Wanneer jouw tuin grenst aan het water, zijn wij jaloers op je. Hoe mooi is het om vanuit je tuin te kunnen zien hoe het zonlicht glinstert op het water? We snappen dan ook heel goed dat een vlonder maken aan het water iets is wat hoog op jouw verlanglijstje staat. Op die manier kun jij vanuit je eigen tuin eenvoudig in een bootje stappen om zo weg te varen. Een vlonder maken aan het water kun je door een professional laten doen, maar wist je dat je deze klus ook eenvoudig zelf kunt klaren?

In dit artikel leggen we aan de hand van 7 stappen uit hoe jij zelf een vlonder aanlegt in jouw tuin. Ondanks dat dit met meerdere materiaalsoorten gedaan kan worden, richten wij ons er slechts op één: hout. Kijk jij mee hoe een houten vlonder maken aan het water in zijn werk gaat?

Een vlonder of aanlegsteiger maken

Een vlonder maken aan het water kan veel verschillende redenen hebben. De meestvoorkomende reden is om er met een bootje aan te kunnen meren, zodat je hier makkelijk in en uit kunt stappen. Zo kun je wanneer je maar wilt genieten van het water achter jouw huis. Echter zijn er meer redenen waarom je graag een houten vlonder aan het water wilt hebben. Zo zou je er ook een prachtig terras van kunnen maken, waar je tijdens de warme zomerdagen heerlijk kunt genieten van het zonnetje én het uitzicht.

Wat de reden voor jou ook is: een houten vlonder maken aan het water is geen lastige klus. Met de juiste materialen, een goed plan en wat helpende handjes kun jij deze zomer nog genieten van een houten vlonder aan het water in jouw tuin.

We zullen alle stappen één voor één met je bespreken.

Stap 1: Start met pen en papier

Pen en papier
Voordat je daadwerkelijk met de vlonder aan de slag gaat, is het goed om uit te tekenen waar en hoe jij je vlonder wilt gaan plaatsen. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over hoe groot de vlonder moet gaan worden? Ons advies is om met een meetlint de tuin in te stappen en daadwerkelijk op te gaan meten hoe groot jouw vlonder gaat worden. Meet hierbij niet alleen het oppervlak van de toekomstige vlonder op, meet ook direct de diepte van het water. Zo weet je welke lengte de funderingspalen moeten overbruggen om boven het water uit te komen.

Zodra je weet hoe groot het vlonder moet gaan worden en hoe diep het water precies is, kun je met pen en papier aan de slag om alles daadwerkelijk uit te tekenen. Zorg ervoor dat je alles op schaal uittekent. Om je daarbij te helpen, kun je het best ruitjespapier gebruiken. Zo kun je later alles nauwkeuriger bekijken en uitrekenen. Wanneer je alles hebt uitgetekend, heb je helder voor ogen hoe jouw vlonder eruit zal komen te zien. Dit zal je in de vervolgstappen alleen maar helpen. Doordat je bijvoorbeeld weet wat de hoogte en het oppervlak gaat worden, kun je bij stap 2 precies uitrekenen hoeveel materialen je daarvoor nodig gaat hebben. Handig!

Let op: Voordat je verdergaat met stap 2 is het goed om te weten dat het niet in alle gemeentes is toegestaan om zomaar een vlonder aan het water te maken. Controleer allereerst even wat de wet- en regelgeving in jouw gemeente hier over zegt. Het zou zonde zijn als je al materialen aan gaat schaffen en het achteraf blijkt dat je helemaal geen vlonder mag bouwen.

Stap 2: Materiaalkeuze

Houten planken

Nu je weet hoe groot de vlonder gaat worden, is het goed om na te denken over alles wat je nodig gaat hebben. Zo is het goed om te kijken of er bepaalde richtlijnen zijn waaraan je je moet houden. Daar moet je immers rekening mee houden wat betreft de materialen. Doordat je houten vlonder voor een groot deel in het water komt te staan, zul je een houtsoort moeten gebruiken die hiertegen bestendig is. Wij raden je daarom sterk aan om alleen hardhout te gebruiken. Voor een vlonder die niet in het water staat zou je ook geïmpregneerd hout kunnen gebruiken. Deze houtsoort kun je beter niet in het water zetten, dan zal er binnen vijf jaar niets meer van je houten vlonder over zijn. Het zal simpelweg wegrotten.

Om ervoor te zorgen dat er geen onveilige situaties ontstaan rondom jouw nieuwe houten vlonder, zijn er drie vuistregels waar je je aan moet houden:

  • Zet de funderingspalen maximaal 60 centimeter uit elkaar. Maak deze afstand absoluut niet groter, dan bestaat de kans dat je houten vlonder door zal buigen.
  • Kies palen van minimaal 10 x 10 centimeter dikte. Deze zullen de meeste stevigheid bieden aan jouw vlonder. Iets smaller kan, maar ga absoluut niet voor palen die smaller zijn dan 8 x 8 centimeter.
  • Voor de vlonderplanken kun je het best kiezen voor hardhouten planken met een dikte van 28 millimeter. Dit zijn planken uit de hoogste duurzaamheidsklasse. Hout uit deze klasse is het meest bestand tegen water. Een vlonder maken aan het water vereist een houtsoort die hier goed tegen bestand is.

