Spring jij ook altijd bovenop de tuintafel bij het zien van een kikker? Of word je hoorndol van al dat gekwaak? Dan staat de kikkers uit de tuin houden waarschijnlijk hoog op je prioriteitenlijstje.
Kikkers kunnen een ware plaag zijn en voor overlast zorgen bij hen die geen fan zijn van deze kleine kwakers. Een nadeel van het willen weren van kikkers is dat we hier te maken hebben met een beschermde diersoort.
Deze kwakers uit de tuin houden gaat dus niet zo een-twee-drie met de hulp van bestrijdingsmiddelen. Hoe je de kikkers toch uit je tuin kunt houden lees je in dit artikel!
De bedreiging van de boerennachtegaal
Ook al ben je van plan de kikker uit je tuin te houden, is het misschien toch interessant om te weten met welk dier je te maken hebt. De kikker kennen we allemaal, maar wat veel van ons niet beseffen is dat deze diersoort steeds meer verdwijnt.
Op dit moment kennen we in Nederland elf verschillende soorten kikkers waarvan er vijf als zeldzaam of vrij zeldzaam staan aangemerkt. Dit is dus bijna de helft van de aanwezige kikkersoorten in Nederland! Om deze reden is de kikker aangemerkt als bedreigde diersoort. We richten ons daarom ook op de diervriendelijke methodes om de kikkers uit de tuin te weren. We willen namelijk niet dat de kikker in zijn geheel verdwijnt.
Kikker of pad?
Bijna iedere kikkersoort is sinds zijn ontdekking weleens van naam veranderd. Dit heeft onder andere te maken met de indeling van deze amfibieën per soort. Zo werd er vroeger al een onderscheid gemaakt tussen kikkers (Anura) en padden (Bufonidae). Dit gebeurde voornamelijk op basis van bouw en uiterlijk. Zo werd iets een pad genoemd wanneer hij een gebobbelde huid en korte achterpoten had. Kikkers waren de soorten met een gladde huid en grote achterpoten.
Later kwamen wetenschappers er echter achter dat veel padden eigenlijk kikkers blijken te zijn. Er zijn zelfs maar een paar soorten amfibieën die zich een pad mogen noemen. Dit zijn de dieren met het orgaan van Bidder. Wanneer dit orgaan niet aanwezig is spreken we van een kikker. De verandering van de verdeling heeft tot gevolg dat er vandaag de dag vele kikkersoorten zijn die wel ‘pad' in hun naam hebben.
Zowel kikkers als padden komen in Nederland, en dus ook in de Nederlandse tuinen, voor. Onderstaande tips om kikkers uit de tuin te houden zijn dus ook gericht op padden.
Kikkers uit de tuin houden doe je zo!
Hieronder vind je 5 tips die je laten zien hoe jij kikkers en padden uit de tuin kunt houden. Belangrijk is om er altijd rekening mee te houden dat we met een bedreigde diersoort te maken hebben. Voorzichtigheid is dus geboden. Daar komt bij dat kikkers en padden in de Nederlandse natuur thuis horen en je er om die reden bijna niet omheen kan. Zeker niet wanneer jouw tuin beschikt over een vijver.
Mocht je toch overlast hebben van de kikkers (er kan sprake zijn van een ware kikkerplaag), lees dan onderstaande tips door. Via deze weg hopen we dat je de kikkers op een diervriendelijke manier uit de tuin kunt houden.
Tip 1: Ken je kikker
Voordat je gaat beginnen met het uit de tuin houden en verjagen van de kikkers, is het goed te weten met welke kikker (of misschien wel pad) je te maken hebt. In Nederland is de kans groot dat je te maken hebt met de bastaardkikker (Pelophylax kl. esculentus), bruine kikker (Rana temporaria) of de gewone pad (Bufo bufo). Deze drie soorten komen namelijk vrij veel in Nederland voor.
