De wekker gaat en je stapt vol goede moed je bed uit… met je blote voeten op de koude vloer. Het goede humeur dat je had is als sneeuw voor de zon verdwenen. Als jij mocht kiezen, zou je vloerbedekking leggen, zodat je deze dagelijkse valse start zo snel mogelijk achter je kunt laten. Voortaan stap jij vanuit je warme bed op de warme vloerbedekking om je dag met een lach op je gezicht te beginnen.

Voordat je begint met vloerbedekking leggen op beton, vloerbedekking leggen op hout of vloerbedekking leggen op laminaat is het belangrijk om precies te weten waar je aan begint.

Vloerbedekking leggen op beton, hout of laminaat

In deze gids geven we verschillende tips, zodat je precies weet hoe een vloerbedekking leggen op beton, een vloerbedekking leggen op een houten vloer en een vloerbedekking leggen op laminaat eraan toegaan. De kern van vloerbedekking leggen is ongeacht de ondergrond namelijk gelijk. Of je nu zelf vloerbedekking gaat leggen of de vloerbedekking laat leggen, voor verassingen kom jij zo niet te staan!

Tip 1: Koop nooit op het oog

Stalen voor vloerbedekking

Als je besloten hebt om vloerbedekking te gaan leggen, is het natuurlijk zaak om zo nauwkeurig mogelijk te bepalen hoeveel vierkante meters je moet bedekken. Het is dus belangrijk om de ruimte waar de vloerbedekking moet komen te liggen zo nauwkeurig mogelijk op te meten.

Meet de ruimte hiervoor zowel in de breedte als in de lengte van muur tot muur op. Vergeet hierbij niet om ook de ruimte bij de deurpost op te meten. Vaak wordt deze vergeten, waardoor de vloerbedekking net iets te klein uitvalt.

Heb je bepaald hoeveel vierkante meter vloerbedekking je nodig hebt? Tel hier dan ongeveer 10% bij op. Je vangt op deze manier het snijverlies op. Nog aan het oriënteren? Kijk dan bijvoorbeeld eens in dit overzicht om je kleur van het tapijt te bepalen.

Tip 2: Een houten, betonnen of laminaten ondergrond voorbereiden

Betonnen ondervloer egaliseren

Voordat je de vloerbedekking daadwerkelijk kunt gaan leggen, is het belangrijk om de ondergrond voor te bereiden. Voor het mooiste resultaat is het immers belangrijk dat de vloerbedekking zo strak mogelijk komt te liggen.

Hoe je de ondergrond voorbereid is afhankelijk van het materiaal. We bespreken hieronder wat je met de ondergrond moet doen bij een vloerbedekking leggen op beton, een vloerbedekking leggen op hout en een vloerbedekking leggen op laminaat.

Let wel op: Het is ongeacht het materiaal belangrijk om het vuil te verwijderen en de vloer droog te maken.

  • Beton: Gaten en scheuren moeten dichtgemaakt worden. Dit kun je doen met betonspecie. Ook als je vloer niet helemaal vlak is, is het zaak om hiervoor te zorgen.
  • Hout: Bij een houten ondervloer is het belangrijk om opstaande spijkers te verwijderen. Als de grond niet egaal is, kun je een nieuwe ondergrond maken met behulp van spaanplaat of hardboard.
  • Laminaat: Maak het laminaat goed schoon en droog. Eventuele oneffenheden moet je verwijderen alvorens je vloerbedekking kunt leggen.

Tip 3: Wel of geen ondertapijt?

De ondergrond is helemaal voorbereid en dus is het tijd om naar een eventueel ondertapijt te kijken. Het voordeel van een ondertapijt is dat deze voorkomt dat eventuele oneffenheden in de ondergrond snel zichtbaar worden.

Of je ondertapijt nodig hebt, is afhankelijk van het materiaal van de rug, oftewel de onderkant, van je tapijt. Zo heb je voor een foamrug geen ondertapijt nodig. Voor een latex of textiele rug heb je een elastisch ondertapijt nodig. Ook voor jute heb je een ondertapijt nodig.

Wil je tot slot vloerbedekking leggen op een vloer met vloerverwarming? Kies dan niet voor een ondertapijt. Deze houdt de warmte tegen, waardoor het effect van de vloerverwarming teniet wordt gedaan.

Extra tip: Ondertapijt zorgt ervoor dat de vloer enkele centimeters hoger komt te liggen dan de huidige vloer ligt. Controleer dus altijd even of de deuren nog open kunnen. Eventueel kun je de deur van onderaf inkorten, zodat deze ook met de nieuwe vloerbedekking nog open kan.

Tip 4: Laat de vloerbedekking wennen

Wennen

Net als bij hout is het belangrijk om vloerbedekking enige tijd te laten wennen. Het kan zich op deze manier aanpassen aan het klimaat in de ruimte. Hierdoor voorkom je dat de vloerbedekking uitrekt of krimpt.

De ideale gewenningsperiode bestaat minimaal uit 12 aaneengesloten uren in de ruimte.

Tip 5: Vergeet niet op de legrichting te letten

Vloerbedekking wordt op een bepaalde manier geweven. Hierdoor is het aangezicht van de vloerbedekking anders als je er van verschillende kanten opkijkt. Bij vloerbedekking leggen is het dan ook belangrijk om op de juiste legrichting te letten.

Voor een vol aangezicht van de vloerbedekking waarbij de kleur optimaal uitkomt, is het belangrijk dat je vanaf de deur in de pool, oftewel in de richting waarin de vezels van de vloerbedekking liggen, kijkt.