Zoals je kunt lezen is het niet verstandig om te besparen op de materiaalsoorten. Je kunt beter iets langer doorsparen en goede materialen aanschaffen, dan voor een goedkoper materiaal gaan. Dit zal de levensduur en veiligheid van de vlonder niet ten goede komen.

Dit heb je allemaal nodig

Bouten en moeren

Met bovenstaande informatie in het achterhoofd is het tijd om op een rij te zetten welke materialen je allemaal nodig gaat hebben:

  • Funderingspalen
  • Houten liggers
  • Vlonderplanken
  • Slotbouten
  • Schroeven

Hoeveel je van alle materialen nodig hebt, is afhankelijk van hoe groot jouw vlonder zal worden en de regels die we hierboven besproken hebben. Aan de hand van die informatie kun je berekenen hoeveel je nodig gaat hebben. Wil je exact berekenen hoeveel materialen je precies nodig hebt? In dit artikel over een houten vlonder aanleggen bespreken we al deze berekeningen één voor één.

Let op: De bouten en schroeven die je gebruikt moeten allemaal waterbestendig zijn. Je wilt immers niet dat de vlonder straks alsnog onveilig is, doordat de bouten en schroeven aan het roesten zijn.

Stap 3: Als een paal boven water

Palen boven water

Nu je alle materialen in huis hebt, is het tijd om je handen uit de mouwen te steken en daadwerkelijk aan de slag te gaan met een houten vlonder maken aan het water. We starten dan ook direct met misschien wel de belangrijkste stap: het plaatsen van de funderingspalen. Ondanks dat alle volgende stappen ook belangrijk zijn om tot een mooi eindresultaat te komen, zullen de funderingspalen voor de basis van de houten vlonder zorgen.

Het is daarom zo belangrijk dat de funderingspalen diep genoeg de grond in gaan, dat deze parallel staan aan elkaar én dat zij waterpas staan. Pas dan kun je er zeker van zijn dat de basis van jouw houten vlonder goed genoeg is voor de vervolgstappen. Om genoeg steun te kunnen bieden zullen de funderingspalen zeker 1 meter de grond in moeten. Pas dan weet je zeker dat deze niet zullen gaan wankelen en voor een onstabiele vlonder gaan zorgen.

Een laatste factor om rekening mee te houden is de bodem waar de palen ingezet worden. Niet iedere bodem in het water is namelijk hetzelfde. Zo kun je een zandbodem, veenbodem of kleibodem hebben. Iedere bodemsoort vergt zijn eigen aanpak:

Zandbodem

Om de funderingspalen in de zandbodem te krijgen, kun je het best een spuitlans gebruiken. Met deze lans kun je ook onder water een gat spuiten, waar je vervolgens de funderingspalen in kunt plaatsen. Een spuitlans kun je in heel Nederland huren.

Wanneer je een funderingspaal in een gat plaatst die je met de spuitlans gemaakt hebt, zul je merken dat het naslaan van de paal vrijwel niet meer nodig is. Sla dan ook zeker niet door, zo kun je de bovenkant van de paal alleen maar vernielen.

Veenbodem

Bij een veenbodem kun je allereerst proberen om met een grondboor een paalgat te maken. Door vervolgens een zware paalhamer te gebruiken, kun je de funderingspalen vaak makkelijker de grond inslaan. Mocht de veengrond in het water nou heel compact zijn waardoor je er met de grondboor niet doorheen komt, kun je een klop-luchthamer huren. Hiermee kun je de funderingspalen eenvoudiger de grond in krijgen. Let er wel goed op dat de palen in één keer recht staan.

Kleibodem

Doordat een kleibodem vaak zachter en kneedbaarder is dan de andere grondsoorten, is het relatief makkelijker om de funderingspalen in de grond te krijgen. Met een paalhamer moet het lukken om de funderingspalen in de grond te slaan. Werk bij een kleibodem in geen geval met een spuitlans. Wanneer je een spuitlans bij een kleibodem gebruikt, worden de gaten al snel te groot. Hiermee verdwijnt dan ook de stevigheid van de paal. Het gat is immers te groot voor de paal die erin komt te staan. De kans is hiermee groot dat je vlonder op termijn wegzakt, wat voor onveilige situaties kan zorgen.

Twijfel je welke bodemsoort het water achter jouw tuin heeft? Doe eerst een bodemonderzoek om erachter te komen tot welke soort de bodem behoort.

