Je brengt uren door in de moestuin en vermaakt je prima met het verzorgen van je groenten, fruit en kruiden. Het plezier verdwijnt echter als sneeuw voor de zon als je de eerste tekenen van verschillende ziekten en plagen in de moestuin ziet. Je oogst wordt hiermee bedreigd en de kans is groot dat deze dit jaar niet zo rijk zal zijn als de afgelopen jaren.
Tijd om actie te ondernemen en je groenten, fruit en kruiden te beschermen tegen deze ziekten en plagen in de moestuin.
 

Een goede behandeling maakt ziekten en plagen in de moestuin onschadelijk

De meeste ziekten en plagen in de moestuin zijn prima te bestrijden. Ze hoeven je oogst dan ook absoluut niet in gevaar te brengen. Om je te helpen bij het herkennen van de ziekten en plagen in de moestuin bespreken we achtereenvolgens 4 veelvoorkomende ziekten en 5 alledaagse plagen.

4 ziekten die je liever niet in je eigen moestuin ziet

Er zijn verschillende ziekten die voor flinke schade kunnen zorgen. Sommige van deze ziekten teisteren alleen een bepaalde groente, terwijl anderen invloed hebben op de hele moestuin.

1. Phytophthora infestans

Pytophthora-infestans
We beginnen deze lijst met ziekten en plagen in de moestuin met een ziekte waar je wellicht weleens van gehoord hebt, namelijk de ‘aardappelziekte' of de 'tomatenziekte'. Deze worden beiden veroorzaakt door Phytophthora infestans, een micro-organisme dat tot de waterschimmels behoort. De verspreiding van de ziekte gaat dan ook altijd gepaard met water en vocht. Alleen dan zijn de micro-organismen in staat om zich voort te planten en te vermeerderen. Regen en natte bladeren zijn dus de grote vijand.
Phytophthora infestans is te herkennen aan de bruine vlekken die op de aangetaste bladeren ontstaan. Deze verspreiden zich vervolgens langzaam richting de stengels van de plant en tasten tot slot ook de vruchten aan.
Bestrijding
Er zijn verschillende manieren om de aardappel- of tomatenziekte tegen te gaan. De voornaamste bestrijding is natuurlijk het zo droog mogelijk houden van de plant. Als de plant niet nat kan worden, is de kans dat de Phytophthora infestans zich hecht immers uitgesloten. Er zijn verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen:

  • Plant je planten onder een afdak of in een kas.
  • Zorg voor een zonnige standplaats met voldoende wind. Hierdoor droogt de grond rondom de planten sneller op.

Daarnaast is het belangrijk om aangetaste bladeren meteen te verwijderen. Als de ziekte zich nog niet verspreid heeft naar de stengels en de vruchten, valt je oogst nog te redden.
Tot slot is het belangrijk om voor voldoende afwisseling te zorgen in je moestuin. Dit doe je bijvoorbeeld al door je moestuin in te delen in blokken en ieder jaar andere groenten te planten in de verschillende blokken. Schimmels zoals de Phytophthora infestans die in de grond zitten geef je zo minder kans, omdat ze ieder jaar andere gewassen treffen.

2. Knolvoet

Knolvoet
De naam knolvoet (Plasmodiophora brassicae) verraadt eigenlijk al een beetje waar deze ziekte tot uiting komt, namelijk in de voet van de plant. Oftewel: in de wortel. De wortels worden aangetast door zwellingen die op willekeurige plekken verschijnen. Omdat de wortels natuurlijk onder de grond zitten, is het niet mogelijk om de ziekte hieraan te herkennen. Dit doe je dan ook door goed naar het blad te kijken. Als dit verkleurt tot een donkergrijze kleur, is de kans op knolvoet erg groot.
Knolvoet is een ziekte die vooral bij koolsoorten tot uiting komt.
Bestrijding
Hoewel de ziekte an sich redelijk goed te bestrijden is, is het niet mogelijk om de ziekte volledig uit te roeien. Als je eenmaal knolvoet in de grond van je moestuin hebt zitten, gaat het er niet meer uit. Je zult je dus moeten voorkomen dat de ziekte zich verder kan ontwikkelen. Dit doe je op verschillende manieren.
Ten eerste is het, net als bij Phytophthora infestans, belangrijk om voor afwisseling te zorgen in de moestuin. Bij knolvoet is het belangrijk om groenten minstens vier jaar niet op dezelfde plek in te zaaien.
Daarnaast is het ook belangrijk om de pH-waarde van je grond regelmatig te checken en eventueel te verbeteren. Knolvoet zal namelijk niet tot uiting komen wanneer de pH-waarde van de grond hoger is dan 7,2. Hoe je de pH-waarde kunt meten en wat je moet doen om hem te verhogen, lees je in dit artikel.
De laatste methode om knolvoet zoveel mogelijk te bestrijden is door het relatief drooghouden van de grond rondom de kool. Knolvoet nestelt zich namelijk graag in natte grond.

