Als we het helemaal zelf voor het zeggen hadden, woonden we natuurlijk allemaal het liefst op een tropisch eiland waar de zon 365 dagen per jaar schijnt en het stikt van de tropische planten. Luierend op het strand geniet je van alle nieuwe plantensoorten die je ziet. Helaas is deze droom voor de meesten van ons slechts dat: een droom. Maar wist jij dat er verschillende tropische planten voor binnen zijn, die ook gewoon bij ons groeien?

Het zijn de perfecte planten om je huis op een bijzondere manier aan te kleden en voor een unieke sfeer te zorgen. Zeker als je de tropische planten voor binnen in groepjes bij elkaar zet of in mooie, grote bloempotten tentoonstelt.

Waar koop je ze? Bij deze webshops vind je een uitgebreid aanbod aan hang- binnen- en kamerplanten:

10 tropische planten voor binnen: zo creëer jij je eigen paradijs

Om je te inspireren in de mogelijkheden die tropische planten voor binnen bieden, hebben we maar liefst 10 bijzondere exemplaren op een rijtje gezet. Kijk snel hoe jij een stukje paradijs naar hier kunt halen!

1. Tropische bekerplant

De tropische bekerplant, ook wel Nepenthes genoemd, is een tropische plant die we allemaal wel eens op een foto gezien hebben. De plant komt vooral voor in en rondom Indonesië. Bijzonder aan de plant is niet alleen zijn uiterlijk, maar ook het feit dat het een vleeseter is. De plant gebruikt de kelk, die veel wegheeft van een beker, om kleine insecten en spinnen te vangen. De kleuren van de plant zijn, afhankelijk van de specifieke soort, groen, rood of paars.

Binnen het geslacht van de tropische bekerplant zijn verschillende plantengroepen die ook in Nederland gekweekt kunnen worden. Het is in dit geval aan te raden om de planten in de halfschaduw te zetten en de plant regelmatig water te geven, zodat de grond altijd vochtig blijft.

2. Bromelia

Bromelia

Naast de tropische bekerplant is ook de bromelia een van de tropische planten voor binnen die in Nederland prima kan aarden. Overigens wordt de bromelia nog wel eens verward met de Vriezea. Dit is niet geheel onbegrijpelijk, want de Vriezea behoort tot een onderfamilie van de familie van de bromelia. De bromelia komt oorspronkelijk voor in Midden- en Zuid-Amerika. Hier groeit de plant bovenop andere planten. De bromelia is namelijk een zogenoemde epifyt, oftewel een organisme dat groeit op een andere plant zonder deze te verzwakken.

De bromelia is een erg kleurrijke plantensoort. De bladeren hebben vaak felle kleuren zoals heldergroen, rood of geel. Het effect dat je krijgt als je deze plant in groepjes bij elkaar zet is dan ook erg indrukwekkend. Zeker als de planten verschillende kleuren hebben! Maar ook een enkele bromelia is prachtig en past goed bij de meeste interieurstijlen.

3. Wonderstruik

Wonderstruik
(Bron)

Een bijzondere naam voor een bijzondere plant. De wonderstruik, ook wel Croton Codiaem genoemd, is een van de tropische planten voor binnen met een bijzonder uiterlijk. De bladeren groeien in principe omhoog en kenmerken zich door hun bonte kleuren. Hierdoor is deze plant een ware eyecatcher in jouw interieur. Zeker als je de plant op een klein krukje of op een bijzettafel zet, zodat hij overal bovenuit torent.

Je kunt de wonderstruik het best op een lichte standplaats zetten. Hoe meer licht de plant op kan nemen, hoe kleurrijker de bladeren namelijk worden. Overigens is het wel belangrijk dat de wonderstruik niet in het directe zonlicht staat. Dit zal de plant geen goed doen, ook al is het een van de tropische planten voor binnen.

4. Venusvliegenval

Venusvliegenval

Ook deze plant hebben we allemaal al wel eens gezien: de venusvliegenval of venusvliegenvanger (Dioneae Musciplua). De naam zegt het eigenlijk al, het gaat om een vleesetende plant die voornamelijk leeft van vliegen en andere kleine insecten. Deze ‘eet’ hij op door de twee bladeren met scherpe stekels dicht te klappen, zodra er een insect tussen vliegt of kruipt. Met een beetje fantasie hebben deze bladeren wel iets weg van een echte mond.

De venusvliegenval is een relatief makkelijk te verzorgen plant. Door de plant regelmatig een flinke hoeveelheid water te geven en hem op een warme zonovergoten standplaats te zetten, kom je al een heel eind. Insecten die in huis vliegen, zullen met een beetje geluk opgegeten worden door de venusvliegenval. Win-win, want zo hoef jij die insecten niet meer te bestrijden!

5. Philodendron

Philodendron
(Bron)

Groenblijvende tropische planten voor binnen doen het altijd goed. Een van deze planten, de Philodendron, is dan ook een echte aanrader. De plant heeft grote bladeren die vooral in de breedte uitlopen. Hierdoor ben je in staat om met deze plant een echt statement te maken.

