Als tuinliefhebber breng je het liefst zoveel mogelijk tijd door in de tuin. Helaas hebben we niet allemaal drie hectare grond achter ons huis liggen, vooral niet wanneer je in de binnenstad woont. Echter hoeft een kleine tuin niet direct een vloek te zijn voor jou als tuinliefhebber. Met de tuininrichting kleine tuin kun je namelijk nog veel verschillende kanten op.
In dit artikel laten we zien welke opties er allemaal zijn wanneer je tuin niet zo heel groot is. Het zal je verrassen hoeveel opties er zijn en wat er allemaal mogelijk is. Aan de hand van 11 tips weten we zeker dat ook jij deze zomer kunt genieten van jouw kleine tuin!
 

Tuininrichting kleine tuin: 11 tips voor maximaal plezier

Voor veel mensen is een grote tuin een droom. Het is een plek die je helemaal naar je eigen hand kunt zetten om tot rust te komen. Een kleine tuin daarentegen wordt vaak gezien als iets negatiefs. Je kunt er niet alles kwijt wat je het liefst zou willen.
Wij zijn van mening dat ook een kleine tuin een waar paradijs kan zijn. In dit artikel zullen we dan ook 11 tips met je delen die jouw kleine tuin optisch een stuk groter laten lijken. Na het lezen van deze informatie heb jij hoogstwaarschijnlijk zin om direct aan de slag te gaan in jouw kleine tuin!

Tip 1: Maak keuzes

Klein tuinterras
Wanneer je aan de tuin denkt, is de kans groot dat je er van alles in wilt zetten. Je wilt een grote tuintafel voor de hele familie, een loungebank om jezelf terug te kunnen trekken met een goed boek, een vijver voor de gezelligheid en een bontgekleurde border voor de sfeer.
Wanneer je denkt aan de tuininrichting kleine tuin, zul je al gauw merken dat je niet alles in de tuin kwijt kunt. Je zult daarom keuzes moeten maken. Ga je voor de tuintafel of toch liever voor de loungebank? Ga na wat er het hoogst op jouw prioriteitenlijstje staat. Aan de hand daarvan kun je de inrichting van je tuin gaan bepalen.

Tip 2: Gebruik pen en papier

Schets van tuin
Voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met de tuininrichting kleine tuin, doe je er goed aan om de tuin eerst uit te tekenen op papier. Zo krijg je een beter beeld bij hoe je de tuin in kunt gaan richten en wat er wel of niet gaat passen. Zorg er wel voor dat je de tekening op schaal maakt, anders zou je later tegen problemen aan kunnen lopen.
Door je tuin op schaal uit te tekenen heb je de mogelijkheid om meerdere opties uit te proberen. Wil je het terras voor in de tuin, of toch liever achter? Je kunt deze keuzes beter nu overwegen dan wanneer je al aan de slag bent gegaan.

Tip 3: Bestrating doet wonderen

Wist je dat de bestrating in je tuin ontzettend belangrijk is in hoe jouw tuin er optisch uit komt te zien? Het formaat van de tegels, hoe je ze neerlegt en de kleur ervan is allemaal van invloed op de gehele uitstraling van je tuin.
Eerder schreven we al een artikel over de bestrating van een kleine tuin. Aan de hand van een aantal voorbeelden lieten we zien welk effect bestrating heeft en hoe je jouw tuin optisch groter kunt laten lijken. Je kunt dit artikel hier lezen.

Tip 4: Smalle borders

Gekleurde border
Door een border in de tuin te plaatsen creëer je direct een plek waar je verschillende bloemen en planten neer kunt zetten. Door ze in een afgekaderd gebied te zetten voorkom je dat de planten je hele tuin over zullen nemen.
Nu zul je wellicht denken dat een border niet geschikt is voor een kleine tuin. Wij zijn echter van mening dat een border juist goed kan in een kleine tuin. Door een smalle border langs één zijde van de tuin te plaatsen zul je zien dat dit je tuin juist wat groter laat lijken.
Dit komt doordat je de erfafscheiding bedekt, waardoor je het bedrukte gevoel in de tuin weghaalt. Wanneer je de border vol zet met gekleurde bloemen of perkplanten, kleed je de tuin ook direct aan. Wij zijn fan!

