De woonkamer verven kan rust brengen in de chaos of de ruimte optisch vergroten. Wat je doel ook is, het is prettig als jij je in je woonkamer thuis voelt. Je brengt hier immers de meeste tijd in door. Een goede kleur kiezen kan echter lastig zijn. Zo kan de verkeerde kleur je woonkamer juist verkleinen in plaats van vergroten. In dit artikel laten we je zien wat bepaalde kleuren met je woonkamer doen, waar je op moet letten tijdens het kiezen van een kleur én zie je de kleurentrends voor het najaar 2017. Wie weet vind jij jouw nieuwe kleur vandaag!

De woonkamer verven: het ruimtelijke effect

Of je nu een grote, kleine, smalle of brede woonkamer hebt, met kleuren en patronen kun je het ruimtegevoel hiervan beïnvloeden. Wil je bijvoorbeeld dat je woonkamer groter lijkt of mag het juist wat knusser? Hieronder vind je handige tips voor de verschillende doelen die je met het verven van je woonkamer kunt hebben.

De woonkamer kleiner doen lijken

Woonkamer met donker plafond
(Bron)

Heb je het geluk te beschikken over een prachtige woonkamer met hoge plafonds? Dan kan het nog weleens lastig zijn hier een knusse sfeer in te creëren. Het kan in zo'n geval geen kwaad als het hoge plafond wat lager lijkt dan hij is. In het voorbeeld hierboven kun je goed zien hoe ze het hoge plafond optisch hebben verlaagd. Dit doe je namelijk door het plafond in de woonkamer donkerder te verven dan de muren. Wil je liever niet je plafond donkerder verven? Dan kun je er ook voor kiezen horizontale banen of vlakken op je muren te schilderen. Hierdoor breek je de hoogte van de muren en lijkt het plafond een stuk lager. Een lager ogend plafond zal de knusheid van jouw woonkamer snel vergroten.

De woonkamer hoger doen lijken

Woonkamer met licht plafond
(Bron)

De woonkamer verven kan ook als doel hebben de ruimte juist hoger te doen lijken. Om dit te bereiken ga je omgekeerd te werk dan wanneer je je plafond wilt verlagen. In andere woorden: het plafond heeft een lichtere kleur nodig dan de muren. Het effect wordt versterkt als je de muren een andere kleur meegeeft. Zoals je op de foto hierboven kunt zien, is in deze woonkamer gekozen voor een mintgroene muur en een wit plafond. Op die manier je woonkamer verven verhoogt optisch het plafond en creëert gevoelsmatig meer ruimte.

Woonkamer groter doen lijken

Witte muren en wit plafond woonkamer
(Bron)

Het kan ook je doel zijn om de gehele woonkamer groter te laten lijken dan hij is. In zo'n geval is wit de beste keuze. Lichte pasteltinten combineren met wit kan eventueel ook prima.
De lichte kleuren zullen ervoor zorgen dat de ruimte licht en open oogt. Hierdoor lijkt hij groter dan hij in werkelijkheid is. Let erop dat de kleuren van de muren en het plafond in dit geval mooi op elkaar aansluiten. Zo behaal je het beste resultaat. Los van het verven van de woonkamer, kun je deze ook groter doen lijken door bijvoorbeeld voor een extra grote bank of groot kleed te kiezen. Dit lijkt misschien gek, maar een groot item zorgt ervoor dat de ruimte juist groter oogt.

Accentwanden toevoegen

Accentwand in woonkamer
(Bron)

Een leuke manier om je woonkamer snel een frisse make-over te geven, is door accentwanden toe te voegen. Je kunt op deze wanden ook eens spelen met patronen, zoals op het voorbeeld hierboven goed te zien is. Goed om te onthouden is dat verticale lijnen je woonkamer versmallen, waar hij juist breder oogt door horizontale lijnen. Mocht je voor een leuk patroon willen kiezen, beperk je dan tot één wand. Meerdere wanden met een druk patroon is snel too much. De kans is groot dat ze een gevoel van onrust oproepen.

De woonkamer verven: zo kies je jouw kleur

Verschillende kleuren verf

Het kiezen van de juiste kleur is smaakgevoelig. Waar de een dol is op geel, ziet de ander deze kleur liever niet terugkomen in het interieur. De kleur die je kiest is aan jou, maar voor de manier waarop je de kleur kiest hebben wij nog een drietal tips.

Tip 1: Kies niet direct in de winkel

Het kiezen van de juiste kleur kan lastig zijn. Zeker omdat je dit in de meeste gevallen vanaf kleine kleurstalen zult doen. De woonkamer verven lijkt op die manier al snel een gok. Om de kleur zo goed mogelijk te kunnen kiezen, adviseren we om de kleurstalen mee naar huis te nemen. Dan kun je goed zien wat het daglicht en het kunstlicht in je woonkamer met de kleur doen. In een winkel is dit lastig beoordelen.

