We hebben onszelf er vroeger uren vermaakt en ook de peuters en kleuters van nu spelen maar wat graag in de zandbak. Ze bouwen zandkastelen waar je u tegen zegt en ‘bakken' de lekkerste zandtaartjes die jij als grootste fan keer op keer als eerste mag proeven. Nu kun je een zandbak van plastic of hout voor je kinderen kopen, maar een zandbak met deksel zelf maken is natuurlijk veel leuker. Hoe je dit kunt doen, gaan we je stap voor stap uitleggen in onderstaand artikel.
 

Een zandbak met deksel zelf maken: zo ga je te werk

Zankbak-met-bankjes-als-deksel
Een zandbak met deksel zelf maken heeft natuurlijk enkele voordelen ten opzichte van een zandbak kopen. Zo kun je de zandbak precies maken zoals je zelf wilt. Hierdoor vinden jij en je gezin hem niet alleen allemaal mooi, maar past hij ook nog eens perfect in je tuin.
Om een zandbak met deksel zelf te kunnen maken, heb je een aantal materialen nodig:

  • Houten planken
  • Houten paaltjes
  • Zaag
  • Meetlint
  • Verstekbak
  • Worteldoek
  • Beits
  • Kwasten
  • Tegels
  • Boor
  • Schroevendraaier
  • Schroeven
  • Waterpas
  • Speelzand

Als je deze materialen hebt verzameld, kun je aan de slag met de 9 stappen die nodig zijn om een zandbak met deksel zelf te maken.

Stap 1: Je ontwerp uitdenken

Het begint natuurlijk allemaal met het maken van een ontwerp. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met een drietal zaken.
De eerste van deze drie zaken is de locatie in de tuin. De zandbak moet een prominente plek krijgen, maar hij moet de tuin niet overnemen. Idealiter plaats je de zandbak daarom aan de rand van de tuin. Denk bijvoorbeeld aan de hoek van het terras of direct naast de border.
Daarnaast is het belangrijk dat de zandbak niet de hele dag in de volle zon staat. Het risico dat je kindje zich verbrandt wordt hierdoor erg groot. Plaats de zandbak aan de andere kant ook niet op een schaduwrijke plek. Meestal zijn dit niet de leukste plekken in de tuin waardoor kinderen er, ondanks de zandbak, niet graag komen. De beste oplossing is om de zandbak in de halfschaduw te zetten. Kinderen hebben zo een fijne, warme plek waar ze uren kunnen spelen.
Tot slot is het belangrijk om na te denken over de afmetingen van de zandbak. Deze moet namelijk niet te groot, maar zeker ook niet te klein zijn. Wat de juiste afmetingen zijn, is deels afhankelijk van de kinderen die in de zandbak zullen spelen.

  • Zijn zij wat ouder en hebben ze veel bewegingsruimte nodig? Dan is een grotere zandbak ideaal.
  • Spelen je kinderen echter nog veel op dezelfde plek, bijvoorbeeld omdat ze wat jonger zijn? Dan is een kleine zandbak voldoende.

Let op: In dit artikel gaan we uit van een eenvoudige, vierkante zandbak. Als je wilt kun je zelf natuurlijk voor een complexer design kiezen. De stappen zijn in de regel gelijk, ongeacht het design.

Stap 2: Het hout behandelen

Houten-planken
Een zandbak met deksel zelf maken, doe je waarschijnlijk met houten planken. Deze kun je bij de bouwmarkt kopen en vervolgens eenvoudig zelf op de gewenste maat zagen.
Als je dat hebt gedaan, is het belangrijk om het hout te behandelen. Dit doe je bijvoorbeeld met speciale buitenbeits. Door deze op het hout aan te brengen, zorg je ervoor dat het hout beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf. De zandbak gaat hierdoor een stuk langer mee.
Terwijl het hout aan het drogen is, kun je aan de slag met de volgende stap.

Stap 3: De grond uitgraven

Grond-uitgraven
Nu je weet hoe de zandbak eruit moet komen te zien en het hout behandeld is, is het tijd om echt aan het werk te gaan. Dit doe je door de grond waar de zandbak moet komen te staan uit te graven. Dit hoeft niet diep te zijn hoor. Een centimeter of 20 Ă  30 is meer dan voldoende.
Dit lijkt misschien niet diep voor een zandbak, maar niets is minder waar. Ten eerste komt de zandbak nog enkele tientallen centimeters boven de grond uit. Daarnaast is een te diepe zandbak niet veilig voor kleine kinderen.
Verwijder na het uitgraven eventuele stenen, onkruid en wortels, zodat je de bodem glad kunt strijken. Hiermee leg je een goede basis waar je in de volgende stappen veel profijt van zult hebben.

Stap 4: De bodem

Bij de vorige stap hebben we je verteld dat je stenen, onkruid en wortels het best kunt verwijderen. Het zou immers vervelend zijn als de zandbak binnen de kortste keren wordt overwoekerd door opkomend onkruid.
Om je zandbak hier nog beter tegen te beschermen en tevens voor een goede afwatering te zorgen, is het verstandig om een laag worteldoek aan te brengen. Zorg dat deze dezelfde afmetingen heeft als het gat dat je in de vorige stap hebt uitgegraven.
Tip: Om er zeker van te zijn dat het doek blijft liggen, kun je ervoor kiezen om een tegels op het worteldoek neer te leggen. Om de afwatering op orde te houden, leg je deze met enige afstand van elkaar op het worteldoek.