Zo leeft een bastaardkikker het liefst in de buurt van water waar de zon op kan schijnen, terwijl de bruine kikker en de gewone pad prima zonder goede waterbron kunnen. Het kan dus zeer nuttig zijn te weten met welke soort je te maken hebt, zodat je hem op de juiste manier kunt verjagen.
Tip 2: Zorg voor een droge tuin
De meeste kikkers zullen afkomen op het aanwezige water in je tuin. Vooral stilstaand water is voor een kikker een fijne plek om te verblijven. Wanneer je een vijver, vogelbadje of schaaltjes water in de tuin hebt staan, zul je de kans op het aantrekken van kikkers vergroten. Kikkers uit de tuin houden kan het beste door deze waterbronnen te verwijderen.
Mocht het jouw vijver zijn waar de kikkers op af komen, dan is het misschien iets te rigoureus om gelijk de hele vijver te verwijderen. Een oplossing is dan om een fontein aan te brengen of op een andere manier voor stromend water in de vijver te zorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van een waterpomp (hier meer informatie en producten) om het water in je vijver in beweging te houden. Door het bewegende water maak je de vijver minder aantrekkelijk voor de kikker en verjaag je op deze manier de kikker uit je tuin.
Extra voordeel: Niet alleen de kikkers zullen bij het stromende water uit de buurt blijven, ook zullen er minder insecten, zoals muggen, op af komen. De afwezigheid van deze insecten betekent een afwezigheid van voedsel voor de kikker en ook om deze reden zal hij van jouw vijver niet zijn nieuwe thuis maken.
Extra tip: Ook een vochtig gazon kan kikkers en padden aantrekken. Als je last hebt van een erg natte bodem, is het aan te raden een drainagesysteem aan te leggen.
Tip 3: Onderhoud je tuin goed
Het goed onderhouden van je tuin kan bijdragen aan het kikkers uit de tuin houden. Kikkers vinden het namelijk prettig als ze zich ergens onder kunnen verstoppen. Vochtige plekken zoals bijvoorbeeld onder een stapel afgevallen blad vinden ze heerlijk. Dit geldt ook voor hoog gras, stuiken en composthopen. Zorg ervoor dat je de aanwezige planten in de tuin goed onderhoudt. Verwijder bijvoorbeeld altijd op tijd het onkruid en laat idealiter geen tuinafval op een berg in de tuin liggen. Hier kunnen kikkers namelijk prima in vertoeven.
Mocht je een vijver hebben, dan raden we aan om eventuele hoge planten niet in de buurt van de vijver te plaatsen. Ondanks het stromende water, dankzij jouw nieuwe fontein, zullen hoge planten in de buurt van deze waterbron een prima thuishaven zijn voor de kikker. Kikkers uit de tuin houden vraagt dus ook net even dat beetje extra van jouw tuinonderhoud.
Extra tip: Heb je een composthoop in de tuin? Wellicht is het een beter idee een compostbak te maken om de kikkers zo geen schuilplaats in de hoop te bieden.
Tip 4: Doof het licht
Dat is balen, heb je net prachtige buitenverlichting aangelegd, zeggen wij dat je het licht moet doven. Naast vocht en plekjes om te schuilen, komen kikkers en padden ook op jouw tuin af wanneer er voldoende voedsel te vinden is. Stilstaand water is niet het enige wat insecten aantrekt, ook buitenverlichting werkt als een magneet.
Door jouw buitenverlichting 's nachts te doven zorg je ervoor dat er minder insecten op jouw tuin afkomen. Via deze weg wordt kikkers uit de tuin houden dus niet direct op de kikker, maar op zijn voedselbron gericht.
Tip 5: Verwijder en verplaats de eitjes
Wanneer kikkers of padden het al zo naar hun zin hebben in jouw tuin dat ze eitjes in je vijver hebben gelegd, lijkt het verwijderen van kikkers uit de tuin bijna een onmogelijke opgave.
