In de zomer geniet je natuurlijk regelmatig van lange en vooral warme avonden op je terras. Uren kun jij om je heen kijken en luisteren naar de geluiden van de vogels, de wind en spelende kinderen. Als de dagen weer korter worden, de zon zich minder vaak laat zien en je steeds vaker een warme trui moet halen om nog een aantal uurtjes op je terras door te brengen, wordt het misschien tijd om eens na te denken over de aanschaf van terrasverwarming. Om je hierin te helpen hebben wij de verschillende soorten terrasverwarming op een rijtje gezet. Op deze manier laten we je zien tussen welke opties je een keuze moet maken.

Aan de hand van deze uitleg kun jij beslissen welke terrasverwarming de beste keuze is, zodat je het hele jaar door op je terras kunt genieten.

De warmte van de terrasverwarming

Het uitkiezen van nieuwe terrasverwarming is niet simpelweg kiezen voor de mooiste of goedkoopste terrasverwarming. Er komt iets meer bij kijken. Zo zijn er verschillende manieren waarop de warmte verspreid kan worden, verschillende warmtebronnen en verschillende vormen van gebruik op het terras. Om je dit allemaal uit te leggen duiken we de natuurkunde in en vertellen we je wat je moet weten over warmte en infraroodstraling.

Warmte

Warmte-door-de-zon

Misschien is je al wel eens verteld dat alles op de wereld bestaat uit kleine moleculen die niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Deze moleculen bestaan weer uit atomen. Als de atomen van een object gaan trillen wordt het object warm. Hoe sneller ze dus trillen, hoe warmer het object is. De vraag is nu; hoe krijg je de atomen in beweging en zorg je dat ze gaan trillen? Dat kan bijvoorbeeld door infraroodstraling.

Deze straling is net als moleculen en atomen voor het menselijke oog niet zichtbaar, maar kan wel door mensen en objecten opgenomen en uitgestraald worden. Als infrarood licht door een object of mens opgenomen wordt beginnen de moleculen te trillen en warmt het object op.

Infraroodstraling

Infrarood-straling-zichtbaar-gemaakt

Infraroodstraling bepaalt in grote mate hoe snel de moleculen van het object dat deze straling absorbeert gaan trillen, en dus hoe warm een object wordt. Echter moeten we hier ook weer wat dieper op ingaan, want de stralingsgolf van infraroodlicht kan uiteenlopen van kort (IR-A), naar middelmatig (IR-B) tot lang (IR-C). Deze stralingsgolven verschillen in de manier waarop de warmte wordt uitgestraald. Het onderscheid wordt gemaakt in stralingswarmte en convectiewarmte.

Stralingswarmte
Stralingswarmte wil zeggen dat de warmte die uitgestraald wordt zich onafhankelijk van de lucht verplaatst en op die manier objecten opwarmt. Bij terrasverwarmingen met korte stralingsgolven (IR-A) wordt stralingswarmte geproduceerd. Hoewel we net verteld hebben dat infraroodstraling niet zichtbaar is, kun je bij korte stralingsgolven wel een rode gloed zien rondom het verwarmingselement.

Convectiewarmte
Convectiewarmte betekent niet dat objecten opgewarmd worden, maar dat de lucht opgewarmd wordt. Deze opwarming van de lucht zorgt er dan weer voor dat wij het ook warmer krijgen. Echter betekent dit ook dat de warme lucht meegenomen kan worden door een sterke wind, waardoor het weer snel af kan koelen op je terras. Terrasverwarmingen met lange stralingsgolven (IR-C) zorgen voor opwarming van de lucht.

Hoewel deze twee vormen van warmte eigenlijk compleet verschillend zijn, wordt er bij middelmatige stralingsgolven (IR-B) een combinatie van stralingswarmte en convectiewarmte gebruikt om warmte te produceren. Hierbij worden dus zowel de lucht als objecten rechtstreeks opgewarmd.

Soorten terrasverwarming: alles wat je moet weten

Genoeg natuurkunde voor nu; het wordt tijd om ons wat meer toe te spitsen op de verschillende soorten terrasverwarming. Je hebt namelijk de keuze uit gasverwarming, verwarming door vuur of elektrische verwarming door middel van een infrarood warmte-element. Wij gaan deze drie soorten zo duidelijk mogelijk uit proberen te leggen.