Tip 6: Lijmen, spannen of los leggen

Vloerbedekking spannen

Vloerbedekking leggen is niet zo moeilijk. De vloerbedekking op de juiste manier aan de ondergrond of het ondertapijt bevestigen vraagt daarentegen om redelijk wat kunde. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. We leggen het hieronder aan je uit.

Los of met dubbelzijdige tape

Vloerbedekking los leggen, heeft een aantal voordelen ten opzichte van de vloerbedekking spannen of lijmen. Ten eerste is het eenvoudig en ten tweede ben je door deze manier van vloerbedekking leggen in staat om de vloer makkelijk te vervangen. Dit is bijvoorbeeld handig als je op korte termijn wilt gaan verhuizen.

Overigens is het bij het los leggen van vloerbedekking wel raadzaam om deze aan de zijkanten en in de hoeken vast te maken met dubbelzijdige tape. Plak deze eerst vast op de grond en pas daarna aan de vloerbedekking.

Spannen

Een tweede manier van vloerbedekking leggen is door deze te spannen. Dit doe je door op enige afstand van de plinten houten latten met spijkers die naar boven wijzen te bevestigen aan de ondergrond.De vloerbedekking wordt strak gespannen en bevestigd aan de spijkers.

Qua loopgemak en afwerking is deze manier van leggen het meest optimaal. Wel is het een techniek die je niet zomaar onder de knie hebt. Wellicht is het dan ook verstandig om dit over te laten aan de vakman (zie tip 9).

Lijmen

De laatste manier van een vloerbedekking leggen op beton, op hout of op laminaat is door deze aan de ondergrond vast te lijmen. Om dit te doen heb je speciale lijm nodig die geschikt is voor het materiaal van de rug van de vloerbedekking.

Voordat je de vloerbedekking vastlijmt, is het belangrijk om deze op maat te snijden. Vervolgens kun je de vloerbedekking half terugslaan, lijm aanbrengen op de ondergrond en de vloerbedekking strak vastzetten. Vervolgens sla je de andere kant van de vloerbedekking om en herhaal je het proces.

Let wel op: Een verlijmde vloerbedekking kun je niet zonder beschadigingen lostrekken. De vloerbedekking verhuizen is dan ook geen optie.

Tip 7: Een vloerbedekking leggen op beton, op hout of op laminaat

Vloerbedekking op maat snijden

Bij het treffen van de voorbereidingen van een vloerbedekking leggen, zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Ook bij het daadwerkelijk leggen van de vloerbedekking is het belangrijk om de juiste procedure te volgen.

Je kunt bijvoorbeeld het best beginnen met het volledig uitleggen van de vloerbedekking. Leg de vloerbedekking strak tegen één van de zijden van de ruimte en zorg er hierbij voor dat de vloerbedekking bij de overige zijden een aantal centimeter tegen de muur omhoog loopt.

Als de vloerbedekking strak ligt, kun je de hoeken insnijden met een tapijtmes. Vervolgens kun je deze (tijdelijk) vastplakken met dubbelzijdige tape. Snij nu ook de lange zijdes van de vloerbedekking af. Zorg er hierbij voor dat je het mes strak tegen de plint of muur houdt, zodat de vloerbedekking hier strak tegenaan komt te liggen. Eventueel kun je een liniaal of plank gebruiken om recht te snijden.

Als de vloerbedekking helemaal op maat is gemaakt, kun je deze aan de ondergrond bevestigen door middel van lijmen, spannen of dubbelzijdige tape (we hebben het hier bij tip 6 al over gehad).

Tip 8: Breder dan 4 meter

Banen uitsnijden

Vloerbedekking heeft een standaardbreedte van 4 meter. Als je kamer dus zowel in de breedte als in de lengte breder is dan 4 meter, zul je met meerdere banen moeten werken.
Voor het mooiste resultaat zorg je ervoor dat er zo min mogelijk naden zichtbaar zijn.

Daarnaast is het belangrijk dat je de verschillende banen niet alleen aan de ondergrond of het ondertapijt bevestigd, maar ook aan elkaar. Een eenvoudige manier om dit te doen is met behulp van dubbelzijdige tape. Deze bevestig je eerst aan de ondergrond of het ondertapijt en vervolgens aan de vloerbedekking.

Tip 9: Professionele hulp

Bovenstaande tips kunnen je helpen bij het zelf leggen van vloerbedekking. Om jezelf een hoop werk te besparen, kun je de vloerbedekking leggen op beton, de vloerbedekking leggen op hout of de vloerbedekking leggen op laminaat ook uitbesteden. Verhoudingsgewijs zijn de extra kosten hiervoor laag en is de kans dat je vloerbedekking zo helemaal perfect komt te liggen groot. Dit in tegenstelling tot het zelf leggen met gebrek aan ervaring.

Een vloerbedekking leggen op beton, hout of laminaat kun je in principe zelf. Wel is het aan te raden om alleen zelf vloerbedekking te leggen als je de nodige kennis in huis hebt. Is dit niet het geval, besteed het dan liever uit. Zo weet je zeker dat je ‘s ochtends geniet van een strak aangelegde vloer en je niet alsnog ontevreden je voeten op de grond zet.

Heb jij ervoor gekozen om de vloerbedekking leggen niet uit te besteden, maar zelf te doen?

Vertel ons hoe je dit hebt ervaren door een reactie achter te laten.