Soms krijg je het idee dat het in ons koude kikkerlandje niet de moeite waard is om de tuin onder handen te nemen. Het lijkt wel alsof het altijd alleen maar regent! Maar als de eerste zomerse zonnestraaltjes dan eenmaal tevoorschijn komen, zul je blij zijn dat je het hebt gedaan. Je kunt van die nieuwe tuin eindeloos genieten, alleen met een boek of met al je vrienden en familie. O ja, en met een mooie terrasoverkapping kun je natuurlijk ook gewoon buiten zitten als het regent.

15 terrasbestrating ideeën die je zullen inspireren

Met deze 15 terrasbestrating ideeën krijg je meteen inspiratie om je terras eens flink aan te pakken. Je zult zien dat er voor iedere tuin een passend terras in te richten is! Binnen no time krijg je weer nieuwe energie om de handen uit de mouwen te steken.

terrasbestrating hout 5

Deze eerste foto laat zien dat een terras aanleggen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Bij het woord 'terrasbestrating' denk je in de eerste instantie misschien niet aan hout, maar het is prima mogelijk om met houten vlonders een gezellig terras te maken. Dat is zeker het geval als je een lange en smalle tuin hebt waarvoor de mogelijkheden voor terrasbestrating misschien iets minder uitgebreid zijn dan in een grote tuin. Het hout van het terras zorgt voor een mooie natuurlijke harmonie met het groene gras; alsof je zo vanuit de kamer de natuur in stapt! Door de neutrale kleur van het huis, de parasol en de tuinmeubelen wordt het geheel niet al te druk. Zie je jezelf hier al zitten op een zomerse dag?

