Na een lange werkdag wil je niets liever dan thuiskomen in een warm huis. Zeker nu de herfst en de winter voor de deur staan. Nu kun je de verwarmingen volle bak opendraaien, maar je wilt natuurlijk niet dat dit comfort een flinke krater zal slaan in je zuurverdiende centen. De warmte moet met andere woorden dus enigszins financieel voordelig geregeld worden.

Een schuin dak van binnenuit isoleren is een eenvoudige manier om aan beide eisen te voldoen. Extra voordeel is dat je deze klus eenvoudig zelf kunt klaren.

Een schuin dak van binnenuit isoleren: wat zijn de voordelen?

Het isoleren van je schuine dak heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het natuurlijk voor meer warmte en een lagere energierekening. Maar daarnaast zijn ook het milieu, de waarde van je huis en een verlaagde kans op vocht en schimmel belangrijke voordelen van een schuin dak van binnenuit isoleren. We bespreken de verschillende voordelen hieronder wat uitgebreider:

1. Meer warmte in de winter, minder warmte in de zomer
Het klinkt gek, maar isolatie heeft zowel in de winter als in de zomer voordelen. In de winter houdt het isolatiemateriaal warmte binnen. Het voorkomt dat er maar liefst 30% van de warmte in huis via het dak verloren gaat. Hetzelfde isolatiemateriaal zorgt er daarnaast in de zomer voor dat de warmte van buiten niet via het dak naar binnen kan. Hierdoor blijft het binnenshuis lekker koel.

2. Isolatie van het dak is milieuvriendelijk
Dakisolatie is niet alleen gunstig voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Wist jij bijvoorbeeld dat huishoudens met dakisolatie minder fossiele brandstoffen gebruiken en daarnaast minder CO2 uitstoten? Wat ons betreft allemaal goede redenen om een schuin dak van binnenuit te isoleren.

3. De kans op vocht en schimmel is kleiner door isolatie van het dak
Wat ook fijn is, is dat een goede isolatie de kans op vochtproblemen en schimmel in je dak verkleint. Hierdoor is ook de kans op rottend hout en schimmelplekken tot een minimum beperkt.

4. De waarde van je woning stijgt dankzij isolatie
Tot slot kan het schuine dak van binnenuit isoleren ook voor een financiële meevaller zorgen als je je huis wilt gaan verkopen. Als verkoper ben je namelijk verplicht om een energielabel voor je huis aan te vragen en dit te overhandigen aan de koper. Hoe beter je energielabel, hoe zuiniger je huis en hoe zuiniger je huis, hoe meer je huis in waarde zal stijgen.

Een schuin dak van binnenuit isoleren: hét stappenplan

Gereedschap voor isolatie

Wat ons betreft zijn de vier bovenstaande redenen overtuigend bewijs dat een schuin dak van binnenuit isoleren meer dan de moeite waard is. Als jij dat ook denkt, volg dan het stappenplan hieronder om een schuin dak van binnenuit te isoleren.

We hebben de materialen die je nodig hebt voor een schuin dak van binnenuit isoleren hieronder alvast voor je opgesomd;

  • Houten latten;
  • Schroeven;
  • Een boormachine;
  • Een rolbandmaat;
  • Een potlood;
  • Een zaag;
  • Een winkelhaak;
  • Een mondkapje (optioneel);
  • Een veiligheidsbril (optioneel);
  • Handschoenen (optioneel);
  • Isolatiemateriaal; (eenvoudig online te bestellen)
  • Isolatietape;
  • Een (stanley)mes;

Op deze pagina vind je veel van de materialen voor een nette prijs.

Wil je het schuine dak na het isoleren afwerken? Dan heb je ook het volgende nodig:

  • Gipsplaten;
  • Gipsplaatschroeven;
  • Een rechte lat.

Hieronder lees je hoe een schuin dak van binnenuit isoleren precies in zijn werk gaat.

