Zodra de vogeltjes weer beginnen te fluiten sta jij klaar om je moestuin weer te onderhouden. Zaaien, water geven en oogsten… Het hoort er allemaal bij en jij vindt het heerlijk om te doen. Nog leuker dan de groenten zien groeien is natuurlijk dat je de groenten in je keuken kunt verwerken in je gerechten.
Helaas komt veel te snel de winter weer om de hoek kijken, waardoor veel planten in je moestuin zich weer even terug zullen trekken. Natuurlijk zijn er wel groenten die je in het najaar kunt planten in je moestuin. Je hoeft dus niet te treuren, want ook in het najaar kun je nog vooruit met je moestuin.
Daarnaast betekent de winter ook dat de stamppotten weer op tafel komen. We moeten eerlijk zeggen dat wij daar ontzettend blij van worden! Altijd is het weer smullen als de hutspot, hete bliksem of de boerenkool op tafel komt, en stiekem vinden we dit naast sneeuw het leukste aan de winter. Helemaal als je groenten uit je eigen tuin kunt verwerken in de stamppot.

5 stamppotrecepten met groenten uit eigen tuin

Het hebben van een eigen moestuin is natuurlijk een groot feest, want je krijgt je groenten verser dan vers op je bord.
Maar wat zijn nou lekkere stamppotrecepten met groenten uit eigen tuin?
Wij hebben 5 overheerlijke recepten verzameld met groenten die je gewoon in je eigen tuin kunt kweken. Deze stamppotten kun je in de zomer, in de herfst, in de lente of in de winter eten. Het is ons in principe om het even. Zolang je maar op een nieuwe manier kunt genieten van de groenten in je eigen moestuin. Daar draait het tenslotte toch om?

1. Stamppot met spruitjes uit eigen tuin

Stamppot-met-spruiten
Spruitjes worden niet vaak genoemd als mensen hun favoriete groeten op moeten noemen. Toch kun je er een hele lekkere stamppot van maken. Wij hebben een lekker stamppotrecept voor je voor een stamppot met spruitjes en zwarte olijven.
Ingrediënten (2 personen):

  • 300 gram spruitjes;
  • 600 gram kruimige aardappels;
  • 100 gram crème fraîche;
  • 20 gram zwarte olijven.

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappels en snij ze in stukjes. Zet ze vervolgens in een pan met water en breng ze aan de kook.
  2. Maak ondertussen de spruitjes schoon. Deze mogen na ongeveer 5 minuten bij de aardappels in de pan.
  3. Laat het geheel nog 15 minuten koken.
  4. Haal eventueel de pit uit de zwarte olijven en snij ze in plakjes.
  5. Giet het kookvocht uit de pan en voeg de crème fraîche toe aan de aardappels en spruitjes.
  6. Stamp de spruitjes en aardappels tot een puree. Je zult het beste resultaat bereiken met een stamper, maar een mixer werkt natuurlijk ook.
  7. Strooi de olijven over de stamppot en je bent klaar.

Tip: om ervoor te zorgen dat je spruitjes eerder klaar zijn, kun je een kruis in de stronk snijden. Het kokende water kan hierdoor een groter gedeelte van de spruitjes verwarmen.

2. Stamppot met bloemkool uit eigen tuin

Stamppot-met-bloemkool
Bloemkool is misschien niet de spannendste groente, maar het kan wel ontzettend lekker zijn in een stamppot. Om deze reden is één van onze stamppotrecepten dus ook voor een stamppot met bloemkool.
Ingrediënten (4 personen):

  • 1 grote bloemkool;
  • 1 kilo kruimige aardappels;
  • 150 milliliter melk;
  • 10 gram boter;
  • Snufje zout;
  • Snufje peper;
  • 15 gram kerriepoeder;
  • Bieslook.

Bereidingswijze:

  1. Zet twee pannen met water op het vuur en breng het water in beide pannen aan de kook.
  2. Terwijl je wacht tot het water kookt, schil je de aardappels en snij je deze in stukjes. De bloemkool snij je in roosjes en maak je schoon.
  3. Als het water kookt doe je de gesneden bloemkoolroosjes in de ene pan en de aardappelblokjes in de andere pan. Bij de aardappels kun je naar wens een snufje zout toevoegen.
  4. Kook zowel de aardappels als de bloemkoolroosjes gedurende 20 minuten, of totdat jij ze goed vindt.
  5. Zet ongeveer 5 minuten voordat de aardappels en de bloemkool klaar zijn een derde pannetje op het vuur en verwarm hier de melk en boter in. Voeg een snufje peper en zout en het kerriepoeder toe voor de smaak.
  6. Als de aardappels en de bloemkool klaar zijn giet je deze af en doe je ze bij elkaar in een pan.
  7. Voeg het mengsel van de melk en de boter toe aan de aardappels en de bloemkool en stamp het geheel tot een stamppot.
  8. Snij de bieslook in kleine stukjes en gebruik deze om de bloemkoolstamppot te garneren.

3. Stamppot met prei uit eigen tuin

Bereiden-van-preistamppot
Prei is waarschijnlijk niet de eerst de beste groente die je kiest als je Hollandse pot aan het bereiden bent. Terwijl broccoli, bloemkool en boontjes wel gezien worden als groenten die je los kunt eten, geldt dit voor prei voor de meeste mensen niet. Gelukkig hebben we een heerlijk stamppotrecept met prei, zodat je de prei die je zelf hebt geteeld toch voor kunt schotelen aan je geliefden.
Ingrediënten (4 personen):

  • 1 kilo kruimige aardappels;
  • 600 gram prei;
  • 1 teentje knoflook;
  • 30 gram roomkaas;
  • Snufje peper;
  • Snufje zout.

