De zon komt weer achter de wolken vandaan en de zomer begint dan toch écht. Heerlijk op een bankje in de tuin genieten van die warme zonnestralen. De hogere temperaturen zorgen ervoor dat je wel een lekker koud ijsje kunt gebruiken. Wist je dat je de lekkerste én gezondste ijsjes gewoon gemakkelijk zelf kunt maken? Zelf ijsjes maken zonder suiker hoeft niet moeilijk te zijn! Lees snel verder en voor je het weet zit je heerlijk te genieten van een suikervrij ijsje in het zonnetje.
 

Zelf ijsjes maken zonder suiker

Om te beginnen willen we zeggen dat het hier gaat om ijsjes waar geen toegevoegde suikers in te vinden zijn. Natuurlijke suikers, zoals uit fruit, zijn er nog wel in terug te vinden.
Kijk eens naar de volgende recepten. Zien deze ijsjes er niet té lekker uit? Om deze ijsjes zelf te maken is het handig om alvast ijsvormpjes in huis te hebben. Deze kun je onder andere bij de supermarkt of online kopen. Je kunt dan ook meteen de vorm kiezen die jij het leukst vindt.

1. Perzik, nectarine en yoghurt

perzik nectarine yoghurt
Dit recept is genoeg voor vier heerlijke ijsjes. Qua voorbereidingen ben je er ongeveer vijf minuten aan kwijt en vervolgens hebben de ijsjes twee uur nodig in de vriezer.
Ingrediënten:

  • 2 perziken en 1 nectarine
  • 6 eetlepels (volle) yoghurt
  • Eén eetlepel honing

Bereidingswijze:
Schil het fruit en verwijder de pitten. Vervolgens pureer je het fruit in de keukenmachine. Meng de yoghurt met de puree en voeg hier de honing aan toe. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het mengsel in de ijsvormpjes te gieten en deze twee uur in de vriezer te zetten.
Tip: Als je geen keukenmachine hebt kun je het fruit ook pureren met een vork. Dit kan ook nog eens extra lekker zijn als je van stukjes fruit in je ijsje houdt!
 

2. Limoen, honing en munt

limoen munt honing
Is de mojito je favoriete zomerdrankje? Dan vind je dit ijsje heerlijk. De combinatie van munt en limoen maakt dit ijsje tot een echte verfrisser en dorstlesser.
Ingrediënten (3 personen):

  • 1 kopje limoensap (ca. 125 ml)
  • 6 dunne plakjes limoen (zonder schil)
  • 6 blaadjes verse munt
  • 1 kopje mineraalwater (ca. 125 ml)
  • Honing (zelf naar smaak toevoegen)

Bereidingswijze:
Pers de limoenen (of koop geperst limoensap) en houd één limoen apart. Snijd uit deze limoen zes dunne plakjes en verwijder hier de schil van. Vervolgens pak je de muntblaadjes en snijd je deze fijn. Voeg nu alle ingrediënten samen in een kom en roer deze goed door. Voeg naar smaak nog extra honing toe. Vul vervolgens de vormpjes en vries de ijsjes in de vriezer in. Smullen maar!
Tip: Heb je een blender of keukenmachine? Voeg dan alle ingrediënten samen en meng ze hier in. Zorg er wel voor dat je de plakjes limoen apart houdt. Deze zijn extra lekker als ze nog heel in het ijsje zitten. Wanneer je de blender of keukenmachine gebruikt hoef je de munt van tevoren niet te snijden. Deze wordt dan vanzelf fijngemalen.
 

3. Watermeloen

watermeloen
Dit ijsje is super makkelijk om te maken, maar minstens zo lekker als de andere ijsjes in deze lijst.
Ingrediënten:

  • watermeloen
  • munt (optioneel)

Bereidingswijze:
Snijd de meloen in de lengte doormidden. Wanneer de meloen gehalveerd is snijd je beide helften nog eens in de lengte door drieën of door vieren. De parten van de watermeloen snijd je vervolgens in de breedte in plakken. Om er ijsjes van te maken steek je van buiten naar binnen, door de schil heen, de prikkers. Ideaal hiervoor zijn tapasprikkers. Deze zijn breed genoeg om je ijsje goed vast te kunnen houden en de punt prikt gemakkelijk door de schil heen. Je kunt de ijsjes nu eventueel met wat fijngesneden munt bestrooien.
Tot slot leg je de ijsjes in de vriezer. Ze hebben ongeveer vier uur nodig om in te vriezen. Een tip bij het invriezen is het gebruik maken van bakpapier. Aangezien de ijsjes niet in een vormpje zitten kunnen ze gemakkelijk vastvriezen. Leg daarom eerst een vel bakpapier in de vriezer en leg ze hier op. Zorg ervoor dat de ijsjes elkaar niet aanraken, anders vriezen ze vast. Vervolgens leg je er nog een laag bakpapier op waar de volgende laag ijsjes op komt te liggen.
Even geduld en dan heb je heerlijke ijsjes van pure watermeloen.
 

