Wil je zelf je trap gaan renoveren of opknappen? Dan hebben we hier een uitgebreide gids voor trap renovatie.

Ben je bezig met het geven van een opknapbeurt aan je huis? Dan is de trap misschien niet het eerste waar je aan denkt. In elk huis vind je wel één of meerdere trappen. Een mooie trap kan er dan ook voor zorgen dat je huis helemaal af is. Je kunt ervoor kiezen om het opknappen van de trap uit te besteden, maar je kunt ook zelf je trap opknappen. Zelf je trap renoveren is een stuk goedkoper.

Dat klinkt misschien als een taaie, ingewikkelde klus, maar eigenlijk valt dat best mee. Je kunt soms al in één dag klaar zijn! Daarnaast bespaar je een hoop geld door zelf je trap op te knappen. En zeg nou zelf: het is toch veel leuker om een trap in huis te hebben die je helemaal zelf hebt opgeknapt?! Zelf je trap opknappen is makkelijker dan je denkt!

In dit artikel leggen we je uit met welke methodes je dit kunt doen en wat er allemaal bij komt kijken.

Spullen nodig om je trap op te knappen? Bij deze webshops vind je een breed assortiment aan traprenovatie artikelen:

Een trap opknappen of jouw trap renoveren doe je zo:

Gereedschap

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je trap wilt gaan opknappen. Misschien ben je net verhuisd en vind je de huidige trap niet mooi, of misschien is je trap gewoon versleten en toe aan een opknapbeurt. Wat de reden ook is, zelf je trap opknappen, is een klus die elke handige doe-het-zelver aan kan. Met een beetje handigheid en de juiste voorbereiding ben je soms al binnen een dag klaar.

Daarnaast is het veel goedkoper om zelf je trap op te knappen dan om dit te laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Zo houd je mooi extra geld over om de rest van het huis aan te pakken!

Een nieuwe trap kan je huis een compleet andere uitstraling geven. Soms is de trap ook zichtbaar vanuit bijvoorbeeld de woonkamer, in dit geval wil je natuurlijk wel dat de trap er goed uit ziet. Maar ook als de trap niet direct zichtbaar is, zie je hem toch meerdere malen per dag wanneer je over de trap loopt. Ook dan is het fijn als je trap er mooi uit ziet en past bij de rest van je woning. Met een mooie trap maak je jouw huis helemaal af!

Welke mogelijkheden zijn er?

Vraagteken

Er zijn natuurlijk een aantal verschillende mogelijkheden om je trap op te knappen. De ene is wat makkelijker dan de andere en ook qua kosten verschillen de mogelijkheden van elkaar. Om je een overzicht te geven hebben we de meest voorkomende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

Elke methode om je trap op te knappen geeft de trap een andere uitstraling. Denk dus vooraf goed na over welk materiaal past bij jouw huis, en wat voor uitstraling je de trap wilt geven.
Daarnaast is het ook goed om na te denken over de mate waarin de trap geluiddempend is: een houten trap maakt al snel veel meer geluid dan een trap die bekleed is met tapijt. Dus ga je je houten trap renoveren? Denk er dan ook eens over na deze te bekleden in het proces.

Ook zijn de diverse mogelijkheden verschillend in moeilijkheidsgraad en daarnaast verschilt ook het kostenplaatje. Allemaal dingen om goed over na te denken voor je je trap gaat opknappen.

Traptreden, stootborden & trapneuzen

Ga je zelf je trap opknappen? Dan is het handig om te weten uit welke onderdelen je trap precies bestaat. Voordat we de diverse methodes stap voor stap gaan uitleggen zullen we daarom eerst kort uitleggen wat de verschillende onderdelen van de trap precies zijn. Zo weet je straks precies wat je moet doen!

Traptreden

Traptreden

De traptreden hebben waarschijnlijk weinig uitleg nodig: het woord zegt het eigenlijk al. De traptreden zijn de ‘platte' delen van de trap, waar je je voeten op zet wanneer je op de trap loopt. De trap. Vind je de bovenstaande traptreden mooi? Soortgelijke zijn hier te vinden.

