Het is zomer en de temperaturen lopen flink op. Met dit heerlijke weer zit jij het liefst zo min mogelijk binnen. Iedere gelegenheid die je krijgt om buiten te zijn grijp je met beide handen aan. En als je een mooie buitenkeuken of barbecue hebt, hoef je zelfs om te koken niet terug het huis in. Deze zomer is jouw tuin de ontmoetingsplaats waar al je vrienden en familieleden samenkomen om heerlijk te eten en drinken. Koken is voor jou een kunst, ook als je buiten bent! Wij hebben een aantal handige trucs voor buiten koken voor je, die van elke zomeravond in de tuin gegarandeerd een succes maken.

13 slimme trucs voor buiten koken

vrienden eten buiten
Met deze bijzondere trucs maak jij het buiten koken nog makkelijker, en vooral leuker. Als een volleerd chef sta jij in je buitenkeuken of bij de barbecue. Je vrienden en familieleden weten niet wat ze meemaken!

1. Makkelijk cherrytomaten snijden

We beginnen met een paar handige tips voor de salade. Cherrytomaten zijn altijd een goede toevoeging. Ze zorgen voor een gezellige kleur en smaken vaak heerlijk zoet. Ze hebben alleen één groot nadeel: het snijden is altijd zo'n gedoe! Je kent het wel; nadat je de kroontjes van de tomaten af hebt gehaald rollen ze alle kanten op en belandt de helft van de tomaten op de grond voordat je ze hebt kunnen snijden. En het duurt altijd langer dan je denkt om de tomaten snijden die je wél te pakken hebt gekregen.
Gelukkig kun je heel makkelijk alle cherrytomaten uit het bakje in één keer snijden. Haal de kroontjes eraf en leg ze op een groot bord. Leg vervolgens bovenop de tomaten nog een bord met de bovenkant naar beneden. Nu kun je heel makkelijk met een groot mes tussen de twee borden de tomaten snijden terwijl je met je andere hand het bovenste bord licht aandrukt.

2. Maak rauwe uien minder scherp

Ook uien zijn lekker in een salade. Ze zorgen voor een lekkere bite en zitten boordevol smaak. Vooral rode ui is rauw goed te eten; deze kun je er zo doorheen doen zonder dat je bang hoeft te zijn voor waterige oogjes. Maar als je even door de rode ui heen bent of deze bent vergeten te halen kun je ook prima witte ui toevoegen aan je salade.
Je kunt namelijk de scherpe randjes van een witte ui er vanaf halen door de gesneden ui tien minuutjes in een badje met ijswater te leggen. Zo hou je wel de frisse smaak van de ui, maar hoef je geen tissues naast je bord te zetten.

3. Hou sla langer goed met keukenpapier

slamelange
Fijn hè, dat je in de supermarkt gewoon kant-en-klare slamelanges kunt kopen in handige zakjes. Dat scheelt je een hoop werk bij het voorbereiden; je pakt gewoon wat sla uit het zakje en je salade is eigenlijk al voor de helft af. Maar jammer is dat zo'n slamelange in de koelkast niet lang goed blijft. Na een paar dagen is je sla helemaal glibberig geworden en niet meer te eten.
Gelukkig kun je dat makkelijk voorkomen. Als je een velletje keukenpapier in het zakje bij de slamelange doet, zal dat al het vocht dat van de sla afkomt opnemen. Zo blijft je sla langer knapperig en lekker!

4. Gebruik mayonaise voor extra sappige hamburgers

Natuurlijk kun je de hamburgers voor op de barbecue kant-en-klaar in de winkel kopen. Maar lekkerder en leuker is om ze zelf te maken. Dan kun je ze precies naar jouw smaak kruiden en ze precies zo groot maken als je zelf wilt. En als je ze zelf maakt, kun je er een flinke lepel mayonaise doorheen mengen.
Mayonaise eet je normaal gesproken natuurlijk als sausje op de hamburger, maar als je het door het gehakt mengt zorgt het ervoor dat je burgers lekker sappig blijven. Dat komt doordat mayonaise een hoog vetgehalte heeft, dat tijdens het bakken voor meer vocht zorgt. En dat is natuurlijk precies wat je wil!

