Tik…, tik…, tik… Je hoort het geluid de hele dag, maar je kunt niet precies plaatsen waar het nu vandaan komt. Als je op onderzoek uitgaat door op verschillende plekken in huis te luisteren lijkt het geluid uit de verwarming te komen… Maar kan dit wel? En belangrijker nog: als dit echt het geval is, hoe kom je er dan vanaf?
Wij hebben het voor je uitgezocht en beschrijven hieronder in een overzichtelijk stappenplan hoe je door de verwarming te ontluchten van dit hinderlijke getik af kunt komen. Zo kun jij weer in alle rust en vooral stilte in huis aanrommelen.
Oh en wist je dat de verwarming ontluchten niet alleen het hinderlijke tikkende geluid voorkomt, maar dat het ook energiebesparend werkt? Je leest er onderaan dit artikel meer over!

Hét stappenplan voor de verwarming ontluchten

Radiator
Het stappenplan van de verwarming ontluchten ziet er als volgt uit:

  1. Controleer de waterdruk van de CV-ketel;
  2. Vul de CV-ketel bij (optioneel);
  3. Draai de thermostaat laag (optioneel);
  4. Zet de radiator uit;
  5. Ontlucht de verwarming;
  6. Zet de radiator aan;
  7. Controleer de waterdruk van de CV-ketel;
  8. Draai de thermostaat hoog.

 

De benodigdheden voor de verwarming ontluchten

Ontluchtingssleutel
De verwarming ontluchten is niet moeilijk. Je hebt ook maar een paar spulletjes nodig om deze klus te klaren. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • De ontluchtingssleutel;
  • Een doekje.

Daarnaast is het bij de verwarming ontluchten soms ook nodig om de CV-ketel bij te vullen. Hier heb je ook een aantal dingen voor nodig:

  • Een vulslang;
  • Een emmer;
  • Een dweil of handdoek (optioneel).

Een stap voor stap uitleg van de verwarming ontluchten

Je hebt hierboven al kunnen lezen uit welke stappen de verwarming ontluchten bestaat. Hieronder vind je een gedetailleerde uitleg van wat je bij de verschillende stappen moet doen.

1. Controleer de waterdruk van de CV-ketel

Voordat je begint met de verwarming ontluchten is het belangrijk om de waterdruk van de CV-ketel te controleren. Is deze namelijk te laag, dan kan het zijn dat de verwarming niet goed warm wordt.
Om de waterdruk te controleren ga je naar de CV-ketel en lees je het getal af dat op de display of barometer staat. De waterdruk ligt idealiter tussen de 1,5 en 2 bar.
Is dit bij jou het geval?
Sla dan stap 2 over en ga verder bij stap 3.
Ligt de waterdruk lager?
Ga dan door naar stap 2.

2. Vul de CV-ketel bij (optioneel)

Vulslang
Als de waterdruk van de CV-ketel lager ligt dan 1,5 bar is het verstandig om voordat je begint met de verwarming ontluchten eerst de waterdruk te verhogen. Je doet dit al in een aantal stappen:

  1. Zet de thermostaat laag en laat de thermostaat afkoelen. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
  2. Sluit de vulslang aan op de kraan die zich het dichtst bij de CV-ketel bevindt. Zet de kraan vervolgens een klein beetje open zodat je alle lucht uit de slang kunt laten lopen. Als er water uit de slang komt, draai je de kraan weer dicht.
  3. Sluit nu de vulslang aan op de kraan van de CV-ketel;
  4. Draai zowel de kraan van de CV-ketel als de gewone kraan open. Het water kan nu in de CV-ketel lopen, waardoor de waterdruk zal stijgen. Laat net zolang water in de CV-ketel lopen, totdat de druk tussen de 1,5 en 2 bar zit. Je kunt dit weer aflezen op de display of op de barometer.
  5. Draai beide kranen weer dicht en ontkoppel de slang. Water dat nog in de slang zit kun je opvangen in een emmer.

3. Draai de thermostaat laag (optioneel)

Is bij stap 1 gebleken dat de waterdruk van de CV-ketel te laag is en heb je deze bij stap 2 weer op peil gebracht? Dan kun je deze derde stap overslaan. Je hebt de thermostaat in de vorige stap namelijk al naar beneden gedraaid, dus dat hoeft nu niet meer!
Heb je stap 2 over kunnen slaan, omdat de waterdruk van de CV-ketel tussen de minimale en maximale waarde van 1,5 en 2 bar lag?
Dan moet je nu de thermostaat naar beneden draaien. Wacht vervolgens een half uur zodat hij goed af kan koelen voordat je doorgaat met de volgende stap.

4. Zet de radiator uit

Radiator laag draaien
De thermostaat staat al laag, maar voordat je begint met de verwarming ontluchten is het goed om ook de desbetreffende radiator uit te zetten.
Wacht vervolgens weer een paar minuutjes totdat de radiator wat is afgekoeld.