terrasbestrating bakstenen 1

Ook deze foto laat goed zien dat je het jezelf helemaal niet moeilijk hoeft te maken. Wie zegt dat bakstenen ouderwets zijn? Zoals je hier ziet kun je er een ontzettend gezellig terras mee aanleggen. Ook leuk aan dit terras is dat het niet direct aan het huis grenst, maar een stukje verder in de tuin ligt. Je moet dus eerst een stukje lopen over een smal paadje, langs de mooie hoge bomen en het andere groen in je tuin. Het terras lijkt bijna op een open plek in het bos, waar je tijdens een wandeling even kunt uitrusten. De picknicktafel draagt bij aan deze knusse sfeer.
terrasbestrating grind
Als je op dit terras niet in de vakantiestemming komt, dan weten wij het ook niet meer! Dit bijzondere smalle terras ademt een geweldige zomerse sfeer. Dat komt door de lichte kleuren die overal zijn doorgevoerd, tot aan het bijzettafeltje toe. Ook de terrasbestrating heeft een mooie lichte, maar toch aardse kleur. Door de bijzondere combinatie van fijn grind en stukken natuursteen weet je zeker dat je een uniek terras hebt. De zomerse bloemen maken het geheel helemaal af, en zelfs de wijn staat al klaar op het bijzettafeltje. Proost!
terrasbestrating siertegels
(Foto)
Dit terrasbestrating idee vinden wij misschien wel het mooiste voorbeeld uit de hele lijst. Voor de inrichting van je tuin zou je misschien niet zo snel denken aan fel gekleurde tegels, maar zoals je ziet kan dit juist ontzettend mooi uitpakken! In plaats van ruwe stenen of tegels zoals je die meestal in Nederlandse tuinen ziet, is bij dit terras gekozen voor azuurblauwe geglazuurde tegels. Je hoeft niet meer naar Spanje op vakantie, want die Mediterraanse sfeer creëer je gewoon in je eigen achtertuin! Wij zien onszelf hier al helemaal liggen, heerlijk luierend in één van die twee hangmatten.
terrasbestrating beton 2
(Foto)
Beton is een materiaal waarvan je nou niet direct zou zeggen dat het een gezellige uitstraling heeft. Toch zie je dat het tegenwoordig steeds vaker gebruikt wordt, zowel binnenshuis als in de tuin. Beton is hip! Wij begrijpen dat wel; je kunt er eigenlijk alles mee doen wat je wilt. Daarom is het ook zo geschikt als terrasbestrating. Je kunt het immers helemaal aanpassen aan je eigen smaak. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit terras, dat eigenlijk een soort verlengstuk van de woonkamer is. De strakke lijnen waar de betonplaten aan elkaar aansluiten zorgen voor een moderne look. 's Avonds buiten van het haardvuur genieten, wie wil dat nou niet?
terrasbestrating natuursteen 4
(Foto)
Een iets minder nieuw, maar daarom zeker niet minder mooi materiaal voor de bestrating van je terras is natuursteen. Natuursteen kun je in alle soorten en maten krijgen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om voor strakke, vierkante tegels te gaan, maar ook grillige vormen doen het erg goed in de tuin. Op deze foto zie je bijvoorbeeld dat de stenen op een speelse manier zijn neergelegd. Het grind tussen de tegels houdt het onkruid tegen, en in het midden is met kleinere stenen een vuurplaats gemaakt. Laat die marshmallows om te roosteren maar komen!
terrasbestrating siertegels 2
(Foto)
Nog zo'n terras met prachtige en bijzondere tegels. Met de mooie grote vazen krijgt dit terras een Oosters tintje. Ook de kussens op de bank, en het feit dat de tegels doorlopen tegen de muur aan, dragen hier mooi aan bij. Zie je dat ook hier weer wit als basiskleur is gebruikt? Met een lichte basis kun je met je terrasbestrating echt alle kanten op. Deze foto laat goed zien dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn als het om terrasbestrating gaat. Als je een terras wilt dat niemand anders heeft, zit je met deze mooie siertegels gegarandeerd goed.
terrasbestrating hout
Van Oosterse siertegels gaan we weer terug naar hout. Geen ‘gewone' vlonders deze keer, maar mooie gelakte donkerbruine latten, die eigenlijk nog het meest op parket lijken. Dat is dus niet alleen een goede optie voor binnen, maar zeker ook voor in de tuin! Ook hier zie je weer dat het hout en de groene kleuren van de planten perfect samengaan. En had je die luxe buitenkeuken aan de rechterkant al gezien? Zo hoef je bij lekker zomerweer nooit meer naar binnen te gaan; zelfs koken doe je op dit terras lekker buiten.
terrasbestrating natuursteen 3
(Foto)
Dit terras lijkt bijna een kunstwerk. Dat mozaïek van natuurstenen moet een heel gepuzzel zijn geweest! Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof dit terras 'toevallig' zo tot stand is gekomen door de stenen op een willekeurige manier naast elkaar neer te leggen, maar als je goed kijkt zie je dat er over het patroon goed is nagedacht. De grote en de kleinere stenen wisselen elkaar op een regelmatige manier af. En aan de randen zijn de stenen recht, zodat er een duidelijke afscheiding tussen het terras en de planten is gemaakt. Het is een behoorlijke klus, maar dan heb je ook wel echt iets unieks!
terrasbestrating hout 3
Terwijl de donkerbruine latten die voor het vorige houten terras gebruikt waren netjes gelakt en glanzend waren, zie je bij dit terras juist lichte, bijna versleten ruwe balken. Het lijkt misschien alsof dat door de tijd heen zo gekomen is, maar wij denken eigenlijk dat er expres voor deze uitstraling is gekozen. Met die leuke tafel en stoelen, die niet zouden misstaan in een Franse bistro, krijgt dit terras een knusse, rustieke uitstraling. En zie je die verticale tuin die tegen de muur aan hangt? Als je tuin niet groot genoeg is voor een gazon of bloemperken, is een verticale tuin de ideale oplossing als je toch wat groen aan je terras wilt toevoegen.
terrasbestrating beton 3
Ook in de herfst kun je plezier hebben van je terras. Als het droog is, en de temperaturen nog niet al te ver zijn gezakt, kun je nog prima een boekje lezen in je tuin. Als je het koud krijgt pak je gewoon een dekentje! De twee mooie bomen, waarvan de blaadjes in de herfst verkleuren, zorgen voor een echt herfsttafereel. De terrasbestrating bestaat uit grote betonnen platen, die deze herfsttuin een moderne draai geven. En de gevallen blaadjes opvegen is op dit betonnen terras een koud kunstje.
terrasbestrating hout 4
In deze tuin is het hout van het terras doorgevoerd in het hele ontwerp. Je zou denken dat overal hout een druk geheel wordt, maar het tegendeel is waar! Opnieuw wordt bewezen dat wit, groen en bruin samen een lust voor het oog zijn. En ook hier zie je maar weer dat je in een kleine tuin ook helemaal uit kunt pakken als het om je terras gaat! Aan die mooie vierkante tafel kun je tot in de kleine uurtjes barbecueën. Als je in deze tuin geen geslaagde zomeravond zult beleven, weten wij het ook niet meer.
terrasbestrating natuursteen
(Foto)
Weer zo'n mooi terras van natuursteen. Deze keer geen tegels met grillige vormen, maar vierkante en rechthoekige tegels. Zo zie je maar dat je met natuursteen alle kanten op kunt! Deze terrasbestrating past goed bij de rest van het huis, aangezien ook daar natuurstenen voor zijn gebruikt. Door tegels van verschillende maten te gebruiken wordt het geheel, ondanks de rechte lijnen, niet al te statig. Een heerlijke plek om 's middags te genieten van een kop thee met een goed boek op schoot!
terrasbestrating natuursteen 2
(Foto)
Bij de vorige terrassen met natuursteen is er alles aan gedaan om te voorkomen dat er onkruid of andere planten door de naden van de tegels heen groeien. Er is grind tussen gelegd, of de tegels zijn strak tegen elkaar aan gelegd. Maar planten die tussen de tegels groeien kunnen juist ook heel mooi zijn! Kijk maar eens naar dit terrasontwerp. Hier zijn de tegels met opzet een paar centimeter van elkaar afgelegd, zodat het gras juist tussen de tegels door te zien is. Je terras hoeft de natuur dus helemaal niet in de weg te zitten!
terrasbestrating beton
(Foto)
Als laatst nemen we nog een kijkje op dit mooie terras. Wat een luxe! Bij het aanleggen van dit terras is goed rekening gehouden met de strakke inrichting van het huis. De rechte lijnen worden tot in de hoeken doorgevoerd. En die bijzondere, langwerpige haard zie je ook niet in iedere tuin! Als je van modern en strak houdt, zou je een betonnen terrasbestrating zeker eens moeten overwegen.

En, heb je inspiratie gekregen om de handen uit de mouwen te steken en het terras aan te pakken? Of je nu voor hout, beton of natuursteen gaat, van een strakke inrichting of juist van een speels karakter houdt, je kunt het zo gek nog niet bedenken of er is een oplossing voor.
Welke terrasbestrating ideeën hebben jou het meest geïnspireerd? En wat past het best bij jouw wensen?
Deel het in een reactie!