Wanneer klimop op plekken groeit waar je het eigenlijk niet wilt hebben, wil je het natuurlijk verwijderen. Nu staat klimop er echter om bekend dat het verwijderen ervan niet de meest gemakkelijke klus is.

De hechtwortels waarmee de klimop omhoog klimt, kunnen zich namelijk goed aan de stenen of het hout hechten. Omdat niet iedereen van klimop houdt, zullen wij in dit artikel uitleggen hoe jij klimop verwijderen gemakkelijk zelf doet.

De Klimop verwijderen

Het verwijderen van klimop heeft allemaal te maken met de manier waarop de plant leeft, groeit en klimt. Voordat we je uitleggen hoe je de klimop het beste kunt verwijderen, laten we je eerst kennismaken met deze plant. Wellicht wil je je klimop hierna niet meer verwijderen, omdat het eigenlijk best een mooie plant is. Mocht je dat toch nog steeds willen, dan helpen wij je graag.

hedera helix

In Nederland komt maar één soort klimop voor: de Hedera helix. Er zijn wel meerdere planten die klimmen, maar deze vallen niet onder de soort klimop. De Hedera helix komt in het wild voor, maar voor in de tuin zijn er verschillende soorten gekweekt. Ieder mens wil natuurlijk weer iets anders voor in zijn tuin.

Het blad van de ‘gewone' Hedera helix is groen, maar voor de liefhebber zijn er nu ook klimopsoorten met een vaak wit kleurenpatroon op het blad. Door deze ontwikkeling is de klimop in sommige uitvoeringen een echte sierplant.

Voordelen van klimop

Ondanks dat je dit artikel leest omdat je de klimop wilt verwijderen, willen we je de voordelen ervan niet onthouden. Dat er voordelen zijn moge duidelijk zijn, aangezien veel mensen kiezen voor deze plant in de tuin. Ten eerste is de klimop gemakkelijk te planten en ook het snoeien ervan is niet ingewikkeld. Het is dus een fijne plant als je geen groene vingers hebt!

Met klimop maak je eigenlijk een verticale tuin waar je vrij weinig aan hoeft te doen. Op deze manier is de plant ideaal voor in de kleine tuin. Daarnaast zorgt klimop aan de buitenkant van het huis voor natuurlijke isolatie. Dit is een van de redenen waarom je veel klimop zit op oude huizen. Vooral in Engeland is dit een gebruikelijke methode.

Tot slot denken veel mensen dat klimop de muren beschadigt. Dit is niet helemaal waar. Het cement dat vroeger werd gebruikt is een stuk brozer en bij oude huizen kan klimop inderdaad voor problemen zorgen. Tegenwoordig is het cement dat wordt gebruikt een stuk harder en is de klimop niet in staat hier schade aan toe te brengen.

Nadelen van klimop

Naast de voordelen zijn er wel degelijk nadelen aan het hebben van een klimop. Het voornaamste nadeel hangt samen met het voordeel in onderhoud. Terwijl het gemakkelijk is de plant te onderhouden, is het soms lastig om deze in toom te houden of te verwijderen. De klimop groeit overal prima en vindt zowel schaduw als zon helemaal prima. Ook groeit de klimop als een razende en dit kan nog wel eens voor problemen zorgen. Zo kun je hem blijven snoeien en kan hij ook prima over de grond kruipen. Om die reden wordt de klimop door sommigen ook meer als onkruid ervaren dan als mooie plant voor in de tuin.

Daarnaast is het verwijderen van klimop niet altijd even makkelijk. Dat brengt ons meteen bij het volgende punt. Mocht je nog steeds de klimop willen verwijderen, dan zullen we dat zo gelijk aan je uitleggen. Des te sneller ben jij op de meest effectieve manier van jouw klimop af! We hebben onderscheid gemaakt tussen het verwijderen van klimop van stenen muren, houten schuttingen en uit bomen.

Klimop verwijderen van een stenen muur

hedera stenen muur

Snoeischaar tegen de klimop wortels

Zoals eerder gezegd hoef je je geen zorgen te maken over de kwaliteit van de muur nadat er jaren klimop tegenaan heeft gegroeid. Alleen bij echt oude huizen waar nog gebruik is gemaakt van poreus cement kan de klimop voor schade zorgen. Deze schade ontstaat dan doordat de hechtwortels zich tussen de stenen wringen.

Bij moderne bebouwing is hier echter geen sprake van en kunnen de hechtwortels niet in de muur komen. Ze gebruiken de muur echt alleen om zich aan te hechten, meer niet. Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen wanneer je de klimop van een stenen muur wilt verwijderen.

Stap 1: Verwijder de wortels

Het heeft weinig zin om een klimopplant van de muur te halen die nog vol in leven is. Wanneer je een levende plant wilt verwijderen moet je erg hard trekken en sjorren, en dan bestaat wel de kans dat de muur beschadigt. Daarnaast is het zonde van je tijd en kracht.

Beter is het om eerst de wortels te verwijderen. Hiermee bedoelen we niet de hechtwortels, maar de wortels die in de grond zitten. Haal deze wortels met een schep uit de grond en verwijder een gedeelte van de klimop aan de onderkant. Denk hierbij aan ongeveer een halve meter vanaf de grond. Voor het gemak gaan we er vanuit dat je een tuinschep hebt, indien die niet aanwezig is kan je deze gemakkelijk online bestellen.