5. Zout op je biefstuk voor heerlijk mals vlees

zout op biefstuk
Buiten koken betekent natuurlijk vaak dat de barbecue aan wordt gestoken. En als je het ons vraagt is biefstuk het lekkerst als je deze op de barbecue bereidt. Die heerlijke rokerige smaak voegt net dat beetje extra's toe aan je vlees. Op de barbecue wordt de buitenkant ook zo lekker donker en crispy, en dat is een geweldige combinatie met het medium gebakken vlees binnenin. Je kunt voor het bereiden je biefstuk een handje helpen om die perfecte balans te krijgen.
Daar heb je maar één ding voor nodig: zeezout. Strooi een flinke laag zeezout op je steaks en laat ze zo liggen. Je ziet dat langzaam het vocht uit de steaks omhoog komt. Het zout lost hier deels in op en trekt zo weer terug het vlees in. Dep de steaks na een uur droog, leg ze op de barbecue en laat ze als ze klaar zijn 5 minuten rusten voordat je ze aansnijdt. Je hebt nog nooit zoiets geproefd!

6. Zelf gesneden friet in een handomdraai

Wist je dat je op de barbecue ook heerlijke frietjes, aardappelschijfjes of -partjes kunt bakken? Het lekkerst is dan wel om deze van verse aardappel te maken. Vooral als je ze van tevoren even insmeert met wat knoflook en verse kruiden zullen je gasten er geen genoeg van krijgen. Niemand die zulke lekkere aardappel op de barbecue klaarmaakt als jij!
Het is alleen jammer dat zelf frietjes of partjes snijden zo veel werk is. Gelukkig kun je het jezelf ook hierbij weer lekker makkelijk maken. Ken je die appelsnijders die je bijna overal kunt kopen en waar je in één beweging een hele appel mee snijdt en tegelijkertijd het klokhuis eruit haalt? Die kun je ook gebruiken om in één keer een aardappel in stukjes te snijden. Die partjes liggen binnen no time op de grill.

7. Scheid een ei met een plastic fles

Moet je voor een bepaald recept de dooier en het eiwit van elkaar snijden, omdat je maar één deel nodig hebt? Je kunt natuurlijk net zo lang de dooier van de ene helft van de eierschaal naar de andere helft overhevelen totdat er geen eiwit meer bij zit. Maar dan heb je niet alleen een gescheiden ei als resultaat, maar ook twee vieze handen en misschien wel een vieze buitenkeuken.
Makkelijker is om het ei te scheiden met een lege plastic fles. Knijp in de fles zodat hij licht is ingedeukt. Zet de mond van de fles op de dooier (pas op dat je deze niet kapot maakt!) en laat de fles uitdeuken door je grip wat te laten verslappen. De dooier wordt nu opgezogen in de fles, terwijl het eiwit blijft liggen. Handig!

8. Olijfolie in handige porties

olijfolie blokjes
Als je iets bakt in olijfolie is het heerlijk om daar verse kruiden aan toe te voegen. Zo zorg je ervoor dat je gerecht al meteen een extra smaaksensatie meekrijgt. Eigenlijk maken verse kruiden alles beter! Het is alleen jammer dat je ze vaak snel moet gebruiken, omdat ze in de koelkast niet lang goed blijven.
Door verse kruiden in te vriezen kun je er langer gebruik van maken. Helemaal handig is om ze meteen in de olijfolie in te vriezen, zodat je gelijk een aantal kant-en-klare porties hebt om in de pan te gooien. Neem een ijsblokjesvorm, doe daar olijfolie en verse gesneden kruiden in en vries het in. Als je weer buiten gaat koken, kun je gewoon een ‘blokje' olijfolie uit het vormpje halen en dat recht in de pan doen!

9. Boter snel smeerbaar maken

Je hebt alle ingrediënten voor die gezellige barbecue op tafel gezet. Het stokbrood komt uit de oven en alle eters die je hebt uitgenodigd komen meteen op die heerlijke geur af. Maar dan besef je ineens dat je de kruidenboter in de koelkast hebt laten staan. Die is dus keihard en amper smeerbaar.
Gelukkig hebben wij een handig trucje waarmee je de boter snel zacht kunt maken. Haal de boter uit het kuipje en leg het op een schoteltje. Pak nu een groot glas dat over de boter heen past en houd dat even goed onder de hete kraan, zodat het warm wordt. Als je het warme glas nu over de boter heen zet (wel eerst even snel afdrogen!), zal deze sneller opwarmen en smeerbaar worden.

