Je tuin bestraten kan op veel verschillende manieren. Daarnaast kan de juiste tuinbestrating jouw tuin optisch groter laten lijken! Gelukkig is tuinbestrating zelf aanleggen geen ingewikkelde klus. Zelf de bestrating aanleggen zorgt ervoor dat jij jouw tuin precies zo kunt maken als jij dat wilt.
In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe jij jouw tuinbestrating aan kunt leggen.

Tuinbestrating zelf aanleggen: het stappenplan

De bestrating in jouw tuin bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer ervan. Kies je voor rechte lijnen dan straalt je tuin een andere sfeer uit dan wanneer je voor ronde vormen gaat.
Tuinbestrating zelf aanleggen hoeft niet ingewikkeld te zijn, mits je start met een goed plan. Om je op weg te helpen met het aanleggen van jouw tuinbestrating, hebben we de belangrijkste stappen voor je op een rij gezet.
Nu kun je eindelijk die mooie tuinbestrating zelf aanleggen die je al zo lang wilt!

Stap 1: Het type tegel kiezen

Voordat je begint met het aanleggen van tuinbestrating, is het goed een bepaald type tegel te kiezen. Voor welk type je gaat hangt af van de sfeer die jouw uitstraalt en de eisen waaraan de tegel moet voldoen.
Betontegels
Betonnen tuinbestrating
Betontegels zijn over het algemeen een goede optie wanneer je je tuin zelf gaat bestraten. Dit komt doordat beton goedkoop geproduceerd kan worden. Voordeel van het gebruik van betontegels is dat ze goed bestand zijn tegen een stootje en jaren meegaan.
Nadeel is dat er na een aantal jaar verkleuring kan optreden in de tegel. Gelukkig kun je door het gebruik van azijn en zand (om te schuren) de kleur zo lang mogelijk behouden.
Tegenwoordig heeft het gebruik van betontegels zelfs de voorkeur. Dit komt door de opkomst van de industriële look waarbij beton niet mag ontbreken. Ben je binnen al gezwicht voor deze look? Met betontegels kun je de look ook eenvoudig naar je tuin halen!
Natuursteen tuintegels
Natuursteen
Mocht je gaan voor een iets luxere uitstraling in de tuin, dan kun je kiezen voor het gebruik van natuursteen. Natuursteen is wat hoger geprijsd dan beton, maar kent een goede kwaliteit en lange levensduur. De uitstraling van natuursteen is daarnaast wat warmer en luxer.
Bekende soorten natuursteen die geschikt zijn voor tuinbestrating zijn graniet, gneis en kwartsiet. Let op bij het gebruik van marmer, zandsteen, leisteen en kalksteen voor je tuinbestrating. Niet iedere soort hiervan is goed bestand tegen ons Nederlandse klimaat. Laat je daarom bij de aanschaf altijd goed informeren.
Gebakken tuintegels
Gebakken tuintegels
Een populaire tuintegel is uiteraard de klinker. Het voordeel van deze en andere gebakken tegels is dat ze vaak klein van stuk zijn. Dit maakt ze uitermate geschikt voor het aanleggen van verschillende motieven. Ook brengen gebakken tuintegels warmte en nostalgie met zich mee.
Gebakken tuintegels gaan lang mee, maar kunnen door de jaren heen beschadigingen oplopen. Opvallend is dat het juist deze beschadigingen zijn die zorgen voor nostalgie en de doorslag kunnen geven voor de keuze voor gebakken tegels.
Houten tegels
Houten planken tuinbestrating
Mocht je voor een hele andere uitstraling willen gaan, dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van hout. Houten tuinbestrating kan in de vorm van tegels, maar wordt vaker in vorm van een houten vlonder toegepast.
Het aanleggen van houten vlonders gaat anders in zijn werk dan het aanleggen van tegels. In dit artikel richten we ons op de stenen en betonnen tegels. Benieuwd hoe je een houten vlonder aan kunt leggen? Lees dan ons artikel ‘Met Deze Uitgebreide Handleiding Kun Jij Zonder Problemen Een Houten Vlonder Aanleggen‘.

Stap 2: Het is tijd om te gaan meten

Nu je weet welke tegel je wilt gaan gebruiken, is het tijd de tuin op te meten. Zo weet je precies hoeveel vierkante meter je wilt gaan bestraten en is het gemakkelijk uit te rekenen hoeveel tegels je hiervoor nodig hebt.
Het opmeten van je tuin doe je het gemakkelijkst door gebruik te maken van een landmeter. Een landmeter is handig voor het opmeten van grote afstanden. Zo zijn er landmeters te koop bij de bouwmarkt met lengtes variërend van 10 tot 50 meter.
Let er wel op dat het meten met een landmeter niet geheel nauwkeurig is. Dit houdt in dat je niet tot op de millimeter nauwkeurig de maat van jouw tuin zult weten. Gelukkig is dit voor het leggen van tuinbestrating ook niet nodig. Het aantal centimeters is voldoende.

Stap 3: Je potlood slijpen

Wanneer de maten duidelijk zijn, kun je deze uittekenen op papier. Dit uittekenen is erg handig, omdat je hier vervolgens op schaal de bestrating in kunt tekenen. Vervolgens zet je de contouren van de nieuwe tuinbestrating uit. Dit doe je door latjes op de hoeken in de grond te steken en hier vervolgens een touw tussen te spannen.

