In een eerder artikel hebben we je laten zien hoe je handig verschillende groenten kunt wecken. Door te wecken (inmaken) kun je bepaalde etenswaren langer bewaren dan wanneer je dit niet doet. Dit komt doordat je tijdens het wecken de bacteriën doodt die jouw eten laten bederven. Nu is het altijd handig om groenten uit je moestuin te wecken en te bewaren, maar wij waren nu wel eens benieuwd naar bijzondere weckrecepten. Wist je bijvoorbeeld dat je ook brood en vlees kunt wecken? Speciaal voor deze bijzondere weckrecepten zijn we het web opgegaan en hebben veertien bijzondere weckrecepten voor je op een rijtje gezet. Uiteenlopend van ‘gewone’ groenten tot zure haring, alles komt voorbij.
Benieuwd wat je allemaal kunt wecken? Lees dan snel verder en ontdek deze weckrecepten!

14 bijzonder smaakvolle weckrecepten

Wecken is superleuk om te doen en ook nog eens erg handig! Zo kun je niet alleen groente wecken, maar ook fruit, soep of sauzen. Hieronder vind je onze favoriete weckrecepten. De recepten zijn allemaal erg verschillend en laten de veelzijdigheid van wecken zien.

1. Ingemaakte komkommer en radijs

komkommer-en-radijs

Het fijne van wecken is dat je er werkelijk waar van alles mee kunt doen. Zo maakt Sesanne van The Lion Kitchen gebruik van komkommer, pepers, radijsjes en rode ui. Samen met azijn, water en suiker stopt ze alles in een weckpot. Al na twee uur zijn de komkommers en radijsjes heerlijk op smaak. Je kunt ze zo uit de pot snoepen of toevoegen aan bijvoorbeeld lekkere Indische gerechten.
Voor het volledige weckrecept klik je hier.

2. Appeltaartvulling

appeltaartvulling

Hou je van fruitbomen en heb je toevallig een appelboom in de tuin staan? Dan zal je het dilemma van Cookie Cottage waarschijnlijk wel kennen: wat doe je met al die appels die tegelijk rijp zijn?
Van een gezonde appelboom komt gerust een aantal kilo appels af. Nu kun je vele appeltaarten tegelijk gaan bakken en gaan uitdelen, of je kunt het slimmer aanpakken. Met dit recept kun je handig vulling voor de appeltaarten maken en vervolgens inmaken. Zo kun je nog lang van de appels genieten. Handig! Klik hier voor het recept (ook lekker voor mensen zonder appelboom in de tuin trouwens).

3. Tomatensaus

tomatensaus

Het maken van je eigen saus is vele malen lekkerder dan gebruik te maken van kant-en-klare sauzen uit pot of blik. Het enige nadeel is wel dat het maken van een goede saus tijd kost en je deze niet niet altijd tot je beschikking hebt. Ilse van Uit Mijn Keukentje kent dit probleem. Ze heeft dan ook een lekker recept voor een basis-tomatensaus gemaakt die je handig kunt inmaken in weckpotten. Je kunt de saus onder andere gebruiken om heerlijke witte bonen in tomatensaus van te maken, maar ook pasta’s kunnen de saus goed gebruiken! Voor het volledige recept voor deze topbasis klik je hier.

4. Courgettesoep

courgettesoep2

Heb je lekkere courgettes uit je moestuin, maar weet je niet zo goed wat je er mee moet doen? Dan moet je deze courgettesoep echt een keer proberen. De soep is niet alleen makkelijk om te maken, maar door middel van wecken ook nog eens lang te bewaren. Het enige wat je nodig hebt zijn courgettes, een ui, knoflook, bouillion, dille en slagroom. Handige tip van Kees van De Boon in de Tuin is wel dat, wanneer je gaat wecken, je de slagroom pas toevoegt als je gaat eten. Klik hier voor dit simpele en smaakvolle recept.

5. Kaneelbrood wecken

kaneelbrood

Oké, wij wisten dat je jam kan wecken. Ook soepen, sauzen en stropen zijn ons niet vreemd, maar van dit recept keken we toch een beetje op. Kaneelbrood wecken leek ons wel erg bijzonder en oh, wat is het lekker! Je kunt het brood nadat je het hebt gemaakt en geweckt nog tot een jaar bewaren! De broodjes bak je ín de weckpotten waarna je ze, nadat ze iets zijn afgekoeld, via de bekende weckmethode van het ‘potten in kokend water’ in kunt maken. Voor dit bijzondere recept van Hanneke van De Gulle Aarde klik je hier.

6. Haring in zuur

haring-in-zuur

Als Nederlanders zijn wij verzot op de Hollandse Nieuwe. Wanneer het weer tijd is voor de lekkere haringen staan we vooraan bij de viskraam. Jij toch ook? Je kunt deze lekkernij nog specialer maken door zelf je zure haringen te maken door middel van wecken. Samen met rode uien, wortel, prei, water, azijn, suiker, laurierblad en pimentkorrels maak jij van jouw haring een speciale! WECKENonline deelt dit bijzondere recept welke je al na twee dagen heerlijke haringen oplevert. Smullen maar! Ook al zin om je eigen zure haringen te maken? Klik hier voor het recept.

