Planten maken van je huis een echt thuis. Wanneer je veel donkere plekjes in huis hebt, kan het echter lastig zijn om de juiste kamerplanten te vinden. Je wilt immers niet dat de planten na twee weken slap hangen door een gebrek aan zonlicht, toch?

Nu kun je meer licht in huis creëren, maar je kunt ook kiezen voor een iets gemakkelijkere oplossing: schaduwminnende kamerplanten.

11 Planten die in het donker groeien

Een woonkamer op het noorden of een studeerkamer met een klein raam. Wat de ruimte ook is en wat de reden voor de donkere hoekjes ook mag zijn: deze schaduwminnende kamerplanten staan voor je klaar. Een aantal van deze planten heeft ook nog eens het voordeel een onderhoudsvriendelijke plant te zijn.

Ontdek de planten die schaduw minnen hieronder en maak van jouw donkere hoekjes een gezellig thuis!

1. Calathea

Calathea

De Calathea heb je al in huis voor €15,-

Een van de schaduwminnende kamerplanten is de Calathea. Deze prachtige plant heeft een bijzonder patroon op zijn bladeren. Bij te veel zonlicht zal dit patroon vervagen, dus een donker plekje vindt de Calathea juist fijn. Naast het mooie patroon aan de bovenkant van de bladeren, is ook de onderkant prachtig. Het fluweelachtige paars is een echte eyecatcher. Al met al een plant die de donkere hoekjes zeker op zal fleuren.

Let er wel op dat deze kamerplant voldoende water krijgt. De grond moet altijd vochtig zijn en ook de luchtvochtigheid mag niet te laag zijn. In de winter, met de verwarming aan, kan de Calathea dus wel wat extra verfrissing gebruiken.

2. Aglaonema

Aglaonema

Deze kleurrijke plant maakt zelfs de donkerste hoekjes gezellig, extra voordelig online!

Nog een plant die laat zien dat schaduwminnende kamerplanten zeker niet saai hoeven te zijn, is de Aglaonema. De plant wordt ook wel Chinese geluksplant genoemd. Opvallend zijn de roze accenten in de bladeren.vDe plant is zeer gemakkelijk te onderhouden. Hij kan het dus prima hebben wanneer je hem (per ongeluk natuurlijk) vergeet water te geven. In de winter kan de Aglaonema zelfs weken zonder water!

Je kunt de Aglaonema rustig in een donkere hoek plaatsen. Dit komt doordat de plant van nature onder een dicht bladerdek groeit. Let er overigens wel op dat de plant desondanks behoefte heeft aan zonlicht, al is het liever geen direct zonlicht. Alleen kunstlicht doet de plant geen goed.

3. Sansevieria

Sansevieria

De Sansevieria is ontzettend onderhoudsvriendelijk en ook nog een van de goedkoopste uit de lijst.

De Sansevieria (ook wel Sanseveria) kent veel verschillende soorten, waarvan de Sansevieria trifasciata (vrouwentongen) de bekendste is. Naast een plant die prima in de schaduw kan staan, is de vrouwentong ook nog eens een onderhoudsvriendelijke én luchtzuiverende plant. Een echte topper dus! Overigens doet de Sanseveria het net zo goed in de zon als in de schaduw. Het is een kwestie van wennen. Mocht je dus besluiten de plant toch naar een zonnige kamer te verhuizen, laat hem eerst even wennen. Daarna doet hij het in het zonlicht net zo goed als in het donkere hoekje.

Door de hoogte die de vrouwentong kan bereiken, is het een erg leuke plant voor in een grote bloempot. Zo maak je er een echte blikvanger van in die donkere, anders lege, hoek.

4. Polyscias

Polyscias

Ga je voor een iets hogere schaduwplant: dan is de Polyscias jouw keuze (v.a. 19 euro).

