Heb je altijd al een mooi gazon gewild, maar schrikt de aanleg en vooral het onderhoud ervan je een beetje af? Dat begrijpen we heel goed. Voor een mooi, groen gazon moet je natuurlijk de nodige moeite doen, en daartoe moet je wel bereid zijn. Maar had je ook al eens aan kunstgras gedacht? Zeker als je aan sport doet, ben je er vast al wel eens mee in aanraking gekomen.

Kunstgras is niet alleen geschikt voor sportvelden, maar ook voor in de achtertuin. Met kunstgras maak je prachtig onderhoudsvriendelijk gazon, en het is niet moeilijk. Hoe je kunstgras leggen het beste aanpakt, gaan wij je in dit artikel vertellen.

Kunstgras leggen stap voor stap

(spring naar het onderwerp)

1.) Kies de bodem
2.) Egaliseer de grond
3.) Het stabilisatiedoek
4.) Uitrollen kunstgrasmat
5.) Kunstgrasmat op maat snijden
6.) Sluit de kunstgrasbanen aan.
7.) Zand instrooien

 

Kunstgras leggen: wat heb ik nodig?

soorten kunstgras

Kunstgras leggen is niet moeilijk, maar je hebt er natuurlijk wel een aantal dingen voor nodig. Allereerst zul je een weloverwogen keuze voor een bepaalde soort kunstgras moeten maken, en daarnaast moet je de nodige gereedschappen in huis halen.

Soorten kunstgras

Allereerst moet je natuurlijk kunstgras hebben. Bij je keuze voor een bepaalde soort kunstgras komt het een en ander kijken. Er zijn namelijk verschillende soorten kunstgras die geschikt zijn voor verschillende doeleinden.

Zo heb je kunstgras dat extra zacht aanvoelt en dat geschikt is voor een gazon waarop gespeeld en gelegen wordt. Wil je een gazon aanleggen waarop gevoetbald kan worden? Dan is het slim om een stevige soort sportgras te gebruiken. Voor alle wensen en behoeften is er wel een geschikte soort kunstgras; laat je dus vooral goed adviseren.

Gereedschappen

De volgende gereedschappen en materialen heb je nodig als je kunstgras gaat leggen:

  • Kunstgras;
  • Een hark;
  • Een trilplaat;
  • Een houten balk;
  • Een waterpas;
  • Eventueel stabilisatiedoek;
  • Een stanleymes;
  • Zelfklevende kunstgrastape of lijmband en kunstgraslijm;
  • Kwartszand;
  • Een bezem.

Nog op zoek naar kunstgras? Hier vind je een groot aanbod met kunstgras (+/- €12 per 2m2)

Kunstgras leggen in 7 simpele stappen

Kunstgras kun je natuurlijk laten leggen door professionals, maar je kunt het ook zelf doen. Volg deze 7 stappen en je zult zien dat kunstgras leggen makkelijker is dan je denkt!

Stap 1. De bodem kiezen

zand in tuin

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de grond in je tuin even grondig onder handen neemt. Kunstgras moet je leggen op een ondergrond waar geen onkruid of andere planten meer op staan. Ook is het belangrijk dat de ondergrond waarop je het kunstgras legt goed waterdoorlatend is. Als dat niet het geval is, zullen er als het regent plassen op je grasmat blijven staan. Verwijder dus eerst planten, onkruid en ander tuinafval van het oppervlak waar je gras komt te liggen. Vervolgens graaf je de bodem van de tuin af, op ongeveer 12 centimeter onder het maaiveld.

Kunstgras kan op verschillende bodems worden gelegd, maar wij raden een zandbodem aan. Zand is makkelijk egaal te maken, en dat is wel zo handig als je het kunstgras leggen helemaal zelf doet. Kunstgras kun je leggen op ophoogzand. Dit kun je heel gemakkelijk bij de bouwmarkt kopen, en het is niet duur.

Hoeveel ophoogzand je nodig hebt, hangt natuurlijk af van de grootte van je tuin. Verspreid het ophoogzand gelijkmatig over de tuin met een hark, en zorg ervoor dat er geen zwarte grond meer zichtbaar is. De laag ophoogzand moet ongeveer 10 centimeter dik zijn.