Stap 1: Voorwaarden voor het schuine dak van binnenuit isoleren

Structuur van dak na isolatie

Voordat je kunt beginnen met een schuin dak van binnenuit isoleren, is het belangrijk om na te gaan of je dak wel aan de noodzakelijke voorwaarde om te kunnen isoleren voldoet. Een schuin dak van binnenuit isoleren kan namelijk alleen als je dak is voorzien van een onderdak. Dit is een onderdeel van het dak dat voorkomt dat wind en regen onder je dakpannen door naar binnen kunnen om zo het isolatiemateriaal aan te tasten.

Heb je geen onderdak? Begin dan niet aan het isoleren van een schuin dak. De kans dat de isolatie nat wordt en er schimmel en vochtplekken ontstaat is bijna niet uit te sluiten. Een schuin dak van binnenuit isoleren terwijl je geen onderdak hebt, is met andere woorden dus zonde van je tijd én zonde van je geld.

Stap 2: Het regelwerk

Hout voor regelwerk

Nee, nu bedoelen we niet dat je allerlei dingen moet regelen en afspraken moet maken hoor. Als we het over een regelwerk hebben, hebben we het over een houten raamwerk dat je op de draagbalken van het dak bevestigd. Hiervoor is het eventueel nodig om het plafond te slopen, zodat de draagbalken bloot komen te liggen.

Ben je zover? Dan is het zaak om lange houten latten horizontaal aan de dwarsbalken te bevestigen. Begin op het laagste punt van het dak en werk van links naar rechts, zodat de volledige lengte van het dak voorzien wordt van horizontale balken. Indien nodig zaag je de lange latten op maat voordat je deze op de dwarsbalken schroeft.

Houd tussen de horizontale balken een ruimte van 30 centimeter aan als je jezelf een weg naar de nok van het dak werkt.

Stap 3: Verschillende vormen van isolatie

Isolatiemateriaal

Nu het regelwerk op zijn plek zit, is het zaak om aan de slag te gaan met het daadwerkelijk isoleren van het dak. Hiervoor heb je de keuze uit verschillende isolatiematerialen. We sommen enkele veel gebruikte materialen op:

  • Glaswol: Glaswol is misschien wel het meest populaire materiaal als het gaat om een schuin dak van binnenuit isoleren. Niet alleen is het materiaal brandwerend, maar het is daarnaast ook relatief goedkoop. Een ander voordeel van glaswol is dat het eenvoudig op maat te maken is, waardoor je het gemakkelijk tussen het regelwerk kunt klemmen. Daarnaast wordt het in verschillende diktes verkocht. Glaswol heeft echter ook nadelen. Het werken met dit materiaal kan voor huidirritaties zorgen. Om die reden is het belangrijk om altijd met handschoenen, een mondkap en een veiligheidsbril te werken. Online onder meer bij Gamma te vinden.
  • Rotswol: Rotswol is in veel opzichten vergelijkbaar met glaswol. Ook dit materiaal is eenvoudig op maat te maken en kan zonder al te veel problemen tussen het dak en het regelwerk geklemd worden. Daarnaast is rotswol ook brandwerend en relatief goedkoop. Een laatste voordeel van rotswol is dat dit niet alleen voor goede isolatie van de warmte zorgt, maar dat het ook akoestisch isolerend werkt; al vanaf €3.55 per m2 te bestellen.
  • Kurk: Kurk is een milieuvriendelijke manier van isolatie. Het zorgt zowel voor een goede thermische als voor een goede akoestische isolatie. Een dak isoleren met kurk kan op verschillende manieren. Kurk is namelijk verkrijgbaar in plaatvorm en in korrelvorm. Een nadeel van kurk is dat dit materiaal relatief duur is.
  • Isolatieplaten: Isolatieplaten zijn veelal gemaakt van polyisocyanuraat en in de regel niet geschikt voor het isoleren van een schuin dak. Wel is dit type isolatie te gebruiken als je een plat dak wilt isoleren. Het materiaal is goed beloopbaar en daarnaast brandwerend.

