De tuin is een plek waar je kan genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft. Het is leuk om deze mooie, fijne plek te delen met iedereen die je lief is. Dus ook met jouw kat! Toch kan het voor jou als eigenaar lastig zijn om je kat ‘zomaar' naar buiten te laten, want is jouw tuin eigenlijk wel veilig voor je viervoeter?

En waar moet je op letten zodat hij zich in een veilige omgeving bevindt waarbij hij zo min mogelijk in aanraking komt met de gevaren van de buitenwereld? Jij als eigenaar kan bijdragen aan de veiligheid van je kat. Met deze tips en tricks over tuinbeveiliging voor katten kunnen jij en je kleine vriend samen genieten van al het moois wat de tuin te bieden heeft!

Katten in de tuin houden: De dilemma's

Wanneer mensen twijfelen om een kat aan te schaffen, is dat vaak vanwege het volgende dilemma: laat je de kat wel of niet naar buiten? De meeste kattenbaasjes geven hun kat zelf de keuze of hij naar buiten wil, bijvoorbeeld door het gebruik van een kattenluikje. Hierdoor kan de kat gaan en staan waar hij wil en heeft hij meer vrijheid.

Toch is het dilemma van toekomstige kateigenaren niet zo gek. Enerzijds wil je je kat een gelukkig en normaal leven buiten gunnen. Anderzijds komt je kat bij deze vrijheid bloot te staan aan de gevaren en risico’s die de buitenwereld met zich meebrengt.

Een andere oplossing is om de kat binnen te houden. Een binnenkat (daarmee bedoelen we een kat die zijn hele leven vrijwel nooit buiten komt) past zich over het algemeen makkelijk aan deze levensstijl aan. Toch kleven er aan een leven binnenshuis ook een aantal nadelen. Zo heeft een binnenkat extra gezelschap en aandacht nodig ten opzichte van een buitenkat.

Tuinbeveiliging voor katten: is het nodig?

Kat op houten hek

Uiteindelijk ben jij degene die bepaalt wat het beste is voor jou en je kat. Een leven waarbij je kat ook toegang tot de buitenwereld heeft lijkt de voorkeur te hebben. Een leven buiten komt het meest in de buurt van het natuurlijke gedrag en behoeftes van jouw kat.

Maar wat is nou de allerbeste manier om je tuin te beveiligen voor een kat? Hier zijn verschillende opties voor. Natuurlijk kun je ze allemaal toepassen, maar dat is niet noodzakelijk voor een gezond kattenleven. Kijk vooral wat het best bij jou, jouw kat én jouw tuin past!

Het voorbereiden van je tuin

Er zijn verschillende manieren waarop je je tuin kunt voorbereiden op het naar buiten laten van je kat. Met deze verschillende manieren wordt de tuinbeveiliging voor katten het allerbest. We zetten de best werkende tips en tricks graag voor je op een rijtje:

1. Afrasteren van de tuinafscheiding

Om er zeker van te zijn dat jouw kat de tuin niet kan verlaten, kun je het beste al je tuinafscheidingen (schutting, muur, hek, etc.) afrasteren. Het klinkt als een ingrijpende verandering, maar zo weet je wel zeker dat jouw kat er niet zomaar vandoor gaat. Hierdoor voorkom je een hoop van de risico’s die een buitenkat tegen kan komen, zoals ongelukken, het zoek raken of ziektes.
Er zijn een aantal verschillende manieren om je tuin af te rasteren. De manieren waarop dit kan, zullen we stuk voor stuk aan je uitleggen:

Het voordeel van zwaartekracht

Tuinbeveiliging voor katten: Afrastering met buizen
(Foto)
Een simpele manier om tuinbeveiliging voor katten toe te passen, is door ronde buizen over alle lengtes van je tuinafscheiding te plaatsen die beginnen te draaien wanneer je kat er op probeert te springen. Het is de bedoeling dat deze buizen los zitten en meedraaien wanneer jouw kat er op wil klimmen. Wanneer jouw kat op de schutting probeert te klimmen, zal hij door de meedraaiende buis geen houvast vinden en zijn evenwicht verliezen.

Zo wordt het onmogelijk voor jouw kat om over de schutting, de muur of het hek heen te klimmen. Dit is eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat je kat binnen jouw tuin blijft. Lange leve de kracht van zwaartekracht!

Tuinbeveiliging voor katten: Oscillot systeem (Foto)

Vind je de buizen niet zo mooi? Je kunt hetzelfde effect bereiken door middel van een +-profiel wat ronddraait. Dit systeem wordt ook wel een oscillot systeem genoemd. Deze variant is iets duurder dan de buizen, maar valt een stuk minder op boven de schutting.

Het grote probleem met het Oscillot systeem voor katten is dat het moeilijk te bestellen is. Wat wel een optie is om een variant zelf te maken, bijvoorbeeld met PVC buizen of met Bamboe buizen.

Maar wat heb je dan nodig als je dit Oscillot systeem wilt nabouwen: je lijstje bestaat uit de volgende zaken:

  • Bamboe buizen of PVC buizen (naar smaak, maar ze moeten hol zijn) of stalen buizen bv.
  • Staalkabels: bijvoorbeeld hier te koop
  • Denk ook een spanner voor de staalkabels
  • Profielen zoals hier onder waar je de staaldraad aan bevestigd. De staaldraad gaat door de bamboe of PVC buizen heen, dit hoeft niet perse staaldraad te zijn dit kan ook een dunnere buis zijn dan de PVC of Bamboe buis. Zo rolt de buis elke keer dat het te maken krijgt met zwaarte kracht. Voor de bevesting kun je bijvoorbeeld hoge schroefogen gebruikendie je bovenop de schutting bevestigd en waar je de staaldraad met de buizen doorheen haalt, of je gebruikt;
  • Schuttingbeslag waar je het staaldraad met de buizen door heen wilt spannen.

Het is even een flink karwei, maar dan is het ook voor jaren goed geregeld! Succes als je het zo wilt aanpakken!

Extra bonus: Met zowel de buizen als het oscillot systeem houd je andere katten uit je tuin!

Een van de bezoekers van onze website heeft het aangedurfd om zelf een systeem te maken naar aanleiding van onze handleidingen, het eindresultaat werkt en ziet er als volgt uit:

kattenbeveiliging

Kattenbeveiliging-tuin

Hierbij gaat het om een vrij simpel maar goed functionerend oscillot systeem, waar de katten geen grip op kunnen krijgen.

Het volgende alternatief:

Gaas: effectief en goedkoop

Tuinbeveiliging voor katten: Afrastering met gaas

(Foto)

De ijzeren hoek profielen zijn niet overal goed te vinden, ze worden ook wel neusijzers genoemd. Je kan ze onder meer hier bestellen.

Dit is misschien wel de manier die het meest door kattenbaasjes gebruikt wordt: het spannen van gaas. Gaas is een handige én goedkope oplossing wanneer je niet wil dat jouw kat de tuin verlaat. Daarnaast is het een materiaal wat op verschillende manier gebruikt kan worden als tuinbeveiliging voor katten. Ga je voor snel en simpel? Dan bevestig je het gaas direct tegen je schutting aan, zonder gebruik van profielen. Wil je dit gaas hebben? Je hebt al 25 meter gaas van 1.2 meter breed voor zo'n 90 euro. 

Wil je liever toch een mooiere oplossing? Dan is het aan te raden aluminium profielen te gebruiken waartussen je het gaas spant. Dit ziet er niet alleen netter uit, het is ook beter bestand tegen wind en mogelijke andere weersomstandigheden.

Voor welke oplossing je ook kiest, het is belangrijk dat het gaas diagonaal of met een hoek van 90 graden aan je tuinafscheiding vast wordt gemaakt. Op deze manier creëert het een blokkade voor je poezenvriend waar hij met geen mogelijkheid overheen kan.

Spannen van draden

Mocht je gaas niet mooi vinden, dan is deze methode een goed alternatief. Hierbij span je meerdere draden boven de tuinafscheiding. Het beste aan deze manier van afscheiden is dat het minder opvalt dan het hierboven beschreven gaas. Let er wel op dat het ook hierbij belangrijk is dat de draden in een diagonale lijn of in een hoek van 90 graden gespannen worden.

Je kunt hiervoor gewoon draad gebruiken. Doordat dit weinig houvast heeft, kan je kat het niet gebruiken als hulpmiddel bij het ontsnappen. Mocht je zeker willen weten dat jouw kat er niet vandoor gaat, kun je ook schrikdraad gebruiken. Op deze manier leren katten het snel af om aan de draden te komen. Ook zou je hiervoor prikkeldraad kunnen gebruiken, al is dat niet aan te raden. Hier kan een kat zich aan verwonden, wat op langere termijn vervelend uit kan pakken. Draadafrastering koop je bijvoorbeeld hier.

Net spannen

Wil je helemaal zeker zijn dat je kat nergens naartoe kan gaan maar wél in de buitenlucht rond kan lopen? Dan is het wellicht een idee om een net over je gehele tuin te spannen. Zo houd je de kleine viervoeter netjes binnen én houd je alle andere ongenode gasten buiten. Effectief, snel en het hoeft ook niet duur te zijn (4 euro voor 10m2).

Minder populair zijn de spijker strips

Tuinbeveiliging voor katten: Spijker strips op tuinafscheiding(Foto)

Over deze methode van tuinbeveiliging voor katten zijn de meningen verdeeld, ondanks dat het effectief blijkt te zijn: het gebruik van spijker strips (+/- 10 euro per 5 m). Het is heel simpel, je monteert enkel een aantal strips vol puntige spijkers bovenop de muur of schutting. Zo zal jouw kat het niet in zijn hoofd halen om er bovenop te springen. Of nou ja, na de eerste keer dat hij het probeerde…
Bijkomend voordeel is dat het niet alleen effectief werkt bij katten, maar het houdt ook inbrekers uit je tuin. Daardoor wordt de kans op inbraak ook direct een stuk kleiner. Dergelijke anti klim strips kan je ook simpel online bestellen.

Wanneer er een deur of poort in de tuin zit, is het belangrijk om ook hier goed op te letten. Hoe vervelend zou het zijn om alle schuttingen af te rasteren en jouw kat er dan nog steeds vandoor gaat doordat hij onder de deur door kan kruipen? Dit kun je voorkomen door een strip onder de deur te plaatsen en daarmee de opening tussen de deur en de grond te verkleinen.

Tip: Voordat je een afrastering gaat plaatsen is het wellicht verstandig om dit eerst even met de buren te bespreken. Zo voorkom je een eventuele burenruzie.

2. De kattenren: zelfstandig buiten

Kattenren voor buiten(Foto)

Heb je een grotere tuin? Dan is een kattenren wellicht een optie. We horen je denken: een kattenren, bestaat dat? Jazeker!  De kattenren is de perfecte oplossing wanneer je tuin groter is en/of

wanneer je geen tijd hebt om je kat in de gaten te houden wanneer deze buiten is. Een ren wordt vaak gebruikt wanneer mensen een konijn als huisdier hebben, maar het werkt natuurlijk ook voor jouw kattenvriend. Wel zit er één groot verschil met een konijnenren: een ren voor je kat moet ook aan de bovenkant gesloten zijn. Wanneer dat niet is, bestaat de kans dat jouw kat er makkelijk uit springt of klimt. Een complete kattenren heb je al voor zo'n 200 euro.

Wanneer je een garage of schuur hebt kun je zelfs overwegen om de ren deels buiten en deels binnen te maken. Door middel van een kattenluikje heeft jouw kat de mogelijkheid om naar binnen te gaan wanneer het bijvoorbeeld buiten regent of hij liever de warmte opzoekt.

Voor jouw kat is het fijn wanneer er in de ren voldoende vertier te vinden is. Denk bijvoorbeeld aan een krabpaal, een plekje om te liggen, hoogteverschillen en speelgoed om mee te spelen. Zo is er voldoende te doen wanneer hij voor langere tijd in de ren zit en zal hij zich niet snel vervelen.

3. Laat je kat uit

Kat in tuigje

Heb je liever een wat goedkopere oplossing als tuinbeveiliging voor katten, zonder controle te verliezen over je viervoeter? Wellicht biedt het kattentuigje een goede uitkomst. Dit is de ideale manier om jouw kat kennis te laten maken met de buitenwereld. Met een tuigje heb jij letterlijk de touwtjes in handen doordat je met het tuigje je kat aangelijnd kunt houden.

Met het tuigje zijn twee mogelijkheden. Je kunt de lijn zelf vasthouden en je kat als het ware uitlaten. Dat kan in je eigen tuin, maar jullie kunnen ook een blokje om. Voordeel hiervan is dat jullie twee quality time hebben met z'n tweetjes.

De tweede mogelijkheid is om een draad te spannen in de tuin, waaraan je de lijn van het tuigje vastmaakt. Zo kan jouw kat zelf rondlopen, zonder daarbij de tuin te verlaten. Het geeft zowel jou als je kat wat meer vrijheid. Jij hoeft er niet continu bij te blijven en je kat zal altijd veilig in de tuin blijven.

4. Let op giftige bloemen en planten

Kat in bloementuin

Veel planten die voor ons mensen heel onschuldig zijn, kunnen voor katten wel een gevaar vormen. Wist jij bijvoorbeeld dat de boterbloem, hortensia, klimop, narcis en de tulp een effect kunnen hebben op de gezondheid van jouw kat? Deze vijf bloemen en planten zullen we wat verder toelichten:

De boterbloem

De boterbloem wordt door katten en andere dieren niet vaak geconsumeerd vanwege de scherpe smaak. Mocht dit wel gebeuren, kan het zijn dat jouw kat last krijgt van diarree, bloederige urine, krampen of spasmen. Klinkt niet heel prettig, toch?

Een hortensia

Bij een hortensia zijn voornamelijk de bol en de zaadjes giftig voor een kat. De kans dat jouw kat hierbij komt is kleiner, maar de effecten zijn niet minder erg. Van een hortensia kan een kat diarree krijgen, hevig braken en het kan effect hebben op de bloedsomloop.

Klimop

Ook de welbekende klimop is geen vriend voor jouw kat. In de sapstromen zitten een paar stofjes die hartstikke giftig zijn voor hem, wat betekent dat de bladeren van de klimop al giftig kunnen zijn. Symptomen die kunnen ontstaan bij inname van klimop zijn krampen, flauwvallen of zelfs verlamming. Liever geen klimop in je tuin? Lees hier hoe je deze plant makkelijk kunt verwijderen.

De narcis

De narcis is prachtig om te zien, maar is voor jouw viervoeter een echte boosdoener. De gehele plant, en met name de bol, zijn hartstikke giftig. Het kan leiden tot misselijkheid, braken, diarree, sufheid of het kan verlammingsverschijnselen veroorzaken.

Nederlands paradepaardje: De tulp

Kat met oranje tulp

De meest bekende plant uit Nederland, de tulp, kan zelfs een gevaar vormen voor een kat. Gelukkig is het hier slechts de bol die giftig is. Heb jij een kat die graag graaft, dan is het wellicht verstandig Neerlands trots niet in jouw tuin te planten. Van de tulpenbol kan een kat hevige maag- en darmkrampen krijgen en kan het effect hebben op de huid en slijmvliezen van jouw viervoeter.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat bloemen en planten met een kat kan doen. De ene plant of bloem kan meer kwaad dan de ander. Het is daarom goed om als eigenaar informatie in te winnen over de planten en bloemen die gevaarlijk kunnen zijn en zo de tuinbeveiliging voor katten verhogen. Je kunt hier zien welke bloemen en planten giftig zijn voor jouw kat en er meer over lezen.

5. Houd ongenode gasten buiten

Kat door het kattenluikje

Tuinbeveiliging voor katten staat bij jou als eigenaar hoog in het vaandel. Wil jij je kat zelf de vrijheid geven om te komen en gaan wanneer hij wil? Dan is het kattenluikje nog altijd een handige oplossing. Nu kan het gebeuren dat er door datzelfde luik ook ongewenste gasten naar binnen komen, denk bijvoorbeeld aan de kat van de buren. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Tegenwoordig kun je je kat eenvoudig laten chippen bij de dierenarts. Sowieso handig, zo staat je kat altijd geregistreerd. Mocht hij een keer zoek raken weten ze altijd dat het verdwaalde beestje bij jou thuishoort. Daarnaast is de chip ook handig voor het kattenluikje. Er bestaan namelijk speciale kattenluikjes waar alleen jouw kat doorheen kan. Het luikje wordt namelijk gekoppeld aan de chip van jouw kat en opent op deze manier alleen voor hem. Zo voorkom je dat er ongenodigde gasten bij je binnen staan. Veilig voor jou én voor je kat.

6. Maak je tuin uitdagend genoeg

Kitten liggend in tuin

Misschien wel de beste manier om jouw kat op eigen terrein te houden: maak je tuin uitdagend genoeg zodat je kat niet meer weg wil. Wanneer een kat alle aspecten heeft die hij fijn vindt, is hij minder snel geneigd om de tuin te verlaten. Nu hoor ik je denken, hoe doe ik dat? Deze negen aspecten maken van jouw tuin een paradijs voor je kat!

  1. Een (klein) stuk gras;
  2. Een paar planten om aan te knabbelen;
  3. Een schaduwplek om te slapen wanneer het warm is;
  4. Een zonnige plek om te slapen wanneer het fris is;
  5. Verschillende, geheimzinnige plekken om te ontdekken;
  6. Hoger gelegen delen om alles te overzien;
  7. Duiven, muizen en/of eekhoorns om naar te loeren;
  8. Bewegend water, bijvoorbeeld in de vorm van een kleine vijver;
  9. Wat zand of aarde om in te rollen en te graven.

Er is een hoop wat jij als eigenaar kunt doen aan de tuinbeveiliging voor katten. De veiligheid van jouw viervoeter staat natuurlijk altijd voorop.

Let wel: Iedere kat is anders, heeft een eigen persoonlijkheid en heeft zijn eigen behoeftes. Het kan daardoor zijn dat de verschillende tuinbeveiliging voor katten tips niet voor iedere kat even goed werken. Houd vooral in de gaten hoe jouw kat op de verschillende veranderingen reageert. Zo komen jullie er samen achter wat voor jullie het allerbeste werkt!

Welke van deze tuinbeveiliging voor katten tips ga jij toepassen voor jouw kat?

Laat het hieronder weten in een reactie!