Stap 4: De ondergrond voorbereiden

Grond voorbereiden tuinbestrating
Tuinbestrating zelf aanleggen begint bij het op de juiste manier voorbereiden van de ondergrond. Wanneer je dit vergeet heb je een grote kans dat de bestrating in de loop der tijd scheef gaat zakken.
Om te beginnen graaf je de grond waar de bestrating komt te liggen af tot ongeveer 15 tot 20 centimeter diep. Vervolgens breng je op het afgegraven stuk grond een laag geel zand aan. De keuze voor geel zand heeft te maken met de stevigheid van het zand. Met geel zand kun je een solide fundering aanleggen waardoor je verzakking tegengaat.
Tip: Wanneer je wilt voorkomen dat er op een gegeven moment onkruid tussen de tegels doorkomt, maak je gebruik van worteldoek. Let er wel op dat je dit doek op de grond legt vóórdat je de laag geel zand aanbrengt.
Vervolgens is het tijd om het zand glad te strijken en aan te drukken. Houd er tijdens dit proces rekening mee dat er sprake moet zijn van een afloop. Een afloop zorgt ervoor dat het regenwater van je bestrating de tuin in kan lopen en er niet op blijft liggen. Voor een goede afloop is het verstandig een verval van 1 centimeter per meter aan te houden.

Stap 5: De kantopsluiting

Wanneer je de grond hebt voorbereid, ga je de kantopsluiting plaatsen. De kantopsluiting is de rand die rondom de bestrating komt te liggen. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke tegels niet te veel bewegingsvrijheid hebben.
Plaats de kantopsluiting op de rand van het afgebakende gebied voor de tuinbestrating. Sla met een hamer op de tegels die je hiervoor gebruikt, zodat de kantopsluiting iets verzinkt in de grond. De uiteindelijke bestrating komt altijd iets hoger te liggen dan de kantopsluiting.

Stap 6: De tuinbestrating zelf aanleggen

Tuinbestrating zelf aanleggen
De grond is voorbereid en het kader is gelegd. Op dit moment ga je de tuinbestrating zelf aanleggen en afmaken door de tegels erbij te pakken. Wanneer je een tegel neer hebt gelegd, tik je erop met een rubberen hamer. Op die manier duw je ze net genoeg in het gele zand en blijven ze stevig liggen.
Het werkt gemakkelijk om de tegels van buiten naar binnen neer te leggen. Zo weet je zeker dat je aan de randen geen rare ruimtes overhoudt. Blijf continu met een waterpas in de buurt om ervoor dat zorgen dat de tegels goed recht liggen.
Mocht je een bijzondere vorm in je bestrating hebben of kom je net niet uit: onthoud dat je eerst de hele tegels legt. Het toevoegen van kleine stukken kan immers altijd later nog. Je kunt tegels met een tegelknipper netjes op maak maken. Zo'n tegelknipper is bij de meeste bouwmarkten te huur.
Tip: Zorg ervoor dat er altijd zo'n 3 millimeter ruimte tussen de verschillende tegels zit. Dit heeft te maken met de werking van de steen. Deze kan namelijk gaan uitzetten of krimpen bij verschillende weersomstandigheden.

Stap 7: Kieren opvullen met zand

Zand tussen tegels bezemen
De laatste stap voor de tuinbestrating zelf aanleggen is de stap waarop je voegzand aan het geheel toevoegt. Voegzand is zand dat tussen de kieren van de tegels geveegd wordt.
Strooi voegzand op de bestrating en veeg het vervolgens uit zodat het tussen de voegen in kan vallen. Dit proces herhaal je een aantal keer totdat alle voegen goed gevuld zijn. Laat het zand vervolgens nog een week liggen, zodat het goed op zijn plek kan zakken.
 

Samenvatting van de stappen

Tuinbestrating zelf aanleggen is geen lastige klus, maar het is er wel een die aardig wat inspanning vereist. Let tijdens het aanleggen van de bestrating altijd op je houding, zo voorkom je rugklachten. Voor de knieën zijn er speciale beschermers te verkrijgen bij de bouwmarkt. Ook kun je een matje neerleggen zodat je wat meer comfort hebt tijdens het werk.
De stappen voor het aanleggen van tuinbestrating samengevat:

  1. Kies het type tegel dat je wilt gebruiken.
  2. Meet de afmetingen van je tuin op.
  3. Teken de tuin op papier en plaats hier vervolgens op schaal de omvang van de tuinbestrating in. Vervolgens zet je de lijnen uit in de tuin.
  4. Maak de ondergrond klaar voor de bestrating.
  5. Plaats de kantopsluiting.
  6. Plaats de tuinbestrating.
  7. Vul de kieren op met zand.

Wanneer je voor bijzondere patronen in de tuinbestrating gaat, zorg er dan voor dat je deze van tevoren goed uittekent. Zo weet je zeker dat alles goed past en is het duidelijk hoe je het patroon aan moet leggen.
Houd er rekening mee dat het aanleggen van een bijzonder patroon meer tijd kost dan wanneer je met rechte tegels werkt.
 
Ga jij binnenkort zelf tuinbestrating aanleggen of heb jij al ervaring met het aanleggen van tuinbestrating?
Deel jouw vragen en ervaringen over het zelf bestraten van je tuin hieronder!