Niks is echter minder waar. Wanneer je de welbekende kikkerdril vindt, weet je dat jouw vijver zulke goede kikkercondities heeft dat ze er zelfs hun eieren in leggen. Je weet nu ten eerste dat je de vijver minder aantrekkelijk moet maken, bijvoorbeeld door het water te laten bewegen. Ten tweede is het tijd om de eitjes te verwijderen.
Let op: Kikkers en padden zijn beschermde diersoorten en je mag onder geen beding die eitjes weggooien. Doe wat water in een emmer en vang de dril op met een net om deze vervolgens in de emmer te doen. Dit kan prima met een standaard visnetje. Je kunt overigens ook met de emmer door het water gaan en op die manier de dril opvangen.
Heb je alle eitjes gevangen? Neem de emmer met de eitjes mee naar een sloot of water in de buurt (niet té dichtbij want dan komen de kikkers weer terug).
Op deze nieuwe plek zet je de kikkerdril vervolgens uit en geef je de kikkers een nieuw thuis.
Kikkers uit de tuin houden kan dus op verschillende manieren. De meest effectieve tip is echter die van het verwijderen van de vijver en andere waterbronnen uit de tuin. Wanneer je net een mooie vijver hebt aangelegd is dit misschien niet de meest ideale oplossing.
De overige tips kunnen je helpen de kikkers uit de tuin te houden, maar onthoud wel dat we hier te maken hebben met een prachtig wild dier. Een dier dat overigens erg nuttig in de tuin kan zijn wanneer je last hebt van slakken en andere insecten.
Let op: Het is bij wet verboden om de kikkers te vangen en te verplaatsen.
Kikkers uit de tuin houden: hoe doe jij dat?
Deel jouw ervaringen met kikkers uit de tuin houden in de reacties hieronder!
Ik ben juist blij met de kikkers en padden in mijn tuin en vijver! Momenteel alweer dril van de bruine kikkers.
Ze hebben het goed naar de zin en toch staat er een pomp in de vijver met een watervalletje.
De bruine kikker “bromt” snachts.
De rillingen lopen over mijn lijf alleen al als ik ze op een foto zie. Laat staan in het echt .
Bij mij hetzelfde, veel kikkers in mijn vijver met veel planten in drijvende bakken en een pomp. Ik vind ze enig.ik heb per ongeluk op een jonge pad gestapt in het donker. Ik zit er echt mee, hij leeft nog steeds, maar is erg traag en in deze afgelopen 2 dagen erg afgevallen. Ik hang hem wel steeds in een bak water zodat zijn rug water kan opnemen. Hij ligt verscholen onder het groen….hoe kan ik hem eten geven? Help….ik voel mij zo schuldig…
je kan hem meelwormen voeren (makkelijk te koop bij tuincentra ,dood of levend maakt niet uit)
ze worden ook sloom door kou, is dat het misschien?
als hij geen bloed enzo heeft overleeft hij het vaak wel, ze zitten normaal ook in de bodem
De kikker woont al jaren in de tuin, wordt regelmatig opgejagd door de katten maar gaat niet weg…
Hoe kan dat nou??
lekker belangrijk zeg bedreigde diersoort. ik schuw geen enkel middel om die beesten te verdelgen als ik ze in mn tuin zie. zolang er melkveehouders gedwongen uit hun familieboerderij gekocht worden voor de helft van de werkelijke waarde omdat het grondwaterpeil 60 cm omhoog gebracht moet worden voor 1 gekleurde kikker, graasweilanden hierdoor onbruikbaar worden voor koeien om op te lopen of grazen zal ik niet stoppen die beesten te verdelgen. Compleet gek zijn ze in dit land. En maar kopen kopen kopen, consumeren, consumeren, consumeren, en daardoor asociaal veel blijven vervuilen maar wel de wereld op zn kop zetten voor een kikker?? Ik dacht het dus niet
Beste Lydia,
Wat ben jij verdorven zeg, verschrikkelijk. Het zit je blijkbaar nogal diep. 23:59, mooi tijdstip om je druk te maken over een simpel diertje en dergelijke andere zware kwesties!
