We zijn dol op de zon, maar hartje zomer is een beetje schaduw ook wel fijn. Even een plek in de tuin waar je kunt afkoelen. Schaduw in de tuin creëren kan op veel verschillende manieren.
Benieuwd hoe? Lees dan verder en laat je inspireren door de verschillende schaduwrijk ideeën voor in de tuin. Handige bijkomstigheid is dat sommige ideeën ook handig zijn tijdens het typisch Nederlandse hondenweer. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Schaduw in de tuin creëren: 14 slimme ideeën

Wanneer je schaduw in de wilt tuin creëren kom je al snel uit bij een standaard parasol. Aan de hand van 14 verschillende ideeën willen we je laten zien dat schaduw in de tuin creëren ook op andere manieren kan. Uiteraard kunnen we niet volledig om de handige parasol heen, maar kijk eens naar onderstaande bijzondere exemplaren. Zo zorg je ervoor dat je jouw tuin niet alleen schaduwrijk maakt, maar ook een heuse make-over kunt geven!

1. Een fleurig geheel

Doek tussen bomen gespannen
(Bron)
Laten we beginnen met een gemakkelijke manier waarop je schaduw kunt creëren in de tuin. Mocht je bomen in de tuin hebben staan, dan kun je hier namelijk eenvoudigweg een doek tussen spannen. Het leuke van dit voorbeeld is dat je door de stof een geheel eigen draai aan de tuin kunt geven. Je kunt namelijk een stof kiezen die goed bij jouw tuin past. Zo is hier gekozen voor een fleurig geheel. Je krijgt hier toch echt een zomers gevoel van?
Tip: Bij gebrek aan bomen kun je het doek ook tussen schuttingen en/of de schuur bevestigen.

2. Klimop als parasol

Parasol van klimop
(Bron)
We zeiden al dat we niet om de parasol heen zouden kunnen. Schaduw creëren in de tuin kan echter ook met hele bijzondere parasols. Wat dacht je van dit leuke exemplaar? Om deze leuke parasol te maken heb je een lange paal nodig waarop je wielvormige hoepels bevestigt. Vervolgens is het aan de klimop om ertegenaan te groeien en de top te bereiken. Gelukkig is de klimop na het planten een snelle groeier en met een beetje begeleiding heb jij over een tijd ook zo'n leuke natuurlijke parasol. Tip: De klimop moet van onderen beginnen. Het is leuk om het gedeelte van de klimop rondom de paal te snoeien, zodat alleen het bovenste gedeelte in het blad staat.

3. Met kabels en doeken

Schaduw in de tuin creëren

Het creëren van schaduw zoals in dit voorbeeld is erg handig, omdat je zelf kunt bepalen in hoeverre je schaduw wilt. Zo kun je gemakkelijk het doek heen en weer schuiven en precies de juiste hoeveelheid schaduw creëren. Je bevestigt simpelweg kabels van de ene naar de andere kant van de tuin. Vervolgens gaan er in het doek dat je ertussen hangt dezelfde ringen als die in een douchegordijn gebruikt worden. Zorg er wel voor dat je ook een touw aan het doek bevestigt waarmee je het heen en weer kunt trekken. Tip: Je kunt één groot doek gebruiken, maar smalle stroken geven een speelser effect en meer mogelijkheden om schaduw in de tuin te creëren.

4. Binnen de lijntjes kleuren

Doek tussen frame gespannen
(Bron)
Hoe leuk is deze manier om schaduw te creëren in de tuin? Hier is een overkapping gemaakt van houten balken boven het terras. Door de balken in een speelse vorm te plaatsen, ontstaan er bijzondere vormen in de overkapping. Schaduw in de tuin creëren gebeurt vervolgens door tussen de balken doeken te spannen. Door de bijzondere vormen wordt deze overkapping een prachtig kunstwerk. Wellicht een leuk idee voor bij jou in de tuin?

5. Naar dromenland

Doeken in boom
(Bron)
Bij het eerste idee zagen we al dat je gemakkelijk schaduw kunt creëren in de tuin door een doek tussen bomen te spannen. Daar zagen we dat dit doek strak werd gespannen. In dit voorbeeld hebben de bewoners een grote boom in de tuin staan. Een boom zorgt vaak voor schaduw, maar er kunnen altijd zonnestralen tussen de bladeren door piepen. Zoals je op de foto kunt zien hebben ze ook hier gebruik gemaakt van doeken. Deze zijn echter losjes aan de takken van de boom vastgemaakt. Door de kleden en vele kussens is dit een plek geworden om heerlijk weg te dromen.

6. Als het balkon je tuin is

Schaduw op het balkon druif
(Bron)
Schaduw in de tuin creëren wil je misschien ook wel als je eigenlijk helemaal geen tuin hebt. Het creëren van schaduw op het balkon is vaak een stuk lastiger dan in de tuin. Dit door het gebrek aan ruimte om bijvoorbeeld een parasol neer te zetten. Op bovenstaand voorbeeld is het slim aangepakt. Met de hulp van PVC-buizen is een halve koepel gecreëerd. Over deze koepel kruipt op dit moment een druif.

