Het hebben van een tuin is voor veel huizenbezitters een droom. Helaas is niet ieder huis gezegend met een grote tuin, waardoor het nog wel eens kan gebeuren dat je net op dit punt concessies moet doen en je met een kleinere tuin eindigt dan je had gehoopt. Gelukkig zijn er allerlei trucjes om je tuin groter te laten lijken dan hij eigenlijk is. Een aantal van die trucjes hebben betrekking op de bestrating in je tuin. In dit artikel vertellen we je om welke trucjes het gaat en laten we voorbeelden van bestrating voor een kleine tuin zien.

5 trucs om met behulp van de bestrating je kleine tuin groter te laten lijken

Tegels-voor-bestrating

Voor elk probleem is een oplossing te vinden, ook voor het probleem van welke bestrating het beste past bij een kleine tuin. We zetten vijf trucjes voor je op een rijtje en lichten elk trucje toe aan de hand van een of meerdere voorbeelden van bestrating voor een kleine tuin. Hiermee kun je dus niet alleen inspiratie opdoen, maar het helpt je wellicht ook bij de keuze van welke bestrating je in je tuin wilt leggen.

Truc 1: Hoe groter hoe beter

Bestrating in een tuin kent veel verschillende vormen. Je hebt kiezelstenen, kleine klinkers, grote vierkante tegels of tegels met een bijzondere vorm of met een bijzonder patroon. Lang niet iedereen vindt elk type steen mooi. Gelukkig maar, want dat zorgt er voor dat we zoveel keuze hebben.
Als je echter een kleine tuin hebt en je deze groter wilt laten lijken vallen er een aantal opties af, hoe mooi ze ook zijn. Kleine tegels zijn in zo'n geval bijvoorbeeld niet echt een goed idee. Bij veel kleine tegels zijn namelijk veel naden en randen zichtbaar. Deze geven je tuin een rommelig en onrustig karakter, waardoor hij alleen maar kleiner lijkt.
Het is daarom beter om te kiezen voor grote tegels. Deze zorgen er bijvoorbeeld al voor dat er minder naden zichtbaar zijn, waardoor ze als geheel meer rust uitstralen. Daarnaast zorgen grote tegels ook voor ruimte, wat er dus automatisch voor zorgt dat je tuin er groter uitziet. We hebben twee voorbeelden van bestrating voor een kleine tuin om dit te illustreren.

Voorbeelden van bestrating voor een kleine tuin: voorbeeld 1

Bestrating-kleine-tuin-3
(Bron)
Dit eerste voorbeeld laat meteen zien wat het effect van grote tegels kan zijn. De tuin straalt rust uit en oogt heel ruimtelijk. Hierdoor merk je niet eens meer dat het een kleine tuin is.

Voorbeelden van bestrating voor een kleine tuin: voorbeeld 2

Bestrating-kleine-tuin-6
(Bron)

Het tweede voorbeeld is zo bijzonder, omdat het type bestrating dat hier is gebruikt de illusie wekt dat het een groot geheel is. Doordat je nauwelijks ziet waar de stenen elkaar raken, lijkt alles vele malen groter dan dat het in werkelijkheid is.

Truc 2: Een lichte en neutrale kleur

Een tweede truc om je kleine tuin optisch groter te laten lijken, is door te kiezen voor neutrale en lichte stenen. Het zou helemaal geweldig zijn wanneer deze kleur perfect matcht bij de kleuren van je huis. Ook dit geeft weer voor een bepaalde rust aan je tuin die ervoor zal zorgen dat de afmetingen in het niet vallen. Over de grootte van je tuin maak je je met de juiste kleur bestrating totaal niet meer druk. Zodra je de tuin in stapt vergeet je al je zorgen en waan je je in een oase van rust. Een voorbeeld van lichte bestrating vindt je bij truc 5.

Truc 3: De tuin breder laten lijken

Het wil nog wel eens voorkomen dat je tuin langer is dan dat hij breed is. Hierdoor kun je al snel het idee hebben dat de schutting of de groene erfafscheiding op je af komt. Gelukkig biedt ook hier de juiste tegel weer uitkomst. Voorbeelden van bestrating voor een kleine tuin kunnen namelijk goed laten zien hoe je de tuin breder kunt laten lijken door de juiste tegel te combineren met de juiste manier van leggen. Een rechthoekige tegel kan namelijk zowel over dwars als in de lengte gelegd worden. En hoewel dit in eerste instantie misschien niet echt veel verschil uit lijkt te maken, doet het dat wel degelijk. Een tegel die in de breedte gelegd wordt, geeft namelijk het idee dat een tuin breder is dan dat hij daadwerkelijk is. Onderstaand voorbeeld maakt duidelijk wat we bedoelen.

Voorbeelden van bestrating voor een kleine tuin: voorbeeld 3

Bestrating-kleine-tuin-4
(Bron)

In bovenstaand voorbeeld is ervoor gekozen om de bestrating in de breedte te leggen. Een goed idee, aangezien de tuin nu veel breder lijkt dan hij echt is. De schutting komt in ieder geval niet op je af en de tuin straalt een bepaalde rust uit. Wij zouden het in ieder geval niet erg om in deze tuin in het zonnetje te zitten.

