Heb jij ook een eigen moestuin of heb je een aantal fruitbomen in de tuin staan, maar plukken vooral de vogels hier de vruchten van en niet jij en je gezin? Dat is natuurlijk zonde, want er is eigenlijk toch niets leukers dan het opeten van je eigen groente en fruit. De hoogste tijd dus om actie te ondernemen en de vogels voor eens en voor altijd weg te jagen. Een goede manier om dat te doen is uiteraard met behulp van een vogelverschrikker. Een vogelverschrikker maken kan je eenvoudig zelf, en in dit artikel gaan we je precies uitleggen hoe je dat kunt doen. Maar eerst gaan we iets dieper in op het effect van de vogelverschrikker. Hebben vogelverschrikkers namelijk wel het gewenste effect, of zijn ze eigenlijk alleen maar mooi?
 

De afschrikwekkende vogelverschrikker

Angstaanjagende-vogelverschrikker
Het beeld dat wij hebben van een vogelverschrikker is vrij algemeen. Ze staan vaak in een graanveld, zijn gevuld met stro en hebben hun armen gespreid. Met een beetje pech zit er zelfs een vogel met een behoorlijke dosis lef op één van de armen van de vogelverschrikker rustig om zich heen te kijken.
Nu vraag je je misschien af: als de vogels op de vogelverschrikker gaan zitten, heeft het dan wel nut om zo'n vogelverschrikker te maken? Ze schrikken de vogels overduidelijk niet af en als we eerlijk zijn, zijn ze naar alle waarschijnlijkheid ook niet meer zo effectief als ze jaren geleden geweest zijn. Vogels zijn namelijk slimme beestjes en leren na verloop van tijd dat ze niets te vrezen hebben van de vogelverschrikkers. Hierdoor zullen ze ook niet bang meer zijn om de vogelverschrikkers te benaderen.
Wist je trouwens dat er zelfs vogels zijn die hun nest bouwen in een vogelverschrikker?
Dit is echter niet direct een reden om geen eigen vogelverschrikker te maken, want ze zijn nog steeds erg decoratief en een aanvulling voor in je moestuin of voor tussen de fruitbomen. Wij vinden ze eigenlijk vooral heel erg gezellig staan!
Daarnaast schrik je misschien niet alle vogels af, maar wie weet krijg je wel nog een paar buurtkinderen aan het schrikken. Het is tenslotte bijna Halloween, en een decoratieve vogelverschrikker zou dus perfect in je tuin passen. Wij gaan je precies vertellen hoe je een vogelverschrikker kunt maken.
 

Een vogelverschrikker maken, hoe doe je dat?

Rij-met-vogelverschrikkers
Een vogelverschrikker maken is zoals we al zeiden niet bijzonder moeilijk. Daarnaast is het extra leuk dat er niet veel eisen aan het uiterlijk van een vogelverschrikker zitten. Je kunt hem (of haar) precies zo maken als je zelf wilt.
Een vogelverschrikker maken doe je eenvoudig door de volgende 8 stappen te volgen.

Stap 1: Het frame

Vogelverschrikker-in-maisveld
Als je een vogelverschrikker maakt, begin je bij het maken van een frame. Hier heb je twee latten voor nodig. De latten moeten uiteindelijk een Latijns kruis vormen, wat dus wil zeggen dat de verticale poot langer is dan de horizontale poot. Er zijn verschillende manieren waarop je de twee latten aan elkaar kunt bevestigen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met behulp van een spijker, maar je kunt de latten ook met een touw stevig aan elkaar knopen.
Eigenlijk ben je hier helemaal vrij in en kun je voor een methode kiezen die jij het fijnst vindt.