Zeker als je de plant in een mooie opvallende bloempot zet. Dit kan een pot van een bijzonder materiaal zijn, maar ook een opvallende kleur doet vaak wonderen. Kies bijvoorbeeld voor een accentkleur die je ook in de rest van je interieur gebruikt.

Je kunt de Philodendron het best verzorgen door hem op een schaduwrijke plek te zetten en regelmatig een kleine hoeveelheid water te geven. Zorg daarnaast dat je de plant voldoende ruimte geeft zodat hij uit kan schieten.

6. Dwergdadelpalm

Dwergdadelpalm

Een lijstje tropische planten voor binnen, zonder de palm? Dat kan natuurlijk niet! Daarom ook dat deze dwergdadelpalm, de Phoenix Roebelenii, opgenomen is in deze lijst met tropische planten voor binnen.

Deze boom voor binnen past perfect in een interieur waar grote gebaren worden gemaakt, bijvoorbeeld met behulp van grote meubels of grote planten. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de dwergdadelpalm een flinke jongen waar je niet omheen kunt.

Het is aan te raden om de dwergdadelpalm alleen in huis te zetten als je redelijk groene vingers hebt. De plant heeft namelijk relatief veel aandacht nodig en is redelijk vatbaar voor verschillende plantenziekten. Ga jij de uitdaging aan en kies je ervoor om de dwergdadelpalm in huis te halen, zet hem dan op een zonnige plek en geef hem om de paar dagen water.

7. Billbergia

Billbergia nutans
(Bron)

Billbergia is een plant die eigenlijk niet als kamerplant gehouden kan worden. De plant komt oorspronkelijk alleen voor in Bolivia, Brazilië en Peru. Door de plant op te kweken zijn er echter ook soorten, zoals de Bellbergia nutans, ontstaan die wel als kamerplant gehouden kunnen worden en ook in ons land prima overleven.

De plant kenmerkt zich door zijn prachtige roze bloemen die in groepjes bij elkaar groeien. De bloemen hangen naar beneden en ogen hierdoor wat treurig. Maar niets is minder waar.
Extra fijn aan deze plant is dat hij onderhoudsvriendelijk is. Zowel in de zon als in de halfschaduw zal deze plant bloeien. En vergeet je hem eens een week water te geven, dan is er niets aan de hand. De plant kan hier, zolang het niet te vaak gebeurt, prima tegen.

8. Cactus

Cactussen
(Bron)

De meest populaire tropische planten voor binnen van dit moment zijn misschien wel cactussen. Niet alleen zijn ze makkelijk te verzorgen, ze zien er ook nog eens leuk uit. Cactussen zijn er in verschillende vormen en maten. Zo heb je bolvormige cactussen, langwerpige cactussen, cactussen met bloemen en cactussen zonder bloemen.

Doordat cactussen vooral in de woestijn voorkomen, kunnen ze prima tegen uitdroging. Veel cactussoorten slaan water op in hun stam om zo enige tijd te kunnen overleven. Ben jij dus niet zo heel secuur wat betreft het bewateren van je planten, maar wil je wel groen in huis? Dan is de cactus een goede kandidaat.

9. Paradijsvogelplant

Strelitzia
(Bron)

Een van de grootste tropische planten voor binnen is de Strelitzia, oftewel de paradijsvogelplant. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. De paradijsvogelplant kenmerkt zich in de eerste plaats door de oranje bloemen die bij veel mensen de associatie van paradijsvogels oproepen. Het is overigens wel bijzonder als deze plant in bloei staat. Soms kan het namelijk tot een jaar duren voordat de plant opnieuw tot bloei komt. Extra genieten dus als het zover is!

Naast de bloemen zijn ook de stevige groene bladeren kenmerkend. Deze groeien op lange stelen recht omhoog, waardoor de paradijsvogelplant een echte blikvanger wordt. De plant heeft veel water en veel licht nodig.

10. Zamioculcas

Zamioculcas
(Bron)

Doordat de Zamioculcus geen gekleurde bloemen heeft, maar enkel heldergroene bladeren die boven elkaar groeien, past de plant eigenlijk goed in ieder interieur. Zeker in een interieur waar stoere, robuuste en industriële elementen gebruikt worden, komt de Zamioculcas volledig tot zijn recht. Maar ook in een lieflijk interieur kun je met deze plant een echt statement maken. Zet de plant dan wel in een pot die past binnen je interieur. Té stoer en té robuust is in dit geval niet aan te raden.

De Zamioculcas is tegenwoordig, samen met de cactus, een van de meest populaire tropische planten voor binnen. Dit komt niet alleen doordat hij zo mooi is, maar ook doordat hij eenvoudig te verzorgen is. De plant staat het liefst in de halfschaduw en heeft zo nu en dan wat water nodig.

Tropische planten voor binnen maken het mogelijk om het paradijs in huis te halen. Je hoeft niet meer weg te dromen bij prachtige foto's of te wachten totdat je eindelijk op vakantie kunt. Door het toevoegen van mooie planten wordt jouw huis je eigen paradijs.

Welke tropische planten voor binnen zou jij graag in huis halen?
Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit bericht! We zijn erg benieuwd.