Tip 5: Vermijd bomen

Japanse kers
Wanneer je nadenkt over de tuininrichting kleine tuin is de kans groot dat je een boom in de tuin visualiseert. Echter is het af te raden om een boom te planten in een kleine tuin. Een boom neemt ontzettend veel ruimte in beslag. Zowel in de hoogte, de omvang als onder de grond.
Het is zonde om al deze ruimte aan één boom te geven als je de ruimte ook op andere manieren kunt benutten. Daarnaast geeft een volle boom ook ontzettend veel schaduw in de tuin. Het is afhankelijk van jouw tuinplannen of een boom wel of niet in je tuin past.
Mocht je toch voor een boom willen gaan, raden we het aan om een kleine boom te kiezen met een smalle stam en open kroon. Zo valt er zo min mogelijk schaduw in de tuin en heb je toch iets moois om van te genieten. Bijvoorbeeld de Japanse sierkers (Prunus serrulata ‘Kanzan') is hier perfect voor. Deze boom heeft tijdens het voorjaar ook nog eens een prachtige roze kleur.

Tip 6: Wel of geen gazon?

Grasmaaier op gazon
Bij de tuininrichting kleine tuin is de grote vraag of je wel of niet voor een gazon moet gaan. Je tuin is immers al zo klein, is dit onderhoud het dan wel waard?
Of je wel of niet voor een gazon moet kiezen is uiteraard geheel aan jou. Wanneer jij een bepaalde visie voor jouw kleine tuin hebt waar een gazon echt bijhoort, zijn wij van mening dat je er gewoon voor moet gaan. Echter zijn er wel een aantal punten die we je graag ter overweging mee willen geven.
Het klinkt voor de hand liggend, maar een gazon moet gemaaid worden. Hiervoor zul je een maaier aan moeten schaffen en dit regelmatig bij moeten houden. Hetzelfde geldt voor het gazon beluchten, het gazon van water voorzien  en het (bij)zaaien van het gras. Er komt een stuk meer onderhoud bij kijken dan je van tevoren wellicht dacht. Houd rekening met deze informatie wanneer je je keuze maakt.
Wil je toch een gazon, maar niet de lasten? Dan is een gazon van kunstgras het overwegen waard!

Tip 7: Speel met hoogte

Een kleine tuin kun je eenvoudig groter laten lijken door te spelen met verschillende hoogtes. Een brede tuin lijkt smaller en een smalle tuin lijkt juist breder. Met het nadenken over de tuininrichting kleine tuin kun je verschillende hoogtes overwegen.
Hoe je deze hoogtes toepast kan op verschillende manieren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het terras hoger te leggen dan de rest van de tuin, of door juist de tuinplanten op verschillende hoogtes in de tuin te plaatsen.
Let er wel op dat je vanuit het huis een opwaartse beweging ziet waarbij de achterkant van de tuin hoger ligt dan de voorkant. Wanneer je dit om zou draaien, lijkt je tuin optisch juist kleiner. Denk dus goed na wat de indeling van je tuin gaat worden wanneer je met hoogtes wilt gaan spelen.

Tip 8: Water in de tuin

Lotusbloemen in vijver
Deze achtste tip omtrent de tuininrichting kleine tuin heeft te maken met de vijver. Want doe je er verstandig aan om een vijver aan te leggen in een kleine tuin?
Bij deze tip zeggen we in principe hetzelfde als bij tip 6: wanneer een vijver past bij de visie die jij met jouw tuin uit wilt dragen, dan zouden wij zeker een vijver aanleggen. Let er alleen wel op dat een vijver erg veel onderhoud vergt, vooral wanneer je ook nog vijvervissen rond wilt laten zwemmen.
De overweging of je een vijver in je kleine tuin wilt is er daarom een om goed over na te denken. Je wilt hoogstwaarschijnlijk niet dat de vijver straks jouw halve tuin beslaat.