4. Fruitfestival

Fruitfestival
Deze ijsjes zijn niet alleen lekker, maar zien er ook nog eens superfeestelijk uit. Al het fruit springt je tegemoet en het water loopt je in de mond. Het feit dat je met dit ijsje ook nog eens de nodige vitaminen binnenkrijgt is mooi meegenomen!
Ingrediënten:
Eigenlijk kun je elk stuk fruit gebruiken, maar het is leuk om af te wisselen in kleur en smaak. De fruitsoorten hieronder zorgen in ieder geval voor een fruitfestival op een stokje!

  • kiwi’s
  • aardbeien
  • frambozen
  • blauwe bessen
  • perziken

Bereidingswijze:
Om te beginnen was je het fruit goed onder de kraan. Vervolgens snijd je de kiwi en perziken in plakjes. De aardbeien mag je snijden, maar als ze klein zijn is het leuk om ze heel te laten. Dit geldt ook voor de frambozen en de blauwe bessen. Zoals je op de foto kunt zien geeft het heel laten van het fruit een leuk effect! Wanneer je het fruit hebt gewassen en gesneden verdeel je het over de ijsvormpjes. Vervolgens vul je de vormpjes met water en een stokje en zet je het geheel in de vriezer.
Door gebruik te maken van water kun je het fruit mooi in de ijsjes zien zitten. Mocht je echter een wat vollere smaak willen, dan kun je in plaats van water ook prima yoghurt gebruiken. Je ziet het fruit wat minder goed, maar het geheel krijgt wel een lekkere romige smaak.
 

5. Ananas en blauwe bes

Bosbessen
Ben je klaar voor een verrassende smaakcombinatie? Ananas en blauwe bessen pasten nog nooit zo goed bij elkaar als in dit lekkere ijsje.
Ingrediënten (8 personen):

  • 600 gram ananas
  • 225 gram blauwe bessen (waarvan 75 gram heel gelaten wordt)
  • 120 ml water
  • 60 ml limoensap
  • 1 theelepel zout

Bereidingswijze:
Om te beginnen gaat alle ananas, 150 gram blauwe bessen, de limoensap, het zout en een heel klein beetje water in de keukenmachine. Je kunt het ook met de vork handmatig mengen en pureren. Je houdt zo wat grovere stukken fruit over. Wanneer het een glad geheel is roer je voorzichtig de resterende hele blauwe bessen er doorheen. Zorg ervoor dat de bessen heel blijven. Dit is niet alleen leuk om te zien maar ook nog eens lekker bij het eten van je ijsje. De hele substantie kan nu over de ijsvormpjes verdeeld worden. Steek de stokjes erin en invriezen maar (dit duurt ongeveer vier uur).
Tip: Om ervoor te zorgen dat de stokjes goed blijven zitten, kun je ze eerst twintig minuten in warm water laten weken. Dit helpt om het stokje uiteindelijk in het ijsje op zijn plek te houden tijdens het vriezen.
 

6. Gouden biet, wortel, sinaasappel en framboos

WortelWillen de kinderen geen groente eten? Probeer dan eens dit ijsje! Qua ingrediënten klinkt het misschien niet als het lekkerste ijsje, maar vergis je niet. Door de frambozen en de sinaasappel, die iets overheersen, is het ijsje prima geschikt voor kinderen. Zo krijgen zij en jij op een leuke manier toch groenten binnen.
Daarnaast is het leuk eens iets bijzonders te maken met de gouden biet. Deze biet wordt ook wel oranje biet genoemd en is een vergeten groente. Vraag ernaar bij jouw groenteboer.
Ingrediënten (6 personen):

  • 2 gouden/oranje bieten
  • 3 sinaasappels
  • 3 wortelen
  • 150 gram frambozen

Bereidingswijze:
Snijd de bieten en de wortelen in stukken die geschikt zijn voor jouw blender of keukenmachine (zonder machine of blender zul je deze ingrediënten niet fijn genoeg krijgen voor jouw ijsje). Vervolgens pers je de sinaasappelen en doe je deze met de bieten, wortelen en frambozen in de blender of keukenmachine en pureer je het tot een glad geheel. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de ijsvormpjes vullen en vier tot zes uur wachten tot ze goed bevroren zijn.
 

