Wie aan een natuurgebied in Nederland denkt, denkt meteen aan de Hoge Veluwe. In dit park kun je genieten van prachtige natuur en moderne kunst, maar er zijn ook tal van wandelroutes in de Hoge Veluwe te vinden. Welke dat allemaal zijn, gaan we je in dit artikel vertellen. Zo kun je je bezoekje goed voorbereiden en lekker op pad om even uit te waaien of te genieten van alle rust. En niet alleen in de zomer, maar ook in de winter is dit een uitstekend dagje uit!

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

De-Hoge-Veluwe-1

De Hoge Veluwe is het bekendste natuurgebied in Nederland. Gelegen in Gelderland strekt zich een stuk grond uit met een oppervlakte van 55 vierkante kilometer waarin natuur, cultuur en architectuur centraal staan. Dit kan met recht een speciaal stukje Nederland genoemd worden.

Sinds 1935 is het gebied een nationaal park. Toen kocht de staat het landgoed van Helene Müller en Anton Kröller, die er vanwege financiële problemen afstand van deden. Niet alleen het natuurgebied, maar ook de kunstcollectie werd op deze manier van de hand gedaan. Deze moest echter wel geëxposeerd worden in een museum dat in het park gebouwd moest worden. Zo geschiedde en in 1938 was het Kröller-Müller Museum een feit.

Naast het Kröller-Müller Museum en de bijbehorende beeldentuin kenmerkt het nationale park zich natuurlijk door de prachtige natuur. Deze is echter, in tegenstelling tot wat je misschien verwacht, gedeeltelijk ontstaan door menselijk toedoen. Zo zijn veel heides en zandvlaktes ontstaan doordat de bomen gekapt werden.

Daarnaast zijn er ook gebieden die puur en alleen door Moeder Natuur zijn gevormd. Zo bestaan enkele vennen volledig uit regenwater dat niet in de grond zakt. In het park wonen verschillende dieren zoals edelherten, moeflons en vogels.

Het park bezoeken kan in principe het hele jaar door, maar je zult wel een kleine entree moeten betalen. Dit wordt echter weer gebruikt voor het beheer en het in stand houden van het nationale park en is dus ook zeker niet iets dat je zou moeten weerhouden om te gaan.

Ken jij de witte fietsen al die op verschillende plekken in het park staan? Je kunt deze 1800 fietsen gratis gebruiken om het park te verkennen. In de winter kun je echter niet alleen gebruik maken van de witte fietsen, maar ook van 50 witte sleeën. Dit maakt het ontdekken van het witte landschap na een sneeuwstorm nog bijzonderder.

Wandelen in de Hoge Veluwe

Wandelen-in-De-Hoge-Veluwe

Als je wilt wandelen in de Hoge Veluwe zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zijn er speciale wandelroutes in de Hoge Veluwe uitgezet die je kunt volgen, maar je kunt ook gewoon zelf op pad gaan en je eigen route uitstippelen. Er zijn echter wel een aantal regels waar je aan moet houden, ongeacht de route die je loopt:

  • Je mag alleen op de aangelegde paden lopen.
  • De hond moet te allen tijden aangelijnd zijn en mag niet bij alle eetgelegenheden of musea mee naar binnen.

5 wandelroutes in de Hoge Veluwe

Naast zelf op pad gaan, kun je natuurlijk ook verschillende routes volgen die vooraf zijn uitgezet. Wij hebben een selectie gemaakt van deze routes en vertellen je hoe lang ze zijn en hoe ze lopen.

1. Rondwandeling Plijmen (een route van ongeveer 8 kilometer)

Zandvlakte-Hoge-Veluwe

Je verwacht misschien dat de Hoge Veluwe in de winter niet zo mooi zal zijn als in de zomer. Veel planten zijn niet in bloei en de bomen hebben hun blad verloren. Echter heeft de natuur in deze periode van het jaar weer andere geweldige aspecten. Je kunt namelijk in veel gevallen verder kijken dan in de zomer.

Zo ook op deze wandelroute die op de Wildbaanweg begint. Vervolgens loop je 8 kilometer langs de mooiste natuur, over grote zandvlaktes en langs het jeneverbessenbos. Tijdens deze wandeltocht kun je sporen van wilde dieren tegenkomen en met een beetje geluk ontdek je de makers van deze sporen in levenden lijve.

Om deze route te lopen moet je de donkergroene pijlen of palen volgen.

2. De Belevingsroute (een route van iets meer dan 1 kilometer)

De-Hoge-Veluwe-2

Een mooie wandeling maken door een natuurgebied is niet alleen leuk omdat er zoveel te zien is, maar ook omdat je andere zintuigen op deze manier geprikkeld worden. De beheerders van de Het Nationale Park De Hoge Veluwe hebben hier samen met het Revalidatiefonds en het Fonds Verstandelijk Gehandicapten op een originele manier op ingespeeld.

Ze hebben namelijk een route uitgezet van een royale kilometer waarbij het niet alleen gaat om het bekijken van de natuur, maar ook om het ruiken van verschillende geuren, om het voelen van verschillende texturen en om het horen van verschillende geluiden.