Tip 2: Kijk om je heen

Naast het licht is het ook goed om je woonkamer eens te bestuderen. Wat zijn de kleuren van je meubels en welke kleur op de muur zal hier goed bij passen? Ook de sfeer die je wilt creëren in je woonkamer is afhankelijk van de kleur die je kiest. Zo zorgen pasteltinten voor rust, maar kunnen knalkleuren juist het gevoel van creativiteit oproepen. Wil je graag je interieur veranderen?
Bedenk dan goed wat de nieuwe stijl van je interieur wordt en pas hier zo nodig je keuze op aan.

Tip 3: Pas op met felle kleuren

Felroze, groen of blauw. Zodra je voor felle kleuren gaat, is het even oppassen. Nu zijn er uiteraard mensen dol op deze kleuren, maar als je rust wilt creëren in je woonkamer zullen de felle kleuren je niet helpen. Kies in zo'n geval liever voor de iets subtielere kleurschakering van de kleur waarin jij jouw woonkamer graag wilt verven.

De najaarskleuren van 2017

Je woonkamer verven is dit najaar hot. Er mogen andere kleuren op de muur in plaats van wit. Histor heeft een aantal belangrijke kleurentrends voor het najaar 2017 op een rij gezet. Deze kleuren zien we behalve op de muren ook in veel meubels en accessoires terug.

Tijdloos elegant

Fijne sfeer woonkamer
(Bron)

Deze eerste kleurtrend is een schakeling tussen het verleden en het heden. Het kleurenpalet heeft zachte warme tonen, maar ook koele tonen. De kleuren doen vintage aan, kijk maar eens naar bovenstaande foto. De zachte rozetinten in combinatie met het diepe rood staan prachtig op de muur. Door de onderkant van de muur een andere kleur te geven, is er een speels effect gecreëerd dat voor extra diepte zorgt. Deze vintage kleuren zorgen in combinatie met een modern interieur voor een prachtige balans tussen vroeger en nu.

Puur

Kleurtrend Puur woonkamer
(Bron)

Bij de kleurtrend Puur staan zachte en heldere kleuren centraal. Mooie pasteltinten die rust in je woonkamer creëren. Dit kleurenpalet is zeer geschikt voor de wat kleinere woonkamer. Door de lichte kleuren zal deze groter ogen dan hij is. Een mooi palet voor het creëren van ruimte. Kenmerkend aan deze trend is de vaak minimalistische inrichting. Zo staan er niet te veel ditjes en datjes verspreid door de woonkamer. De accessoires die er zijn worden vaak in een bepaald gedeelte bij elkaar gezet. Zo blijft er eenheid en verdwijnt de rommel als sneeuw voor de zon.

Kracht

Kleurtrend Kracht woonkamer
(Bron)

Dit kleurenpalet laat de creativiteit stromen en maakt het mogelijk buiten de lijntjes te kleuren. Dit is goed te zien in bovenstaande woonkamer. De woonkamer verven hield hier niet op bij het diepe blauw op de muren. Ook het plafond kreeg een kleur: oranje. Het op deze manier omgaan met kleuren op de muren en plafonds is kenmerkend voor de kleurtrend Kracht. Binnen dit kleurenpalet vallen onder andere grijs-, paars-, rood-, blauw- en geeltinten. Durf vooral de combineren, kleur mag!

Natuurlijke Ruimte

Tijdloos elegeant woonkamer
(Bron)

Tegenwoordig ligt onze focus steeds meer bij het biologisch leven, eten en wonen. Groen speelt een steeds grotere rol in ons leven. Zo gebruiken we graag groene energie, maar laten we de kleur groen ook terugkomen in ons interieur. Bij de kleurtrend Natuurlijke Ruimte zien we dit duidelijk terug. Veel groentinten en ook het donkerblauw, dat verwijst naar de kosmos, is volop aanwezig. Deze diepe kleuren in combinatie met zachte tinten zorgt voor een mooi en klassiek geheel.

Tot slot

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat jij mooi vindt. Het is immers jouw woonkamer. Dus of je nu wilt dat je er rust vindt of dat hij je creativiteit prikkelt: het is aan jou. Voordat je de kleuren kiest, is het handig om vast te stellen wat je doel is voor de sfeer in de woonkamer. Zo passen lichte tinten bij het creëren van rust en prikkel je je creativiteit juist door een bont palet aan kleuren. Op welke muren of misschien zelfs het plafond je de kleur aanbrengt, heeft verschillende effecten op de ruimte. Zo kun je je woonkamer hoger laten ogen, maar het omgekeerde is ook goed mogelijk. Ook het algehele ruimtegevoel kun je beïnvloeden door kleuren op bepaalde plaatsen en in bepaalde combinaties aan te brengen. Mocht je het lastig vinden om de juiste kleur te vinden, laat je dan eens adviseren. Leg uit wat je wensen zijn en welke kleuren op dit moment in je woonkamer aanwezig zijn. Op basis hiervan kan men je een goed advies geven.

In welke kleuren heb jij jouw woonkamer geverfd?
Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit bericht.