Met verafschuwende groet,
Luc
Perfecte reactie Luc!
maar ik wil juist wel van mijn vijver af… ik wil de kikkers verjagen… helpt het om het water eerst zout te maken? ik breng ze met liefde naar de sloot om de hoek, ik wil ze niet levend begraven
Beste Lydia, helemaal met jou eens. Waarmee verdelg je die beesten als ik vragen mag?
Onnozeler kan je niet zijn
t
kikkers uit je tuin verdrijven doe je gewoon met n muizen of ongedierte electrische apparaatje voor in stopcontact. Voor binnen raam op n kiertje en daar neerleggen.zijn zo weg
dit apparaat lijkt echt te helpen. Ik had sinds twee weken vreselijk last van het gekwaak, maar sinds dit apparaat in het stopcontact zit (3 dagen) is het 95% minder geworden. De kikkers zijn echter nog niet verdwenen.
Over welk apparaatje hebben jullie het, ik heb ook een kikker zitten die niet stil te krijgen is
Ik heb geen vijver maar wel kikkers hoe kan dat.er is ook geen stistaand water
Ik heb ook geen vijver en stilstaand water in mijn tuin en wel meerdere kikkers en padden. Ik vraag me af waar ze hun eitjes (kikkerdril) leggen, weet iemand dit? Hoe kan ik ze op een diervriendelijke manier verjagen want schrik me steeds een ongeluk als ik s’avonds in mijn tuin loop.
Wij hebben al 3 jaar een padje.Wij noemen hem Pietje pad. Hij ligt onder een plankje in de schaduw.
In het plankje heeft een knoest ,deze is eruit. Ondertussen is Pietje Pad na 3 jaar groter geworden.
Laatst zat hij vast in het gat. Snuit naar beneden en zijn achter pootjes om hoog . Toevallig zag ik het,door mijn werkzaamheden in de tuin. Pietje was op pad geweest en wilde weer naar zijn onderkomen.
Langzaam heb ik hem eruit getrokken erin zijn kuiltje gelegd. Het gat heb ik wat groter gevijld .
Als het heel veel regent, of er is onweer geweest , is hij verdwenen maar komt altijd terug,
In oktober is hij weg en omstreeks mei , is hij er weer. Naast zijn plankje heb ik grote schotel met water,
Daar ligt hij in. Ik zie dat nooit maar ik zie een afdruk van prut in de schotel.
Wij houden van Pietje Pad. ??
Ik verafschuw ze maar wat een prachtig verhaal!
( wil je zijn familie er ook bij ? Wonen bij mij in de tuin maar zitten nu nog in lockdown)
Wow leuk verhaal. Kunnen we iig nog iets v leren!!
Ik heb ook al jaren n pad in mn tuin, af en toe zie ik m. Geen vijver. Soms schrik ik, n bewegend hoopje zand, onder de blaadjes. Is inmiddels aardig groot geworden!! Binnenkort gaat huis in verkoop…..jammer. hoop maar dat ie t overleefd als tuin op de schop gaat.
Super leuk, ook om te horen dat er meer mensen zijn die respect hebben voor een levend wezentje in plaats van uit te roeien omdat het zo hindert. ;)
ik heb kikkers die niet kwaken dus heb er geen last van maar sommige mensen hebben overal last van
Ik dacht dat ik al gereageerd had, maar zie ’t nergens terug!
Heb al een aantal jaren , soms niet,soms wel, last van deze dieren in mijn tuin. Ik woon in een grote stad,dichtbij ’t centrum.
Kan dit maar niet begrijpen! Ik heb op verschillende adressen gewoond, maar nog nooit zoiets meegemaakt!
Heb overigens geen vijver of wat dan ook (ik kijk wel uit!) Heb zelfs in ’t park-met-water waar ik met mijn vorige hond liep nooit een dergelijk diertje gezien!