10. Snel en makkelijk watermeloen snijden

snel meloen snijden
In de zomer is een heerlijke fruitsalade superlekker als toetje. Wat dacht je bijvoorbeeld van verse watermeloen? Daar is zelfs na een uitgebreide barbecue nog wel een gaatje voor. Het is alleen jammer dat het eten van watermeloen altijd zo'n geknoei is. Voor je het weet zit je hele gezicht onder en plak je aan alle kanten.
Door je watermeloen op een andere manier te snijden kun je die kliederboel voorkomen. Snijd de watermeloen eerst doormidden. Leg de helften vervolgens met het vruchtvlees naar beneden op een snijplank. Snijd de watermeloen nu eerst in de lengte in repen. Vervolgens doe je hetzelfde in de breedte. Nu heb je de watermeloen in kleine repen gesneden, die je makkelijk bij de schil kunt vastpakken en zo uit de hand kunt opeten!

11. Slagroom schudden in een fles

Als je een ander lekker dessert hebt gemaakt, hoort daar natuurlijk slagroom bij. Zo'n toefje zoete room maakt het net even wat feestelijker, en het is natuurlijk vooral heel erg lekker. Maar als je buiten gaat koken heb je waarschijnlijk geen zin om aan de gang te moeten gaan met een handmixer en een kom. Zelf geklopte slagroom is het lekkerst, maar wat is het toch altijd een gedoe!
Wist je dat je slagroom ook kunt kloppen in een lege plastic fles of een beker met een deksel? Giet de ongeklopte room erin, doe er suiker bij naar smaak, deksel erop en schudden maar! Binnen een paar seconden heb jij een beker vol heerlijke zelf geklopte slagroom. Er hoeft geen mixer aan te pas te komen.

12. Baking soda in je ijsthee

ijsthee in de tuin
Heb je wel eens zelf ijsthee gemaakt? Zo niet, dan zou je dat eigenlijk eens een keer moeten proberen. Zelfgemaakte ijsthee is origineel, lekker, en vaak een stuk minder ongezond dan de ijsthee die je in de supermarkt koopt. Je kunt immers precies bepalen hoe veel suiker erin gaat, en van toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen is geen sprake.
Het probleem met zelfgemaakte ijsthee is dat deze nogal snel bitter kan worden. Het kan daarom verleidelijk zijn om er alsnog een hoop suiker bij te doen, zodat je die bittere smaak niet meer proeft. Maar wat je ook kunt doen is een klein snufje baking soda of zuiveringszout in de kan ijsthee te doen. Je zult meteen proeven dat de ijsthee veel minder bitter is geworden! Dit trucje helpt trouwens ook goed bij ‘gewone', warme thee.

13. Nóg sneller koud bier

IJsthee is heerlijk verfrissend op een warme zomerdag. Maar soms heb je eigenlijk gewoon zin in een heerlijk koud biertje. Wat is er nou lekkerder dan een ijskoud glas bier bij die barbecue in de zon? Het is de perfecte manier om het ultieme zomergevoel te creëren.
Als je je bier snel moet koelen, bijvoorbeeld omdat je het pas net hebt gehaald en je vrienden al over een halfuur op de stoep staan, leg je het meestal in de vriezer. Maar zelfs dan duurt het wachten zo lang! Om ervoor te zorgen dat je bier in de vriezer nog sneller koud wordt, maak je een stuk keukenpapier nat en wikkel je dat om het flesje heen voordat je het in de vriezer ligt. Binnen no time heb jij dat koude biertje in je hand.

Met deze 13 slimme en handige trucs voor buiten koken til jij je zomerse avond met vrienden naar een hoger niveau. Met frisse salades, de lekkerste hamburgers en ijskoude drankjes kan het diner in de tuin niet meer stuk. Geniet ervan!
Welke van deze trucs kende je nog niet? En heb jij zelf nog andere slimme trucs voor buiten koken die je graag met anderen wilt delen?
Laat het ons weten in een reactie!