7. Knolselderijsoep

knolselderijsoep

Tomatensoep, groentesoep en champignonsoep zijn ons allemaal wel bekend, maar had je ooit van knolselderijsoep gehoord? Gerrit van Koken met Gerrit heeft een lekker recept opgeschreven om deze bijzondere soep mee te maken. Het enige wat je naast de knolselderij nodig hebt, is een enkele prei, een halve kilo wortelen, één ui, groentebouillonblokjes en water. Klinkt simpel toch? Wil je deze soep ook eens uitproberen? Klik dan hier voor het recept van Gerrit.

8. Labneh

labneh

Labneh is een Arabische specialiteit wat in de basis niets anders is dan uitgelekte yoghurt. Nu lijkt het je misschien raar om yoghurt in te maken met behulp van een weckpot, maar dit recept van Anja(’s Foodblog) is heerlijk. De balletjes yoghurt kun je wekenlang in de weckpot bewaren. De balletjes worden extra lekker als je ze voordat je ze gaat eten even door verse kruiden rolt. Labneh is lekker door salades of bij Oosterse stoofschotels. Klik hier voor het recept.

9. Zuid-Amerikaanse kip

zuid-amerikaanse-kip

Wist je dat je makkelijk kip en groenten kunt wecken? Dit recept van WECKENonline laat zien dat je deze onderdelen van de maaltijd goed kunt inmaken. Het enige wat je vervolgens nog hoeft te doen is de kip en de groenten op te warmen en wat aardappeltjes te bakken en je hebt een volledige maaltijd. Belangrijk is wel om de azijn waarmee de kip wordt ingemaakt goed weg te laten lopen voordat je het gaat eten. Dit komt de smaak ten goede. Voor het recept klik je hier.

10. Rabarcello

rabarcello

De kans is groot dat je bekend bent met het drankje Limoncello. Dit is een likeur uit Italië dat wordt gemaakt van citroenen. Mirjam van Keukengeheim gebruikt inplaats van citroenen rabarber en maakt er zodoende rabarcello van. Voordat je van dit verrassend lekkere drankje kunt genieten moet je wel even geduld hebben: na 3 tot 6 maanden is de likeur pas klaar. Met deze zelfgemaakte likeur zul je vriend en vijand zeker verrassen!

11. Aardbeienjam

aardbeienjam

Jam kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst met weckrecepten. Heb je een moestuin? Dan kun je in de maanden mei/juni de eerste aardbeien uit je eigen tuin oogsten. Jam is al erg lekker, maar vooral jam gemaakt van je eigen aardbeien is om te smullen. Het maken van jam is eigenlijk niet zo moeilijk. Je hebt voornamelijk aardbeien en geleisuiker nodig. Deze kook je samen in een pan en om het geheel beter te laten binden kun je nog wat sinaasappel- of citroensap toevoegen. Het volledige recept van De Boon in de Tuin vind je hier.

12. Luikse stroop

luikse-stroop

Oké na de jam kon natuurlijk ook de stroop niet meer ontbreken. Deze stroop is echter wel bijzonder: het is de echt Luikse stroop. Deze stroop bestaat uit peren, appels en suiker. Jammie!
Tijdens het maken van stroop is het wel belangrijk om een pan met een dikke bodem te hebben, dit voorkomt verbranding van de stroop tijdens het bereiden (denk hierbij bijvoorbeeld aan een braadpan). Het kost wat tijd om deze stroop van de Kookbroeders te maken, maar dan heb je ook wat. Klik hier voor het volledige recept.

13. Chili con carne

chili-con-carne-2

Hadden we eerder al de handige basis-tomatensaus van Ilse van Uit Mijn Keukentje, hier hebben we van haar hand een lekker recept voor chili con carne. Ook deze saus kun je van te voren klaarmaken en inmaken. Doordat de saus al klaar is staat de chili con carne binnen no time op tafel. Het is wel een vegetarische variant, maar het is ook mogelijk om vlees te wecken.
Klik hier voor het volledige recept.

14. Piccalilly

piccalilly

We sluiten onze lijst met favoriete weckrecepten af met dit recept van WECKENonline voor piccalilly. De piccalilly volgens dit recept moet je na het maken even een maandje laten staan. Door het wachten kan de piccalilly nog meer op smaak komen. Leuke tip is om de piccalilly als basis te gebruiken voor een lekkere frisse vissaus. Even wat room toevoegen en klaar! Klik hier voor het volledige recept.

Zoals je waarschijnlijk al wel opgevallen is, kun je veel verschillende weckrecepten tegenkomen. Van sauzen tot brood: alles valt te wecken! Zorg er, wanneer je gaat wecken, altijd voor dat je de weckpotten via de juiste methode voorbereid. Dit kan de houdbaarheid van de producten in de weckpotten namelijk aanzienlijk verlengen.

Ben jij enthousiast geworden van één van bovenstaande weckrecepten?
Of ken jij nog lekkere weckrecepten die in dit rijtje ontbreken, maar die we echt een keer zouden moeten maken?
Deel het in de reacties hieronder!