Wanneer je iets in je huis gaat verbouwen of aanpassen, zul je misschien niet meteen denken aan je toiletruimte renoveren. Toch spenderen jij en jouw gasten best wel wat tijd op dat kleine kamertje. Waarom zou je er dan niet voor zorgen dat het een ruimte is die er leuk en gezellig uitziet? Omdat de ruimte zo klein is, is het heel makkelijk om wat leuke accessoires toe te voegen.

Het begin van je toiletruimte renoveren

Het is belangrijk om te beginnen met kijken naar de afmetingen van jouw toiletruimte. Er wordt namelijk veel (on)mogelijk wanneer je de grootte van de ruimte weet. Bedenk ook voordat je begint met je toiletruimte renoveren of je heel de ruimte wilt verbouwen of slechts wat kleine veranderingen wilt aanbrengen. Het blijft natuurlijk een ruimte om naar het toilet te gaan.. dus moet je er wel de ruimte hebben om op het toilet te kunnen zitten. Wij nemen je mee door de leukste ideeën om jouw toiletruimte te renoveren.

De pot

hangtoilet

Nadat je de ruimte hebt opgemeten, kun je bepalen wat voor toilet je wilt. Je kunt kiezen uit een hangend toilet of een staand toilet.

Voor- en nadelen op een rij

Afhankelijk van hoe hoog en laag je het toilet wilt hebben, kun je de keuze maken. Met een hangtoilet heb je meer speling met de hoogte. Bij een staand toilet ligt de hoogte vast. Het staand toilet is over het algemeen goedkoper (v.a. +/- €140) dan het hangtoilet, mogelijk een belangrijke factor in je beslissing. Een complete set voor een hangend toilet heb je overigens ook al vanaf +/- €180.

Een staand toilet, zoals het woord al zegt, staat op de grond. Daarbij zie je alles wat er bij het toilet hoort, namelijk de volledige pot en het waterreservoir. Bij een hangtoilet wordt het waterreservoir achter het toilet ingebouwd in de muur. Daardoor wordt de muur (deels) uitgebouwd en houd je dus minder ruimte over in je toiletruimte.

Prachtpot

Helaas is er qua kleur van de toiletpot weinig keuze. Bijna overal verkopen ze witte potten. Een enkele winkel verkoopt een gekleurde toiletpot. Veel spannender dan dat kunnen we het niet maken, helaas. Maar wees niet bang, een witte pot hoeft niet saai te zijn. Er is namelijk wel ruime keuze in toiletbrillen.

Leuke kleuren, printjes en toiletbrillen in verschillende vormen die je toiletpot net een beetje extra geven. Ga dus op zoek naar een leuke toiletbril tijdens het toiletruimte renoveren.

Met water en zeep

wastafeltje
(Bron)

‘Na het plassen je handen wassen'. Je kent de uitspraak wel. Het is wel zo fris om na het toiletbezoek je handen te wassen. Daarom is het praktisch om een wastafeltje in je toilet te monteren. Let hierbij op de maat van het wastafeltje en de afmetingen van je toiletruimte. Je wil niet dat je door het wastafeltje niet meer op het toilet kunt zitten natuurlijk, hier vind je een aantal gave wasbakken.

Gelukkig hoeft je niet per se voor suffig wastafeltje te kiezen. Er is keuze genoeg wat betreft wastafels voor bij het toilet. Kies voor alleen een wastafeltje of voor een wastafel met kastje zodat je meteen je spullen op kan bergen. De laatste tijd is de trend vooral om vierkante/rechthoekige wastafels (v.a. +/- €38) te nemen, maar ook een ronde wastafel zoals op bovenstaande afbeelding is hartstikke hip.

Let op met het kiezen van een wastafel. Wastafels in toiletten zijn vaak klein, maar je wil wel je handen erin kunnen wassen. Kijk daarom niet alleen naar het aanzicht, maar probeer ‘m ook even uit!

Tussen de vier muren

donkere wc

Dan is er de overweging over wat je met de muren gaat doen. Je kunt kiezen om de muren netjes en wit te houden, maar er is veel meer mogelijk. Ga bijvoorbeeld voor donkere muren zoals op bovenstaande foto. Dat geeft al een stuk minder het gevoel dat je op een toilet zit dan wanneer je voor typische witte muren gaat. Naast een andere kleur, kun je er ook voor kiezen om één of meerdere muren een andere structuur te geven. Zoals je op de onderstaande foto's ziet, kun je gaan voor tegels, een houten muur of een betonlook.

Het aanbrengen van structuur kan door stickers, zoals bij de houten muur gedaan is, maar ook door echte tegels op de muur aan te brengen. Let wel op dat je weet wat je aan het doen bent. Een sticker plakken is misschien niet de moeilijkste taak, maar strak tegels metselen is heel wat anders!

tegels achter wc
(Bron)

hout achter wc
(Bron)

betonlook
(Bron)

Maak het af!

Om je toilet af te maken heb je nog een paar dingen nodig. Zo heb je een houder nodig voor je toiletrol. Je kunt natuurlijk voor een simpele houder voor aan de muur kiezen, maar als je dan toch bezig bent met je toiletruimte renoveren, kun je het ook gelijk goed doen en er iets heel moois van maken. Om de ruimte helemaal af te maken kun je gebruik maken van leuke accessoires. En vergeet ook de luchtverfrissers niet! We hebben een aantal leuke voorbeelden gevonden om jou te inspireren.

