche
035 – 666 82 13

Restaurant Het Vuursche Bos

Het Vuursche Bos
(Bron foto)

Dit is het zusterrestaurant van De Vuursche Boer. Ook hier kun je smullen van een pannenkoek, maar de specialiteit van Het Vuursche Bos zijn de poffertjes. Laat je verrassen door de verschillende combinaties en eet poffertjes op een manier waarop jij nooit gedacht had ze ooit te eten. Daarnaast kun je hier terecht voor de lunch en heb je naast pannenkoeken ook ruime keuze uit lekkere ciabatta's of huisgemaakte soep.

Vooral voor mensen die minder goed ter been zijn is Het Vuursche Bos een fijn restaurant. Het is goed toegankelijk en beschikt over een invalidentoilet. Tot slot zijn honden hier ook van harte welkom en kunnen ook zij even bijkomen met een bak verfrissend water.
Dorpsstraat 25
3749 AC Lage Vuursche
035 – 666 84 26

Restaurant Hotel De Kastanjehof

restaurant-de-kastanjehof

Voor wie liever luxe uit eten gaat heeft Lage Vuursche het restaurant van hotel De Kastanjehof. Hier kun je je echt onderdompelen in luxe en genieten van het lekkerste eten. Het mag voor zich spreken dat je hier ook iets extra's voor betaalt, maar dan heb je ook een fantastische avond uit. De gerechten zien eruit als plaatjes en vraag eens naar het speciaal samengestelde streekmenu. Dit menu verandert met het jaargetijde mee. In de zomer kun je lekker lunchen en dineren op het fijne terras.
Kloosterlaan 1
3749 AJ Lage Vuursche
035 – 666 82 48

In Lage Vuursche is het goed toeven. Het dorp is centraal gelegen in Nederland en goed te bereiken. Ondanks de drukte is er voldoende parkeergelegenheid in de omgeving en er is altijd wel een restaurant met een tafeltje vrij. Je kunt natuurlijk ook altijd van tevoren reserveren; zo weet je zeker dat je een tafeltje hebt. Wil je midgetgolfen voordat je pannenkoeken gaat eten? Op de midgetgolfbaan kun je altijd zo binnenlopen en spelen. Als het regent, kan het wel zijn dat de baan eerder sluit en bij slecht weer is de grasbaan niet altijd open. Je kunt altijd contact opnemen met de baan om zeker te zijn dat je terecht kunt. Wij wensen je alvast een fijne dag en een lekker diner toe in Lage Vuursche!

Heb jij nog tips voor een bezoek aan Lage Vuursche?
Of heb je wel eens bij een van de bovenstaande restaurants in Lage Vuursche gegeten?
Deel je tips en ervaringen in de reacties hieronder!