Stootborden

Stootborden vind je alleen bij een dichte trap. Dit zijn de verticale stukken tussen de traptreden in. Ze geven een trap stevigheid en zorgen ervoor dat er geen vuil of stof onder de traptreden kan komen. Op deze manier kun je dankzij de stootborden de ruimte onder de trap bijvoorbeeld gebruiken als kast. Stootborden worden over het algemeen een beetje schuin geplaatst, zodat er wat meer ruimte op de traptreden is om je voet neer te zetten. (vanaf 20 euro per 5)

Trapneuzen

Een trapneus is een stukje waarmee je het einde van de traptrede verlengt, zodat dit een stukje over het stootbord heen hangt. De trapneus is vaak in dezelfde stijl als de rest van de trap, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld anti-slip trapneuzen te plaatsen.

Zelf je trap opknappen: stap voor stap

Nu je op de hoogte bent van de diverse mogelijkheden om je trap op te knappen kun je een keuze gaan maken. We leggen je nu van de eerder benoemde methodes uit hoe je deze aanpakt, wat je nodig hebt, en wat de voor- en nadelen zijn.

Tapijt leggen

Trap met tapijt

Zelf je trap opknappen met tapijt klinkt als een makkelijke oplossing, maar er komt bij deze klus aardig wat precisiewerk kijken. Er zitten een aantal voordelen aan een tapijt op je trap: zo is tapijt bijvoorbeeld erg geluiddempend. Daarnaast is een tapijt ook lekker warm en zacht voor je voeten en over het algemeen niet glad.

Tapijt is echter niet zo handig wanneer je huisdieren hebt die ook de trap op gaan: haren van bijvoorbeeld katten en honden blijven vaak in het tapijt hangen en het schoonmaken hiervan is geen leuk klusje.

We leggen je hier stap voor stap uit hoe je tapijt legt op een dichte trap.

Wat heb je nodig bij trap renoveren? (klik als je het product nodig hebt / wilt bestellen)

Stap 1: je trap 'tapijtklaar' maken

Trap schuren

Voordat je het nieuwe tapijt op je trap kunt gaan aanbrengen moet je ervoor zorgen dat de ondergrond van de trap hier geschikt voor is. Eventueel oud tapijt, lijm- en verfresten moeten van de trap verwijderd worden, zodat de trap helemaal schoon en glad is wanneer je het nieuwe tapijt hierop gaat plaatsen. Het verwijderen van oud tapijt kan best een flinke klus zijn, zorg ervoor dat je hier rekening mee houdt in je tijdsschema.

Stap 2: tapijt inmeten

Voordat je naar de winkel gaat om je nieuwe tapijt uit te zoeken is het belangrijk dat je de maten van je trap opmeet, zodat je tapijt straks perfect past. Dit inmeten klinkt als een makkelijke klus, maar het is belangrijk dat dit erg zorgvuldig gebeurt! Meet je een centimeter te kort, dan past je hele tapijt niet meer en dat zou zonde zijn. Voor het inmeten van je tapijt meet je de volgende zaken op:

  • De hoogte van de stootborden;
  • De diepte van de traptreden, gemeten aan de diepste kant;
  • De rondingen van de trapneuzen.

Heb je een trap met een draai? Dan moet je extra goed opletten bij het meten. Met behulp van een trapspin kun je de maten van de treden in de draai makkelijk opmeten. Schrijf al deze maten vervolgens op en neem dit mee naar de winkel. Je bent nu klaar voor stap 3!

Stap 3: tapijt uitkiezen

Tapijt rollen

Nu kun je het tapijt gaan uitkiezen om de trap te creëren die helemaal aansluit op jouw wensen. Geef in de winkel wel even aan dat je tapijt zoekt voor een trap, niet alle tapijt is namelijk even geschikt als trapbekleding.

