Het maken van een vijver kan soms een lastige opgave zijn. Niet alleen het aanleggen van de vijver vergt tijd, maar ook het onderhoud ervan is een intensieve en tijdrovende klus. Bij de meeste tuinliefhebbers speelt daarom het idee om een vijver te bouwen waar weinig werk voor nodig is. Zij willen een vijver waarbij de natuur het volledige schoonmaakproces op zich neemt.

Door de juiste producten te kiezen voorkom je problemen, zoals algen en kun je de natuur echt het werk laten doen. In dit artikel leggen we uit hoe je in 5 stappen een prachtige vijver maakt met de juiste materialen.

Stap 1: Kies de juiste vijverfolie

Vijver-in-de-tuin

Je bent eruit, het gaat een natuurlijke vijver worden. Hiervoor heb je folie nodig, dat ervoor zorgt dat de vijver voor jaren blijft liggen in de tuin. Bij de keuze van de folie komt de verkoper met erg veel vragen. Door deze vragen kan je aan het twijfelen worden gebracht.

Ook kan het zijn dat je hierdoor onzeker bent geworden over welke vijverfolie de beste keuze is. Niet doen, kies bewust voor de juiste vijverfolie! In de praktijk zien we verschillende vijverfolies, zoals: PVC, 4Everflex en de rubberfolie in diverse diktes. Bij het nemen van verschillende beslissingen is er naar ons idee uiteindelijk altijd maar één goede keuze: rubberfolie.

Deze folie is het meest geschikt voor vijvers, omdat deze het beste aanpasbaar is. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld je vijver wilt veranderen of wanneer je jouw vijver in een later stadium moet repareren bij beschadigingen.

Stap 2: Zorg voor een goede afwerking van slangen en/of snoeren

Dit is een onderdeel waar veel vijvermakers niet aan hebben gedacht. Wanneer er (uiteindelijk) een keuze is gemaakt voor een vijverpomp, moeten er ook elektriciteitssnoeren en een slang worden verwerkt. Wanneer je een kaarsrechte vijver hebt gemaakt en de slangen en snoeren over de rand heen komen, is dat natuurlijk geen gezicht. Er is hiervoor gelukkig allang een oplossing gevonden, maar deze moet je wel weten om te voorkomen dat deze dingen in het zicht komen te liggen.

Je kunt natuurlijk eenvoudig de slangen wegwerken tussen waterplanten. Ook kun je een plant op de kant zetten, waardoor de snoeren en de slang uit het zicht liggen. Mooier is het volgens ons om aan de slag te gaan met een doorvoer. Deze doorvoer bevestig je in de folie en kit je vervolgens af, waardoor je een waterdichte verbinding hebt van binnen naar buiten de vijver.

Je hebt zo eenvoudig de slangen onder water weggewerkt en kan ze ergens verderop in de tuin naar boven laten komen. Kies wel altijd voor a-materialen, er is namelijk niets vervelender dan na een jaar een kapotte slang moeten opgraven!

Stap 3: Kies voor een goede vijverpomp

Waterlelie-in-vijver

Op de markt zijn diverse vijverpompen verkrijgbaar wat de keuze erg lastig kan maken. De één heeft een unieke ophaalservice en bij de andere vijverpomp heb je een elektriciteitssnoer van 10 meter. Bij het maken van deze keuze is het verstandig om te letten op de grootte van de korf, die om de pomp heen zit. Hoe kleiner de korf, hoe eerder een pomp verstopt raakt en hoe vaker hij uit de vijver moet worden gehaald. Een diameter van 8 mm bij de korf is de grootte die wij adviseren bij de keuze van een pomp.

Bij de vijverpompen is het verstandig dat je ook erg goed let op het wattage van de pomp. Een pomp staat namelijk dag en nacht aan en de goedkoopste vijverpomp kan je tot wel € 250,- aan stroom kosten (bij 100 Watt per uur). Een duurdere vijverpomp, die vaak energiezuiniger is (25 Watt per uur), kan je dus in een paar jaar tijd gemakkelijk terugverdienen.

In de vijverwereld zien we bij tuincentrums en bij de online webwinkels voornamelijk een paar grotere merken zoals OASE, Superfish, Velda en Hozelock. OASE is hierin het beste merk, maar ook het duurste merk.

Stap 4: Kies voor een vijverfilter

Je wilt een natuurlijke vijver en deze moet door het toevoegen van de juiste middeltjes snel biologisch worden. Dit om een goede biotoop te ontwikkelen voor bijvoorbeeld kikkers, libellen en vissen. Maar dit komt echt niet vanzelf!

De meeste vijvers liggen toch al paar jaar, voordat deze biologisch geworden zijn. Vijvers hebben namelijk aandacht nodig om goed biologisch te worden. Het kiezen voor een filter ligt niet voor de hand bij het aanleggen van een biologische vijver, toch is het aan te raden om een filter te plaatsen.

Wanneer je een vijver maakt tot 15000 liter, kun je uitstekend aan de slag met een drukfilter. Dit filter is een grote ton, die je kunt ingraven tot het deksel waar je de pomp op aansluit. Met een slang vanaf het filter gaat het water weer terug naar de vijver.

In deze filters zitten filtermatten voor het schoonhouden van de vijver en bevinden zich bioballen, die ervoor zorgen dat de bacteriën zich goed kunnen vermeerderen. Vaak zien we in een drukfilter ook een uv lamp zitten, die zorgt ervoor dat algen worden verbrand door dit licht. Het is nooit een must om deze lamp aan te zetten. Plaats je die namelijk niet in het stopcontact, dan werk je nog steeds volkomen biologisch, maar help je de vijver wel een handje. Kijk bijvoorbeeld eens in de vijversectie bij Gamma voor deze producten.

Stap 5: Dit mag je niet vergeten

Fontein

De laatste stap en zeker niet de minste stap is het regelen van de zuurstoftoevoer. Wanneer je de vijver gaat maken is het belangrijk dat je zuurstof in het water brengt. Dit zuurstof zorgt namelijk voor voldoende leven in je vijver en laat de planten ook extra groeien.

Zuurstof kun je op verschillende manieren natuurlijk in je vijver brengen. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een fontein, het maken van een waterval of het aanleggen van een beekloop. Wanneer je iets teveel vijverfolie hebt besteld en je nog wat grond over hebt van het graven, dan is het erg leuk om op een natuurlijke manier een beekloop aan te leggen en hier planten omheen te poten. Je kunt door de vijverpomp het water oppompen en terug laten komen via de beekloop. Hierdoor breng je natuurlijk het zuurstof in het water.

Ook erg leuk is om bij een kaarsrechte vijver het water terug te laten komen via een waterval, in de vorm van een brievenbus.

Met deze 5 stappen moet het een prachtige en heldere vijver worden. Het aanleggen van een vijver is een groot karwei, maar onthoud dat je met de juiste stappen achteraf erg veel problemen voorkomt. Zo besluit je niet om na een jaar al de vijver dicht te gooien.