Hoe ze dit hebben gedaan? Door het toevoegen van verschillende spelelementen langs de route wordt de wandelaar uitgenodigd om de natuur eens van een hele andere kant te ‘bekijken'. Dat maakt deze route uitermate geschikt voor mindervaliden, maar bijvoorbeeld ook voor kinderen.

3. Het Landschappenpad (een route van 4,1 kilometer)

De-Hoge-Veluwe-4

Het Nationale Park De Hoge Veluwe bestaat inmiddels al ruim 80 jaar en kent daardoor dus ook veel historie. Speciaal voor het 75-jarige bestaan van de Hoge Veluwe is in 2010 een nieuwe route aangelegd: het Landschappenpad. Als je deze route van ruim 4 kilometer loopt, kom je langs verschillende hoogtepunten van het park en ontdek je waarom het park zo populair is.

Voorbeelden van de bezienswaardigheden op de route zijn het Kröller-Müller Museum, de Franse Berg en het Pampelse Zand. Heb je nu geen idee waar we het over hebben? Dan moet je het park in de komende maanden absoluut een bezoekje brengen!

Daarnaast zijn er op de route twee observatieplaatsen voor wilde dieren. Wie weet wat je allemaal te zien krijgt!

4. Toevallige ontmoetingen (een route van 23 kilometer)

De-Hoge-Veluwe-1

Natuurlijk is de Hoge Veluwe ook een uitgelezen natuurgebied voor de fanatieke wandelaar. Er zijn daarom verschillende routes met afstanden van ongeveer of meer dan 20 kilometer. Zo ook de route die de naam Toevallige ontmoetingen draagt.

Het leuke aan een lange wandeling is natuurlijk dat je door steeds andere landschappen loopt. De ene keer loop je door dichte bossen en een paar kilometer verder loop je opeens weer over een grote zandvlakte en langs een meertje. Met andere woorden: als je deze route loopt, zie je in één klap al het moois dat de Hoge Veluwe te bieden heeft.

De route start nabij Otterlo en ongeveer halverwege kom je een een eet- en drinkgelegenheid tegen. Na ongeveer driekwart van de route is er dan nog de mogelijkheid om een drankje te drinken en je op te laden voor het laatste stuk.

Let op! Om deze route te kunnen lopen, zul je thuis de routebeschrijving moeten downloaden, deze uit moeten printen en vervolgens mee moeten nemen.

5. Wandeling langs Landgoed Hoenderloo (een route van ongeveer 12 kilometer)

De-Hoge-Veluwe-3

We hebben nu al een aantal korte wandelingen en één lange wandeling benoemd. We sluiten deze lijst dan ook af met een wandeling die hier mooi tussenin valt, zodat iedereen tijdens zijn of haar bezoek aan de Hoge Veluwe vooruit kan.

De wandeling langs het voormalige Landgoed Hoenderloo is ongeveer 12 kilometer lang en kenmerkt zich door de bosachtige omgeving. Echter kom je ook langs een gebied dat zich kenmerkt door vennen en zul je langs het Museonder lopen. In dit museum staat een aspect centraal dat vaak onderbelicht blijft, namelijk de ondergrondse natuur. Het museum is dan ook zeker een bezoekje waard, omdat je tal van interessante nieuwe dingen zult leren.

Om deze route te lopen volg je de eerste kilometers de lichtgroene markering. Het tweede deel van de wandeling wordt gemarkeerd door rood met witte palen en het laatste deel van de route wordt gemarkeerd door witte pijlen.

Gelukkig kun je ook een routekaart kopen bij de verschillende ingangen van het park en is er een Hoge Veluwe app waar de routes ook op worden aangegeven.

Herten-in-De-Hoge-Veluwe

De Hoge Veluwe app

De tijd dat we nog met een land- of routekaart op pad gingen om zo onze weg te vinden, is allang verdwenen. Natuurlijk kun je in de Hoge Veluwe nog wel verschillende routes volgen met behulp van de aanwijzingen op een papieren kaart, maar je kunt deze inmiddels ook terugvinden in de Hoge Veluwe app voor iPhone.

Hierin wordt precies aangegeven waar op de route je je bevindt, maar je krijgt ook aanvullende informatie over verschillende plekken langs de route en als je wilt, kun je deze zelf aanvullen door foto's te uploaden. Deze kunnen andere bezoekers dan weer bekijken.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe kent ontzettend veel mooie plekjes die het bezoeken meer dan waard zijn. Zelfs in de winter zul je je ogen hier goed de kost kunnen geven en allerlei prachtige vergezichten ontdekken. Ook de wandelroutes in de Hoge Veluwe zijn zeker de moeite waard en zorgen ervoor dat je de hele dag flink door kunt stappen.

Om de dag af te sluiten kun je vervolgens terecht in een van de restaurantjes of cafés in de omgeving om te kunnen genieten van wat lekkers of een flinke kop warme chocolademelk met slagroom. Die heb je wel verdiend! In alle rust kun je nu terugkijken op een leuke dag en een geslaagd uitje.

Wat vind jij het mooiste aan de Hoge Veluwe?
Laat het weten in een reactie!