Verwarming door vuur

Terrasverwarming-door-vuur

Misschien hoort vuur niet helemaal in het rijtje thuis, maar om een zo breed mogelijk beeld te geven van de manieren waarop je je terras kunt verwarmen benoemen we het toch even. Je kunt namelijk voor warmte zorgen door vuur te maken in bijvoorbeeld een vuurkorf of met verschillende fakkels die je rondom je terras zet. Nu zullen fakkels er waarschijnlijk niet voor zorgen dat jij 's winters niet meer klappertandend op je terrasstoel zit, maar een grote mooie vuurkorf kan hier wel een behoorlijke bijdrage aan leveren.

Kruip daarnaast extra dicht tegen je partner aan en schenk een lekker glas glühwein in. Eventueel kun je zelfs marshmallows of worstjes aan een stokje prikken en lekker roosteren. Wij weten zeker dat de avond zo voorbij vliegt.

Gasverwarming

Terrasverwarming-op-gas

Naast vuur en elektriciteit kun je ook met een gasverwarming zorgen voor zwoele winteravonden. Hierbij kun je onderscheid maken tussen gasverwarming die werkt op aardgas en gasverwarming die werkt op propaan. In beide gevallen wordt de lucht rondom de verwarming opgewarmd en gaat het dus om convectiewarmte met lange stralingsgolven (IR-C). Een groot voordeel aan terrasverwarming die op gas werkt is dat je de verwarming in principe overal in de tuin neer kunt zetten en dat je niet afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Bij elektrische terrasverwarming is dit uiteraard wel het geval.

Aardgas
Aardgas is een fossiele brandstof die ontstaat bij het proces waarmee aardolie gevormd wordt. In Nederland wordt er onder andere aardgas uit de Noordzee gewonnen. Niet alleen bij terrasverwarmingen wordt gebruik gemaakt van aardgas, maar ook bij fornuizen die op gas werken gebruik je het. Als je besluit om terrasverwarming die op aardgas werkt aan te schaffen zou je de terrasverwarming dus gewoon aan kunnen sluiten op de aardgasleiding.

Propaan 
Propaan is een gas dat wordt gewonnen uit aardolie en aardgas en dat in gasflessen te koop is. Het voordeel aan een terrasverwarming die op propaan werkt is dat je niet afhankelijk bent van het elektriciteitsnet of van de aardgasleiding. Je kunt werkelijk overal zorgen voor warmte als je een terrasverwarming op gas en een gasfles gevuld met propaan tot je beschikking hebt. Dit leidt dan wel meteen het grote nadeel van propaangas in; je zult de gasflessen geregeld moeten verwisselen als ze leeg zijn. Een ander nadeel aan propaan is dat het een geur- en kleurloos gas is dat erg licht ontvlambaar is. Als je de terrasverwarming niet goed dicht hebt gedraaid zou dit gevaarlijke situaties op kunnen leveren. Let dus altijd goed op bij een terrasverwarming die werkt op propaan.

Elektrische verwarming met infrarood warmte-element

Elektrische-infrarood-verwarming

Elektrische terrasverwarming bevat altijd een warmte-element dat er via stralingswarmte of convectiewarmte voor zorgt dat jouw terras een aangename temperatuur krijgt. Er zijn verschillende warmte-elementen te onderscheiden die gebruik maken van verschillende golflengtes.

Quartz verwarming
De eerste vorm van elektrische terrasverwarming is Quartz verwarming. Quartz verwarming werkt met lange stralingsgolven (IR-C), wat dus wil zeggen dat de lucht opgewarmd wordt. Bij een beschut terras hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn, maar als je terras wat meer in de open lucht ligt kan dit een groot nadeel zijn.

Halogeenverwarming
Naast Quartz verwarming heb je ook halogeenverwarming. Dit is elektrische verwarming met een korte stralingsgolf (IR-A). Je raadt het misschien al; het gaat bij een halogeenverwarming om stralingswarmte, waarbij dus niet de lucht, maar objecten en personen opgewarmd worden. Ook op een terras waar de wind zijn gang kan gaan is dit dus een geschikte terrasverwarming.
Een extra voordeel aan een halogeenverwarming is dat de lamp niet warm wordt, omdat hij de omgeving niet opwarmt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat iemand zich brandt aan jouw terrasverwarming.