Durfde eindelijk,na wat langere afwezigheid, weer m’n eigen tuin in, om die te onderhouden,met de hond te spelen e.d.. Maar nu ik er dus onlangs weer een tegen kwam durf ik ’t niet meer. Mijn tuin behoort nu toe aan hem/of haar!
En dan heb ik ook nog eens een pup, die tig keer per dag en nacht moet plassen en alles in de tuin doet en alleen onder mijn begeleiding!
Heb dus ook “hoopjes”op ’t gras op te ruimen. (Poepen doet hij ook enorm veel). Ik sta dan te trillen op m’n benen!
Ik weet ’t,zoals mijn vriend, die ’t, net zoals zovelen niet begrijpt, zegt: die beestjes doen niks. Daar ben ik me van bewust! Maar ik heb nu
eenmaal die fobie. Zoals een van de anderen op deze site al schreef: ik kan ook nauwelijks de naam uitspreken! Dus echt een fobie.
Ik probeer me sterk op te stellen door ’t beestje allerlei namen te geven, zoals (terrorist) en, vleiender (kleine springer), maar dat helpt niks! Ik schrik me gewoonweg dood als, wat ik denk dat een blaadje is, ineens begint te springen!
En nu zegt men misschien : “ach, typisch “vrouw”. Maar mijn vader,die nergens bang voor was, had ’t ook.
’t Gaat me tever om hiervoor in therapie te gaan (zal je wel zelf moeten betalen), maar ik raak er heus totaal van in de stress!
Ik wil deze diertjes niets aandoen (ben al 40 jaar lid van de dierenbescherming) maar hoe raak ik ze kwijt? Hoe kan ik voorkomen dat ze
hier terecht komen? Mijn tuin is misschien wat aan de natte kant, maar mijn god, van de zomer stoof ’t zand op over ’t gras als de hond er op rende! Help!
als je niet tegen kikkers kan moet je Geen tuin nemen, lekker in de flat. als je niet tegen water kan ga je toch ook niet zwemmen?
kikkers zijn nuttige dieren die muggen enz. op afstand houden. een beetje verdraaglijker zijn, ook naar dieren
Ze heeft er een fobie voor! Kan je niet lezen? Of begrijp je niet wat ze zegt?!! Ze is al jaren lid vd dierenbescherming, dus ze heeft echt wel respect voor alles wat leeft!!! Als je verder geen nuttige tips hebt voor deze mevrouw, hou dan liever je smoel!
Mijn lieve gehuurd had het lumineus idee een grote waterpoel aan te leggen , sind dan is normaal slapen met open venster onmogelijk geworden . Het gekwaak of gebrul ,hoe je het ook moet noemen wordt door de ganse buurt als een last waargenomen. Geef mij maar het fluiten van de vogels en het bekijken van andere diersoorten ,egels eekhoorns , enz in de tuin.
Maar die pest nee dank u , het eerste en beste manier om ervan af te geraken, zou welkom zijn .
We wonen inmiddels 1,5 jaar in ons huis met flinke tuin (dikke 600 m2) helemaal achterin een “bos” waar het altijd donker en vochtig is. Toen we het huis kochten, zat er een vijver in. Omdat we kleine kinderen hebben en ik een echte angst heb voor kijkers en padden, hebben we deze meteen verwijderd. Toch zien we nu al voor de 2e zomer op rij nog steeds met regelmaat padden in de tuin. Ik heb er echt ontzettend veel schrik van en durf ’s avonds gewoon niet in de tuin te zitten. Enig idee hoe ik de beesten uit onze tuin kan krijgen?
Hier het zelfde probleem zat van de week savonds alleen in de tuin en er zat er een voor mijn voeten schrok mijn eigen rot. Vorig jaar zat er een binnen vind het niet zo leuk. Ook al zijn ze beschermd. Wij wonen bij een park en veel bossen en bomen… en er is zelfs overal drainage aangelegd en nog blijven ze komen en hebben geen vijver.