Een vreemde eend in dit rijtje met schaduwminnende kamerplanten is de Polyscias. Dit is namelijk geen kamerplant, maar een kleine kamerboom. Bomen in huis zijn een leuke en originele afwisseling en op dit moment is het dé nieuwe trend wat groen in huis betreft.

De bladeren van deze boom hebben een bijzondere hartvorm met gegolfde randen. Je kunt deze boom niet geheel aan zijn lot overlaten. Regelmatig water geven is dan ook zeker aan te raden. Zo blijft de boom gezond en de bladeren mooi groen (of sommige zelfs bont-) gekleurd.

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat de boom tot aan het plafond zal groeien. Met goede verzorging zal hij zo'n 1 tot 1,5 meter hoog worden.

5. Aspidistra

Aspidistra

Prachtige grote plant met grote bladeren voor in de schaduw: al in huis voor zo'n 20 euro.

De Aspidistra is van oorsprong een bodembedekker uit Japan en Taiwan. Een van de vele bijnamen van deze plant is de slagersplant. Deze naam dankt de Aspidistra aan het feit dat veel slagers deze plant vroeger in hun slagerij hadden staan. Dit deden zij, omdat de plant goed bestand is tegen het weinige licht en daarbij ook tegen lagere temperaturen.

Ook dit is een onderhoudsvriendelijke plant. Je kunt gerust een keer vergeten om water te geven. Het is zelfs beter om bij twijfel even te wachten met water geven, dan om dit alsnog te doen. Te natte wortels vindt de Aspidistra niet fijn.

Doordat de plant in zijn natuurlijk habitat onder een dicht bladerdek groeit, kun je hem gerust op een donkere plek zetten. Let er wel op dat er uiteindelijk wel iets van zonlicht tot de plant moet kunnen doordringen.

6. Zamioculcas

Zamioculcas

Voor een flinke Zamioculcas betaal je zo'n 30 euro online

Een van de populairste schaduwminnende kamerplanten is misschien wel de Zamioculcas. Al sinds 1996 is deze plant sterk in opmars en zijn bekendheid blijft groeien. Dat deze plant zo populair is, is niet helemaal een verrassing. Het is een onderhoudsvriendelijke plant die zowel op een zonnige als een schaduwrijke plek tevreden is. Ook hoef je deze plant maar weinig water te geven. In de winter mag hij gerust vier weken droog staan, in de zomer kun je het beter op één week houden.

De plant heeft verschillende stengels met daaraan kleine ovaalvormige, stevige bladeren. Het frisse groen fleurt ieder donker hoekje direct op.

7. Dieffenbachia

Dieffenbachia

Bladeren die bijna licht geven: wij raden de Dieffenbachia Tropic snow (+/- 22 euro) aan.

De Dieffenbachia staat bekend om zijn prachtige bladeren. Extra leuk is het dat iedere plant zijn eigen unieke print op zijn blad heeft. Eigenlijk heeft iedere Dieffenbachia dus zijn eigen vingerafdruk. Die mooie bladeren willen ook wel wat. Zo heeft de Dieffenbachia voldoende water nodig, wat betekent dat je zeker een keer in de week water moet geven. Daarbij is een hoge luchtvochtigheid belangrijk.

Je kunt de Dieffenbachia op een schaduwrijke plek zetten, of gebruik maken van gefilterd licht. Deze plant is bijvoorbeeld zeer geschikt om achter een gordijn te plaatsen. Het gefilterde zonlicht is precies wat de Dieffenbachia nodig heeft.

8. Chlorophytum comosum

Chlorophytum comosum

Deze schaduwplant is sfeervol en relatief klein, gelukkig is de prijs ook klein (v.a. 8 euro) :)

De eerste zeven schaduwminnende kamerplanten zijn relatief groot. De Chlorophytum comosum daarentegen zul je vooral in klein formaat tegenkomen. Deze plant wordt ook wel graslelie genoemd en is te herkennen aan zijn smalle bladeren met witte omranding. Des te donkerder, des te blijer zal de graslelie zijn. Door zijn vrolijke voorkomen, fleurt hij ieder interieur op. Ook kan je ze bestellen in een leuke hangvariant.