Tip 9: De buitenkraan

Buitenkraan
Deze tip is er niet specifiek voor de tuininrichting kleine tuin bedoeld. Toch kunnen we je deze tip niet onthouden. We raden het namelijk aan om zeker niet te bezuinigen op een buitenkraan. Het lijkt misschien alsof je deze niet veel zult gebruiken, maar in de praktijk zal dit zeker anders zijn.
Het aanleggen van een buitenkraan is een klus die wat meer vakmanschap vergt. Begin hier alleen aan wanneer je zeker weet wat je moet doen. Weet je dit niet, vraag dan of iemand je wilt helpen met het aanleggen ervan. Dit kan een vriend of familielid zijn, maar ook een professional. Het zou zonde zijn als deze klus fout gaat en je straks met waterschade zit.
Het hebben van een buitenkraan maakt een hele hoop tuinklussen een stuk eenvoudiger. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het sproeien van de planten of het vullen van een opblaasbaar zwembad in de zomer.
Mocht je na het lezen van de vorige tip besloten hebben om een vijver aan te leggen, kan een buitenkraan ook hier erg handig zijn. Het zou zomaar kunnen dat je vijver een keer wat leger is dan normaal. Door een tuinslang aan de buitenkraan te koppelen kun je de vijver eenvoudig bijvullen. Wij zien alleen maar voordelen!

Tip 10: De perfecte tuin met weinig ruimte

Verticale tuin
Is jouw tuin écht heel klein, maar wil je toch optimaal kunnen genieten van al het groen? Dan zijn er twee opties die we je mee kunnen geven.
Als eerste is dit de verticale tuin. Een verticale tuin is eenvoudig te maken en kan zo afwisselend zijn als je zelf wilt. Je kunt veel verschillende soorten planten gebruiken en meerdere soorten mixen en matchen. Zo zet je die verticale tuin helemaal naar eigen hand.
De tweede optie is om gebruik te maken van klimplanten. Je kunt deze tegen de schutting aan laten groeien, of hier een speciaal klimrek voor maken waar je deze planten tegenaan kunt zetten. Zo breng je meer groen in de tuin, zonder dat je hier vierkante meters aan kwijt bent. Ideaal, toch?

Tip 11: De kleine moestuin

Kruiden in bloempotten
Deze laatste tip omtrent de tuininrichting kleine tuin staat in het teken van de moestuin. Als fervent tuinder kunnen we ons zo voorstellen dat je ook in een kleine tuin graag een moestuin aan wilt leggen. Hiervoor kun je uiteraard een stuk grond in de tuin reserveren, echter kun je de moestuin ook creatief inrichten.
Heb je er weleens aan gedacht om de groenten, fruit en kruiden verspreid in de tuin te planten? Ze kunnen de kruiden in de border staan, zet je de aardbeien in een pot en maak je voor de bloemkool een speciaal plekje aan de rand van de tuin. Zo creëer je je eigen moestuin, zonder dat je hier direct veel ruimte aan kwijt bent.
Je kunt deze tip overigens ook heel goed combineren met de verticale tuin uit tip 10. Kruiden zijn perfect om in een verticale tuin te planten. Zo sla je twee vliegen in één klap!
 
Er zijn genoeg mogelijkheden wanneer het aankomt op de tuininrichting kleine tuin. Wellicht dat je niet een terras, een vijver én een loungeset kwijt kunt, maar dat betekent niet dat je er geen paradijs van kunt maken. We hopen dat deze 11 tips je helpen om het maximale uit je kleine tuin te halen. Wij zijn ervan overtuigd dat jij met veel plezier kunt gaan genieten van jouw kleine tuin!
De tuininrichting kleine tuin: hoe heb jij jouw tuin ingericht?
Laat het ons weten door hieronder een comment te plaatsen!