Eigenlijk wil je naast alle fijne elementen in je tuin ook iets leuks voor de kinderen toevoegen. Nu zijn luxe speeltoestellen niet bepaald goedkoop. Gelukkig hebben wij veel verschillende speeltoestellen voor je uitgezocht die je helemaal zelf kunt maken! Zo bespaar je niet alleen geld, maar hebben je kinderen ook nog eens unieke speeltoestellen in de tuin.

Unieke speeltoestellen zelf maken

Bij een speeltoestel denken veel mensen aan grote houten werken die minimaal een huisje, glijbaan en ladder bevatten. Wij hebben ervoor gekozen om juist te kijken naar speeltoestellen die ook in de kleine tuin passen. Een knusse tent, hippe wipwap en een heuse vliegtuigschommel zijn speeltoestellen die je gemakkelijk zelf kunt maken.
Waar ga jij je kinderen mee verrassen?

1. Tent van pallets

Tent van pallets
(Foto)

Ieder kind vindt het heerlijk om zijn of haar eigen plekje te hebben. Altijd fijn, een plek waar je geen ‘last' hebt van je ouders of andere volwassenen! Deze tent is ideaal om gemakkelijk een gezellige plek te creëren voor jouw kind. Het principe van de tent is eenvoudig. Je hebt een pallet nodig voor de bodem, latten voor het dak en een stuk waterafstotende stof voor de buitenkant. Op de foto hebben ze er een echte meidentent van gemaakt, leuk met bloemetjes en kant. Voor de gezelligheid kun je er altijd een lamp inhangen. In het donker buiten in de tent zitten is natuurlijk wel extra spannend! Hoe je de tent maakt zie je hier.

2. Bowlen

Bowlen
(Foto)

Dacht je dat je alleen binnen kon bowlen bij een speciale bowlingbaan? Met deze handige tips maak jij je eigen bowlingbaan voor in de tuin! Gezellig met het gezin samen bowlen, en wat dacht je van een superleuk kinderfeestje?Het kost wat tijd en het is fijn als je vaker hebt geklust, maar dan heb je een mooie en functionerende bowlingbaan. Helemaal handig is het dat de kegels vastzitten aan touwtjes en zo niet de hele tuin rondvliegen. Wil jij ook zo'n stoere bowlingbaan in de tuin? Kijk dan hier voor de volledige instructies.

3. Muziekschutting

Muziekschutting

Niets is leuker dan lekker op van alles en nog wat slaan met een stok en kijken wat voor geluid eruit komt. Kinderen zijn grote avonturiers en ontdekkers en zullen aan deze schutting veel plezier beleven. Ieder element zorgt voor zijn eigen klank en door middel van pollepels of stokken kunnen ze zelf ontdekken welk element welk geluid maakt. Wellicht zit er wel een nieuwe musicus in de familie! Je kunt verschillende dingen gebruiken om op te hangen; van pannen en potten tot ijzeren staafjes en een ovenrooster. Kijk eens wat je zelf kunt missen en struin anders eens door tweedehands winkels en ga op zoek naar van alles en nog wat. Als het maar geluid kan maken!

4. Zandbak

strand zandbak

Zijn jouw kinderen verzot op het strand, maar ligt dit niet om de hoek? Haal dan het strand naar de achtertuin! Een gewone zandbak geeft vaak niet het ultieme strandgevoel, maar bovenstaande zandbak komt toch goed in de buurt! De frisse kleuren, bankjes en de mogelijkheid om een parasol neer te zetten in de zandbak maken het tot een echt ministrand. Daarnaast is het ook handig dat de kinderen lekker in de schaduw kunnen zitten wanneer ze buiten spelen op een warme zomerdag. De hele uitleg over hoe bovenstaande zandbak is gemaakt vind je hier.

5. Wipwap

wipwap autoband
(Foto)

Een speeltoestel dat we allemaal kennen en waar we allemaal wel eens opgezeten hebben is de wipwap. Het principe is simpel, maar het spelen ermee is zo leuk! Met deze handige doe-het-zelf uitleg kun jij gemakkelijk een eigen wipwap maken voor de kinderen. Het enige wat je nodig hebt is een oude band en wat hout. Je kunt de wipwap daarnaast zelf schilderen zoals jij dat wilt en hem zo helemaal bij jouw tuin laten passen. Geen grote lompe speeltoestellen, maar een kleine, leuke en fleurige wipwap.

6. Tipi

Tipi

Net als het spelen met de wipwap is het spelen van indiaantje iets wat ieder kind wel eens doet. Hoe kun je je nou beter inleven in Pocahontas dan wanneer je je eigen tipi in de tuin hebt staan?
Mocht indiaantje spelen uiteindelijk te kinderachtig worden, dan hebben je tieners een fijne plek om zich even terug te trekken. Ze kunnen in de tipi lekker een boek lezen of smoezen met vriendjes en vriendinnetjes.