7. Kokos en vijg

kokos
Vijgen in een ijsje? Dit ijsje combineert vijgen met kokos in een heerlijke zomerse verrassing.
Ingrediënten (6 personen):

  • 240 ml kokosmelk
  • 3 eetlepels honing
  • 1/2 eetlepel puur vanille-extract
  • 5 rijpe vijgen

Bereidingswijze:
Mix de kokosmelk, honing en het vanille-extract in een kom. Pel de vijgen en verkruimel ze door de kokosmix heen. Probeer de vijgen in zo klein mogelijke stukken te verkruimelen. Hierdoor zitten ze meer verspreid door het ijsje en heb je niet de ene keer een overweldigende vijgensmaak terwijl je de andere keer alleen kokos proeft. Deze mix verdeel je vervolgens weer over de ijsvormen en laat je een nacht goed invriezen.
 

8. Cantaloupe en kers

kersen
Deze heerlijke ijsjes maak je met lekkere zomerse cantaloupe en ze zitten bomvol rode kersen. Voor het extra zomerse tintje voeg je er ook nog wat Griekse yoghurt aan toe.
Ingrediënten (4 personen):

  • 300 gram rijpe cantaloupe (ongeveer een halve cantaloupe)
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 theelepels honing
  • 170 gram Griekse yoghurt
  • 75 gram kersen (zonder pit)

Bereidingswijze:
Haal de schil van de cantaloupe en snijd de meloen vervolgens in stukjes. Deze stukjes doe je samen met het limoensap, de honing en de Griekse yoghurt in een blender of keukenmachine. Verdeel de romige substantie over de ijsvormpjes. Tot slot voeg je nog wat hele kersen toe (deze druk je simpelweg in de vormpjes). Dan nog een stokje erbij en invriezen maar!
Tip: Hou je niet van hele kersen, of is dit niet handig met kinderen? Je kunt ze ook gewoon bij de rest van de ingrediënten in de blender doen. Leuk is dat de kleur van de kersen overheerst en je nu ineens paarse ijsjes krijgt.
 

9. Munt en chocolade

munt chocolade
Een ijsje is heerlijk verkoelend. Dit ijsje met munt is daarnaast ook nog eens lekker fris van smaak.
Ingrediënten (6 personen):

  • 2 bananen
  • 600 ml amandelmelk
  • 2 theelepels honing
  • 1 theelepel muntextract
  • 160 gram chocolade

Voor een suikervrij ijsje is het aan te raden om suikervrije chocolade te kopen. Deze kun je gewoon in de supermarkt krijgen. Muntextract kun je onder andere online bestellen bij verschillende sites voor hobbybakkers.
Bereidingswijze:
Doe de bananen, amandelmelk, honing en het muntextract in een blender. De chocolade breek je in kleine stukjes. Verdeel het bananenmengsel over de vormpjes en voeg de chocoladestukken toe. Even invriezen en je heerlijke ijsjes zijn klaar!
Tip: Het muntextract heeft geen kleur van zichzelf. Om de ijsjes toch een fris uiterlijk te geven kun je groene kleurstof voor levensmiddelen toevoegen. Twee druppels is genoeg om net dat groene kleurtje te krijgen. Voeg de druppels tegelijk met de ingrediënten toe aan de blender. Let er wel op dat de meeste kleurstoffen een kleine hoeveelheid suiker bevatten.
 

10. Koffie

Koffie
Na gezellig in de tuin gegeten te hebben is het tijd voor een lekker bakkie koffie. Nu kun je simpelweg koffie gaan zetten, maar je kunt je gasten ook verrassen! Geef ze eens een koffie-ijsje: een leuk alternatief voor de ijskoffie. Het handige van koffie-ijsjes is dat je ze precies kan aanpassen aan de voorkeuren van je gasten.
Het enige wat je dus nodig hebt is koffie en melk! Een goede tip is wel om de koffie wat sterker te zetten dan dat je dit normaal zou doen. Dit is slim, omdat het ijs wat van de smaak van de koffie wegneemt. In plaats van melk kun je ook room gebruiken voor een wat vollere smaak.
Doe simpelweg de koffie en de melk en/of room in de vormpjes, zet deze in de vriezer en na een paar uur heb je lekkere koffie-ijsjes. Laat de koffie wel eerst even afkoelen. Mocht je helemaal luxe willen doen, vul de vormpjes dan eerst voor een deel met room, bevries dit vervolgens een uur en voeg daarna pas de koffie toe. Je ijsje zal er zo uit gaan zien als een heuse cappuccino.
 
Welk ijsje ga jij maken deze zomer?
Of heb je zelf nog recepten of tips voor heerlijke ijsjes?
Laat het weten in een reactie!