Cherrytomaatjes kweken

Cherrytomaatjes uit eigen tuin: een tomatenplant staat niet alleen mooi, maar plukt er letterlijk de vruchten van. Vooral in de zomer kun je volop genieten van de smaakvolle kleine tomaatjes. Cherrytomaat kweken is gelukkig heel eenvoudig en is dus voor iedereen mogelijk! Je kunt natuurlijk een kant en klaar tomatenplantje kopen, maar het is ook erg leuk om dit zelf te proberen. Hoe moet je een cherrytomaat kweken en wat komt hier allemaal bij kijken?

In een eerder artikel bespraken we ook al het zelf kweken van tomaten.

Informatie over de cherrytomaat

De cherrytomaat is de kleine versie van de normale tomaat en wordt veelvuldig geconsumeerd. Een cherrytomaatje is vaak vol van smaak en past dus perfect in frisse salades, maar kunnen ook op pizza’s, in pasta’s en andere warme gerechten of gewoon los worden gegeten als lekkere snack. De cherrytomaatjes hebben de grootte van een kers en worden daarom ook wel kerstomaatjes genoemd. In deze kleine tomaat zitten tal van vitamines, mineralen en antioxidanten die goed zijn voor het lichaam.

De cherry tomaat worst ook wel een kerstomaat of kersentomaat genoemd: De kersentomaat is een soort kleine ronde tomaat waarvan wordt aangenomen dat het een intermediair genetisch mengsel is tussen tomaten van het wilde aaltype en gedomesticeerde tuintomaten. Cherry Tomaten variëren in grootte van een duimbreedte tot de grootte van een golfbal en kunnen variëren van bolvormig tot enigszins langwerpig van vorm. Hoewel ze meestal rood zijn, bestaan ​​er ook andere soorten, zoals geel, groen en zwart. Die in de vorm van een langwerpig deel, kenmerken zich met pruimtomaten en staan ​​bekend als druiventomaten . De bessentomaat wordt beschouwd als een botanische variëteit van de gekweekte bessen, solanum lycopersicum var. cerasiforme.

Cherrytomaat zaaien

In maart kun je aan de slag met het zaaien van de cherrytomaat, maar ook in de eerste week van april wanneer je er eerder niet aan toe komt. Omdat de jonge tomatenplant nog niet goed tegen vorst kan, moet je de tomaten binnen zaaien. Pas in mei kunnen ze naar buiten. Om er toch voor te zorgen dat de tomaten geen groeiachterstand oplopen kun je ze het beste voor een raam zetten: zo vangen ze volop zon maar hebben ze geen last van de kou.

 

Wat heb je nodig?

Welke spullen heb je nodig wanneer je een cherrytomaatje gaat kweken? Behalve de zaadjes heb je nog wat andere attributen nodig die ervoor zorgen dat de groei van je plantje voorspoedig zal verlopen.

De cherrytomaat overplanten

De zaden kiemen bij kamertemperatuur al binnen 10 tot 14 dagen, maar in mei ga je de cherrytomaat dus pas overplanten naar buiten, in de volle grond. Je hebt ze gezaaid in kleine potjes van 9×9 cm en hier is in de periode tussen maart en mei een klein plantje ontstaan. Je plaatst de plantjes niet te dicht bij elkaar, zodat ieder plantje genoeg ruimte heeft om te groeien: houd zo’n 40 cm tussen de plantjes vrij.

Cherrytomaat verzorgen

Wanneer je zaadjes ontkiemt zijn en minimaal 10 centimeter groot zijn kunnen ze naar buiten. Zoek een plaatsje in de zon waar ze naar hartelust kunnen groeien. Zorg ervoor dat je alvast wat mestvoeding door de grond hebt geharkt voordat je de planten hierin gaat zetten: zo bevorder je de groei van de planten.

De cherrytomaat vastmaken

Wanneer je ze de kleine plantjes in de grond zet is het belangrijk om hier gelijk een stevige stok naast te zetten, van ongeveer 120 cm hoog. Nu de stok staat is het belangrijk dat de tomatenplant recht gaat blijven staan. Dit kun je voor elkaar krijgen door de steel van de tomatenplant vast te maken aan de stok. Bij iedere 30 cm dat de plant groeit maak je de steel weer vast aan de stok. Zo blijft de steel recht omhoog staan en zal deze niet scheef gaan groeien.

Dieven

Boven elk nieuw blad ontstaat er een klein nieuw stengeltje. Deze stengels moeten verwijderd worden, omdat ze anders net zo groot worden als de hoofdstengel. Dit zorgt er voor dat er vooral veel stengels en bladeren groeien en weinig tomaatjes. Door minstens één keer per week te controleren op deze stengeltjes zul je ze in een vroeg stadium kunnen weghalen. Je knijpt ze fijn tussen duim en wijsvinger.

Cherrytomaat oogsten

Wanneer je ziet dat de tomaatjes goed rijp zijn kun je ze oogsten, ze zien er dan mooi rood en stevig uit. Pluk een cherrytomaat inclusief kroontje van het steeltje af en doe dit een voor een bij de rijpe tomaatjes. Het is aan te raden om niet in één keer de hele tros te oogsten. Hebben je plantjes het begeven? Dan kun je de halfrijpe tomaatjes in een papieren zak bewaren, deze zullen dan alsnog gaan rijpen.