Stap 2. De grond egaliseren

zand egaliseren

Nu is het belangrijk dat je een zo egaal mogelijk vlak maakt met het zand. Zo voorkom je dat je straks rare bobbels of kuilen in je gazon krijgt. Om een mooie egale grond te krijgen, begin je door het zand te verdichten. Verdichten wil eigenlijk gewoon zeggen dat je het zand flink aanstampt. Dat doe je met een trilplaat, waarmee je over het gehele oppervlak heen gaat. Door de aarde aan te stampen zorg je voor een stevige ondergrond. Om de ondergrond extra stevig te maken, kun je de aarde eerst licht besproeien. (grote waterpas 60cm – €15)

Vervolgens is het tijd om het zand overal gelijk te trekken. Dat is eigenlijk heel makkelijk; je gaat op je knieën zitten en strijkt met een brede houten balk over het zand, net zolang tot het overal gelijk ligt. Een waterpas is hierbij natuurlijk een handig hulpstuk. Let hierbij wel op dat je het zand niet op precies gelijke hoogte met het terras egaliseert. De grasmat moet er immers nog bovenop komen; als het zand even hoog is als je terras, zal het gras later dus te hoog komen te liggen. Zorg ervoor dat het zand ongeveer twee centimeter onder het niveau van je terras komt te liggen.

Stap 3. Stabilisatiedoek neerleggen

stabilisatiedoek

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je ervoor kiezen om na het egaliseren van de grond stabilisatiedoek of worteldoek neer te leggen. Zo'n doek heeft een aantal voordelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat onkruid geen kans krijgt om onder je grasmat te gaan woekeren en er uiteindelijk misschien zelfs bovenuit te komen. Daarnaast zorgt het, zoals de naam al zegt, voor extra stabiliteit, zodat er minder makkelijk kuilen of gaten in het gras ontstaan. Als laatste kan een stabilisatiedoek ook een handig hulpstuk zijn bij de rest van het aanleggen van het kunstgras. Zo kun je rustig over het oppervlak heenlopen, zonder dat je oneffenheden veroorzaakt.

Het worteldoek (vanaf €11,25) neerleggen is een vrij simpele klus; zorg simpelweg dat het oppervlak bedekt wordt door het doek. Dat is geen precisiewerk; het is niet erg als er aan de randen nog een stukje zand onbedekt blijft. Zorg er in het midden wel voor dat de stukken doek goed aansluiten, en dat ze niet overlappen.

Deze derde stap is optioneel; je kunt hem als je wilt ook overslaan. Er zijn genoeg bedrijven (en mensen) die hun kunstgras leggen zonder daar eerst stabilisatiedoek onder aan te brengen. Kunstgrasmatten zijn vandaag de dag van zichzelf al stevig genoeg om zo neer te leggen, zonder dat er onkruid doorheen komt of er gaten of kuilen in komen.

Stap 4. De grasmat uitrollen

kunstgras leggen

Nu is het dan eindelijk tijd om de grasmat uit te gaan rollen. Je gazon begint zo langzamerhand vorm te krijgen, en je krijgt bij deze stap al een goed idee van hoe het er straks uit komt te zien!
Bij het uitrollen van de grasmat is het belangrijk dat je goed let op de richting waarin de grassprietjes staan. Als je goed kijkt, zie je dat alle grassprietjes op de mat dezelfde kant uitwijzen. Deze richting in de grasmat wordt ook wel de vleug genoemd. Als je vanaf je terras het mooiste zicht op je gras wilt hebben, kun je het beste de mat zo uitrollen dat de grassprietjes naar het terras wijzen. Zo kijk je vanaf het terras als het ware ‘in' het gras. Trek de mat na het uitrollen goed strak.

Een rol kunstgras heeft meestal een breedte van 2 of 4 meter. Als je tuin breder is dan 4 meter, zul je dus twee stukken gras naast elkaar moeten leggen. Hoe je dat aanpakt, lees je bij stap 6.

Stap 5. De grasmat bijsnijden

stukken kunstgras

Als de mat eenmaal op zijn plek ligt, moet je er natuurlijk nog voor zorgen dat deze mooi past op het oppervlak. De hoeken en randen zul je dus moeten bijsnijden met een stanleymes.
Dat bijsnijden van de mat klinkt misschien moeilijk, maar eigenlijk is het vrij simpel. Eerst snijd je grofweg de overschotten weg, en vervolgens ga je nauwkeurig te werk om te zorgen dat het kunstgras mooi op zijn plek komt te liggen.

Vouw de mat om op de plekken waar hij afgesneden moet worden. Aan de onderkant van de mat (nooit aan de bovenkant!) snijd je vervolgens de mat precies langs de goede rand af. Bij de hoekjes en bij eventuele ronde randen zal dat best een gepriegel zijn, maar als je secuur te werk gaat, moet dat helemaal goedkomen.

Let op! Wees niet te enthousiast met je stanleymes. Je kunt er beter tien keer een te klein stukje afhalen, dan één keer een te groot stuk. Kunstgras groeit natuurlijk niet meer aan!

Stap 6. De banen aansluiten

kunstgras naden

Als je twee stroken kunstgras naast elkaar moet leggen, wil je natuurlijk dat de naad onzichtbaar is. Ten eerste moet je er in dat geval natuurlijk voor zorgen dat de vleug van beide stukken kunstgras dezelfde richting op wijst.