Hoe kunnen we op een deftige manier de kikkers verplaatsen? Kan hoog springen en ons doen verschieten.
De kids hebben schrik en durven niet buiten gaan, geen vijver. Juist klinkers. Hoe komen die bij ons terecht?
Juist een hoopje droge takken, maar we durven ze niet weg doen door de kikkers
Hoe kunnen we die verwijderen een 5 tal kikkers! Mag gratis afhalen
Hier ook geen vijver, maar wel een thuis voor verscheidene kikkers en padden.De kleindochters vinden ze helemaal geweldig, en wij merken dat we veel minder slakken hebben de laatste jaren!
Ik heb een klein vijvertje en had 1 dikke bruine kikker die daar haar thuis heeft gemaakt. Een mannetjeskikker heeft haar gevonden en ze heeft nu dril gelegd. Ik ga binnenkort een grotere vijver aanleggen, maar het meeste dril breng ik naar een nabij gelegen water. Het wordt anders te druk hier in mijn tuintje.
Wij hebben een vrij grote tuinvijver
De kikkers zijn lekker bezig .
Ze kwaken lekker Gelukkig geen buren die er over klagen
De vijver is helemaal omgeven met flagstones met ruimte ertussen daar kunnen ze lekker overwinteren wat ook gebeurd.Ook enkele onderkomens met holtes onder ronde keitjes We zijn er erg gelukkig mee
Beste allen!
Kikkers zijn cool!
Ik hou van kikkers.
Mijn kat helaas ook.
Als ik hem zie met een kikker
ren ik naar buiten om de kikker
te redden. Ik heb nu drie kikkers
in mijn kleine vijver.
Ik zorg dat ze niet worden opgegeten
door de reiger. Er zit gaas overheen.
Mijn kikkers zijn mij lief.
Ze doen bijna geen vlieg kwaad!
Bijna..dan.
Groet Madelief
Dank je Madelief voor dit leuke rijmpje. Wij zijn bij Buitenlevengevoel ook voor meer kikkers in de tuin!
Hier ook kikker fan. En we hebben nu een drietal Groenen in onze vijver.
Echter het mannetje is ’n soort van driftki…., woest zet ie z’n keel op en blaast zijn wangen op tot, voor zijn formaat, flinke voetballen, om alle nabije mannelijke concurrentie te laten weten, ” Wegblijven! En” brult”uit volle borst zijn tomeloze en soms eindeloze serenades naar zijn harem. We hebben hem Rene Frog genoemd.
Gevoel voor tijd? Nee, niet echt. Ik heb ‘m ook nog nooit een horloge zien dragen.
Hilarisch, vind ik. En er last van hebben, doen we ook niet. Echter nu liet onze buurvrouw weten dat zij al enkele dagen, met deze tropische temperaturen haar raam sluit, om nog iets van een nachtrust te genieten. Wetende dat het geen aangeschafte, (ook geen “hoe-pest-ik-m’n buren-weg – actie” is geweest ), maar aan komen lopende /springende dieren zijn, legt dat arme mens zich erbij neer en wil er geen probleem van maken.
(we hebben haar verteld dat het “hopelijk” van tijdelijke aard is..)
Toch wil ik kijken of er iets is wat we in de nachtelijke uren kunnen doen om deze Heer even te laten zwijgen, zodat iedereen, met name de buurvrouw en de “de kikker-dames, van een goede nachtrust kunnen genieten.
Ik benadruk: we willen alleen dat” meneer” ’s nachts een toontje zachter zingt, we willen ze niet weg hebben.
Hij houdt zich stil zodra er iets plotseling in zijn buurt komt. (beweging?) en ik begrijp dat licht juist nog meer exemplaren aantrekt? Hier ook geen ultrasone toestanden, we hebben ook nog een hondje en dit schrikt ook egeltjes af. Dus misschien een redelijk onmogelijke missie, maar wie weet is er iemand die ons van tips kan voorzien.