3. Roest

Roest
De plantenziekte roest ken je wellicht al. Deze schimmelziekte komt namelijk niet alleen voor in de moestuin, maar ook in de gewone tuin. In de moestuin zijn vooral prei, uien en verschillende fruitsoorten het slachtoffer.
Roest wordt veroorzaakt door de schimmel Puccinia Allii en heeft zijn naam te danken aan de karakteristieke roestkleurige vlekken die bij een infectie op de bladeren verschijnen.
Als er niks aan gedaan wordt, zullen de roestplekken open springen waardoor schimmelsporen los komen. Deze laten zich met de wind meevoeren en verspreiden zich zo razendsnel over jouw tuin. Hoewel het een ziekte is, is het ook een regelrechte plaag.
Bestrijding
Het bestrijden van roest kan op drie manieren. Het is in de eerste plaats belangrijk om de aangetaste bladeren zo snel mogelijk te verwijderen, zodat de schimmel geen grip krijgt op de rest van de plant.
In de tweede plaats is het belangrijk om de planten in je moestuin genoeg eigen ruimte te geven, zodat er voldoende wind kan waaien rondom de planten. Roest ontwikkelt zich namelijk het liefst op warme, vochtige plekken.
Tot slot geldt, net als bij de hierboven beschreven ziekten, ook voor roest dat je de planten ieder jaar op andere plekken in de moestuin moet planten. De schimmel die al in de grond zit, heeft zo minder vat op de planten.

4. Rode vruchtziekte

Bramen
We stappen van de groenten even over op het fruit. Fruit kan namelijk net zo goed aangetast worden door ziekten en plagen in de moestuin. Een voorbeeld van zo'n ziekte is de rode vruchtziekte (Acalitus essigi) die de bramen in je moestuin aan kan tasten.
Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bramengalmijt. Deze leggen hun eitjes in de bloemen van de bramenplant, met als gevolg dat de jonge mijten zich in de bramen nestelen. Door vervolgens een gif uit te scheiden voorkomen de jonge mijten dat de bramen volledig kunnen rijpen. Er blijven dus onrijpe en rode vlekken op de bramen zichtbaar.
Bestrijding
Het tegengaan van de rode vruchtziekte is erg lastig. In de eerste plaats omdat de mijten met hun 0,2 millimeter niet te zien zijn, maar ook omdat de ziekte pas opvalt wanneer je op het punt staat om te oogsten.
Toch zijn er een aantal manieren om de ziekte te bestrijden. Zo is het belangrijk om de aangetaste vruchten zo snel mogelijk te verwijderen. Daarnaast kun je ook ieder jaar weer nieuwe bramenplanten zaaien, waardoor de kans dat je met geïnfecteerde planten werkt kleiner wordt.
 

5 plagen die je liever kwijt dan rijk bent

Naast ziekten zijn er natuurlijk ook verschillende insecten die een ware plaag kunnen zijn voor je moestuin. Veel insecten en kleine dieren zijn in de moestuin als een kind in de snoepwinkel. Er is immers zoveel lekkers dat ze gretig beginnen met knabbelen. We bespreken 5 plagen waarvan je last kunt hebben.

1. Bladluizen

Bladluis-met-jong
De bladluis (Aphidoidea) is niet erg geliefd onder moestuinhouders. Sterker nog, dit beestje wordt gehaat. De bladluis zuigt namelijk belangrijke voedingsstoffen uit planten. Hierdoor wordt de bladluis sterker, maar de plant zwakker. Daarnaast verspreidt de bladluis bepaalde virussen waarvan planten ziek kunnen worden. En om het allemaal nog wat erger te maken scheidt de bladluis ook nog eens honingdauw uit. Dit kan zorgen voor schimmels die de plant uiteindelijk fataal kunnen worden.
De bladluis richt zich overigens niet tot één bepaalde plant. Er zijn zoveel verschillende soorten bladluis dat al je planten slachtoffer kunnen worden.
Bestrijding
Hoewel het erg vervelend is om bladluizen in je moestuin te hebben, kan deze plaag relatief goed bestreden worden. Er zijn verschillende effectieve middelen die niet veel tijd of geld kosten.
Je kunt hierbij denken aan het planten van sterk geurende bloemen tussen je groenten, het afspoelen van je planten, het aantrekken van bepaalde insecten zoals lieveheersbeestjes of juist het bestrijden van de mier.
Ben je benieuwd waarom je de mier moet beschermen en welke 11 methoden je nog meer kunt gebruiken om bladluis te bestrijden? Lees dan snel dit artikel!