Stap 4: ondertapijt leggen

Net als bij bijvoorbeeld laminaat, is het ook bij tapijt aan te raden om een ondervloer te leggen onder het tapijt. Hiermee kun je de levensduur van je trap verlengen. Een ondertapijt zorgt er bijvoorbeeld voor dat het tapijt in het midden van de trap (in ‘de loop') even snel slijt als aan de randen, zodat je geen kale plekken krijgt.

Een handige truc om het ondertapijt op maat te snijden, is door mallen te maken van de traptreden. Per trede maak je een mal op papier. Geef elke mal een nummer en snijd vervolgens aan de hand van de mallen het ondertapijt uit.

Tip: houd bij het op maat snijden van het ondertapijt wat speling over, dit kun je later nog snijden.

Nadat je het ondertapijt op maat hebt gesneden kun je beginnen met het bevestigen. Lijm het ondertapijt op de trap vast en bevestig daarna nog wat nietjes voor extra stevigheid. Eventuele stukken die uitsteken snijd je af met een stanleymes.

Stap 5: het ‘echte' tapijt leggen

Tapijt snijden

Nu ben je klaar om je tapijt te gaan leggen. Dit gaat in principe hetzelfde als bij het ondertapijt: je snijdt het tapijt op maat, hiervoor kun je ook weer mallen gebruiken. Houd hierbij eventueel wat speling over. Met een lijmkam breng je de tapijtlijm aan op het ondertapijt en vervolgens leg je je tapijt hier overheen.

Stap 6: de afwerking

Wanneer de lijm is uitgehard kun je de hele trap nog even nalopen op uitstekende stukken tapijt of rafels. Deze kun je met een schaar of stanleymes verwijderen. Nadat je de afwerking in orde hebt gemaakt is je nieuwe trap klaar!

Let op: de tapijtlijm moet nog wel even uitharden, dus het is verstandig om de trap niet gelijk te gaan gebruiken.

PVC

Zelf je trap opknappen met PVC? Dat is heel gemakkelijk! Mits de voorbereiding niet te lang duurt, kun je je trap binnen een dag bekleden met PVC. De voordelen van PVC zijn dat het vrij goedkoop is vergeleken met andere materialen en dat PVC erg slijtvast is. Een nadeel is dat een trap met PVC redelijk glad kan zijn.

Wat heb je nodig?

Checklist

  • PVC;
  • Stanleymes;
  • Rolmaat;
  • Primer;
  • Kwast;
  • Eventueel: trapspin.

Stap 1: de trap glad maken

Schuren

Voordat je je trap kunt gaat bekleden met PVC is het belangrijk dat de trap echt helemaal glad is. Lijmresten en dergelijken moeten allemaal van de trap verwijderd zijn, zodat je de PVC bekleding mooi strak kunt afwerken.

Stap 2: primer aanbrengen

Voor een goede hechting van het PVC is het belangrijk om eerst een primer aan te brengen op de traptreden. Maak de primer aan volgens de aanwijzingen op de verpakking en breng deze gelijkmatig aan op de traptreden.

Stap 3: de trap opmeten

Rolmaten

Waarschijnlijk heb je voordat je het PVC aangeschaft hebt de trap al opgemeten om te weten hoeveel je nodig hebt. Voor het bekleden van de trap is het belangrijk dat je traptreden individueel opmeet, zodat je vervolgens het PVC kunt gaan uitsnijden.

Bij een draaitrap kun je eventueel een trapspin gebruiken om de treden in de draai op te meten. Meestal zijn niet alle treden van een trap gelijk in grootte, dus je kunt het beste elke trede apart opmeten!

Stap 4: het PVC op maat snijden

Nu kun je het PVC op maat gaan snijden. Hiervoor kun je een malletje maken van bijvoorbeeld modeltape of papier. Bij de meeste trappen zijn niet alle treden gelijk, dus het is het het makkelijkst om van elke trede een mal te maken en deze te nummeren. Aan de hand van de gemaakte mallen kun je vervolgens de vloer gaan uitsnijden. Dit doe je gemakkelijk met een stanleymes!