Dit laatste doe je om ervoor te zorgen dat je zeker weet dat de klimop geen contact meer heeft met de grond. Er hoeft maar één contactpunt te zijn en de klimop groeit weer vrolijk verder. Let hier dus goed op en besteed hier aandacht aan. Later zul je jezelf dankbaar zijn voor deze moeite. Voor de zekerheid kan je boven de grond, net boven de wortels de met bijvoorbeeld een snoeischaar doorknippen.

Stap 2: Wachten

verdorde klimop

Na het verwijderen van de wortels is het wachten. Het kan een tijd duren voordat de klimop verdort en afsterft. Er zitten namelijk nog reserves in de takken die ervoor kunnen zorgen dat de klimop ook na de verwijdering van de wortels nog een tijd in leven blijft.

Stap 3: Trekken maar

Wanneer de bladeren bruin worden en verdorren is het tijd voor de volgende stap. Wanneer de klimop afsterft en uitdroogt gebeurt dit namelijk ook met de hechtwortels. Deze verliezen hun kracht en je kunt nu voorzichtig beginnen de plant van de muur af te trekken. Zo verwijder je op de gemakkelijkste manier de klimop.

Stap 4: De hechtwortels

Het vervelende aan klimop verwijderen is dus eigenlijk niet zozeer het verwijderen van de klimop zelf. Wat vooral veel tijd en het nodige boenen kost, is het verwijderen van de hechtwortels. De hechtwortels blijven vaak achter als je de klimop van de muur hebt getrokken. Je zult deze hechtwortels van de muur af moeten boenen. Sommige hechtwortels laten zich gemakkelijk van de muur borstelen met een harde borstel, anderen vragen toch om een speciale onkruidborstel, je kan hier ook een voegenborstel (+/- 15 euro) voor gebruiken

Mochten de hechtwortels erg hardnekkig zijn en heb je een groot oppervlak waar je ze van moet verwijderen, probeer dan eens een hoge drukspuit. Je spuit ze dan zo van de muur af. Je kunt de wortels ook wegbranden.

Hechtwortels verwijderen kan ook met een hogedrukreiniger.

Stap 5: Schoonmaken

Tot slot kun je de muur een goede poetsbeurt geven. Hiermee haal je de laatste hechtwortels weg en verwijder je de aanslag die door het verblijf van de klimop op de muur is ontstaan.

Klimop verwijderen van een houten schutting

klimop houten schutting

Terwijl klimop weinig schade toe kan brengen aan de muren van moderne huizen, kan de plant wel nog voor problemen zorgen bij een schutting. Zo kan de plant de verschillende houten onderdelen van de schutting van elkaar duwen en groeit het waar het maar kan. Het kan een mooi gezicht zijn, maar het is extra vervelend als de klimop niet van jou is, maar van de buren. Om klimop goed te verwijderen heeft snoeien weinig zin. De klimop groeit zo snel dat je soms wel iedere twee weken moet snoeien als je je schutting mooi wilt houden.

Voor het verwijderen van klimop van een schutting volg je stap 1 tot en met 3 van de hierboven beschreven methode voor het verwijderen van een stenen muur.
Alleen het verwijderen van de hechtwortels is een ander verhaal. Deze kun je in sommige gevallen, mits ze niet te veel opvallen, beter laten zitten. Staalborstels kunnen de schutting namelijk ernstig beschadigen. Daarnaast is het verwijderen van de hechtwortels met vuur ook af te raden wanneer het om een schutting gaat.
Als je ze toch wilt verwijderen, kun je een hogedrukspuit gebruiken en anders grondig boenen zónder staalborstel.

Klimop verwijderen van een boom

klimop op boom

Aangezien mensen denken dat klimop iedere muur zal beschadigen, denken ook veel mensen dat klimop slecht is voor bomen. De meeste bomen hebben echter geen problemen met de klimop als buur. Dit komt onder andere doordat de klimop, in tegenstelling tot andere klimmers, geen gebruik maakt van de boom om in leven te blijven.

De klimop klimt alleen en onttrekt geen belangrijke voedingsstoffen aan de boom. Wanneer je de klimop echter niet mooi meer vindt, kun je deze gerust van de boom verwijderen.
Doe dit op dezelfde manier als bij een stenen muur. Laat alleen het verwijderen van de hechtwortels en het schoonmaken achterwege. Dit zal de boom namelijk alleen maar meer beschadigen.

Klimop: geliefde plant of onkruid?

Het kan dus zijn dat je helemaal gek bent op klimop, maar dat je er toch vanaf wilt. Belangrijk is te onthouden dat je alle wortels goed uit de bodem moet verwijderen en echt een groot gedeelte boven de grond weg moet halen. Dan kun je daarna de klimop langzaam dood laten gaan, waarna deze gemakkelijk van de ondergrond af te trekken is.

Dat alle wortels weggehaald moeten worden heeft te maken met de overlevingsdrang van deze plant. Als er nog wortels in de grond blijven of als er nog maar één kleine connectie met de grond is, zal de klimop blijven groeien.

Benodigdheden om Klimop te verwijderen:

Heb jij nog tips over het verwijderen van klimop op verschillende ondergronden?
Deel ze in een reactie!