Daarnaast is het zaak deze twee stroken zo mooi mogelijk te laten aansluiten. Om er zeker van te zijn dat ze niet los zullen raken bij de naad en zullen verschuiven, is het slim ze vast te lijmen. Dit doe je heel makkelijk met een stuk kunstgrastape, of met speciale lijm en lijmband. Deze dingen kun je gewoon in de bouwmarkt kopen. Snijd de stroken kunstgras zo af dat ze mooi op elkaar aansluiten. Dit doe je weer door de mat op de snijrand om te vouwen, en hem aan de onderkant af te snijden. Hierbij is het slim om tussen de twee stroken ongeveer een afstand van 2 millimeter te bewaren, zodat ze niet te strak tegen elkaar aan liggen. Hier zie je straks niets meer van.

Vervolgens sla je beide stroken terug en plaats je een strook lijmband met lijm of zelfklevende kunstgrastape in het midden van de naad. Dan ‘vouw' je de twee stroken weer dicht, zodat ze ieder precies de helft van de lijmband of tape bedekken. De naad loopt nu als het goed is precies over het midden van de tape.

Om de stroken kunstgras goed aan te drukken, ga je op je knieën op de mat zitten en loop je de hele naad stukje voor stukje na. Til steeds de twee stroken een stukje op en duw ze dan stevig aan voordat je verdergaat naar het volgende stuk. Door goed over de aangedrukte stukken heen te wrijven met je handen, weef je als het ware de grassprietjes in elkaar, waardoor je later niets meer van de naad ziet. Hiervoor kun je ook een bezem gebruiken.

Stap 7. Zand instrooien

kunstgras zand

Je gazon van kunstgras ligt er prachtig bij! Nu volgt nog één laatste stap om ervoor te zorgen dat je mooie gazon zo goed blijft liggen. Het is namelijk slim om je mooie kunstgras nog even extra te verzwaren, zodat het niet verschuift als erop wordt gespeeld of als je met je tuinmeubelen aan het slepen bent.

Een snelle en gemakkelijke manier om dat te doen is door zand over je kunstgras te strooien. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar je ziet er niets van en het verzwaart je mat zodanig dat je je er helemaal op kunt uitleven. Een tweede optie op je grasmat vast te zetten, is door er kunstgrashaken in te tikken. Dit zijn eigenlijk een soort grote nietjes die de mat op hun plaats houden. Een nadeel van deze haken is echter dat ze vaak zichtbaar zijn, en dat spelende kinderen zich eraan zouden kunnen bezeren. In dat opzicht is zand de betere optie.

Voor het instrooien van je kunstgras kun je kwartszand gebruiken. Dat is heel fijn zand dat gemakkelijk tussen de sprietjes belandt. Dat is niet alleen goed voor het verzwaren, maar het zorgt er ook voor dat de grassprietjes mooi rechtop blijven staan. Strooi het zand eerst vanuit de zak over de hele grasmat heen. Vervolgens pak je een stevige bezem en veeg je het zand goed in de grasmat. Met de bezem kun je ook meteen de grassprietjes goed omhoog zetten, zodat je kunstgras echt tot leven komt!

Zand strooien hoeft overigens niet altijd. Bij sommige soorten kunstgras is dit niet nodig. Kijk dus altijd eerst even goed op de verpakking, zodat je niet onnodig zand koopt en langer bezig bent dan noodzakelijk is.

Het onderhoud van je kunstgras

Nu kun je gaan genieten van je mooie nieuwe gazon! Kunstgras is tegenwoordig steeds moeilijker van echt gras te onderscheiden, en het is natuurlijk een stuk makkelijker te onderhouden. Je hoeft immers niet te maaien, bij te zaaien of te verticuteren. Ideaal als je geen groene vingers hebt!

Toch moet je af en toe je kunstgras even inspecteren om te kijken of het er nog wel goed bijligt. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat er na verloop van tijd bijna geen zand meer tussen het gras ligt. Als dat het geval is, is het verstandig even opnieuw je kunstgras in te strooien. Daarnaast kan het zo zijn dat je grassprietjes na verloop van tijd toch weer een beetje slap gaan hangen. Met een goede borstelbeurt met de bezem is dit probleem snel weer verholpen. Daarnaast kun je natuurlijk, net als bij echt gras, gevallen bladeren en ander tuinafval regelmatig verwijderen met een hark.

Kunstgras is een ideale oplossing voor mensen die wel een gazon in de tuin willen, maar geen zin hebben om steeds weer onderhoud aan dat gazon te moeten plegen. Kunstgras leggen is makkelijker dan je denkt, en als je het bovenstaande stappenplan volgt, kun je dit gewoon zelf doen!

Heb jij kunstgras in de tuin, en heb je nog tips voor mensen die zelf kunstgras willen leggen?
Deel ze in een reactie!