Vintage, het is een brede term. Bij het woord vintage associëren we dit vaak met vroeger, en iets waar je een nostalgisch gevoel bij krijgt. De vintage look wordt door steeds meer mensen omarmd. Haal je spullen van oma maar van de zolder, want de klassieke interieurstijlen van de jaren ’50, ’60 en ’70 zijn weer helemaal hip! We gaan voor interieur met een verhaal en halen de charme van het verleden terug naar onze woonkamer.

De vintage woonstijl

We noemen iets vintage als het tussen de 25 en 100 jaar oud is. Een vintage interieur is open en bescheiden met bepaalde kleuraccenten en eventueel retrobehang. Voordat je de vintage stijl in je woonkamer gaat toepassen, moet je je eerst afvragen hoe ver je wilt gaan. Ga je all the way of beperk je het alleen tot de accessoires?
Als je creatief bent, van nostalgie en warme kleuren houdt, dan is het vintage interieur vast iets voor jou!
Hoe je de vintage woonstijl vorm kunt geven, vertellen we in dit artikel.

De juiste kleuren

Voor welke kleuren gaan we bij de vintage woonstijl? Typische vintage kleuren zijn natuurtinten als olijfgroen en blauwe tinten. Pasteltinten passen ook erg goed in een vintage interieur, net als mosterdkleuren, loodgrijs en aardetinten. Genoeg keus dus! Lastiger wordt nu wel kiezen wat het beste bij jouw woning past. Maak eerst de keuze voor welke periode en stijl je wilt gaan. Kijk goed wat bij jou past en waar je interieur ook bij aansluit. Vervolgens kun je gaan kijken welke kleuren je graag wilt gebruiken in je interieur.

Als je voor een jaren ’60 look kiest, zijn fellere kleuren erg kenmerkend. In deze tijd lag de nadruk namelijk vooral op kunststof. Wanneer je voor de seventies gaat, zijn drukke prints of behang met grafische vormen weer erg passend. Ook mag er best wat lef getoond worden! Bij een vintage look zijn we niet vies van een retro behang met een bloemenmotief of geometrische vormen.

Welke materialen?

Massief eikenhout, donker teak hout, beukenhout, steigerhout, noem maar op. Warme houtsoorten spelen de hoofdrol in een vintage interieur. Een vintage interieur bestaat uit een combinatie van verschillende materialen en stijlen. Natuurlijke materialen doen het altijd goed ik een vintage woonstijl. Vintage meubels gaan bijvoorbeeld wel de nodige jaren mee dus bestaan ze voornamelijk ook uit sterk en duurzaam materiaal. Om een vintage interieur niet te oubollig te laten ogen, voegen we er graag wat nieuwe modernere items aan toe.

Door bijvoorbeeld een industrieel tintje toe te voegen met materialen als staal en metaal, krijgen we een mooie combinatie. Ook velours en fluweel passen goed bij de vintage look. Bakstenen muren zijn ook geliefd bij deze woonstijl.

Vintage meubels

vintage meubilair

Bij een vintage interieur horen meubels die vaak al een leven achter de rug hebben. Deze meubels komen met een verhaal. Vaak hebben vintage meubels gebruikerssporen als afgebladerde verf, krassen en vervaagde kleuren, maar wel op een mooie manier! Erg typerend voor deze woonstijl! Een vintage woonstijl wordt ook vaak gecombineerd met retro meubels. Retro en vintage hebben dezelfde uitstraling, maar er is wel degelijk een verschil tussen deze twee. Retro meubels lijken oud, en vintage meubels zijn daarentegen ook echt oud!

De vintage stukken zijn vaak uniek, omdat ze vroeger maar in kleine aantallen werden gemaakt. Denk aan kleine bijzettafeltjes en sofa’s en stoelen op smalle houten pootjes. Ook een cognac bruine leren bank is een typisch item dat je al snel in een vintage interieur terug zal vinden. Geometrische en natuurlijke vormen en patronen zijn kenmerken voor de vintage woonstijl. Het meubilair heeft vaak sierlijke randen en ronde hoeken.

Het is vaak lastig om aan vintage meubilair te komen. Echt vintage wordt ook als zeldzaam beschouwd. Deze meubels kun je het beste vinden in een kringloopwinkel of rommelmarkt! Je verbaast je erover wat voor een mooie vintage juweeltjes je hier zult aantreffen. Een likje verf kan al snel wonderen doen wanneer je een iets te versleten meubelstuk in de kringloop vindt.
Vaak kan de zolder van oma ook prachtige vondsten opleveren. En ben een beetje creatief met de vintage look! Stapel bijvoorbeeld oude koffers op elkaar en maak er een bijzettafeltje van.
Om de vintage look te versterken kun je hier ook je raambekleding bij aanpassen. Zorg voor een geheel met de andere items in je kamer. Mooi voor de vintage look is om materialen voor de gordijnen te kiezen die van hoogwaardige kwaliteit zijn.

Vintage vs Industrial

Zoals als eerder gezegd wil je niet dat je woonkamer te oubollig overkomt en op een museum gaat lijken. De vintage woonstijl is makkelijk te combineren met andere woonstijlen. Een bekende en zeer geliefde combinatie is die met de industriële woonstijl. In dat geval wissel je je vintage stukken af met modern meubilair. Door vintage hier op een bescheiden manier te introduceren en maar een paar vintage stukken in je woonkamer te plaatsen, gaat de aandacht ook sneller naar deze unieke stukken uit. Probeer de perfecte balans te vinden met de oude vintage meubels en je nieuwe spullen!

Ook als je kamer van zichzelf al een industriële look heeft, kun je de kamer warmte en karakter geven door hier voor vintage meubilair te kiezen.

Accessoires

vintage wonen

Bij een vintage interieur horen uiteraard ook vintage items! Platenspelers, tafelradio’s en typemachines. Haal mooie oude accessoires in huis, maar doe het rustig aan hiermee. We willen niet een te afgezaagde interieurlook krijgen. Vintage verlichting is ook erg sfeervol. Je kunt hierbij denken aan een vintage massieve vloerlamp in de hoek van je kamer of naast je bank, maar ook vintage verlichting boven de eettafel zorgt voor een sfeervolle uitstraling.

Zoals al eerder genoemd is vintage en industrieel een mooie combinatie. Ga eens op zoek naar lampen in deze categorie. Deze stoere, industriële vintage lampen zijn vaak een mooie eyecatcher in je woonkamer.

Groen in huis

Ook planten horen uiteraard weer in een vintage interieur. De vier Golden Oldies vintageplanten zijn ‘de sanseveria’, de ‘Franse geranium’, de ‘Monstera’ en de ‘cactus’. Gegarandeerd dat een van deze planten bij opa en oma op de vensterbank staan. Ze zijn erg makkelijk te verzorgen. Zo is de ‘Sanservia’ uitgeroepen tot studentenplant aangezien deze de ergste verwaarlozingen kan doorstaan. De ‘Monstera’ laat je denken aan een regenwoud. De rest van de planten zijn vast bekend!

Om het af te maken, en wanneer je niet te gek hebt gedaan met het behang aan de muur, zijn vloerkleden ook mooie items om je vintage interieur mee af te maken!

Hopelijk heb je een goed beeld gekregen van de vintage woonstijl. Naast vintage geven we je graag nog meer interieurstyling tips.
Wat vind jij het mooist aan de vintage woonstijl?
Laat het ons weten in een reactie!