Stap 5: PVC plakken

De meeste PVC trapbekledingen zijn zelfklevend. Je hoeft dus niet zelf met lijm te klooien, erg handig! Zorg ervoor dat je de treden mooi strak en glad bevestigt.
Plakt je PVC niet meer zo goed?

Dan kun je het even verwarmen met een föhn. Hierna zal het weer goed plakken!

Alles vastgeplakt? Dan ben je klaar! Het PVC hoeft niet te drogen en je kunt de trap dus gelijk weer gebruiken. Zelf je trap opknappen met PVC is door de echte klusser dus in een handomdraai gedaan!

De trap schilderen

Verfspullen

Hoe kun je nu het makkelijkst zelf je trap opknappen? Een van de makkelijkste manieren blijft toch wel het schilderen van je trap. Hier komt immers geen ingewikkeld meetwerk aan te pas en daardoor kan er in principe vrij weinig verkeerd gaan. Je trap verven hoeft in principe ook niet erg veel te kosten wanneer je het zelf doet. Het nadeel bij een houten trap kan zijn dat de trap wel erg gehorig wordt.

Wat heb je nodig om kwalitatief goed je trap te schilderen?

Stap 1: verf kiezen

Verf en kwasten

Het is belangrijk dat je de juiste verf gebruikt voor het verven van je trap. Op een trap wordt immers veel gelopen en daarom is de trap erg kwetsbaar voor slijtage. De verf die je kiest moet goed bestand zijn tegen intensief gebruik. Het beste kun je voor het verven van je trap een vloercoating met twee componenten gebruiken. Deze bestaat uit een basiscoating en een verharder.

Je kunt er ook voor kiezen om de trap te schilderen met een acrylverf, maar je moet dan nog wel de trap aflakken met een doorzichtige parketlak. De laklaag zorgt net als de verharder voor een goede beschermlaag op de traptreden.

Er zijn zelfs ook diverse speciale anti-slip verfsoorten te verkrijgen, om ervoor te zorgen dat je trap niet te glad wordt!

Stap 2: de trap schuren

Het is van groot belang dat je de trap goed schuurt voor je gaat schilderen. De verf kan pas echt goed hechten wanneer de trap mooi glad geschuurd is. Dit kun je doen met een schuurmachine of met schuurpapier. Lees hier een uitgebreide gids over het schuren van de trap. Het schuren van de trap is vaak wel een van de grootste klussen.

Stap 3: beschadigingen repareren

Plamuur

Zijn er wat beschadigingen zichtbaar aan de trap, zoals krassen of deuken? Voor het mooiste resultaat repareer je deze beschadigingen voordat je gaat schilderen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met plamuur. Zorg ervoor dat je de geplamuurde stukjes daarna ook weer licht opschuurt.

Stap 4: afplakken

Om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk alleen de trap een kleurtje geeft, en niet het gebied eromheen, is het handig om alles goed af te plakken. Je kunt dit gemakkelijk doen met afplaktape. Eventueel kun je bijvoorbeeld je vloer ook nog afdekken met een afdekzeil.

Stap 5: de trap stof- en vetvrij maken

Voordat je écht aan de slag kunt, moet je de trap nog stof- en vetvrij maken. Dit kun je doen met een doekje of een stoffer en eventueel wat ammonia of verfreiniger.

Stap 6: de trap schilderen

Trap schilderen

Nu ben je klaar voor het echte werk: het schilderen van de trap!

Tip: schilder de traptreden om en om, zodat je de trap eventueel tussendoor nog kunt gebruiken wanneer de ene helft van de treden nat is.
Klaar met schilderen? Dan is het wachten tot de verf goed gedroogd is. Daarna kun je je trap gaan gebruiken!

Overzettreden – trap renoveren met overzettreden.