Stap 2: De borst

Zittende-vogelverschrikker
Nu het frame af is, gaan we de vogelverschrikker wat meer body geven. Dit doen we uiteraard door het lichaam vorm te geven. Hiervoor kun je oude kleding gebruiken, maar je kunt ook een bezoekje brengen aan de kringloopwinkel. Hier hebben ze namelijk altijd wel leuke kleding die je kunt gebruiken voor het aankleden van je vogelverschrikker.
Als je een leuke blouse of een leuke zomerjurk gevonden hebt, kun je deze bij de vogelverschrikker aandoen. Let er bij het uitzoeken van de kleding wel goed op dat je de ‘armen' niet kunt buigen, zoals bij mensen het geval is. Een blouse met lange mouwen wordt daardoor iets moeilijker om aan te doen. Je kunt je kleding hier dus op afstemmen, maar je kunt er ook voor kiezen om de kleding open te knippen en vervolgens weer dicht te naaien of dicht te knopen. Ook hierin ben je helemaal vrij en kun je datgene doen waarvan je zelf vindt dat het resultaat de mooiste vogelverschrikker oplevert.
Vervolgens is het de bedoeling dat je het gekozen kledingstuk goed dichtbindt, zodat je het op kunt vullen. Bind een blouse of een jurk met lange mouwen ter hoogte van de polsen vast aan de horizontale lat en bind de onderkant van een blouse vast aan de verticale lat. Een lange jurk hoeft natuurlijk niet vastgebonden te worden. Deze kan zo lekker blijven fladderen in de wind. Het opvullen kan tenslotte met verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan stro, hooi, herfstbladeren of gemaaid gras.

Stap 3: De benen

Mannelijke-vogelverschrikker
Als je een leuke blouse hebt uitgekozen is de volgende stap uiteraard om een bijpassende broek aan te trekken. Een vogelverschrikker maken gaat het beste met een tuinbroek, maar andere broeken zijn natuurlijk ook prima.
Het aantrekken van de broek zal bij een vogelverschrikker wat lastig zijn, aangezien een vogelverschrikker maar op één lat steunt en niet op twee benen. Gelukkig zijn er twee manieren waarop je de broek aan kunt trekken. Ten eerste kun je de lat door één van de broekspijpen leiden, maar je kunt ook een gat in het kruis van de broek knippen en de lat hier doorheen steken.
Als de vogelverschrikker de broek eenmaal aanheeft, is het wederom belangrijk dat je de broekspijpen dichtbindt, zodat je de benen op kunt vullen. Hiervoor kun je uiteraard hetzelfde materiaal gebruiken als voor de borst.

Stap 4: De handen

Vogelverschrikker-met-handschoenen
De vogelverschrikker krijgt nu echt al vorm, maar naast een lichaam heeft hij natuurlijk ook nog handen nodig. Deze kun je eenvoudig maken van een paar tuinhandschoenen. Door deze te vullen met stro, of een van de andere materialen die we genoemd hebben, krijgen de handen een mooie vorm. Vervolgens kun je de handschoenen ter hoogte van de polsen vastbinden.
Naast handschoenen is het ook een erg mooi effect als je een flink aantal stengels stro uit de mouwen laat komen. Deze moeten dan natuurlijk de blote armen en handen voorstellen, en je werkt zo de lat op een mooie en leuke manier weg.

Stap 5: De voeten

Vogelverschrikker-op-stapel-pompoenen
Nu de handen klaar zijn, raad je natuurlijk al wat de volgende stap is. Juist, de voeten! Deze kun je maken met behulp van rubberen regenlaarsjes. De laarsjes kun je aan de broekspijpen vastmaken. Het leuke aan rubberen regenlaarsjes is dat ze vaak hele uiteenlopende kleuren hebben. Misschien heb je nog wel leuke laarsjes in de kast staan, maar anders zijn ze vaak ook vrij goedkoop in de winkel te krijgen.
Natuurlijk kun je ook bij de voeten kiezen om alleen uitstekende stengels stro te gebruiken. Wat is er nou leuker dan een vogelverschrikker op blote voeten?