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappels en snij ze in stukjes.
  2. Zet een pan met water op het vuur, doe hier een snufje zout bij en breng dit aan de kook. Kook de aardappels hierin.
  3. Terwijl de aardappels koken was je de prei en snij je deze in reepjes.
  4. Doe de prei ongeveer 5 minuten voordat de aardappels klaar zijn bij de aardappels. Laat het geheel nog 5 minuten doorkoken.
  5. Giet de prei en aardappels af en voeg de roomkaas toe. Als je wilt dat je stamppot smeuïg blijft, kun je een beetje van het kookvocht in de pan laten zitten als je de aardappels en prei afgiet.
  6. Stamp het geheel tot een stamppot en dien het op met een lekker stukje vis of vlees.

Tip: om wat meer textuur toe te voegen aan deze stamppot kun je spekreepjes bakken en deze door de stamppot mengen.

4. Stamppot met courgette en wortel uit eigen tuin

Stamppot-met-courgette-en-wortel
Courgettes zijn ontzettend makkelijke groenten om zelf in je eigen moestuin te kweken. Ze hebben niet veel aandacht nodig en halen de oogst vrijwel altijd. De kans dat je je dus wel eens hebt afgevraagd wat je met al deze courgettes kunt doen is dan ook groot. Stamppotrecepten met courgette zijn er echter in overvloed. Wij hebben een leuke voor je, waarbij je zowel wortels als courgettes uit eigen tuin kunt gebruiken.
Ingrediënten (4 personen):

  • 1 courgette;
  • 1 kilo aardappels;
  • 1 ui;
  • 2 grote wortels;
  • 25 gram boter;
  • Snufje peper;
  • Snufje zout.

Bereidingswijze:

  1. Maak de courgette schoon en snij hem in stukjes.
  2. Schil de wortels en snij deze in kleine reepjes of blokjes.
  3. Schil de aardappels en snij deze in blokjes.
  4. Kook de aardappels in een pan met ruim voldoende water. Je kunt naar smaak een beetje zout toevoegen.
  5. Zet vervolgens een pan op het vuur en smelt hier de boter in. Als de boter gesmolten is fruit je de ui.
  6. Schep de courgette en de wortels er vervolgens bij en voeg eventueel een beetje peper toe. Bak de courgette en wortels totdat ze beetgaar zijn.
  7. Als de aardappels klaar zijn giet je ze af, voeg je de melk toe en stamp je ze fijn. Ook hieraan kun je weer zout en peper toevoegen als je wilt, maar dat hoeft niet per se.
  8. Voeg de courgette, wortels en ui toe aan de aardappels en roer dit goed door elkaar. Eventueel kun je de wortels en de courgette ook nog even fijn stampen.

Tip: om een zachtere textuur te krijgen kun je de courgette schillen, voordat je deze in de pan doet bij stap 6.

5. Stamppot met rode kool uit eigen tuin

Stamppot-met-rode-kool
Misschien ken je hachee wel. Dis een heerlijk winters gerecht van aardappelpuree, stoofvlees en rode kool en lijkt daardoor dus wel een beetje op een stamppot. Echter zijn er nog andere stamppotrecepten met rode kool die je dit najaar zeker eens moet proberen. Een van deze recepten hebben we hieronder voor je uitgewerkt.
Ingrediënten (4 personen):

  • 1 rode kool;
  • 40 gram boter;
  • 2 appels;
  • 1 kilo aardappels.

Bereidingswijze:

  1. Schil de appel en de aardappels en snij deze in blokjes. Snij de rode kool in reepjes.
  2. Zet vervolgens een pan met water op het vuur en kook de aardappels hierin.
  3. Zet nog een pan op het vuur met 60 milliliter water en kook hier de rode kool en de appelpartjes in. Roer dit zo nu en dan goed door, zodat de rode kool en de appel gelijkmatig verwarmd worden.
  4. Als de aardappels gaar zijn giet je ze af en stamp je ze met een stamper fijn.
  5. Als de rode kool gaar is, voeg je deze toe aan de aardappels en roer je het geheel goed door.

Tip: om de rode kool nog meer smaak te geven kun je lekkere rozijntjes toevoegen. Doe dit bij stap 3, zodat ze met de rode kool mee kunnen koken.
 
Natuurlijk verdienen deze stamppotrecepten het om niet alleen opgegeten te worden. Hiermee bedoelen we niet dat je deze recepten niet alleen voor jezelf mag maken, want dat mag uiteraard wel. We bedoelen dat deze recepten het verdienen om met een lekker stukje vlees of vis gegeten te worden. Zo heb je dus toch weer het Oudhollandse AVG’tje op tafel gezet, maar dan met heerlijke verse groenten uit je eigen moestuin!
We laten het echter aan jou over wat je bij de stamppotten wilt serveren. Dit is namelijk helemaal afhankelijk van je eigen smaak en wensen. Eet smakelijk!
Naar welke stamppot kijk jij het hele jaar uit?
Laat het weten in een reactie!