Wanneer je een grote tuin hebt, is het leuk om hier optimaal gebruik van te maken. Dit kan natuurlijk aan de hand van een mooie, kleurrijke border, een prachtig strak gazon of door de aanleg van een vijver, maar er zijn natuurlijk een stuk meer mogelijkheden. Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht om een tuinkamer aan te leggen? Hiermee creëer je een ruimte in de tuin waarin je tot rust kunt komen, een avondje door kunt brengen met vrienden en familie of om gewoonweg te genieten van je eigen tuin. Een tuinkamer zelf bouwen is een flinke klus, maar wel een die van jouw tuin een waar paradijs maakt. In dit artikelen vertellen we je de 7 stappen om zelf een tuinkamer te bouwen en vertellen we je waar je op moet letten bij het zelf bouwen van een tuinkamer.

Een tuinkamer: wat is het precies?

Tuinkamer van hout
(Foto)

Wanneer je het idee hebt om zelf een tuinkamer te gaan bouwen, is het goed om te weten wat een tuinkamer nou eigenlijk precies is. Zo is het helder waaraan je exact gaat beginnen, voordat je van start gaat. Een tuinkamer is, zoals de naam eigenlijk al zegt, een kamer in de tuin. Het is een (half)open tuinhuisje waarin je verschillende meubelen kunt zetten om er een gezellige lounge plek van te maken. Afhankelijk van het formaat kun je er een bank en stoelen inzetten, of er juist een buitenkeuken in plaatsen. Zo wordt het ook nog eens een plek om te multitasken! Een tuinkamer kun je in zekere zin vergelijken met een veranda of een terrasoverkapping. Het verschil tussen een tuinkamer en deze twee voorbeelden, is dat een tuinkamer los in de tuin staat. Het is als het ware een huisje, waarvan niet alle muren volledig dicht zijn gemaakt. Het is daardoor ook weer anders dan een schuur of tuinhuis.

Van toegevoegde waarde

Het leuke van een tuinkamer is dat het echt iets toevoegt aan je tuin. Je creëert een plekje waar je je zowel met familie en vrienden, als alleen terug kunt trekken. We hebben een aantal van deze pluspunten voor je op een rij gezet:

  • Een tuinkamer is een lust voor het oog. Vooral wanneer je deze helemaal in de stijl van jouw tuin bouwt en inricht;
  • Met de tuinkamer zelf bouwen kun je deze compleet naar je eigen smaak samenstellen. Je kiest zelf welke houtsoort je kiest of welke kleur het dak krijgt. Gepersonaliseerder dan dit kan haast niet;
  • Je kunt zowel in de zomer als in de winter optimaal genieten van het buitenlevengevoel;
  • De tuinmeubelen, en dan met name de kussens, staan het hele jaar droog. Zo heb je die investering niet voor niks gedaan;
  • De Nederlandse zomers kennen nog al eens een regenbui. Met een tuinkamer kun je ook in de regen gewoon buiten blijven zitten;
  • Wanneer je de tuinkamer goed hebt geplaatst en hebt geprepareerd tijdens het bouwen, vergt het daarna weinig onderhoud.

Zoals je ziet zijn er genoeg redenen om voor een tuinkamer te kiezen. Vooral een tuinkamer zelf bouwen zal ervoor zorgen dat jullie een waar paleisje in de tuin krijgen.

Een tuinkamer zelf bouwen: 7 belangrijke stappen

Luxe tuinkamer
(Foto)

Nu je weet wat er precies onder een tuinkamer wordt verstaan, is het tijd om in te gaan op wat er allemaal komt kijken bij een tuinkamer zelf bouwen. Deze tuinklus vergt iets meer voorbereiding en ervaring dan de gemiddelde tuinklus, zoals bijvoorbeeld deze leuke tuinbankjes. Zorg ervoor dat je enige ervaring hebt met het neerzetten en bouwen van bijvoorbeeld een schutting of een schuur. Mocht je hier zelf geen ervaring mee hebben, dan kun je misschien een vriend(in), familielid of buurman inschakelen. Het zou zonde zijn als je ergens een fout maakt en de tuinkamer straks niet stevig genoeg is. Dit kan op langere termijn zelfs voor onveilige situaties zorgen. Twijfel je nog steeds over een tuinkamer zelf bouwen? Dan kun je er ook altijd voor kiezen om een professional in te schakelen. Een tuinkamer zelf bouwen kun je doen aan de hand van slechts 7 stappen. We zullen alle stappen één voor één met je doornemen zodat jij straks de allermooiste tuinkamer van de hele buurt hebt.