Ook wanneer je op vakantie gaat is de graslelie een handige plant. Hij kan namelijk prima tegen een beetje ‘verwaarlozing' en zal bij terugkomst nog even mooi staan als toen je ging.
Mocht het toch voorkomen dat je graslelie last krijgt van dorre bladeren, knip deze dan gerust af. Voor je het weet groeien er weer nieuwe bladeren aan.

9. Rhapis

Rhapis

De Rhapis is een van de makkelijkste kamer planten; fan? Je kan hem hier snel bestellen.

Dé schaduwminnende plant der schaduwminnende planten is misschien wel de Rhapis. Uiteraard heeft ook deze plant indirect zonlicht nodig, maar de afstand tot een raam kan uitermate groot zijn. Dit heeft te maken met de vele bladgroenkorrels die de Rhapis aanmaakt. Deze korrels zetten zonlicht om in energie voor de plant. Door de grote hoeveelheid kan de plant met weinig zonlicht al voldoende energie omzetten.

In een schaduwrijke omgeving is het blad van de Rhapis donkergroen van kleur. Des te meer zonlicht hij ontvangt, des te lichter zullen de bladeren worden. Als de bladeren geel kleuren is dit een teken dat er te veel zonlicht bij de Rhapis komt.

10. Caryota Mitis

Caryota Mitis

Deze prachtige plant doet het uitstekend in de schaduw, bijvoorbeeld in een mooie grote pot (zie hier)

Een tropische plant die graag in de schaduw staat? Jazeker! De Caryota Mitis staat ook wel bekend als de vissenstaartpalm of vinnetjespalm. Deze bijnamen heeft hij te danken aan de bijzondere vorm van het blad. Deze Indonesische palm doet het verrassend goed op donkere plaatsen. Het is daarom ook een van de favoriete planten voor op kantoren. Maar ook in jouw donkere hoekje staat deze palm erg leuk!

Om de palm goed te verzorgen en er lang van te kunnen genieten, moet hij constant in vochtige grond staan. Let er wel op dat je niet te veel water in één keer geeft. Steeds kleine beetjes water geven en zo de grond vochtig houden is precies goed!

11. Spathiphyllum

Spathiphyllum

Een van onze favoriete sfeermakers, mooi tegen een kleurrijke achtergrond en al te koop vanaf: 14 euro

Tot slot stellen we de Spathiphyllum, ook wel lepelplant genoemd, aan je voor. Deze plant is erg geliefd vanwege zijn mooie witte bloemen. De vorm van de bloemen doet denken aan een lepel, vandaar de naam lepelplant. Deze plant kan goed in de schaduw staan, maar heeft daarbij wel zonlicht nodig. Handig is dat hij door middel van het verkleuren van de bladeren aangeeft of hij op een goede plek staat of niet. Worden de bladeren van de plant namelijk geel, dan is er sprake van teveel direct zonlicht. Worden de bloemen daarentegen groen in plaats van wit? Dan is er te weinig indirect zonlicht.

Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om ook op de donkere plekjes in huis mooie planten te zetten. Let er wel op dat iedere plant zonlicht nodig heeft. In ruimtes zonder ramen zal geen enkele plant zich thuis voelen.

Als een plant van schaduw houdt, kun je hem in de meeste gevallen achter het raam zetten wanneer dit raam zich aan de noordkant bevindt. Een raam op het westen vraagt om een afstand van ongeveer drie meter. En bij een raam op het zuiden vinden schaduwminnende planten een afstand van zeven meter fijn.

Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan hang- binnen- en kamerplanten:

choiceofgreen logo
warentuin
Plantje.nl logo
bol logo
tuinartikel totaal
tuincentrum koeman

Welke schaduwminnende plant is jouw favoriet?

Laat het ons weten door een reactie achter te laten. We zijn benieuwd!