Koolstofvezelverwarming
Bij de koolstofvezelverwarming worden de lucht en personen en objecten tegelijk verwarmd. Het gaat hierbij dus om middelmatige stralingsgolven (IR-B). Bij een terras dat bij goede wind beschut ligt, maar bij een draaiing van de wind meer last krijgt van koude windvlagen is deze verwarming dus een uitkomst. Daarnaast is het misschien leuk om te weten dat de warmte die van een koolstofvezelverwarming afkomt te vergelijken is met de zon. Als echt liefhebber van de zon is dit type terrasverwarming dus echt een echte musthave.

Golden Tube verwarming
Tot slot de golden tube verwarming. Bij deze verwarming is een laagje bladgoud aan het verwarmingselement toegevoegd, waardoor er door de reflectie van het infrarode licht extra warmte vrijkomt. Deze warmte zorgt ervoor dat mensen en objecten opgewarmd worden. De omgevingslucht wordt echter niet opgewarmd. Het gaat hierbij dus om korte stralingsgolven (IR-A) of stralingswarmte.

Hou er bij golden tube verwarming wel rekening mee dat de rode gloed die uitgestraald wordt door het verwarmingselement versterkt wordt door het reflecterende bladgoud. Als je die gloed vervelend vindt is dit niet de beste keuze.

Vormen, maten en groottes

Terrasverwarmingen zijn er in verschillende varianten. Ze verschillen niet alleen qua warmtebron, maar ook qua grootte. Zo heb je kleine, gemiddelde en grote terrasverwarmingen, maar ook staande en hangende. Ook de verschillen tussen deze soorten terrasverwarming gaan we aan je uitleggen.

Staande terrasverwarming

Staande-terrasverwarming

Een staande terrasverwarming kan zowel elektrisch als op gas werken. Je kunt hier dus nog alle kanten mee op. Ook wat betreft de verschillende modellen zijn er ontzettend veel mogelijkheden en zit er zeker wat leuks voor jou tussen.

Staande terrasverwarmingen zijn er ook nog eens in verschillende groottes. Zo heb je de echte grote terrasverwarming die vooral geschikt is voor de grote terrassen of voor als je het hele terras wilt verwarmen. Ook als je maar een klein deel van je terras wilt verwarmen zijn er echter verschillende mogelijkheden. Zo heb je zogenaamde loungeheaters die een maatje kleiner zijn. Hoewel ze waarschijnlijk niet je hele terras zullen verwarmen, zijn ze wel erg geschikt om ervoor te zorgen dat je rondom de terrasmeubels genoeg warmte hebt. Wil je nog een maatje kleiner, dan zijn er heuse tafelmodellen verkrijgbaar. Bij een knus onderonsje zorgen deze terrasverwarmingen voor precies genoeg warmte.

Hangende terrasverwarming

Hangende-terrasverwarming
Terrasverwarming die je op kunt hangen werkt in de meeste gevallen op elektriciteit. Het voordeel aan deze soorten terrasverwarming is dat ze ruimte op het terras besparen, omdat je ze aan de muur, het plafond van je terrasoverkapping of aan de spijlen van de parasol kunt monteren. Ook bij een klein terras kun je dus prima uit de voeten met hangende terrasverwarming. Wel is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat je toegang moet hebben tot het elektriciteitsnetwerk. Als je terras pal naast je huis ligt is dat waarschijnlijk geen probleem, maar als je een terras hebt aan de andere kant van de tuin wordt dit misschien wat lastiger.

In eerste instantie lijkt het dus misschien alsof er een hoop moeilijke natuurkunde om de hoek komt kijken bij het kiezen van een terrasverwarming. Als je de basis hiervan echter begrijpt, is de keuze snel gemaakt. Daarnaast is het ook zeker de moeite om je goed te verdiepen in de verschillende soorten terrasverwarming. Het kan namelijk een goede investering zijn voor de aankomende jaren. Met een terrasverwarming kun je namelijk niet alleen in de zomer, maar ook tijdens de herfst en zelfs op koude winterdagen buiten zitten.

Op welke terrasverwarming is jouw keuze gevallen?
Laat het weten in een reactie!