Alvast bedankt.. Niet namens Rene.
Wij kunnen niet meer slapen van het kikkergebrul in onze vijver. Het is ‘s avonds oorverdovend en de hele buurt heeft er last van. Wat nu?
zo lang ik mij kan herinneren zaten hier bij mij in de kleine vijver padden of een soort kikker die ik voor padden hield..
nooit gekwaak ze kweekten elk jaar opnieuw… soms zag ik op de bodem een bolvormige verstrengeling van verschillende padden,
dit gaat zo al meer dan 20 jaar… Tot 2 jaar geleden de grote vijver achter ons kwam droog te liggen., het visbestand zwaar gedecimeerd alsook de snoek die daar zat was gestorven…
Enfin… de vijver liep terug vol..paar rietvoorns opgestoken en daarna begon er steeds meer gekwaak van kikkers soms heel luid..
Nu gaan we het tweede jaar in en het is een concert van jewelste.. ergens mei begint het en eind september mindert het…rond de avond begint het en dit tot de morgen.. de padden zijn er ondertussen ook niet meer de kikker heeft hen precies weggejaagd..
Steek ik terug een snoek op die vijver, of heeft dit een andere reden….. enkel een diervriendelijke manier graag… ook ik hou van kikkers maar ook van een nachtrust… en compromis zou geweldig zijn…maar bestaat dit???
Wij hebben absoluut geen hekel aan kikkers, maar we hebben er wel behoorlijk last van. Op de een of andere manier hebben de kikkers hier in de buurt een aparte liefde voor ons huis! Bijna dagelijks zitten er een stuk of 3 aan de voordeur geplakt en zodra je die open doet liggen ze in de gang. Als we het niet direct in de gaten hebben komen we ze tegen in de woonkamer of in de keuken.
Onlangs toen ik in het schemerdonker op mijn sokken (gelukkig) naar het toilet ging had ik er bijna 1 platgetrapt, gelukkig voelde ik het op tijd!
Wij pakken ze altijd op en zetten ze aan de overkant van de straat, daar is gras en een geultje met water, volgens ons een veel gezelligere leefomgeving voor kikkers (en padden want ook die komen we in huis tegen) dus waarom komen die diertjes zo graag bij ons naar binnen. We hebben 2 hondjes en een kat, soms hebben wij ze nog niet opgemerkt, maar zij wel en worden daar nogal onrustig van wat ’s nachts niet zo prettig is.
Geen probleem als de kikkers en padden lekker buiten blijven, maar is er een manier om te voorkomen dat ze binnen komen?
Groet Lies
Ik vind het afschuwelijk . Ik heb elke keer een kikker /pad in huis. Komt door een kier van de hor. En dan moet ik hem toch echt vangen om hem weer naar buiten te zetten.
Ook vind ik het vervelend dat ze zo veel poepen op de tegels en echt moeilijk weg te krijgen poep.
Ik ben mindervalide en het kost mij gewoon te veel moeite.
Groet Anne
Ik heb een beekloop waarnaast lavendel staat. Nu (juni) zitten op een lengte van 3m 11 kikkers op de vijverrand bijen, hommels en vlinders te spotten,. De insecten vormen een makkelijke prooi als ze de nectar uit de bloem halen en worden smakelijk geconsumeerd.
In deze aantallen dragen de kikkers niks bij (overdaad). Bijen en hommels hebben het ook moeilijk. Dit zijn geen normale aantallen meer gezien de omvang van de waterloop en vijver. Op de foto zijn 8 van de 11 kikkers aan het uitbuiken in de ochtendzon.
Dagelijks word door dit leger van kikkers de lavendel besprongen voor bijen- en vlinderhapjes. Een van de vlindersoorten die de lavendel aandeed is een kolibrievlinder, heel bijzonder. Ik zou op een diervriendelijke manier de kikkers graag kwijt zijn.