Stap 6: Het hoofd

Vogelverschrikker-met-pompoen
Naast het lichaam is het hoofd natuurlijk ook van essentieel belang. Dit kun je op verschillende manieren maken. Wederom ben je helemaal vrij in je keuzes, maar wij zullen een aantal manieren uitleggen.
De eerste manier past helemaal bij Halloween. Je kunt er namelijk voor kiezen om een pompoen uit te hollen en hier een leuk, griezelig of angstaanjagend gezicht in uit te snijden. Vervolgens kun je het hoofd op de romp zetten door de lat in het gat te steken dat je gebruikt hebt om de pompoen uit te hollen. Het vruchtvlees dat je uit de pompoen haalt, kun je overigens gebruiken in deze heerlijke recepten met pompoen.
Tip: ben je een vogelverschrikker aan het maken met jonge kinderen? Je kunt er ook voor kiezen om een gezicht te tekenen in plaats van het uit te snijden. Met kleine kinderen is dit uiteraard een stuk veiliger.
Een andere methode is om een jute zak te vullen met stro of een van de andere materialen. Schuif hem vervolgens om het bovenste gedeelte van de verticale poot en knoop hem ter hoogte van de hals van de vogelverschrikker dicht. Probeer de zak zo te vullen dat hij mooi rond is en goed in verhouding is met de rest van het lichaam.
Natuurlijk zijn er nog veel meer methodes die je toe kunt passen om het hoofd van je vogelverschrikker te maken. Je eigen creativiteit is je enige beperking!

Stap 7: De aankleding

Vrouwelijke-vogelverschrikker
Je vogelverschrikker is nu bijna af. Hij heeft als het goed is al helemaal de juiste vorm en begint al op een echte vogelverschrikker te lijken. Het enige wat nu nog mist zijn de accessoires. Deze maken de vogelverschrikker echt helemaal af. Bij het toevoegen van leuke accessoires mag je volledig uitpakken. Geef je vogelverschrikker een leuke pet, bevestig fleurige bretels aan zijn broek of geef je vogelverschrikker een bezem of hark, zodat het net lijkt alsof hij in de tuin aan het werken is.
Als je wilt, kun je je vogelverschrikker zelfs haar geven. Je kunt dit doen door stukken wol af te knippen en aan het hoofd te bevestigen, maar het kan bijvoorbeeld ook met stro. Niets is te gek en de mogelijkheden zijn eindeloos. Als je echt creatief bent kun je zelfs het haar van de vogelverschrikker vlechten of voorzien van een leuke paardenstaart. Helemaal hip!

Stap 8: Plaatsen

Vogelverschrikker-in-tuin
Als het goed is, is je vogelverschrikker nu helemaal af. Het wordt dus de hoogste tijd om hem een mooi plekje te geven in je tuin. Eigenlijk is dit heel eenvoudig, want je kunt de langste verticale poot gewoon in de grond steken. Zorg er wel voor dat de vogelverschrikker stevig in de grond staat. Het zou eeuwig zonde zijn als de vogelverschrikker bij een harde windvlaag meteen in je mooie planten valt. Dan zou al het werk voor niets zijn geweest!
Je kunt natuurlijk ook extra creatief zijn en je vogelverschrikker niet in de grond planten, maar op een bankje neerzetten. Hiervoor heb je uiteraard wel een iets ander frame nodig.
 
Helaas zijn vogelverschrikkers dus niet het beste middel om in te zetten als je vogels wilt verjagen, maar ze staan wel ontzettend leuk in je tuin. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel leuk om zelf, samen met vriendinnen of met je kinderen, een vogelverschrikker te maken.
Uiteraard hoef je de stappen die beschreven staan niet per se te volgen. Je kunt je creativiteit helemaal de vrije loop laten; niets is te gek! Een vogelverschrikker maken kent nauwelijks regels en dat maakt het nou juist zo leuk.
Met wie zou jij graag een vogelverschrikker willen maken?
Deel dit bericht met die persoon op social media!