Truc 4: De tuin langer laten lijken

Als je een tuin breder kunt laten lijken dan kun je hem uiteraard ook langer laten lijken. Dit trucje is dus uitermate geschikt als je tuin niet zo diep is. Wederom heeft deze truc alles te maken met de keuze voor rechthoekige tegels en de juiste manier van tegels leggen. Waarschijnlijk heb je ook al wel in de gaten wat de bedoeling is. In tegenstelling tot wat je doet als je de tuin breder wilt laten lijken, leg je de lange kant nu niet dwars, maar in de lengte van je tuin. Het accent ligt nu nog steeds op de lange kant van de tegel, maar deze keer accentueert het de lengte van je tuin in plaats van de breedte. De lange kant van de tegel wijst immers een hele andere richting uit. Hierdoor wordt de lengte van je tuin versterkt en lijkt deze langer dan hij is. We hebben weer een voorbeeld voor je gevonden zodat we ons punt goed duidelijk kunnen maken.

Voorbeelden van bestrating voor een kleine tuin: voorbeeld 4

Bestrating-kleine-tuin-5
(Bron)

In dit voorbeeld zijn gelijksoortige tegels gebruikt als in het voorbeeld bij truc 4. Het enige verschil is dat deze tegels een kwartslag zijn gedraaid. Het effect is echter verbluffend. Het lijkt namelijk een behoorlijke afstand naar  de deur, waardoor je deze tuin niet direct zou bestempelen als een kleine tuin. In het voorbeeld wordt de lengte van de tuin nog eens extra benadrukt door de bomen die links van de bestrating op een rij staan.

Truc 5: Subtiele accenten

Steeds vaker kom je bestrating tegen met opvallende patronen. Echter is het in een kleine tuin geen verstandige beslissing om veel opvallende patronen toe te voegen. Voorbeelden van bestrating voor een kleine tuin zullen dan ook vooral gebruik maken van subtiele accenten. Denk bijvoorbeeld aan een steen die net een tint lichter of een tint donkerder is, of een steen die net een andere maat heeft. Met behulp van subtiele accenten kun je ervoor zorgen dat de bestrating er niet saai en eentonig uit komt te zien, zonder dat dit meteen voor een hoop onrust zorgt en je tuin doet krimpen. In het volgende voorbeeld laten we je zowel zien wat subtiele accenten voor je bestrating kunnen doen, als het effect van een lichte, neutrale kleur steen.

Voorbeelden van bestrating voor een kleine tuin: voorbeeld 5

Bestrating-kleine-tuin-1
(Bron)

Wat als eerst opvalt is dat de kleur van de bestrating in deze tuin vrijwel helemaal overeen komt met de kleur van het hout van de rand van de border. Hierdoor passen beide elementen goed bij elkaar en zorgen ze voor een eenheid in de tuin die rust uitstraalt. Hierdoor oogt de tuin groter. Toch oogt de tuin niet saai. Hier leveren de subtiele accenten in de bestrating een bijdrage aan. De afwisseling tussen grote stenen en kleine stenen zorgt hier namelijk voor.

Truc 6: De diagonale lijn

De diagonale lijn is de langste lijn in je tuin. Deze is zowel langer dan de horizontale als de verticale lijn. Het klinkt wellicht dan ook logisch dat het benadrukken van de diagonaal je kleine tuin ook optisch groter doet lijken. Toch is het een truc die nog wel eens vergeten wordt.

Extra truc: Een andere manier om de langste lijn te benadrukken is door middel van een slingerweg. Deze weg is ook langer dan een rechtstreekse weg. Zorg er wel voor dat je de rust in je tuin behoudt en de slingers niet voor teveel onrust zorgen. Dit laat je tuin immers weer kleiner lijken dan dat hij is en dat was juist niet de bedoeling. Ook voor deze laatste truc hebben we weer twee voorbeelden van bestrating voor een kleine tuin voor je klaargezet.

Voorbeelden van bestrating voor een kleine tuin: voorbeeld 6

Bestrating-kleine-tuin-2
(Bron)

Het eerste voorbeeld laat een combinatie zien van een diagonale lijn en een slingerpad. Hierdoor lijkt het pad extra lang en lijkt de tuin ook een heel stuk langer. Daarnaast zorgt de combinatie van deze bestrating en de beplanting rondom het pad ervoor dat je geen totaaloverzicht krijgt van de tuin, waardoor deze veel groter lijkt dan hij is.

Voorbeelden van bestrating voor een kleine tuin: voorbeeld 7

Bestrating-kleine-tuin-7
(Bron)

Ook in dit voorbeeld zijn twee trucs met elkaar gecombineerd. Ten eerste zijn de tegels in de lengte gelegd waardoor de tuin langer lijkt en ten tweede zijn ze op de diagonale lijn gelegd. Doordat beide trucs elkaar versterken lijkt deze kleine tuin nóg langer dan wanneer er gebruik was gemaakt van één van de trucs. Slim!

Met behulp van een paar trucjes kun je met de bestrating dus al een hoop goed maken en je tuin eenvoudig groter laten lijken. Hierdoor is het dus helemaal niet meer nodig dat je gezegend bent met een grote tuin. De eerder gedane concessie zal nu waarschijnlijk niet eens meer als een concessie voelen. Gelukkig maar, want dat betekent dat je niet alleen optimaal van je huis kunt genieten, maar dat je ook optimaal van je tuin kunt genieten. De uitdrukking ‘klein maar fijn' is hier weer eens helemaal op zijn plek!

Welke trucjes pas jij nog meer toe om met behulp van je bestrating de tuin groter te laten lijken? En heb je leuke voorbeelden van bestrating voor een kleine tuin?
Laat het ons weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht!