Misschien is je interieur gezellig aankleden met accessoires wel het leukste wat er is. Je bent hiermee immers in staat om je persoonlijkheid uit te drukken en van je huis een echt thuis te maken. Een accessoire die door veel mensen gebruikt wordt, is het vloerkleed. Een stuk textiel dat niet alleen voor kleur, maar ook voor warmte zorgt binnen je interieur. In dit artikel gaan we dieper in op het vloerkleed en dan met name op het Scandinavische vloerkleed. Voor inspiratie kan je ook kijken bij Nordic Nest.

Hoe zit dit eruit en hoe kun je deze combineren binnen je interieur? Wij hebben voor voldoende Scandinavische vloerkleden inspiratie gezorgd door 20 voorbeelden op een rij te zetten.

De kenmerken van een Scandinavisch vloerkleed

Voordat we de 20 inspirerende voorbeelden de revue laten passeren, gaan we iets dieper in op de kenmerken van Scandinavische vloerkleden. Wat hebben deze kleden met elkaar gemeen? En wat juist niet?

Typerend aan de Scandinavische stijl is dat deze strak, modern, minimalistisch en rustig is. Er wordt gebruik gemaakt van lichte, rustige en zachte kleuren, waarbij wit veelal gezien wordt als de basiskleur. Deze wordt vervolgens aangevuld met zwart, grijs en pastelkleuren.

De prints op een Scandinavisch vloerkleed zijn over het algemeen strak, gedurfd en geometrisch. Hierdoor ogen de vloerkleden modern.
Wat tot slot opvalt, is dat Scandinavische vloerkleden in de regel erg goed te combineren zijn met hout. Het kan hier zowel gaan om wit geverfd hout als om hout dat zijn natuurlijke tint heeft behouden.

20x Scandinavische vloerkleden inspiratie

Je weet nu dus waar je een Scandinavisch vloerkleed aan kunt herkennen. De volgende 20 voorbeelden kunnen voor de juiste inspiratie zorgen, zodat jij ontdekt welk type vloerkleed bij jou en je interieur past.

1. Zwart en wit

Scandinavisch vloerkleed 1

(Bron) Onder meer dit kleed lijkt erg op het bovenstaande kleed in de foto.

We beginnen deze Scandinavische vloerkleden inspiratie, met dit vloerkleed dat volledig uit zwart-wit patronen bestaat. Met geometrische lijnen worden de afzonderlijke banen van het vloerkleed onderscheiden.

Dit vloerkleed past perfect bij de rest van dit rustige interieur, waarbij grijs, zwart en wit de dominante kleuren zijn. De groene kleur van de bloemen en het bruin van de salontafel zorgen bovendien voor een natuurlijk tintje.

2. Gele accenten

Scandinavisch vloerkleed 2

(Bron) Bij deze webshop heb je veel van dit soort Scandinavische vloerkleden met profielen.

Dit volgende vloerkleed past door de gele accenten perfect binnen dit interieur. Deze kleur komt immers niet alleen terug in het vloerkleed, maar ook in de kussens op de bank en in de spiegels op de muur.  Zelfs de boeken lijken een gele kleur te hebben.

De Scandinavische invloeden zijn overigens niet alleen terug te zien in het vloerkleed. De strakke lijnen en het minimalistische gevoel komen ook terug in de bank, bijzettafel en lamp.

3. Wit met een vleugje grijs

Scandinavisch vloerkleed 3

(Bron) Op zoek naar zoiets? Dit kleed lijkt erg op bovenstaande (klik hier)

Wit is zoals gezegd de dominante kleur in een Scandinavisch interieur. Ook in bovenstaand voorbeeld is dat te zien. Niet alleen de salontafels, de bank en de vloer zijn wit, maar ook het vloerkleed heeft een witte kleur. Wel wordt deze aangevuld met een grijs, strak lijnenspel dat zich over het vloerkleed herhaalt. Helemaal mooi!

4. Pastel in overvloed

Scandinavisch vloerkleed 4

(Bron)

Deze Scandinavische vloerkleden inspiratie zal zich vooral richten op vloerkleden die wit, zwart en grijs zijn. Dit volgende voorbeeld laat echter hele andere kleuren zien, namelijk verschillende pasteltinten. Blauw en groen hebben hierin de overhand. Het mooiste aan dit interieur is dat het kleurenpalet van het vloerkleed is doorgevoerd in de overige meubels. Zo hebben de bank, de vazen en de gordijnen gelijke kleurschakeringen.

5. De ruit

Scandinavisch vloerkleed 5

(Bron) | We vonden een vrijwel identiek vloerkleed van 230×160 voor €149,- (verschillende formaten beschikbaar)

Een klassieke geometrische vorm is de ruit. Het is dan ook een vorm die te verwachten is binnen deze Scandinavische vloerkleden inspiratie. In bovenstaand voorbeeld hebben ze een wit vloerkleed met daarop een grijs ruitpatroon onder een strakke bank en een al even strakke tafel gezet. Is het je trouwens al opgevallen dat het ruitvormige patroon van het vloerkleed ook terugkomt in de stoel die ernaast staat?

