Wat is er nu gezelliger dan een vuurtje in de achtertuin? 's Avonds na die heerlijke barbecue of tijdens een zomers tuinfeest met lekkere hapjes zorgt een knapperend vuur ervoor dat de gasten lekker nog even blijven hangen. Onder het genot van een goed glas wijn of lekker koud biertje beleef je zo keer op keer de perfecte avond buiten. Het vuur voegt toch net even iets extra's toe. Eigenlijk is jouw achtertuin dus niet compleet zonder een vuurplaats of vuurkorf. Die kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar als je deze zelf maakt geeft een vuurtje stoken pas écht voldoening. Zo heb je echt iets unieks in de tuin, en een vuurplaats of vuurkorf zelf maken is ook nog eens ontzettend leuk om te doen!

DIY: Een vuurplaats of vuurkorf zelf maken

Deze 4 vuurkorven of -plaatsen maak je helemaal zelf. Het ene project is wat meer werk dan het andere, maar er zit voor iedere klusser iets tussen. Zelfs als je twee linkerhanden hebt kun je meteen aan de slag. Of je nu een paar uurtjes of een heel weekend de tijd wilt nemen, die vuurkorf of vuurplaats gaat er hoe dan ook komen. Daar durven wij onze hand voor in het vuur te steken!

Een tweede leven voor je kapotte wastrommel

vuurkorf maken wastrommel
Een vuurkorf zelf maken kan een behoorlijke klus zijn, maar dit voorbeeld laat zien dat je het jezelf ook makkelijk kunt maken. Is je wasmachine kapot gegaan? Dat is balen, want die dingen zijn nou eenmaal niet goedkoop. Gelukkig is er altijd wel ergens iemand te vinden die hem gratis komt ophalen om het oude ijzer te gebruiken. Maar wist je dat je van de wastrommel die in de machine zit heel makkelijk een vuurkorf zelf kunt maken? Het kost misschien even werk om hem eruit te halen, maar je zult er de hele zomer lang plezier van hebben. O, en als je wasmachine het nog prima doet, kun je zo'n trommel vaak voor een prikkie bij de tweedehands winkel vinden.
De trommel van de wasmachine leent zich perfect voor het stoken van een gezellig vuurtje. Doordat er gaatjes in zitten, wordt er van alle kanten zuurstof naar de vlammen toe gezogen. Zo brandt je vuurtje sneller en hoef je er minder hout doorheen te jagen. Daarbij komt ook nog eens dat het er gewoon erg gezellig uit ziet!
vuurkorf maken wastrommel schuren
Nadat je de wastrommel uit de machine hebt gehaald, verwijder je alle plastic delen die er nog aan vast zitten. Met een schuurmachine schuur je de trommel vervolgens helemaal mooi op, zodat het oppervlak goed glad is en er geen uitstekende of scherpe randjes meer aan zitten. Met een staalborstel verwijder je alle gebruikssporen.
Je kunt er eventueel kleine pootjes aan lassen, zodat de vuurkorf een stukje van de grond staat. Voor een extra chique effect verf je de vuurkorf een mooie kleur, bijvoorbeeld matzwart zoals in het voorbeeld. Zorg er wel voor dat de verf die je daarvoor kiest goed hittebestendig is, anders zal deze meteen afbladderen en is alle moeite voor niets geweest. Als de verf eenmaal droog is kun je de zelfgemaakte vuurkorf gebruiken tijdens die gezellige zomeravond. Niemand zal zien dat dit ooit een wastrommel is geweest!
Voor het volledige stappenplan klik je hier.

Met beton kun je alle kanten op

betonnen vuurplaats
Deze vuurkorf van beton past helemaal bij de actuele woontrends! We zien dat beton steeds vaker wordt gebruikt, en dat het materiaal langzamerhand een hip imago heeft gekregen. Wij snappen wel dat het momenteel zo populair is, want het past goed in een moderne inrichting. Ook handig is dat je er eigenlijk alles mee kan doen wat je wilt. Je kunt het in de gekste vormen gieten en het wordt iets moois!
Dat kun je goed zien bij deze vuurplaats. Je zou het niet zeggen, maar je kunt deze eigentijdse toevoeging aan je tuin helemaal zelf maken. Deze vuurkorf zelf maken is niet moeilijk, maar hou er wel rekening mee dat je er iets langer over doet dan over het project met de wastrommel. Je moet hier zeker een weekend voor uittrekken. Het beton moet natuurlijk ook een tijdje uitharden voordat je de vuurplaats kunt gebruiken, anders is al je harde werk voor niets geweest!
betonnen vuurplaats maken
Zoals gezegd komt er bij het maken van deze vuurplaats dus het een en ander kijken. Naast betonmix heb je er bijvoorbeeld ook cement voor nodig. Ook bakstenen en lavasteen (of andere vuurvaste stenen) maken onderdeel uit van deze vuurplaats. Het is namelijk de bedoeling dat het beton zo min mogelijk in direct contact komt met het vuur. Door extreme verhitting kan het beton namelijk gaan scheuren, en dat wil je natuurlijk niet als je er net zo hard je best op hebt gedaan. Door vuurvaste stenen op de bodem te leggen en de rand met bakstenen te ‘bekleden' voorkom je dit zo veel mogelijk.
Eigenlijk komt het erop neer dat je een groot houten frame bouwt, waar je vervolgens de betonmix in verschillende lagen in giet. Het is even werk, maar dan heb je wel een vuurplaats waar iedereen jaloers op zal zijn!
De volledige instructies voor deze moderne betonnen vuurplaats vind je hier.