2. Slakken

Slak-op-bloempot
Slakken zijn misschien niet zo snel, toch kunnen ze behoorlijk wat schade aanrichten in de moestuin. Het zijn namelijk ware veelvraten die geen genoeg kunnen krijgen van sla, andijvie en andere groenten die jij in de moestuin hebt staan. Als ze dan ook nog eens met groten getale in jouw moestuin zitten, zul je wel begrijpen dat je planten binnen de kortste keren tot op de nerf zijn opgegeten.
Bestrijden
Slakken zijn te bestrijden met verschillende huis-tuin-en-keukenmiddelen zoals citrusvruchten, knoflook, een natte krant of een lekker glaasje pils. Je leest er meer over in dit artikel.

3. Rupsen

Rups
Rupsen zijn een ware plaag in de moestuin en hebben al veel tuinders tot wanhoop gedreven. Dit komt door het feit dat rupsen graag van de groenten uit jouw moestuin willen snoepen. Dit moeten ze ook wel doen, want rupsen hebben ontzettend veel voeding nodig om te groeien en zich uiteindelijk te kunnen ontpoppen tot vlinder.
Planten die rupsen graag eten zijn onder andere de verschillende soorten kool, maar bijvoorbeeld ook sla.
Wist je trouwens dat een rups alle voedingsstoffen die hij als vlinder nodig heeft al moet verzamelen terwijl hij nog een rups is? Een vlinder eet namelijk niet en teert dus op de eerder opgebouwde reserves.
Bestrijding
Als je eenmaal rupsen hebt gespot, is het belangrijk om zo snel mogelijk met de bestrijding te beginnen. Dit kun je doen door je planten te beschermen door ze onder een speciaal afdak te zetten dat gemaakt is van insectengaas of vliesdoek. Hierdoor kunnen vlinders hun eitjes niet op het blad van je groenten leggen, waardoor er geen rupsen meer bij de planten kunnen komen.
Daarnaast kun je ook geuren verspreiden die niet worden gewaardeerd door rupsen. Denk hierbij aan peper en knoflook. Rupsen houden hier niet van en zullen dus uit de buurt blijven.

4. Engerlingen

Engerling
De bladluis, de rups en de slak ken je ongetwijfeld al. De kans is dan ook groot dat je al wist dat deze diertjes voor een plaag kunnen zorgen. Maar ken je de engerlingen al? Ook deze insecten kunnen voor flink wat problemen in de moestuin zorgen.
Engerlingen zijn de larven van meikevers en leven voornamelijk onder de grond. Hier doen ze zich ongezien tegoed aan de wortels van planten zoals sla, aardbeien en gras. Het feit dat de wortels verzwakt worden door het geknabbel van de engerlingen zal uiteindelijk ook effect hebben op de planten en de vruchten van de planten.
Bestrijding
Het bestrijden van de engerlingen is vrij lastig, omdat ze onder de grond leven. Door de grond in je moestuin om te spitten, zorg je er echter voor dat de engerlingen naar boven komen en bloot liggen voor hun grootste vijand: de vogel. Zij lusten wel een lekkere larve en zullen dan ook een duik nemen om er als eerste bij te kunnen zijn.
Natuurlijk helpt het ook om gras uit je moestuin te houden, maar eerlijk gezegd vinden wij gras sowieso niet in de moestuin thuishoren.

5. Koolvliegjes en hun kroost

Koolvlieg
We zijn bijna door de lijst met ziekten en plagen in de moestuin heen. Echter kunnen we de koolvlieg niet overslaan. De koolvlieg, en dan met name het kroost van de koolvlieg, kan namelijk voor een hoop ellende zorgen.
De koolvlieg legt zijn eitjes precies aan de voet van planten die mogelijk in je moestuin staan. De naam verraadt grotendeels al om welke planten het gaat: kool. Echter is ook de radijs niet geheel veilig.
Zodra de eitjes uitkomen hebben de de maden natuurlijk honger. Hun voornaamste voedingsbron is gelukkig dichtbij. Ze eten zich met gemak door de koolplant en zijn wortels heen.
Het gevolg?
De koolplant verkleurt, wordt zwak en sterft uiteindelijk af.
Bestrijding
Om je oogst te beschermen is het belangrijk om te voorkomen dat de koolvlieg zijn eitjes op de plant kan leggen. Dit doe je onder andere door speciale koolkragen te maken van bijvoorbeeld rubber. Koolkragen zijn eigenlijk een soort kraag die je om de plant heen kunt leggen. Zo voorkom je dat de koolvlieg zijn eitjes bij de voet van de plant wil leggen.
 
Er zijn dus verschillende ziekten en plagen in de moestuin die je oogst in gevaar kunnen brengen. Bij een goede bestrijding van deze ziekten en plagen in de moestuin ben je echter goed in staat om de oogst te beschermen en het plezier in het tuinieren te behouden.
Van welke ziekten en plagen in de moestuin heb jij weleens last gehad?
En wat heb je toen gedaan om er vanaf te komen?
Laat het ons weten in een reactie!