Let op: Naast de materialen die we in dit artikel benoemen, zijn er meer materialen die gebruikt kunnen worden om een schuin dak van binnenuit te isoleren.

Ook wat betreft de dikte van het isolatiemateriaal zijn er vaak verschillende opties. Welke het best bij jou past, is afhankelijk van de ruimte tussen het onderdak en het regelwerk. Voor de beste isolatie wordt deze volledig opgevuld met het isolatiemateriaal.

Stap 4: Meten en op maat snijden

Isolatiemateriaal uitmeten

Bij een schuin dak van binnenuit isoleren is het niet de bedoeling dat je het isolatiemateriaal lukraak tussen het regelwerk en het dak propt. Voor het beste resultaat doe je dit in nette banen.
Hiervoor meet je eerst de breedte tussen twee draagbalken op. Vervolgens snij je het isolatiemateriaal op die breedte op maat. Snij het isolatiemateriaal ook in de lengte op maat. Je kunt hier kiezen om de volledige lengte van je dak met één strook te isoleren, maar je kunt ook meerdere losse stroken gebruiken.

Stap 5: Een schuin dak van binnenuit isoleren

Het daadwerkelijk isoleren van een schuin dak is vrij eenvoudig. Het enige wat je nog moet doen is het isolatiemateriaal tussen het onderdak, het regelwerk en de draagbalken van de dakconstructie klemmen.

Bij het plaatsen van het isolatiemateriaal is het belangrijk dat de dampremmende zijde naar binnen (dus zo ver mogelijk van het dak af) gekeerd wordt. Deze laag voorkomt dat de vochtige of warme lucht die in jouw huis hangt in het isolatiemateriaal trekt.

Als je meerdere stroken isolatiemateriaal onder elkaar tussen het regelwerk en het dak bevestigd, is het belangrijk om de kieren die tussen deze stroken ontstaan goed af te dekken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met isolatietape. Plak deze zorgvuldig over de naden, zodat beide stroken aan elkaar bevestigd worden.

En maak je gebruik van glaswol? Vergeet dan niet om je beschermende handschoenen, veiligheidsbril en mondkapje op te doen. Idealiter trek je ook een T-shirt of trui met lange mouwen aan om de kans op huidirritaties tot een minimum te beperken. Ook bij andere materialen is het overigens geen overbodige luxe om handschoenen, een bril en een mondkapje te dragen.

Stap 6: De kers op de taart, puntjes op de ‘i’

Gipsplaten

In principe ben je na het voltooien van de vorige stap klaar met een schuin dak van binnenuit isoleren. Voor veel mensen is het werk nu echter nog niet gedaan. Het dak moet nog afgewerkt worden. Een manier om dit zelf te doen is door gipsplaten op het regelwerk te bevestigen. Dit doe je eenvoudig met speciale gipsplaatschroeven. Deze roesten niet, waardoor er geen roestvlekken in de platen komen.

De schroeven en naden tussen de gipsplaten kun je met plamuur afwerken en egaliseren, waarna je de gipsplaten over kunt schilderen voor een strak én geïsoleerd plafond.

Het heeft verschillende voordelen om een schuin dak van binnenuit te isoleren. Niet alleen is het op de lange termijn financieel voordelig, maar ook is het goed voor het milieu én kan het ervoor zorgen dat de waarde van je huis stijgt. Belangrijke voordelen dus. Wat misschien nog wel het allerbelangrijkste is, is dat jij deze winter lekker warm in je eigen huis kunt zitten. Genietend van de sneeuw die buiten naar beneden valt.

Wat zijn jouw ervaringen met een schuin dak van binnenuit isoleren?
Deel ze met ons door een reactie te plaatsen onder dit bericht!