Simpel maar chique: een vuurkorf van metaal

Vuurplaats van metaal
Als je handig bent met een lasapparaat is dit DIY-project perfect geschikt voor jou. Als dat niet het geval is, kun je vast wel iemand in je familie- of vriendenkring vinden die je even wil helpen. Als bedankje nodig je hem of haar gewoon uit voor een gezellige avond bij het vuur! Deze metalen vuurkorf ziet er superchique uit, en je hebt hem zo in elkaar gelast. In bovenstaand voorbeeld is de vuurkorf op een terras met steen en grind geplaatst, maar eigenlijk past hij prima in elke tuin. Het neutrale ontwerp maakt hem echt tijdloos.
vuurkorf metaal maken
Deze vuurkorf zelf maken is makkelijker dan het lijkt. Eigenlijk heb je alleen maar vier stalen platen nodig. Let hierbij op dat je voor hittebestendig staal kiest; een vuurkorf die ineens krom begint te trekken tijdens je ontspannen zomeravond staat nou niet bepaald gezellig. Je last heel simpel de vier stalen platen aan elkaar. Voor extra versteviging kun je in elke hoek een stalen spijl lassen. Zulke staafjes zijn ook handig als je de vuurkorf in gaat graven; hij blijft dan makkelijker op zijn plek staan. Zorg dat de korf bij het ingraven goed waterpas staat, zodat het een strak geheel wordt. Voordat je er erg in hebt kun je een vuurtje stoken in je zelfgemaakte korf. Blijf daarbij trouwens wel goed opletten; het staal wordt natuurlijk heet.
Begint het metaal na verloop van tijd te roesten? Laat die roest lekker zijn gang gaan! Het kan geen kwaad voor het vuur, en zo krijgt je vuurkorf een mooie verweerde look. In jouw tuin wordt geleefd, en dat mag gezien worden!
Wil je het volledige stappenplan zien? Klik dan hier.

Een ronde vuurplaats met bankje en houtopslag

Ronde vuurplaats met bankje
Wauw, deze vuurplaats is echt geweldig! Hij zou in een hip woonmagazine niet misstaan. Je zult het bijna niet geloven, maar je kunt hem echt helemaal zelf maken! Het mooie van dit DIY-project is dat je eigenlijk een apart terras maakt voor je vuurtje. Dat is handig als je ‘gewone' terras niet zo groot is, want nu neemt de vuurplaats niet onnodig veel ruimte in beslag. Ook het ronde bankje om deze vuurplaats heen maak je zelf, dus je hoeft niet steeds met je tuinmeubelen heen en weer te zeulen. Onder het bankje heb je ook meteen een droge plek om je stookhout te bewaren. Zie je jezelf hier al zitten met je vrienden?
vuurplaats met bankje maken
Allereerst moet je natuurlijk een mooi plekje uitzoeken voor je mooie nieuwe vuurplaats. Dat kan overal zijn; het hangt er maar net vanaf wat jouw voorkeur is. Vervolgens is het zaak om ervoor te zorgen dat je een mooie strakke cirkel maakt. Dat klinkt misschien moeilijk, maar eigenlijk heb je dat zo voor elkaar. Je steekt simpelweg een stok of paal in het midden van je toekomstige vuurplaats. Daar bind je een touw aan vast. De lengte van dat touw kun je zelf bepalen. Het ligt er maar net aan hoe groot je de vuurplaats wilt hebben. Het touwtje trek je strak en met een speciale verfspray waarmee je het gras kunt markeren loop je vervolgens in een grote cirkel om de paal heen. Nu weet je precies welk stuk je uit kunt gaan graven.
De vuurplaats zelf is zo gemaakt, met wat kinderkopjes en zand. Daarna kun je aan de slag met het bankje. De bank in het voorbeeld is veertig centimeter hoog, maar de hoogte kun je natuurlijk zelf bepalen. Misschien vind je het wel fijn om lager of juist hoger te zitten; de keuze is aan jou! Let er wel op dat je een deel van de poten van het bankje in moet graven, dus zorg ervoor dat je houten balken koopt die langer zijn dan de uiteindelijke zithoogte. De poten in het voorbeeld zijn 1 meter lang. Hoe dieper je ze ingraaft, hoe steviger het bankje staat. Uiteindelijk gebruik je de paal in het midden nogmaals, deze keer om de planken van de zitting er strak en netjes op te leggen. Even vastschroeven en klaar is Kees!
Voor het complete stappenplan klik je hier.

En, welke vuurplaats of vuurkorf vind jij het mooist? Wat je smaak ook is, er zit vast een DIY-project bij dat helemaal bij jouw wensen past. Je kunt het jezelf zo makkelijk maken als je wilt. Voor welk project je ook kiest, jij zit deze zomer elke avond buiten!
Ga jij binnenkort één van deze projecten uitvoeren in jouw tuin? Of heb je al ervaring met het zelf maken van een vuurkorf of -plaats?
Deel je ervaringen en tips in een reactie!