De tipi zelf is makkelijker te maken dan je denkt! Je hebt niet meer nodig dan zes palen en touw. De palen maak je bovenin aan elkaar vast met het touw en wel zo dat de vorm van de tipi al ontstaat en blijft staan. Om het af te maken kun je de tipi naar eigen smaak bekleden met stof. Aan te raden is om stof te gebruiken die waterafstotend is. Zo hoeft de tent niet bij iedere regendruppel naar binnen, maar kan hij ook prima buiten blijven staan.

7. Swingball

swingball
(Foto)

Het kopen van speelgoed voor de kinderen kan duurder uitvallen dan je eigenlijk zou willen. Vooral groot speelgoed voor in de tuin kun je niet voor minder dan een paar tientjes krijgen.
Wist je dat je geld kunt besparen door gemakkelijk deze swingball te maken? Dit populaire speelgoed kost in de winkel behoorlijk veel, maar is stiekem gemakkelijk zelf te maken.

Je vult een autoband met cement en zet hier een paal rechtop in. Leuk is om de kinderen iets in het cement te laten schrijven voordat het uithardt. Zo heb je een echte gepersonaliseerde swingball!
Als het cement is uitgehard, bevestig je een touw en een bal aan de paal en klaar is Kees! Een uitgebreid stappenplan vind je hier.

8. Waterbed

waterbed

Als kind is het heerlijk om op bedden en banken te springen en te spelen. Als ouder is dit vaak een iets minder gewilde manier van spelen. Bedden en banken zijn er immers op om te slapen en te zitten, niet om op te springen. Daarnaast is niet ieder bed en niet iedere bank bestand tegen het gehuppel en gespeel van kinderen.

Dit leuke waterbed voor in de tuin biedt een mooie uitkomst! Je had misschien niet gedacht dat je dit zelf zou kunnen maken, maar het is verrassend simpel! Zo geef je je kinderen een heerlijk waterbed om in de tuin op te spelen en te springen tot ze moe en voldaan in slaap vallen. Handig is het daarnaast nog dat het waterbed gemakkelijk op te ruimen is als je het water eruit laat lopen. Hoe je hem maakt lees je hier.

9. Vliegtuigschommel

vliegtuigschommel
(Foto)

Hoe leuk is deze schommel? Schommels geven je al het gevoel alsof je door de lucht vliegt en dit vliegtuig versterkt dit gevoel alleen maar. De kinderen worden echte piloten op deze vrolijke schommel. Het vergt wat tijd en het is handig als je ervaring hebt met zagen en schuren, maar eigenlijk kan iedereen wel zo'n leuke vliegtuigschommel maken. Je kunt namelijk altijd je eigen vormgeving aanhouden en er een heel speciaal vliegtuig van maken. Voor wat handige handvatten tijdens de bouw van jouw vliegtuigschommel kijk je hier.

10. Bandenklimtoren

bandenklimtoestel

Een klimtoestel van hout is voor sommigen misschien te voor de hand liggend. Een leuke en kleurrijke variatie op het houten speeltoestel is de bandenklimtoren. Heb je geen oude banden thuis? Kijk dan eens op een autosloperij of ze er een aantal voor je hebben. Je kunt de banden gewoon laten zoals ze zijn, maar het maakt het spelen voor de kinderen extra leuk als je de banden vrolijke kleurtjes geeft. Kies desnoods kleuren die aansluiten bij de inrichting van de tuin of van het huis. Als de banden af zijn, bouw je er een toren van die jullie leuk vinden. Vervolgens bevestig je de banden aan elkaar door middel van schroeven en de bandenklimtoren is klaar!

11. Watermuur

watermuur
(Foto)

Ja, kliederen met water is heerlijk! Deze watermuur is eenvoudig om te maken en zorgt voor uren speelplezier. Door de vele gaatjes is het gemakkelijk om de weg die het water aflegt te veranderen. Zo ontdekken de kinderen steeds nieuwe manieren om het water naar beneden te laten lopen. Handig aan deze muur is dat je hem gemakkelijk in de schuur kunt zetten wanneer er niet mee gespeeld wordt. Voor tips en tricks klik je hier.

12. Bonenstaaktipi

bonenstaaktipi
(Foto)

Een bonenstaaktipi is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan dacht bij speeltoestellen voor kinderen, maar het is wel een erg leuk idee! Deze tipi is leuk voor de kinderen, maar eigenlijk is het ook voor jou een mooi plekje in de tuin. Zo heb jij lekkere boontjes en hebben je kinderen een plekje om zich in terug te trekken en avonturen te beleven. Een bonenstaaktipi is bijzonder omdat de kinderen echt tussen de natuur zitten. Daarnaast heb jij gewoon groen in de tuin en is het niet meteen een heel bouwwerk. Let er wel op dat je stokbonen gebruikt een geen struikbonen. Deze laatste zijn namelijk een struik op zich en hebben geen stokken nodig om omhoog te kunnen groeien. Hulp nodig? Klik hier voor de tips.

Zo zie je dat een speeltoestel niet direct groot of duur hoeft te zijn. Met simpele huis-, tuin- en keukenmiddelen maakt jij de leukste speeltoestellen voor de kinderen.

Heb jij wel eens een speeltoestel gemaakt? Of heb je één van bovenstaande toestellen gemaakt en wil je je ervaring delen?

Laat het weten in een reactie hieronder!