Tomaten zelf kweken

Tomaten zelf kweken is makkelijk en leuk om te doen! En ook erg lekker, want met tomaten uit eigen tuin hoef je niet meer langs de winkel. Je gebruikt gewoon de tomaten uit eigen tuin voor salades, hamburgers of gewoon om los als tussendoortje te eten. Bij het kweken van tomaten kun je zelf bepalen welke soort tomaten je wilt kweken: cherrytomaatjes of gewone tomaten. Hier focussen we op het zelf kweken van gewone tomaten en kun je alle informatie vinden over zaaien, verplanten, verzorgen en oogsten van de tomaten. In dit artikel lees je meer over hoe je zelf cherrytomaatjes kweekt.

Over de tomatenplant

De tomatenplant zorgt niet alleen voor een overvloed aan prachtige tomaten, het is ook een lust voor het oog. De groene bladeren zien er verfrissend uit, maar ook als de tomaten beginnen te groeien zal het geheel er nog mooier uitzien. Tomatenplanten worden al sinds mensenheugenis gebruikt en geplant in moestuinen. Je kunt de tomatenplant ook los in de tuin planten om zo te kunnen genieten van de heerlijke vruchten die deze plant voortbrengt. Tomaten worden officieel gezien als vruchtgroente, net als paprika, aubergine en komkommer. Wanneer je de tomatenplant goed verzorgd kun je verzekerd zijn van een goede oogst.

De benodigdheden voor tomaten kweken

Voordat je begint met het kweken van tomaten heb je een aantal dingen nodig. Doordat je deze producten gebruikt heb je de grootste kans van slagen.

Ben je fanatiek zelf aan het kweken? Dan kan je ook overwegen eens een kweekkastje aan te schaffen.

Tomaten zaaien/planten

Wanneer is de beste tijd om de tomatenplant te gaan zaaien? De periode waar het meest voor gekozen wordt is maart, omdat de temperaturen dan goed genoeg zijn. Je zou het ook al eerder kunnen doen, maar dan heb je wel verwarming en belichting nodig. Het beste is om binnenshuis in de woonkamer te beginnen met de zaden, zodat ze genoeg warmte hebben. Heb je een serre waar je ze in wilt zetten? Dat kan ook, maar dan is eind maart of begin april de juiste tijd om te gaan zaaien. Het is aan te raden om de tomaten 6 tot 8 weken te zaaien, voordat je ze gaat uitplanten in de volle grond.

Tomaten verplanten

Na maximaal 8 weken is het dus tijd om de tomaten te gaan uitplanten in de volle grond. Dit doe je dus ongeveer halverwege mei, wanneer er geen kans meer is op nachtvorst. Plaats de tomaten planten ongeveer 45 cm uit elkaar, zodat ze niet door elkaar heen gaan groeien. Ook is het belangrijk om de plantjes iets dieper te planten in de volle grond dan hoe ze waren opgekomen. Sommige tomatenplanten hebben wat extra steun nodig op het moment dat ze steeds hoger groeien. Zet er dan bij het herplanten in de volle grond direct een stok bij: wanneer je dit pas later doet kun je de wortels beschadigen.

Tomatenplant verzorgen

Wanneer je de plantjes in de volle grond hebt geplaatst is het aan te raden om wat mestkorrels door de aarde te mengen, zodat de planten gestimuleerd worden om extra te groeien. Ook is het belangrijk om voor extra veel water te zorgen: tomaten houden van zon en water. Wanneer het bijna tijd is om te gaan oogsten kun je eventueel nog wat mestkorrels toevoegen om de laatste groeispurt te bevorderen.

Tomaten oogsten van de tomatenplant

Ongeveer 10 weken nadat je ze gezaaid hebt, kunnen de eerste tomaten al klaar zijn om te oogsten. Daarna zullen er steeds nieuwe tomaten groeien en kun je deze telkens zelf afplukken. Tot en met september kunnen er nieuwe tomaten komen die je kunt plukken. Wanneer het in september al kouder begint te worden kun je hier het volgende mee doen: pluk ook de niet-rijpe vruchten al van de plant en laat ze op de vensterbank rijpen. Op deze manier krijgen ze nog genoeg warmte en zonlicht, maar hebben ze geen last van de kou die mogelijk al toeneemt.

Tomaten kweken tips

Om er voor te zorgen dat het kweken van de tomaten zo goed mogelijk verloopt, kun je aan de hand van de volgende tips aan de slag gaan. Tomaten kweken is geen hogere wiskunde, maar zomaar wat aanrommelen komt ook niet ten goede van de tomatenplant.

Tomaten kweken

Je kunt op verschillende manieren tomaten kweken. Bij tuincentra kun je een zakje met zaden kopen die je in de grond kunt stoppen, maar je kunt er ook voor kiezen om een rijpe tomaat doormidden te snijden. Je kunt de zaadjes uit de tomaat verwijderen en hierbij het overige vruchtvlees weghalen. De zaadjes stop je in een schaaltje of beker met twee eetlepels kraanwater: dit laat je een week staan op een zonnige plek. Daarna giet je dit in een zeef en spoel je het met koud water, totdat alleen de zaadjes overblijven. Dit laat je 5 tot 8 dagen drogen en daarna kun je ze gebruiken om te gaan zaaien.

Geschikte plekken voor de kweek

Het maakt niet uit waar je de tomaten wilt gaan kweken: er zijn tal van geschikte plekken te vinden in en rondom je woning. Zo kun je tomaten kweken in de moestuin, maar kun je ook in de kas een plekje vrijmaken. Daarnaast zijn tomatenplanten in potten ook veel voorkomend: je kunt deze gemakkelijk op het balkon zetten, of zelfs binnen bij het raam. Wanneer je een serre hebt kun je de tomaten hier ook eenvoudig kweken. Je hebt dus geen grote tuin met veel ruimte nodig wanneer je tomaten wilt gaan kweken.

Handigheid bij het kweken

De tomatenplant zal flink groeien en er zullen ook flink wat zijtakken ontstaan waar uiteindelijk de tomaten aan gaan groeien. De meeste tomatenplanten maken ook extra takjes aan tussen de hoofdstam en de hoofdvertakkingen. Dit kun je beter weghalen, zodat de plant zich kan focussen op de takken waar de tomaten aan groeien. Op deze manier krijg je een stevige plant met een productievere groei. Ga je de tomaten plukken? Knip ze dan altijd boven het kroontje af, zodat de vruchten langere tijd vers blijven.

Heb jij nog tips voor het kweken van tomaten? Of wil je jouw successen of problemen met het kweken delen?
Doe het in een reactie!