Nu het voorjaar in volle gang is, kunnen we ons zo voorstellen dat jij meer van je tuin en de buitenlucht wilt genieten. Op de grond zitten is echter niet zo comfortabel, waardoor je al snel gaat kijken naar meubelen voor in de tuin. De tuinsets die je in de verschillende tuincentra ziet zijn prachtig, maar tegelijk ook behoorlijk prijzig. Het is dan ook niet voor niets dat je de laatste jaren steeds meer tuinmeubelen ziet die gemaakt zijn van houten pallets. Het is een stuk goedkoper en het hout matcht goed bij de natuur in jouw tuin. Om ervoor te zorgen dat jij deze zomer optimaal kunt genieten van jouw tuin, gaan we je laten zien hoe een tuinbank van pallets maken in zijn werk gaat.

In dit artikel lichten we 3 ontwerpen uit waarmee je zelf een tuinbank van pallets kunt maken. Hopelijk heb jij zo voldoende inspiratie om zelf aan de slag te gaan!

Een tuinbank van pallets maken: 3 ontwerpen uitgelicht

Wanneer je wilt starten met een tuinbank van pallets maken, zul je zien dat er ontzettend veel opties zijn. De pallets kun je op veel verschillende manieren gebruiken. Afhankelijk van hoe goed jij bent in doe-het-zelf-klussen, kun je de moeilijkheidsgraad van jouw toekomstige tuinbank bepalen. Met dit artikel willen we ervoor zorgen dat iedereen een tuinbank van pallets kan maken. Daarom hebben we gekozen om 3 ontwerpen uit te lichten die wat eenvoudiger zijn qua design. Zo weten we zeker dat ook jij aan de slag kunt met een tuinbank van pallets maken!

Ontwerp 1: Simpel maar effectief

Tuinbank ontwerp 1
(Foto)
Het eerste ontwerp in dit artikel over een tuinbank van pallets maken is een eenvoudig ontwerp. Ondanks dat het ontwerp eenvoudig is, betekent het niet dat dit geen mooi eindresultaat kan geven.

Het voordeel van dit eenvoudige ontwerp is dat de tuinbank in heel veel verschillende tuinen past. Je kunt deze bank zo groot of zo klein maken als je tuin dat toelaat. Je zit niet vast aan een standaard formaat, waardoor je de bank makkelijk kunt combineren. Zo kun je voor één grote bank gaan, of voor twee kleinere banken. Die keuze is geheel aan jou.

Hoe maak je het?

Na het zien van dit ontwerp vraag je jezelf waarschijnlijk af hoe deze tuinbank van pallets maken in zijn werk gaat. Begrijpelijk, want dat is ook wat we je in dit artikel uit gaan leggen.
Een tuinbank van pallets maken is met dit ontwerp helemaal niet ingewikkeld. Zoals je op de afbeelding kunt zien, zijn er een aantal pallets op elkaar gestapeld waar verschillende kussens op liggen om het geheel comfortabeler te maken.

Toch zijn er wel wat tips die we je mee willen geven bij het maken van deze tuinbank:

  1. Voordat je de pallets op elkaar stapelt, is het verstandig deze even te schuren. Zo verklein je de kans op splinters, zowel voor jezelf als voor één van je gasten;
  2. Let op de afmetingen van je pallets. Zorg ervoor dat de pallets die je op elkaar wilt stapelen allemaal dezelfde grootte hebben. Zo voorkom je dat de bank onstabiel wordt;
  3. Om ervoor te zorgen dat jouw bank nog steviger wordt, raden we je het aan om de pallets aan elkaar vast te maken. Dit doe je simpelweg door met een boormachine een aantal schroeven erin te bevestigen. Zo ben je er zeker van dat de pallets niet van elkaar af zullen schuiven terwijl jij er bovenop zit.

Om het simpele ontwerp toch wat op te fleuren, kun je zelf de kussens toevoegen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de pallets een stuk lekkerder zitten, het ziet er ook veel gezelliger uit.
Het geheel kun je nog meer opfleuren door de pallets te voorzien van een leuk kleurtje. In de foto hierboven zie je dat de salontafel in een felle kleur is geschilderd, wat de look van deze tuinset direct een zomers gevoel geeft.

Ontwerp 2: Een steuntje in de rug

Tuinbank ontwerp 3
(F0t0)
Na het eenvoudige ontwerp wat je hiervoor hebt kunnen lezen, laten we ook een ingewikkeldere constructie aan je zien. In dit tweede ontwerp heb je niet per se een muur nodig om toch ondersteuning in je rug te hebben. Dit ontwerp is namelijk voorzien van een rugleuning. Ook deze bank kun je weer zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Je kunt er zelfs voor kiezen om een hoekbank te maken, om zo nog meer zitplaats in jouw tuin te creëren voor al je vrienden en familie.

Hoe maak je het?

Zoals we al vertelden, is dit ontwerp iets ingewikkelder dan zijn voorganger. We zullen daarom stapsgewijs aan je uitleggen hoe deze tuinbank van pallets maken in zijn werk gaat.

Stap 1: Voordat je begint is het, net als bij het vorige ontwerp, belangrijk om de pallets even te schuren. Zo voorkom je splinters tijdens het maken van deze tuinbank. Daarnaast is het wederom belangrijk dat alle pallets die je gebruikt hetzelfde formaat hebben.