1. Waar komt de kamer?

Alvorens je daadwerkelijk begint met bouwen is het zaak om te kijken naar waar de tuinkamer precies gaat komen. Dit is een voor de hand liggende eerste stap, maar dat maakt hem niet minder belangrijk. Het bepalen van de locatie is namelijk van invloed op de rest van de stappen. Er zijn veel vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je de locatie van de tuinkamer gaat bepalen. Wil je een plekje in de zon, of juist in de schaduw? Een tuinkamer is immers voor een groot deel open, waardoor het zomaar kan zijn dat overdag de zon naar binnen schijnt. De een vindt dat prettig, terwijl de ander juist een tuinkamer wil vanwege de beschutting. Ook is het goed om hier al na te denken over hoeveel zijdes van de tuinkamer je dicht wilt maken. Is dat er slechts één? Of toch twee? Misschien kies je er wel voor om één zijde helemaal dicht te maken en twee zijdes voor de helft. Het voordeel van een tuinkamer zelf bouwen is dat werkelijk alles mogelijk is.

2. Een goed begin…

Fundering voor de tuinkamer

Nu je weet waar de tuinkamer gaat komen, is het belangrijk dat deze tuinkamer een goede basis krijgt. Je wilt natuurlijk niet dat de kamer na verloop van tijd wegzakt in de grond, of dat deze bij de eerste de beste windhoos instort. Dat is niet alleen zonde van je harde werk, het is ook nog eens gevaarlijk. Afhankelijk van welk materiaal jij kiest voor jouw tuinkamer, is het goed om te kijken naar de ondergrond. Wanneer je de tuinkamer echt wilt gaan metselen en/of met stenen pilaren gaat werken, zul je een fundering in de tuin moeten storten. Een behoorlijk karwei dus!
De kans is daarom groot dat je liever voor een houten tuinkamer gaat. Deze is een stuk eenvoudiger zelf te bouwen en ook een stuk goedkoper. We zullen ons in dit artikel daarom verder richten op een tuinkamer zelf bouwen van hout. Zorg ervoor dat de grond op de locatie van de tuinkamer volledig gereed is voordat je start met bouwen. Haal alle bloemen, planten en eventuele bomen weg en hark de bodem waar nodig even door. Zo is jouw tuin helemaal klaar voor de bouw van de tuinkamer.

3. Begin met de basis

Houten tuinhuis in het donker
(Foto)

Nu de grond gereed is, is het tijd om het frame te gaan bouwen. Eén tip: zorg ervoor dat je de tuinkamer gaat bouwen op een moment dat de tuinbodem helemaal droog is. Je wilt niet hebben dat de houten palen wegzakken in een zompige grond. Dit zal de stevigheid van je tuinkamer niet ten goede komen. De eerste stap in het daadwerkelijk bouwen van je tuinkamer, is het plaatsen van de houten palen die het frame van de kamer zullen vormen. Waar de palen komen en hoeveel je er nodig hebt is afhankelijk van het formaat van je beoogde tuinkamer. Zorg er in ieder geval voor dat de palen niet te ver uit elkaar staan. Met het plaatsen van de dwarsbalken moet je niet willen dat deze een te grote breedte moeten overbruggen. Zorg dat de palen die verticaal komen te staan ver genoeg in de grond worden geplaatst. Hoe ver de palen in de grond geplaatst moeten worden, is afhankelijk van de hoogte van jouw tuinkamer. Houd als vuistregel aan dat de balken ongeveer de helft van de hoogte van de tuinkamer langer moeten zijn om in de grond geplaatst te worden. Mocht jouw tuinkamer 240 centimeter hoog worden, dan betekent het dus dat de staande balken 360 centimeter lang moeten zijn. 120 centimeter hiervan zal in de grond verdwijnen.