5. Ontlucht de verwarming

Nu kun je dan echt de verwarming ontluchten. Dit doe je met behulp van de ontluchtingssleutel en een doekje. Heb je geen sleutel of ben je deze kwijt? Kijk dan snel bij de tips onderaan dit artikel en lees wat je moet doen!
Draai met de sleutel aan het ontluchtingsventiel zodat deze open gaat. Het ontluchtingsventiel bevindt zich meestal aan de kopse kant van de verwarming.
Doordat je het ontluchtingsventiel open hebt gedraaid, komt de lucht die in de verwarming zit naar buiten. Als er alleen nog maar water uit het ontluchtingsventiel komt, kun je het ventiel weer dicht draaien.
Tip: Hou een doekje onder het ontluchtingsventiel om het water op te vangen.
Bij het ontluchten van de verwarming kun je het best direct alle verwarmingen in huis ontluchten. Waarom dit zo is lees je bij de tips onderaan dit artikel!

6. Zet de radiator aan

Radiator hoog draaien
De verwarming ontluchten is nu in principe al klaar! Je kunt de radiator dus weer aanzetten, zodat het water dat door de buizen loopt weer langzaam op kan gaan warmen.

7. Controleer de waterdruk van de CV-ketel

Bij het ontluchten van een verwarming verlies je vaak wat van het water dat door de CV-installatie loopt. Afhankelijk van hoeveel water je verliest, kan het zijn dat de waterdruk tot onder de minimale 1,5 bar daalt. En dat zorgt er dan weer voor dat de verwarming alsnog niet goed warm wordt.
Om er zeker van te zijn dat de waterdruk nog voldoende is, doe je er goed aan om ook na het ontluchten van de verwarming de waterdruk van de CV-ketel te controleren.
Als de druk te laag is, dan kun je deze bijvullen. Doe dit op dezelfde manier zoals we bij stap 2 beschreven hebben.

8. Draai de thermostaat hoog

Als ook de waterdruk weer op peil is, hoef je alleen nog de thermostaat open te draaien en te wachten totdat het huis tot een aangename temperatuur is opgewarmd. Maar dat zal niet zo lang duren nu de verwarming weer helemaal naar behoren werkt!

Maak de verwarming ontluchten nog makkelijker

De verwarming ontluchten is een vrij eenvoudige klus. Om het nog makkelijker te maken hebben we een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Sleutel kwijt?

De ontluchtingssleutel is een klein sleuteltje dat je gemakkelijk kwijt kunt raken. Betekent dit dat je de verwarming niet meer kunt ontluchten?
Nee!
Bij de bouwmarkt kun je namelijk voor een paar euro een nieuwe sleutel halen. De sleutels zijn universeel en passen dus op elke verwarming. Handig!

Tip 2: Voordelen van ontluchten

Veel mensen ontluchten hun verwarming pas als ze last krijgen van het tikkende geluid dat wordt veroorzaakt door de lucht in de verwarming.
Er zijn echter meer redenen waarom je de verwarming zo nu en dan zou moeten ontluchten.
Lucht die in de CV-installatie zit, zorgt er namelijk voor dat de verwarming niet goed op kan warmen. Je moet dus extra stoken om het aangenaam warm te krijgen in huis.
En stoken terwijl dat eigenlijk niet nodig is, is natuurlijk hartstikke zonde voor je portemonnee!

Tip 3: Het beste moment om te ontluchten

Wekker
Wil je dit klusje zo snel mogelijk klaren? Kies er dan voor om de verwarming in de ochtend te ontluchten. In veel huishoudens daalt de temperatuur in de nacht en slaat de thermostaat 's ochtends pas weer aan om het huis te verwarmen.
Ontlucht je de verwarming voordat de thermostaat aanslaat dan hoef je dus niet te wachten totdat deze weer is afgekoeld. En dat scheelt toch al snel een half uur…!

Tip 4: Van beneden naar boven

Eén verwarming ontluchten is een klus die je binnen no time hebt geklaard. Om er echter zeker van te zijn dat er geen lucht meer in het systeem zit, moet je alle verwarmingen in huis ontluchten en niet slechts een.
Het is hierbij verstandig om beneden te beginnen en naar boven te werken. Ontlucht dus eerst alle verwarmingen op de onderste verdieping en dan pas de die op de tweede en eventueel derde verdieping.
De gedachte hierachter is dat warme lucht opstijgt. Het is dus heel aannemelijk dat er niet alleen lucht in de verwarming op de onderste verdieping zit, maar ook in de verwarmingen op hoger gelegen plekken zoals de tweede en derde verdieping.

Rust en stilte! Na het ontluchten van de verwarming zul je direct merken dat het hinderlijke, tikkende geluid is verdwenen. Daarnaast zal het je waarschijnlijk ook opvallen dat het een stuk sneller een stuk warmer wordt in huis. Je hoeft met andere woorden dus minder hard te stoken om het warm te krijgen. Een fijne bijkomstigheid lijkt ons!
Heb jij nog handige tips en tricks die de verwarming ontluchten nog makkelijker maken?
Laat het ons weten in een reactie en help anderen!Â