Stap 2: Je begint deze bank door de pallets op elkaar te stapelen. Over het algemeen heb je met drie pallets de perfecte zithoogte. Om ervoor te zorgen dat je een stevige tuinbank krijgt, is het van belang dat je de pallets aan elkaar vastmaakt. Dit kun je doen door ze met een aantal schroeven vast te zetten. Zo kunnen de pallets geen kant op.

Stap 3: Om de rugleuning te maken, moet je eerst een pallet loshalen. Je hebt namelijk niet de volledige pallet nodig, maar slechts de helft. Met behulp van een hamer kun je de pallet eenvoudig loswrikken. Let er op dat je alle uitstekende spijkers goed uit de pallet verwijdert. Hier wil je je later niet aan bezeren.

Stap 4: Je kunt nu het halve pallet aan de achterkant van de andere pallets bevestigen. Dit doe je wederom met behulp van een boormachine en wat schroeven. Zorg ervoor dat je de rugleuning waterpas zet. Het zou zonde zijn om straks een scheve tuinbank te hebben!

Stap 5: In deze laatste stap ga je de bank verstevigen door middel van de diagonale planken die je op de afbeelding ziet. Deze planken kun je halen uit de halve pallet die je niet hebt gebruikt voor de rugleuning. Zaag de planken op het juiste formaat en bevestig ze simpelweg met een aantal schroeven. Voilà, daar is jouw tuinbank!

Ook deze tuinbank kun je zo bont maken als je zelf wilt. Ga voor een vrolijke kleur, of laat de bank juist in de staat zoals deze was. Het is maar net wat het best bij jouw tuin past. Wij raden het in ieder geval wel aan om een paar kussens op de bank te leggen, dat zal een stuk prettiger zitten.

Ontwerp 3: De tweezitsbank

Tuinbank ontwerp 3
(Foto)
Dit derde ontwerp is weer anders dan zijn twee voorgangers. Met dit design creëer je aan de zijkanten een soort bijzettafels waar je een leuke plant op kunt zetten, of die je kunt gebruiken om je drankjes op te zetten. In tegenstelling tot de andere twee ontwerpen, is het bij dit ontwerp lastiger om de bank groter of kleiner te maken. Ook kun je er minder makkelijke een hoekbank van maken.

Hoe maak je het?

Een tuinbank van pallets maken is ook met dit ontwerp niet zo ingewikkeld. We zullen het ontwerp stap voor stap met je doornemen.

Stap 1: Ook bij deze tuinbank beginnen we met het schuren van de pallets. Dit zal wederom de kans op splinters verkleinen. Een bijkomend voordeel van dit ontwerp is dat niet alle pallets hetzelfde formaat hoeven te hebben. Je kunt ervoor kiezen om alles helemaal symmetrisch te maken, maar dit is niet noodzakelijk.

Stap 2: Nu jouw pallets klaar zijn voor gebruik, is het tijd om de pallets van het zitgedeelte op elkaar te stapelen. Hoe je dit precies wilt doen, is aan jou. Je kunt het ontwerp zoals hierboven aanhouden, maar je kunt hier ook mee variëren. Belangrijk is dat je de pallets aan elkaar vastmaakt. Zo zullen de pallets niet van elkaar af glijden wanneer je erop zit.

Stap 3: Deze tuinbank heeft, zoals je kunt zien, een rugleuning. Om ervoor te zorgen dat deze niet gaat schuiven wanneer je er met je rug tegenaan leunt, raden we het aan om ook deze vast te zetten met een aantal schroeven. Op deze manier zal de bank het stevigst zijn en zal deze niet instorten of uit elkaar vallen wanneer je erop gaat zitten.

Zoals je ziet is het maken van deze tuinbank helemaal niet ingewikkeld. Het frame heb je binnen no time in elkaar gezet. Je kunt de bank wederom vrolijker maken door wat leuke kussens toe te voegen en/of door het hout een kleurtje te geven. Een tuinbank van pallets maken is een klus die jij zo geklaard hebt.

Vergeet de nazorg niet

Hout beitsen

Nu je weet hoe een tuinbank van pallets maken in elkaar steekt, is het belangrijk dat de tuinbank goed verzorgd wordt nadat deze is gemaakt. Je wilt er immers voor zorgen dat je ook de komende jaren nog van jouw zelfgemaakte tuinbank kunt genieten.

Zorg ervoor dat je het hout van de pallets waar nodig opknapt en daarna goed blijft verzorgen. Dit kun je doen door het hout bijvoorbeeld te beitsen. Hierdoor is het hout beter beschermd tegen de verschillende weersomstandigheden en weet je zeker dat je nog lang van de meubelen kunt genieten.

Een tuinbank van pallets maken kan, zoals je ziet, op meerdere manieren. In dit artikel hebben we 3 eenvoudige ontwerpen uitgelicht, zodat iedereen een tuinbank van pallets kan maken. Echter kun je natuurlijk nog veel meer met de houten pallets, vooral wanneer je een handige DIYer bent. Voor welk ontwerp je ook kiest, wij weten zeker dat jij in een handomdraai zelf een tuinbank van pallets hebt gemaakt!

Ga jij een tuinbank van pallets maken? Of ga je toch liever voor één van de andere 33 tuinbanken die we eerder met je hebben gedeeld?
Laat ons weten welke tuinbank jouw voorkeur heeft door hieronder een reactie achter te laten!