Wil je de palen die de grond in gaan beschermen tegen houtrot? Dan raden we het aan om de onderste delen van de palen te behandelen met beits. Zo is de kans op houtrot een stuk kleiner.
Ons advies is om voor deze palen een hardhout soort te gebruiken. Dit hout is, zoals de naam ook al doet vermoeden, een stuk steviger dan zachthout. Door voor een hardhout te kiezen, zal jouw tuinkamer een stuk langer meegaan. Hardhout is prijziger dan zachthout, maar de investering zal het op de langere termijn dubbel en dwars waard zijn

4. Vergeet de bovenkant niet

Houten dak

Nu het frame staat is het tijd om de tuinkamer een dak te geven. Voor welk dak je kiest is wederom aan jou en jouw voorkeuren. Je kunt kiezen voor een puntdak, al zien we bij veel tuinkamers vaak dat deze een plat dak hebben. Dit laatste is een stuk eenvoudiger zelf te maken dan een puntdak. Let er bij het dak op dat je deze goed vastmaakt aan het frame. Je wilt natuurlijk niet dat bij een flinke windstoot de dakplaten door de tuin vliegen. Let er daarnaast bij de tuinkamer zelf bouwen ook op dat het dak een afwateringssysteem heeft. Je wilt voorkomen dat het dak doorbuigt omdat er teveel water of sneeuw op ligt. Er zijn verschillende soorten materialen om het dak mee te bekleden. Zo zijn er de klassieke dakpannen, is er een rubber wat geschikt is voor platte daken (EPDM) of kun je er voor kiezen om de tuinkamer volledig van hout te maken. Voor welk materiaal je ook kiest: zorg ervoor dat het tegen de verschillende weersomstandigheden kan.

5. Wel of geen wanden?

Deze stap is natuurlijk optioneel. Het is aan jou of je wel of geen wanden in de tuinkamer wilt hebben. Het is allebei mogelijk en het is wederom geheel aan jou voor welke keuze je gaat. Mocht je er wel voor kiezen om de wanden (deels) dicht te maken, dan zijn er meerde opties die je kunt bekijken.
Wil je de houten planken horizontaal of verticaal geplaatst hebben? Of wil je misschien raamkozijnen hebben? Dit zijn allemaal opties die mogelijk zijn bij een tuinkamer zelf bouwen.
Ook bij deze stap zeggen we het weer: zorg ervoor dat al het hout van de wanden goed bevestigd wordt. Dit is niet allen veilig, het bevordert ook de stevigheid van de tuinkamer.

6. Wees lief voor het hout

Nu jouw tuinkamer helemaal staat wil je er voor zorgen dat het hout zo lang mogelijk meegaat. Begrijpelijk, want een tuinkamer zelf bouwen is nogal een investering.
We noemden het bij punt 3 al even: je kunt het hout behandelen met beits. Hierdoor houd je het hout langer mooi en sterk, waardoor het minder snel uitdroogt of zal gaan rotten. In het artikel ‘Je houten schutting beitsen in 9 simpele stappen: de complete gids‘ lees je alles over je hout het best kunt beitsen. Het hout van de tuinkamer is immers niet anders dan het hout dat je voor de schutting gebruikt.

7. De finishing touch

Houten tuinkamer

Dit is misschien wel het leukste deel van een tuinkamer zelf bouwen: het inrichten ervan! Nu de tuinkamer helemaal staat, is het aan jou om alles te stylen zoals jij het voor ogen had. Zo kun je er bijvoorbeeld een fijne loungebank neerzetten, zodat de tuinkamer een plek wordt waar je echt tot rust kunt komen. Tuinkamers worden ook regelmatig gebruikt voor een buitenkeuken. Zo creëer je haast een miniversie van jouw eigen huis, middenin de tuin. Een buitenkeuken kun je eenvoudig zelf maken. In het artikel ‘Een buitenkeuken maken van hout? Zo doe je dat‘ laten we je meerdere toffe opties zien voor het maken van een eigen buitenkeuken. Wedden dat de tuinkamer straks jouw favoriete plekje is om tot rust te komen?

Een tuinkamer zelf bouwen heeft flink wat voeten in de aarde. Het is geen tuinklus die je 1, 2, 3 even oppakt. Het is belangrijk dat je jezelf van te voren goed voorbereid op waar je de tuinkamer wilt plaatsen en hoe je wilt dat deze eruit komt te zien. Op basis daarvan kun je alle verdere stappen doorlopen en zul je uiteindelijk van jouw tuin een paradijs maken!

Wat vind jij van een buitenkamer? 
Denk je dat er bij jou in de tuin een buitenkamer komt te staan?
Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten!