Fruitvliegjes Bestrijden & Verwijderen

Ze zijn ontzettend klein en komen in groten getale voor in je huis, maar waar ze nu precies vandaan komen en misschien nog wel belangrijker, hoe je er weer vanaf komt, dat weet niemand. We hebben het natuurlijk over die irritante fruitvliegjes. Heb jij er ook zo’n last van, maar lukt het je niet om ze te verjagen? Wij hebben 20 makkelijke manieren voor je op een rijtje gezet waarmee fruitvliegjes bestrijden een makkie wordt!

Vliegjes die van banaan houden

Fruitvliegjes-op-banaan

Fruitvliegjes worden ook wel bananenvliegen genoemd, en in tegenstelling tot wat je misschien dacht, worden ze niet door iedereen als vervelend ervaren. Fruitvliegjes worden namelijk vaak gebruikt voor onderzoek binnen de genetica, omdat de chromosomen goed te zien zijn onder een microscoop.
Maar goed, genoeg over het onderzoek dat er gedaan wordt met fruitvliegjes. Terug naar de kleine vliegen dus, die ongeveer tussen de 2 en 3 millimeter groot kunnen worden. Vrouwtjes worden over het algemeen iets groter dan mannetjes en daarnaast zijn mannetjes ook te onderscheiden aan hun achterlijf. Bij mannetjesvliegen is het achterlijf namelijk wat meer afgerond en zit er een zwarte stip op, terwijl het achterlijf van een vrouwtje meer op een stekel lijkt en de zwarte punt ontbreekt.
De fruitvlieg komt vrijwel in de hele wereld voor. Alleen op Antarctica zul je geen last hebben van de fruitvlieg. Als het echt te erg wordt in je keuken kun je daar dus altijd nog naartoe verhuizen!

Wat vindt de fruitvlieg lekker?

Fruitvliegjes-op-rot-fruit
Fruitvliegen houden van fermenterend fruit, waarbij kersen en bananen de voorkeur hebben. Ook citrusvruchten zoals grapefruits en sinaasappels zijn geliefd. Dit wil echter niet zeggen dat je geen last zult hebben van fruitvliegjes als je deze vruchten niet meer koopt.
Wist je trouwens dat vliegjes hun eitjes in fruit leggen? Ze kiezen dan voor overrijp fruit dat eigenlijk nog net niet aan het rotten is. Als de larven dan geboren worden is er in ieder geval genoeg lekker eten dat ze op kunnen peuzelen.
Naast rottend fruit houden fruitvliegjes ook wel van een lekkere alcoholische versnapering. Je moet dus zeker niet raar opkijken als je meerdere fruitvliegjes rondom je glas ziet zwermen, want die willen allemaal maar wat graag een duik nemen in dat gele goedje.

Fruitvliegjes bestrijden: 20 makkelijke methodes

Er zijn verschillende manieren om van fruitvliegjes af te komen. Vaak zijn deze niet zo heel moeilijk en kom je met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes al een heel eind.

1. Een opgeruimde werkbank

Deze eerste methode is misschien wat voor de hand liggend, maar als je geen fruit en geen open alcoholische dranken op tafel zet, zullen de fruitvliegjes er ook niet op afkomen. Je zult er dus minder last van hebben dan wanneer je wel fruit en open flessen met alcoholische dranken in je kamer hebt staan.

2. Stofzuigen

Stofzuigen is misschien niet je grootste hobby, maar het is wel ontzettend effectief om fruitvliegjes te bestrijden. Het is dan niet de bedoeling dat je de vloer gaat stofzuigen, maar dat je de fruitvliegjes opzuigt. Fruitvliegjes zijn te klein om tegen de kracht van stofzuiger op te boksen en maken dus geen schijn van kans.
Om er zeker van te zijn dat de vliegjes niet terugkomen, gooi je de stofzuigerzak meteen weg.

3. Een vleugje Italië

Basilicum
Fruitvliegjes houden absoluut niet van de geur van basilicum. Het is daarom een echte aanrader om een basilicumplantje in de keuken neer te zetten. Als je hier geen plek voor hebt, kun je natuurlijk ook simpelweg een aantal blaadjes basilicum in een bakje leggen en dit op het aanrecht, op tafel of bij de fruitschaal te zetten.

4. Blijven plakken

Fruitvliegjes bestrijden kan ook met honing. De honing werkt als lokstof en lokt alle fruitvliegjes. Om ervoor te zorgen dat ze niet wegvliegen als ze van de honing gesnoept hebben, is het zaak om de honing in een schaaltje te doen en hier huishoudfolie overheen te spannen. Prik er vervolgens een paar kleine gaatjes in met een satéprikker, en de fruitvliegjes kunnen wel naar de honing toe vliegen, maar vervolgens niet meer uit het bakje wegkomen.

5. Een lekker briesje

Ventilatie
Nog zo’n handige tip om fruitvliegjes te verjagen is door verschillende ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten. Ook een ventilator kan uitkomst bieden. Plaats deze op een strategische plek,  zodat de fruitvliegjes niet naar je fruit of drankje toe kunnen vliegen en ook niet in staat zijn om op je fruit te blijven zitten. Daarnaast biedt het jou ook nog eens verkoeling op warme dagen!

6. De geheime kamer

Ze willen het misschien maar wat graag, maar fruitvliegjes kunnen de koelkast niet in. Als je je fruit en aangebroken flessen drank hier dus in opbergt, maken fruitvliegjes geen schijn van kans. Een extra voordeel is natuurlijk dat je drankje lekker koud is als je het wil gaan drinken. Proost!

7. Een bosje rode rozen

Bos-bloemen
Een mooie bos bloemen fleurt je huis vaak helemaal op, maar na een aantal dagen vergaan de bloemen helaas weer. Hoewel we dat nog niet gemeld hadden, komen fruitvliegjes ook op bloemen af. Het is daarom verstandig om je bloemen nét voordat ze beginnen te vergaan weg te gooien.

8. Fruit in de buitenlucht

Heb je een lekker appeltje voor jezelf gesneden en wil je nu het klokhuis en eventueel de schil weggooien in de prullenbak? Je kunt beter iets verder weglopen en het afval meteen buiten in de kliko gooien. Als het klokhuis dan gaat rotten zullen de fruitvliegjes wel op de kliko afkomen, maar ze zullen niet in je huis zitten. Daar is tenslotte geen rottend fruit te vinden.

9. Hét wondermiddeltje

Azijn is misschien wel één van de meest gebruikte huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om fruitvliegjes te bestrijden. Je kunt azijn op dezelfde manier gebruiken als honing. Giet het dus in een schaaltje en span hier huishoudfolie overheen. Prik er vervolgens een paar gaatjes in en je val om fruitvliegjes te bestrijden is klaar.
Er zijn echter wel een aantal verschillende combinaties met azijn die je kunt gebruiken om in je schaaltje te gieten. We zullen deze kort bespreken.
De eerste combinatie is azijn met water. Fruitvliegjes zullen hierop afkomen, waardoor je ze in de val lokt en ze uiteindelijk bestrijdt.
De tweede combinatie is appelsap met azijn en afwasmiddel. Het appelsap en de azijn lokken de vliegjes en het afwasmiddel zorgt er hierbij voor dat de fruitvliegjes aan het mengsel blijven plakken. Het is dus als het ware een extra maatregel om de fruitvliegjes in het bakje te houden. Handig als de gaten die je hebt geprikt iets te groot zijn!
Heb je geen appelsap in huis? Dan kun je er ook voor kiezen om alleen azijn en afwasmiddel met elkaar te mengen. Ook dit werkt als je fruitvliegjes wilt bestrijden.

10. Geurend en kruidig

Kruidnagel
Naast basilicum kunnen andere kruiden met een sterke geur ook helpen bij het bestrijden van fruitvliegjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kruidnagel en knoflook. Je kunt deze in kleine bakjes door het hele huis verspreiden en je zult geen last meer hebben van fruitvliegjes.
Wij vinden de geur van kruidnagel persoonlijk erg lekker, dus met deze tip zijn we helemaal blij!

11. Ontsmetten maar

Heb jij op het aanrecht ook een flesje Dettol staan om je handen mee te wassen na het snijden van vlees of het schoonmaken van het toilet? Je kunt het niet alleen gebruiken om je handen mee te ontsmetten, maar ook om fruitvliegjes mee te bestrijden.
Dit kun je doen door een sopje te maken met Dettol en water en vervolgens de muren van je keuken hier goed mee schoon te maken. Geen denken aan dat fruitvliegjes hierbij in de buurt komen!

12. Een lekker drankje

Glas-witte-port
We hadden je al verteld dat fruitvliegjes stiekeme alcoholisten waren. Wat is er dan lekkerder dan port? Dit is een versterkte wijn uit Portugal en deze zou dus een extra aantrekkingskracht moeten hebben op fruitvliegjes. Je kunt de port gewoon in een schaaltje schenken en wachten tot de fruitvliegjes erop afkomen. Een extra laagje folie is bij deze methode niet nodig.

13. Een trechter met fruit

Heb jij geen zin om je fruitafval meteen in de kliko te gooien, omdat het bijvoorbeeld ontzettend hard regent? Verzamel dan al het afval in een bakje met hoog opstaande randen en zet hier een koffiefilter in, waarvan je een klein stukje van de onderkant hebt geknipt. Ook hier zullen de fruitvliegjes op afkomen, niet wetende dat ze er niet meer uit kunnen.
Je kunt dit natuurlijk ook doen met een gewoon stukje fruit in plaats van met fruitafval.

14. Wijn wegspoelen?

Flessen-wijn
Heb jij een lekkere fles wijn soldaat gemaakt met je partner of met vrienden en zet je deze aan het einde van de avond op de aanrecht met de intentie om hem de volgende ochtend naar de glasbak te brengen?
Doe dan even de moeite om de fles uit te spoelen met heet water totdat alle drankresten uit de fles verdwenen zijn.

15. Wijn die niet op gaat

Fruitvliegjes bestrijden kan ook door de wijn die nog in de fles zat op een schaaltje te gieten. Zo kun je de fles tenminste meteen opruimen. Vergeet dan niet om hem uit te spoelen, zoals we hebben uitgelegd bij methode 14.

16. De echte bakker

Ken jij die leuke glazen vallen waar je wespen mee kunt vangen? In de zomer staan deze regelmatig buiten rondom de terrastafel om te voorkomen dat er overal wespen voor je neus langs vliegen.
Fruitvliegjes bestrijden kan echter ook uitstekend met deze vallen. Je doet er nu alleen geen siroop in, maar bakkersgist dat is gemengd met water. Verder geldt eigenlijk hetzelfde als wat voor wespen geldt. Als ze er eenmaal in zitten, kunnen ze er niet meer uit. Ze zijn dus letterlijk in de val gevlogen.

17. De lege wijnfles

Glas-rode-wijn
Heb je na die gezellige avond nog een fles wijn opengetrokken, maar is deze net niet helemaal opgegaan?
Ook hier kun je fruitvliegjes mee lokken. Er zit tenslotte alcohol in. Zet de fles in de buurt van wat fruit en je zult de aandacht van de fruitvliegjes verplaatsen van het fruit naar de alcohol. Zo kun jij de lichte kater die je overhoudt van alle wijn mooi bestrijden met een lekker banaantje waar de fruitvliegjes niet aan hebben gezeten.

18. Als de honing op is…

De volgende methode is ontzettend effectief, maar zal waarschijnlijk niet de schoonheidsprijs mee naar huis nemen. Het is namelijk de bedoeling dat je één of meer vliegenstrips aan het plafond hangt, zodat de fruitvliegjes hier tegenaan vliegen en blijven plakken. Ze kunnen nu geen kant meer op.
Als er genoeg vliegjes aan de strip zitten kun je de strip weggooien. Zoals we al zeiden, zijn die strips niet bepaald een smakelijk gezicht.

19. Die vervelende afwas

Tot slot nog een laatste tip voor de mensen die iedere dag staan te zwoegen op de afwas. Doe je dit namelijk met afwasmiddel met citroengeur, dan trek je fruitvliegjes juist aan, hoe schoon je de vaat ook maakt. Kies daarom voor afwasmiddel met een ander geurtje, zodat je de fruitvliegjes op afstand houdt.

20. Groen in huis

Kamerplanten
Fruitvliegjes zie je vaak rondom de fruitschaal of rondom flessen en glazen vliegen, maar waar in huis ze hun kamp nou eigenlijk opgeslagen hebben, is vaak maar een raadsel. Dit maakt het ook lastig om ze te bestrijden, omdat je op deze manier nooit alle vliegjes in één keer te pakken krijgt.
Een van de plekken waar ze zich echter vaak nestelen is tussen de bladeren van planten. Als er dus veel fruitvliegjes in je huis zitten, doe je er verstandig aan om je planten eens wat beter onder de loep te nemen. Kun je er één vinden waar veel fruitvliegjes zitten?
Gooi deze plant dan weg of zet hem buiten neer. Als de fruitvliegjes dan weer weg zijn, kun je de plant weer binnen zetten.

Fruitvliegjes bestrijden is dus helemaal niet zo moeilijk als het in de eerste instantie lijkt. Er zijn ontzettend veel manieren om dit te doen en voor de meeste methodes heb je helemaal niet veel meer nodig dan wat huis-, tuin- en keukenspullen die je waarschijnlijk al in huis hebt.
Je kunt dus zo aan de slag en je zult binnen no time van die vervelende fruitvliegjes af zijn. Nu kun je dus ongestoord genieten van je stukje fruit en je glaasje wijn.
Wil je andere mensen ook helpen bij het bestrijden van fruitvliegjes? 
Deel dit bericht dan op social media!

2018-12-17T15:23:52+00:005 Comments

5 Comments

 1. W Eldering 16 september 2017 at 11:52 - Reply

  Vandaag het geprobeerd met de stofzuiger met daarin een panty stuk van het been en omgeslagen om het uiteinde van de slang.
  Werkte perfect en is gemakkelijk uit te halen nadat de stofzuiger is uitgezet. Je vangt ze ook gewoon van uit de lucht.
  Eventueel een knoop erin en later weer te gebruiken.

 2. Ali Raat Selhorst 19 oktober 2017 at 16:37 - Reply

  Graag wil ik weten hoe je van heeeeeeel veel fruitvliegjes buiten op de ramen enzo af kunt komen,buiten zitten is bijna niet mogelijk.
  Hopelijk weet iemand hier een oplossing voor. Alvast bedankt

  • Buitenlevengevoel 20 oktober 2017 at 10:49 - Reply

   Hallo,
   Veel van de tips uit het artikel werken ook voor buiten. Zet bijvoorbeeld een paar bakjes met azijn of bierflesjes met een klein laagje bier onder het raam. De fruitvliegjes worden hierdoor aangetrokken. Succes!

 3. Chantie 22 februari 2018 at 09:47 - Reply

  Ik heb heeel veel fruitvliegjes in mijn wc. Ze komen onder mijn toiletpot vandaan. Hoe kan ik ze het beste uitroeien?

  • Buitenlevengevoel 26 februari 2018 at 10:41 - Reply

   Er zijn verschillende manieren waarop je fruitvliegjes kunt bestrijden. In de eerste plaats is het natuurlijk goed om te kijken of er misschien een nestje onder de toiletpot zit. Als dit het geval is dan kun je deze weghalen. Fruitvliegjes bestrijden kan daarnaast ook met sterk geurende kruiden. Ruikt de toiletruimte meteen lekker! succes

Leave A Comment