Stap 4: Dwarsliggende balken

Houten balken

Nu de funderingspalen goed in de grond staan, kun je de dwarsliggende balken (de liggers) gaan bevestigen. Hiervoor heb je een lijmtang en de slotbouten nodig. Per funderingspaal heb je één slotbout nodig. De liggers bevestig je aan de zijkant van de funderingspalen. Op deze manier krijgt de vlonder veel meer stevigheid, iets wat vooral rondom het water erg belangrijk is.

Je kunt de liggers direct met de slotbouten bevestigen, echter raden we het aan om voor nog meer stevigheid te zorgen. Dit doe je door de liggers eerst met een aantal lijmtangen goed vast te zetten en daarna pas de slotbouten te bevestigen. Veiligheid boven alles!

Stap 5: Tijd voor de bovenkant

Deze stap in een vlonder maken aan het water is misschien wel het leukst van allemaal. Je gaat nu namelijk voor het eindresultaat zorgen! Het wordt tijd om de vlonderplanken op de liggers te bevestigen. Dit doe je door de planken haaks op de liggers te leggen en deze aan elkaar te bevestigen. Op iedere plek waar de vlonderpank op een ligger steunt, bevestig je twee schroeven. Op deze manier ben je er zeker van dat de plank goed bevestigd is.

Na het bevestigen van alle planken is je vlonder in principe helemaal klaar! Echter zijn er nog twee stappen die we graag toelichten. De eerste is belangrijk voor jouw eventuele (klein)kinderen, de laatste gaat over het onderhoud van jouw nieuwe houten vlonder aan het water.

Stap 6: Een vlonder met kinderen?

Meisje op houten vlonder

Zullen er op jouw vlonder ook kinderen komen? Dan raden we het aan om rondom de rand van de vlonder een stevige reling te maken. Hierdoor is de kans een stuk kleiner dat één van de kinderen per ongeluk in het water belandt. Hoe je deze reling wilt maken, is afhankelijk van welke uitstraling je de vlonder wilt geven.

Om ervoor te zorgen dat de kids niet alsnog onder de reling door kunnen vallen, adviseren we het om op circa 20 centimeter hoogte een balk te bevestigen. De ruimte die daardoor overblijft is voor een kind te klein om onderdoor te glippen. Ondanks dat je een stevige reling rondom de vlonder hebt bevestigd, blijft de kans bestaan dat één van de kinderen per ongeluk te water raakt. Blijf daarom altijd in de buurt van je vlonder wanneer er kinderen te gast zijn. Een oogje in het zeil houden kan nooit kwaad.

Stap 7: Zo geniet jij nog jaren van je houten vlonder

Nu een vlonder maken aan het water erop zit, wil je er natuurlijk voor zorgen dat je nog jarenlang van je vlonder kunt genieten. Om dit te doen, zijn er een aantal stappen die je kunt doorlopen. Zo blijft het hout mooi, is je vlonder extra stevig en voorkom je gladheid.

Het hout onderhouden

Hout beitsen

Nadat je hebt geïnvesteerd in mooi, duurzaam hout is het zaak om dit hout ook goed bij te houden en te verzorgen. Het zou zonde zijn om het hout aan zijn lot over te laten. Eerder schreven we een artikel over hoe je een houten schutting kunt beitsen. De 9 stappen die we daar bespreken kun je ook toepassen op jouw nieuwe houten vlonder.

Alle informatie rustig doorlezen? Je kunt het artikel hier vinden.

Extra stevigheid

Nu jouw vlonder deels in het water staat, bestaat de kans dat anderen met een bootje tegen jouw vlonder aan botsen. Om ervoor te zorgen dat jouw vlonder tegen een stootje kan, raden we het aan om schuine schoren aan de zijkant van jouw vlonder aan te brengen. Door deze schoren heeft het hout een betere ondersteuning en kan het tegen een stootje. Mocht het water een keer onrustig zijn en tegen jouw vlonder opbotsen, hoef je je daar in ieder geval geen zorgen om te maken.

Voorkom gladheid

Bezem op houten vlonder

Het nadeel van een vlonder maken aan het water is dat het hout af en toe ontzettend glad kan worden. Dit heeft te maken met vocht en algen. De combinatie van die twee maakt dat de vlonderplanken een spekglad oppervlak krijgen waar je lelijk door kunt vallen. Zorg ervoor dat je je vlonder regelmatig veegt en schoonhoudt. Ook kun je zorgen voor een goede waterafvoer. Zo zal bijvoorbeeld regenwater niet blijven liggen en verklein je daarmee de kans op gladheid. Mocht een afvoer niet mogelijk zijn, kun je er ook voor kiezen om het water van de vlonder af te vegen met een bezem.

Zoals je kunt lezen is een houten vlonder maken aan het water geen ingewikkelde klus. Zolang je alle stappen rustig en gedegen doorloopt, weten wij zeker dat er binnenkort een prachtige houten vlonder aan het water in jouw tuin te zien is. Dat wordt genieten geblazen!

Een houten vlonder maken aan het water: ga jij jezelf eraan wagen?
Plaats hieronder een reactie en laat het ons weten!