6. Zonnig geel

Scandinavisch vloerkleed 6

(Bron)

Binnen een interieur is het belangrijk om de juiste balans tussen opvallend en rustig te vinden. In dit interieur is dat wat ons betreft perfect gelukt. Het vloerkleed is door de verschillende grijstinten rustig, maar valt daarnaast ook op door de felgele rand. Deze past dan weer perfect bij de kast, poef en kussens op de bank.

7. Geweven met verschillende kleuren grijs

Scandinavisch vloerkleed 7

(Bron) Onder meer Wehkamp heeft een tapijt wat erg op de bovenstaande lijkt (+/- €129) en dit is de exacte match volgens ons.

Een vloerkleed hoeft niet altijd erg aanwezig te zijn. Zo valt bovenstaand vloerkleed nauwelijks op binnen dit interieur. Toch zou het een gemis zijn als het vloerkleed weggehaald zou worden. Dit Scandinavische kleed bestaat uit textiel van verschillende grijstinten. Deze zijn op een willekeurige manier aan elkaar geweven, waardoor dit mooie tapijt ontstaat.

8. Versiering in de hal

Scandinavisch vloerkleed 8

(Bron) Dit vloerkleed heeft hetzelfde idee, niet hetzelfde motief +/- €130

Het vloerkleed heeft vaak een vaste plek, namelijk voor de bank en onder de salontafel. Een minder gebruikelijke plek voor een vloerkleed is in de hal. In bovenstaand interieur is hier wel voor gekozen en eerlijk is eerlijk: het past perfect. De zwarte kleur van het vloerkleed komt terug in het dressoir, maar toevallig ook in de schoenen, de tassen en de jas. Dat is nog eens een voorbeeld van leuk matchen!

9. Strepen

Scandinavisch vloerkleed 9

Ook onder de eettafel is een vloerkleed niet heel gebruikelijk. Toch is een vloerkleed op deze plek een goede investering. Het zorgt immers voor een afbakening van het eetgedeelte ten opzichte van de rest van de ruimte. Zeker in een kleine keuken of kamer kan dit uitkomst bieden. Muren zijn zo namelijk niet nodig om duidelijk te maken wat er in welk gedeelte van het huis gebeurt.

10. Hoogpolig

Scandinavisch vloerkleed 10

Bijna hetzelfde vloerkleed bestel je hier +/- 149

Strak is een kenmerk van Scandinavische vloerkleden. Dit wil echter niet zeggen dat er geen lieflijke elementen toegevoegd kunnen worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit hoogpolige vloerkleed? Lekker warm in de winter en door de ruitvormige lijnen helemaal Scandinavisch. Het vloerkleed combineert bovendien perfect met de verschillende houttinten van de tafel, het krukje, de stoel en de vloer.

11. Rond is niet strak

Scandinavisch vloerkleed 11

De ronde kleden kan je onder meer hier bestellen +/- €100,-

Hoewel deze Scandinavische vloerkleden inspiratie zich kenmerkt door strakke lijnen, konden we deze ronde vloerkleden niet overslaan. Ze ogen simpel, maar zijn daardoor niet minder mooi. Zeker in de huidige combinatie waarbij een lichtblauw en een donkerblauw kleed op elkaar worden gelegd. Ze combineren uitstekend met de frisse, lichte kleuren van het interieur én je kunt ze zelf maken. Leuker kan toch niet?

12. Schapenvacht

Scandinavisch vloerkleed 12

(Bron) We vonden ook een hoogpolig wollen tapijt met print hier!

We hebben nog een hoogpolig vloerkleed gevonden. Extra leuk is dat dit kleed eens niet zwart, wit of grijs is, maar bruin. Een echte aardetint die de natuurlijke elementen binnen dit interieur versterkt. Het hout van de salontafel valt bijvoorbeeld extra op, maar ook de planten krijgen dankzij dit kleed extra aandacht. Tip: Houten meubels combineren goed met dit soort vloerkleden. Het is bijvoorbeeld ook erg leuk om een kleine variant van dit kleed te combineren met een mooie side table of bijzettafel.

13. De perfecte combinatie tussen roze en geel

Scandinavisch vloerkleed 13

(Bron) Er zijn veel varianten van deze patroon vloerkleden: een is de Kelim (v.a. €108)

Je kunt binnen je interieur één accentkleur pakken, maar je kunt er ook twee gebruiken. In bovenstaand voorbeeld hebben ze gekozen voor een combinatie tussen roze en geel.
Beiden komen terug op het vloerkleed, maar daarnaast ook in de bank. Kijk maar eens naar de gele knopen en de gele lijnen op het kussen. Ook de grijze kleur komt overigens mooi terug in het vloerkleed, waardoor deze het geheel perfect met elkaar verbindt.