Let op: De druif groeit snel. Dit betekent dat je snel schaduw op je balkon zult hebben, maar vergeet niet de druif goed te snoeien. Doe je dit niet, dan zal de druif al snel je balkon overnemen.

7. Vlechten maar

Zonnewering gevlochten
(Bron)
Om een fijne schaduwrijke plek in de tuin te creëren kun je ook met hout werken. Dit zevende idee laat zien dat je zelfs met hout kunt vlechten. Deze speelse zonwering is gemaakt door fineer te vlechten tot een mat. Deze mat is vervolgens handig opgehangen. Het gebruik van hout is niet alleen handig, het geeft ook een gezellige sfeer aan je tuin. Je creëert direct een knusse plek waar je heerlijk kunt borrelen, eten of een goed boek kunt lezen.

8. Een pergola aan de muur

Pergola aan de muur
(Bron)
Ziet deze pergola er niet onwijs leuk uit? Zelfs als de zon niet schijnt is het leuk om hier te gaan zitten. Niet alleen zorgt de overkapping voor schaduw, de doeken aan de zijkant kunnen ook voor extra schaduw zorgen. Daarnaast bieden de doeken extra privacy. Ben je ook zo enthousiast over deze pergola? Hier legt de bedenker en maker ervan uit hoe hem heeft gemaakt. Durf jij dit leuke klusproject aan?

9. Om de beurt

Pergola met doek
(Bron)
Nu we het toch over de pergola hebben, willen we je dit idee niet onthouden. Schaduw in de tuin creëren kan ook door verschillende elementen te combineren. Geef je pergola een make-over door er doeken doorheen te wikkelen. Helemaal gezellig wordt het als je er ook nog slierten met lampen bij hangt. Zeker leuk om tijdens een verjaardag of tuinfeest op te hangen! Schaduw creëren is zo saai nog niet.

10. Oude parasol hergebruiken

Groene parasol
(Bron)
Bij het tweede idee maakten we al kennis met een groene parasol. Bij dit voorbeeld hebben de makers gebruik gemaakt van een oude parasol. Ze hebben het doek verwijderd en vervolgens een druif langs de paal omhoog laten groeien. Door het frame van de parasol te gebruiken kan de druif precies zo groeien als de parasol. De plant neemt als het ware de plaats van het doek in. Het enige wat je wel nodig hebt voor deze parasol, is geduld. Maar dan heb je ook wat!
Tip: Wil je het proces sneller laten verlopen, maar dan gebruik van de klimop.

11. Lezen en relaxen in de schaduw

Bed in de schaduw
(Bron)
Ken je dat? Heb je net een lekker plekje voor jezelf gecreëerd in de schaduw in de tuin, draait de zon en is je schaduw weg. Gelukkig is er een snelle en eenvoudige oplossing. Zo kun je een lange tak, steel of paal tussen twee bomen (of stoelen/de schutting) klemmen. Vervolgens hang je simpelweg een een groot doek (bijvoorbeeld een dekbedovertrek) over de stok en je creëert direct schaduw. Leg je bedje hier nu onder en kom volledig tot rust in deze snelle en makkelijke 'tent'.

12. Wilgentenen als plafond

Wilgentenen schaduw
(Bron)
In een eerder artikel lieten we je zien hoe je van wilgentenen een mooie schutting kunt maken. Wist je dat wilgentenen ook van pas komen bij het creëren van schaduw in de tuin? Deze handzame takken kun je namelijk ook gebruiken om een pergola of zonnescherm van te maken. Maak allereerst een houten frame waarop je de wilgentenen kunt bevestigen. Hierna heb je twee opties: je kunt dit frame direct bevestigen en dan de wilgentenen toevoegen of het gehele scherm inclusief wilgentenen op een later moment ophangen.

13. Alle kleuren van de regenboog

Regenboog kleuren
(Bron)
Toegegeven, volledige schaduw zul je op deze manier niet creëren. Toch zorg je er wel voor dat de zon gedeeltelijk geblokkeerd wordt. Daar komt bij dat het gebruik van gekleurd glas in je overkapping een ontzettend leuk plaatje oplevert! Ben je een echte creatieveling of houd je gewoon van veel kleur? Dan is het zeker aan te raden eens naar de mogelijkheden te kijken wat gekleurd glas betreft.

14. De bijzondere tent

Tent
(Bron)
Het laatste idee dat we je mee willen geven voor het creëren van schaduw in de tuin, is het plaatsen van een tent. Uiteraard ga je dan niet voor de gewone tent, maar maak je er iets bijzonders van zoals bovenstaande tent. Met drie stokken, een stuk touw en oude dekbedovertrekken heb je deze tipi zo in elkaar gezet. Een paar leuke kleedjes en lekkere kussens eronder en je kunt heerlijk van de schaduw in je tuin genieten!

Schaduw in de tuin creëren kan op veel verschillende manieren. Het best kun je gebruik maken van doeken of beplanting. Gelukkig zijn de manieren waarop je deze twee elementen in kunt zetten eindeloos. Zo wordt geen tuin hetzelfde!
Hoe ga jij schaduw in de tuin creëren?
Wij zijn benieuwd! Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit bericht.