O ja, we hadden jaren een pad. Totdat deze is ‘verzopen’ door een kikker. We troffen de pad omstrengeld door een kikker op de bodem van de vijver aan. De pad was toen al dood…
Ik heb reeds 4 maand geleden een huis gekocht met grote tuin , voorkant van het huis ,waar we slapen heeft een grote vijver , mijn vrouw was er gek op om er een natuurlijke zwemvijver van de maken zitten ook veel planten in en vissen , maar ook min 4 kikkers , we komen s nachts wakker van hun gekwaak ook buren die me aanspreken dat ze wakker worden van hun gekwaak woon in alleenstaand huis ,in doodlopende straat en de andere 5 vrijstaande huizen hebben ze last van deze kikkers ,we zijn onze nachtrust kwijt , en lopen meer rond als een zombie ,dan dat we uitgeslapen zijn , beschermde diersoort of niet maar die kikkers moeten hier weg , heb vorige week fontain gekocht om ze proberen weg te krijgen dus ik sluit de fontain aan en moest weg toen ik terug kwam lag 1 van die kikkers boven op mijn fontain zodat het water niet meer kon sproeien zo motor verbrand en fontain in de vuilbak , zo wil weten hoe ik die wegkrijg, of als iemand ze wil kom ze vangen en neem ze mee naar uw vijver , ik hou van dieren en heb zelf vissen poes konijnen en kippen , maar als je nachtrust kwijt bent iedere nacht is het een hell en beschermd of niet maakt me niet uit , trouwens ik woon niet in Nederland maar België zo ken de wet hier niet van kikkers
Jullie zijn gek. Kikkers zijn leuker dan mensen.
Echt een antwoord waar we wat aan hebben……….
Wij zijn met de beste bedoelingen aan een grote vijver begonnen, met de intentie daar planten te laten groeien, en insecten aan te trekken voor andere diersoorten. Wat echter begon met een kikker, hoe mooi we dat vonden, hoe gezellig dat was, is deze schijnbaar in de vijver of op een datingsite een andere tegengekomen. En na de eerste zoen kwam er geen prins, maar honderden dikkopjes die vlijtig aftrek hebben bij de kinderen. Maar zeker nu – de maanden april en mei/half juni – doet de hele buurt geen oog meer dicht. En dat is juist iets wat we nooit gewild hebben. Ook niet na het plaatsen van een fontein.
Dus blij met de tips op deze site, de buurt binnenkort ook vast weer blij, maar na elke dag een uur proberen kikkers te vangen en uit te zetten, staat de teller nog steeds op 1 kikker. Wie weet een goede manier om ze te vangen?
Een zwembad in mijn tuin. In de winter niets aan gedaan. Vol met salamanders en kikkers, alsook duikertjes en bootsmannetjes. Ik wil mijn zwembad weer in orde maken, dus zonder de aanwezige dieren. Probleem, ik wil met name de kikkers en salamanders niet dood maken. Er hangt een ’trappetje’ zodat de wat slimmere S en K eruit kunnen als ze dat willen. Alleen geen andere waterpoel in de buurt, dus dat maakt mijn zwembad wel aantrekkelijk. Iemand diervriendelijke tips?
Mijn tuin grenst aan een sloot,ik geniet van het kwaken van de kikkers. Gisteren zag ik in mijn ooghoek ineens iets door mijn kamer springen, zag ik een kikker door mijn kamer springen.😁 Heb gewoon de tuindeur open gelaten en een uurtje later sprong hij vrolijk weer naar buiten. Ik kan zelf slecht lopen maar ik vond het heerlijk om te zien, had de avond van mijn leven.
Grappig ik had gisteravond twee mini kikkertjes in mijn keuken. Met veel moeite gevangen en weer buitengezet. Ik moet hier erg om lachen ik ben gek op kikkers er zitten er nu een kleine twintig in mijn piepkleine vingertje en ik hoop dat de blijven. En veel naaktslakken consumeren
Lees vijvertje voor vingertje