Snoeien op #BLG

Bekijk onze algemene snoei artikelen:

Of navigeer via onderstaande snoeigidsen: 

Home » Snoeien » Plataan Snoeien ( Wanneer & Hoe )
Dé #BLG Snoeikalender 

snoeikalender

Bekijk onze unieke snoeikalender, alle snoeitijden van alle planten in één groot overzicht.

#BLG Snoeikalender

Wil je de plataan snoeien als een volleerde hovenier? Wanneer je handigheid hebt in het snoeien van deze planten kun je dit voortaan snel zelf. De plataan, ook wel Platanus of Platanus acerifolia genoemd, is een boom die tot wel 35 meter hoog kan worden. De boom valt op door zijn karakteristieke stam, waar regelmatig de schors afvalt. Dit resulteert in een bijzonder spel van verschillende kleuren groen en bruin. De plataan is een populaire boomsoort die in veel tuinen te zien is, al dan niet in diverse soorten.

Interesse in het kopen van een Plataan? Of Snoeigereedschap nodig?

De meest bekende soorten platanen

De plataan is een boom die in diverse varianten voorkomt. Zo heb je de ‘gewone’ plataan, maar ook de dakplataan en de leiplataan. De gewone plataan komt veel voor in straten en in parken. De dakplataan heeft een kroon dat als een dak wordt geleid en kan heel mooi staan in de voor- en achtertuin. Tenslotte is de leiplataan een populaire soort, die veelal gebruikt wordt vanwege de schermachtige vorm die veel privacy kan bieden. Deze drie soorten hebben allen een andere snoeiwijze, maar ook een andere periode waarin er gesnoeid moet worden.

0
Moeilijkheidsgraad (Max 10) :
0
Hoeveelheid Werk (Max 10) :
0
Plataan Snoeiers Geholpen (2018)Zó snoei je de verschillende platanen

Er zijn dus meerdere soorten platanen. Zowel de gewone als de dak- en de leiplataan moeten op een verschillende manier gesnoeid worden. Hoe moet je elke plataan snoeien? In onderstaand overzicht zie je direct wat de snoeiwijze van iedere soort is.

Soort

Snoeiwijze

PlataanVerwijder de takken die zomers aangegroeid zijn en snoei ze tot 5 centimeter terug.
DakplataanKnip de takken die naar boven groeien af. Ook de scheuten moeten worden terug geknipt, tot op 5 centimeter.
LeiplataanSnoei alle takken terug tot een paar centimeter op de hoofdtakken. De plant zal snel weer terug groeien.

Adviezen voor tijdens het snoeien

De plataan snoeien opzich is geen moeilijke taak, maar toch zijn er een aantal punten waar je rekening moet hebben voordat je gaat snoeien en tijdens de klus. Zo is het belangrijk om het beste gereedschap te gebruiken. Voor de dakplataan gebruik je bijvoorbeeld een snoeischaar voor de dunne twijgen en een zaag voor de dikke twijgen. Let er bij de gewone plataan op dat je de takken niet te dicht op de hoofdstam terugsnoeit, omdat je anders de takkraag kunt beschadigen.

Wanneer moet je de plataan snoeien?

Ook hier geldt voor de diverse soorten dat er verschillende periodes zijn waarin zij het best gesnoeid kunnen worden. De gewone plataan snoeien moet op een ander tijdstip dan de dakplataan of de leiplataan. De gewone plataan moet in het najaar of in de wintermaanden gesnoeid worden. Bij vorst in de winter kun je beter nog even wachten met snoeien. De dakplataan snoeien doe je in februari. Deze soort kun je in de zomer nog wat bijwerken, als er takken omhoog groeien. De leiplataan snoei je in de winter of het voorjaar, en ook deze kun je zomers bijwerken indien nodig.

Snoei Gereedschap

Voor het snoeien van de Plataan raden wij het volgende snoei gereedschap en accessoires aan:

Bekendste tuingereedschap en snoei merken met hun volledige snoei assortiment:

Een Plataan Kopen

Ook bomen worden steeds vaker online gekocht. De beste mogelijkheden voor het aankopen van de Plataan:

Plant niet gevonden bij bovenstaande winkels? Hier nog enkele opties

Voordelen bij het online kopen:

  • Online zijn planten vrijwel altijd goedkoper door de concurrentie
  • Binnen 14 dagen mag u afzien van de aankoop (retourneren)

Recente Artikelen op BuitenLevenGevoel.nl

5 tips voor de Tuinvogeltelling

23-12-2019|0 Comments

5 tips voor de Tuinvogeltelling Zet de voedertafel klaar, hang de vetbol op (zonder netje!) en omcirkel de datum in je agenda! Want op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag [...]

  • duurzaam hout

Duurzaam Hout Kopen: Zo Werkt Het!

18-12-2019|0 Comments

Wil jij bij het bouwen van jouw nieuwe blokhut rekening houden met het milieu? En zorgen dat het duurzame hout dat je hiervoor gebruikt zoveel mogelijk impact heeft op de [...]

  • stoofpot-in-pan

De Lekkerste Stoofschotels & Stoofpotten

02-12-2019|0 Comments

De Lekkerste Stoofschotels & Stoofpotten voor bijvoorbeeld bij kerst Wist je dat stoofpotten al sinds de Oudheid worden gemaakt? De Romeinen waren er fan van, en sinds die tijd is stoven overal [...]