14. Koel blauw

Scandinavisch vloerkleed 14

Onder meer hier vind je de strakke lijnen terug in de vloerkleden.

Strakke lijnen en koele kleuren met elkaar combineren is gewaagd. Het kan een interieur immers al snel koud en afstandelijk maken. In het volgende voorbeeld wordt dit echter voorkomen door de combinatie met warme houtkleuren. Denk hierbij aan de donkere kleuren van de stoel, het dressoir en de bijzettafel. De blauwe kleur die zowel terugkomt in de stoel als in het vloerkleed blijft hierdoor behaaglijk. Ook het interieur blijft hierdoor aangenaam en huiselijk aanvoelen.

15. Bruine lijnen

Scandinavisch vloerkleed 15

(Bron) | 1. )Van dit kleed konden we geen exacte variant vinden, maar deze lijkt er op (bekijk hier) En ook dit2.) vloerkleed heeft er wat van weg.

Gedurende deze Scandinavische vloerkleden inspiratie zijn er al verschillende witte vloerkleden met gekleurde lijnen voorbij gekomen, maar nog niet zo een als deze. De lijnen zijn strak, maar lijken daarnaast ook ronde vormen te hebben. Hierdoor neutraliseren ze de overige strakke lijnen die terugkomen in dit interieur en krijgt het geheel een bijzondere en unieke uitstraling.

16. Pijlen richting de bank

Scandinavisch vloerkleed 17

(Bron)

De bank is het middelpunt van dit interieur. Althans, als je het vloerkleed mag geloven, want deze heeft tientallen pijlen die subtiel richting de bank wijzen. De strakke lijnen van dit vloerkleed passen volledig binnen dit interieur en ook de donkere kleur is perfect gekozen. Het wijkt wat af van de traditionele Scandinavische stijl, maar dat is voor dit vloerkleed helemaal niet erg.

17. Blauw en wit

Scandinavisch vloerkleed 18

(Bron) Het kleurenspel van bovenstaand Scandinavisch vloerkleed vind je ook terug in deze (bekijk)

De kleuren voldoen perfect aan de trends van een Scandinavisch interieur. Wat betreft de strakke lijnen wijkt dit vloerkleed iets af. Het zijn immers cirkels die overheersen. Een leuke tegenhanger voor het verder strakke interieur dat wel helemaal Scandinavisch is. Met de strakke bank, houttinten en strakke, metalen poten onder de tafel. Wij zijn in ieder geval fan!

18. Tegelmotief

Scandinavisch vloerkleed 19

(Bron)

De inspiratie van bovenstaand vloerkleed is overduidelijk: straatstenen. De lijnen zijn in eenzelfde patroon aangebracht. De eentonigheid van het vloerkleed zorgt voor rust. Iets wat binnen de slaapkamer nooit kwaad kan. Binnen het gehele interieur is een mooie balans tussen licht en donker gezocht. Hierbij vallen vooral de combinatie van het donkergroen en donkerpaars op. Twee kleuraccenten in deze verder zwart-witte kamer.

19. Witte strepen op een grijs kleed

Scandinavisch vloerkleed 20

(Bron) Onder meer deze kleden lijken er op (niet dezelfde, bekijk hier)

Waar we nu verschillende witte kleden met grijze strepen hebben gezien, nu ook een grijs kleed met witte strepen. Doordat het kleed, de bank en de schommelstoel alle drie in grijstinten zijn uitgevoerd, zorgen ze voor een mooie, rustige basis van dit interieur. De accenten komen van de verschillende planten die op de vensterbank opgesteld staan. Na een drukke dag hier op de bank ploffen is wat ons betreft absoluut geen straf.

20. Geometrische banen

Scandinavisch vloerkleed 21

(Bron) Enthousiast over dit kleed? Voor €119,- heb je een bijna identieke in huis

We sluiten deze Scandinavische vloerkleden inspiratie af met dit zwart-witte kleed met geometrische, kartelende banen. Deze zorgen voor een speels effect in het verder strak ingerichte interieur. Over de kleuren is overigens goed nagedacht. Zowel het wit, als het zwart komt op verschillende manieren terug. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de tafelpoten, de schilderijen en de ladekast.

Ben jij ook helemaal verliefd geworden na het zien van deze Scandinavische vloerkleden inspiratie? Wij begrijpen het wel. De vloerkleden hebben een perfecte balans tussen strak, speels en rustig en maken een interieur daarmee helemaal af.

Ben jij ook zo gek van de Scandinavische stijl?
Vertel ons waarom je deze zo mooi vindt door een reactie achter te laten!