Ben je toe aan een hele nieuwe look voor je trap, maar wil je geen compleet nieuwe trap plaatsen? Zelf je trap opknappen met overzettreden is een goed alternatief. Hierbij plaats je nieuwe trapdelen over de oude heen. Je kunt hierbij kiezen voor overzettreden van laminaat of van hout. Het gebruiken van overzettreden is een stuk makkelijker en goedkoper dan het plaatsen van een geheel nieuwe trap. Ook is het gebruik van overzettreden relatief goedkoop ten opzichte van het maken van een nieuwe trap.

Wat heb je nodig?

Gereedschapskist

Stap 1: de trap schuren

Schuur de trap netjes glad en zorg ervoor dat oude verf- of lijmresten helemaal verwijderd zijn voordat je gaat beginnen met het plaatsen van de overzettreden. Het verwijderen van de lijmresten bij lijm op waterbasis gaat vaak goed met een sopje van warm water en handzeep. Breng aan, laat het intrekken en probeer het te verwijderen. Werkt dit niet? Dan is waarschijnlijk de lijm niet op waterbasis. Een handige truc is dan het gebruik van cola, breng het aan op de trap, wacht een paar minuten en laat de cola intrekken, vervolgens kan je het verwijderen met een plamuurmes.

Stap 2: Traptreden opmeten

Rolmaat

Nu kun je de traptreden gaan opmeten zodat je weet hoe groot je de overzettreden moet gaan zagen. Bij een draaiende trap kun je een trapspin gebruiken voor de treden die in de draai zitten. Omdat meestal niet alle treden van de trap een gelijke afmeting hebben, kun je het beste alle treden apart opmeten en deze nummeren, zodat je straks weet welke overzettrede bij welke traptrede hoort.

Stap 3: Overzettreden op maat zagen

Nu je alle traptreden hebt opgemeten, kun je de overzettreden op maat gaan zagen! Schuur na het zagen alle zaagsneden mooi glad, en je bent klaar voor de volgende stap! Heb je een open trap? Dan kun je stap 4 en 5 overslaan en direct doorgaan naar stap 6.

Stap 4: Stootborden opmeten

Bij een dichte trap moet je ook de stootborden nog opmeten. Ook voor de stootborden geldt dat deze niet bij elke trede even groot zijn, dus ook hier is het handig de stootborden te nummeren. Overigens kun je er ook voor kiezen bij een dichte trap om geen stootborden te gebruiken, maar enkel overzettreden voor de traptreden.

Stap 5: Stootborden op maat zagen

Laminaat zagen

Nadat je de stootborden hebt opgemeten kun je ook deze op maat gaan zagen. Ook bij de stootborden (20 euro per 5) is het mooi als je de zaagsneden even glad schuurt.

Stap 6: Checken of alles past

Nadat je alles op maat hebt gezaagd is het handig om te checken of alles ook daadwerkelijk past voor je het gaat bevestigen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan tijdens het bevestigen van de overzettreden.

Stap 7: De overzettreden bevestigen

Houten trap

Alles gezaagd en gecheckt of alles past? Dan kun je nu alles gaan bevestigen!

Het bevestigen van de overzettreden en eventueel de stootborden doe je met montagekit. Smeer montagekit op de traptrede en de trapneus voor de overzettreden.

Let op: de treden moeten 24 uur drogen! Wil je de trap tussendoor nog gebruiken? Dan is het slim om de treden om en om te bevestigen. Zo kun je nog gewoon op de ‘oude' treden lopen. De overzettreden op deze treden bevestig je als de eerste groep treden helemaal droog is.

Na het lezen van dit artikel weet jij precies welke mogelijkheden er zijn om zelf je trap op te knappen en hoe je dit stap voor stap aan kunt pakken. Je kunt nu zelf je trap opknappen met tapijt, PVC, door de trap te schilderen, of met overzettreden.

Spullen nodig om je trap op te knappen? Bij deze webshops vind je een breed assortiment aan traprenovatie artikelen:

Ga jij zelf je trap opknappen na het lezen van dit artikel?
Deel dit artikel dan op Facebook!