Stap 5: De muren van de zandbak

Wanden-van-zandbak
Een zandbak met deksel zelf maken, kun je direct op de goede locatie doen, bouwtechnisch is het echter een stuk eenvoudiger om dit op een andere plek te doen. In een later stadium (stap 8) verhuis je de zandbak naar de juiste plek.
Om de wanden van de zandbak te maken, zaag je in de eerste plaats vier paaltjes op de gewenste hoogte van je zandbak. Idealiter is dit 50 centimeter. Deze paaltjes vormen de hoekstenen van de zandbak en komen dus vanzelfsprekend in de vier hoeken te staan. De wanden van de zandbak bestaan uit de planken die je in stap twee hebt bewerkt. Deze schroef je aan de paaltjes vast. Begin onderaan en werk naar boven, totdat de paaltjes helemaal compleet zijn.
Controleer overigens wel of je de balken waterpas bevestigd. Het zou zonde zijn als je er te laat achterkomt dat de zandbak niet helemaal recht is.
Tip: Om te voorkomen dat je het hout beschadigt wanneer je de planken aan de paaltjes bevestigt, is het belangrijk om de schroefgaten voor te boren. Dit maakt het uiteindelijke vastschroeven van de planken ook een stuk eenvoudiger.

Stap 6: De zitting/toonbank/bar

Vrachtwagen-op-de-zitting
De zandbak krijgt nu al aardig vorm. Echter ontbreekt er nog iets belangrijks, namelijk de zitting, bar of toonbank waar de zandtaartjes verkocht kunnen worden. Tijd om deze te maken dus!
Erg moeilijk is dit overigens niet. Pak vier planken die je in stap 2 bewerkt hebt, en zaag deze op de juiste lengte in verstek af. Vervolgens leg je deze planken dwars op de wanden van de zandbak en bevestig je ze met enkele schroeven.

Stap 7: Het maken van het deksel

Een zandbak is eigenlijk niet compleet als deze geen deksel heeft. Het deksel is om verschillende redenen belangrijk. In de eerste plaats voorkomt deze dat vuil uit de tuin in de zandbak terecht komt. Daarnaast beschermt het deksel je zandbak ook tegen dieren. Niet alleen je kinderen, maar honden en katten houden ook erg van een zandbak. Voor hen is het namelijk de ideale plek om hun behoeftes te doen… Niet echt hygiĂ«nisch natuurlijk.
Om het deksel te maken, leg je twee of drie planken op enige afstand van elkaar op de grond. Belangrijk is dat deze planken qua breedte gelijk zijn aan de zandbak. Zorg er daarnaast voor dat de twee buitenste planken op eenzelfde afstand van elkaar liggen als de totale lengte van de zandbak. Is deze bijvoorbeeld anderhalve meter, dan moeten de twee planken (gemeten vanaf de buitenkant van de planken) ook anderhalve meter uit elkaar liggen. De middelste plank leg je tussen de twee buitenste planken in.
Vervolgens bevestig je de overige planken dwars op deze drie balken. Dit doe je eenvoudig met schroeven. Begin aan de ene kant en werk door totdat je de andere kant bereikt hebt.
Let op: Bevestig de planken niet direct tegen elkaar. Wanneer hout nat wordt, zet het uit. Hier moet ruimte voor zijn, anders gaat het hout scheuren. Zorg daarom voor een ruimte van ongeveer 1 centimeter tussen de planken.

Stap 8: De zandbak op zijn plek zetten

Lege-zandbak
De zandbak is nu in principe klaar. Het enige wat je nog rest, is de zandbak op de juiste plek zetten. Dit doe je eenvoudig door de wandconstructie in de uitgegraven ruimte te tillen. Als je in de voorgaande stappen nauwkeurig te werk bent gegaan, zou dit precies moeten passen.
Voordat je doorgaat met de volgende stap, is het belangrijk om nog een laatste keer te controleren of de zandbak waterpas staat. Is dit niet het geval, dan kun je nu nog eenvoudig wat aanpassingen maken. Dit doe je bijvoorbeeld door de ondergrond beter af te vlakken of door een kant op te hogen door meer zand toe te voegen.

Stap 9: Een zandbak zonder zand is als een…

Zandbak-met-speelzand-en-speeltjes
Hoewel de zandbak met deksel zelf maken in principe klaar is, is de klus nog niet geklaard. Je zult de zandbak nog moeten vullen met zand. Dit doe je het best met speelzand dat in de meeste bouwmarkten verkocht wordt. Vul de zandbak tot net onder de rand, zodat je kinderen niets tekort komen.
Leg het deksel op de zandbak als de kinderen er niet mee spelen. Verwijder het deksel eenvoudig als ze wel weer in het zand willen ravotten.
 
De zandbak met deksel zelf maken zit er nu echt helemaal op. Je kunt je kinderen gaan verrassen, want zij zullen ongetwijfeld door het dolle heen zijn zodra ze zien wat je gemaakt hebt. Zeker als je ze verwent met een aantal nieuwe vormpjes, schepjes en emmertjes, maak je hun dag compleet. Ze zullen jaren zoet zijn en ook in hun puberjaren ongetwijfeld terug denken aan de geweldige avonturen die ze beleefd hebben in de door jou gemaakte zandbak.
Ben je benieuwd welke leuke speeltoestellen je nog meer zelf kunt maken? Lees dan het artikel dat wij hierover geschreven hebben.
Heb jij ervaring met een zandbak met deksel zelf maken?
Laat het ons weten door een reactie te plaatsen onder dit bericht.