Hang ze daar maar neer

toiletrollen
(Bron)
Wat een gaaf idee om je toiletrollen op deze manier ‘op te bergen'. Zonder dat je er te veel over nadenkt liggen de toiletrollen in het zicht, maar juist op een creatieve manier waardoor het leuk wordt om naar te kijken. En je zult je ook geen zorgen hoeven te maken over de voorraad toiletpapier met dit kunstige werkje. Altijd genoeg papier op voorraad!

toiletrolhouder
(Bron) | Fan van deze toiletrolhouder? Hier vind je soortgelijke toiletrolhouders.

Deze industriële toiletrolhouder is een waar pareltje. Met een stoere uitstraling zoals deze wordt jouw toilet alles behalve saai. Het plankje geeft je de mogelijkheid om iets neer te leggen. Denk bijvoorbeeld aan geurstokjes, een plantje of je telefoon. Want wie gaat er nog zonder zijn telefoon naar het toilet? Ga tijdens het toiletruimte renoveren voor een stoere industriële look!

toiletrolhouder touw
(Bron)
Ook deze stoere toiletrolhouder vinden wij erg mooi. Dit is totaal iets anders dan hoe een traditionele houder eruit zou zien, maar dat betekent niet dat de houder minder functioneel is. Het maakt jouw toilet anders dan andere. Wij zeggen doen!

Plankjes

mandjes en bakjes in wc
(Bron)

Dan zijn er nog de items die je in je toilet wilt zetten, maar waarvan je misschien niet weet waar je ze moet laten. Wanneer je plankjes monteert in je toilet, kun je hier al je spullen opzetten.
Dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Je wilt je toilet ook niet te druk maken. Als je veel items hebt die je in het toilet wilt zetten, kies dan voor een mandje of opbergbakje (hier veel) zoals op bovenstaande foto.

kaarsen in wc
(Bron)

Je kunt ook juist kiezen om heel weinig in het toilet te zetten zoals in bovenstaand voorbeeld het geval is. Deze minimalistische trend, waarbij less is more centraal staat, is voor een toiletruimte heel geschikt. Vooral met een toilet in donkere kleuren komt de minimalistisch trend goed tot zijn recht.

Nog meer inspiratie

Nog geen genoeg van de mogelijkheden die je hebt wanneer je aan de slag gaat met je toiletruimte renoveren? We hebben nog meer leuks voor je op een rijtje!

handen wassen poster
(Bron)

Hoe grappig is de poster in deze wc? Leuk om de muur minder kaal te laten lijken, maar ook direct grappig als je de ruimte binnen loopt. Er zijn veel verschillende posters en foto's te vinden met teksten en afbeeldingen die in het toilet nét even wat grappiger zijn dan ergens anders. “I don't give a shit” is onze persoonlijke favoriet.

Een beetje groen zal goed doen

plant in wc
(Bron)

Ook groen doet het erg goed in een toilet. Een echte plant of een nepperd, dat maakt niet uit. Kies voor een kleine plant die de boel een net was frissere uitstraling geeft. Het zorgt meteen voor een andere sfeer in de ruimte. Vergeet alleen niet om een echte plant af en toe van water te voorzien.

Nare luchtjes

geurstokjes en meer

(Bron)

Een toilet hebben we niet voor niets. Soms moet het gewoon gebeuren, die grote boodschap. Dat ruikt natuurlijk niet altijd even lekker. Je spuit wat rond met luchtverfrisser en probeert zo de lucht te maskeren. Terwijl ie-de-reen door heeft wat jij net hebt gedaan. Niet altijd even fijn.

Dat kun je ook anders oplossen dan alleen met een luchtverfrisser! Zet (geur)kaarsjes in je toilet, zodat je toilet altijd lekker ruikt. Ja zowel voor en ná je nummer 2. Maar je kunt ook kiezen voor geurstokjes of geurzakjes. Deze kun je neerzetten of ophangen aan bijvoorbeeld de kraan. Ze verspreiden altijd een heerlijke geur en maskeren zo de nare luchtjes na jouw toiletbezoekje.

Heb je een raam in je toilet? Dan kun je natuurlijk altijd dit raam openzetten voor wat frisse lucht in je toilet. Geen raam? Je kan er ook voor kiezen om een ventilatierooster in de toiletdeur te maken, zo komt er toch frisse lucht in dat kleine kamertje

Handen wassen na het plassen

zeepdispensers in mand
(Bron)

Belangrijk om niet te vergeten: zeep bij de wastafel. Het is wel zo hygiënisch om je handen met water en zeep te wassen na het toiletbezoek. Dat kan in de vorm van een zeepdispenser, die er in verschillende vormen, kleuren en groottes zijn. Maar een ouderwets blok zeep is eigenlijk net zo leuk!

Genoeg inspiratie om te beginnen met je toiletruimte renoveren! Nog een belangrijke tip voor wanneer je gaat beginnen: neem de tijd. Rome is ook niet in één dag gebouwd!

Wat voor toevoegingen en accessoires zie jij graag in je toilet?

Laat het ons weten in een reactie!